Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Μετά την δημοσιότητα που έλαβε προσφάτως το πρόβλημα του νέφους από την γενικευμένη καύση καυσόξυλων, είναι χρήσιμο να δούμε μερικούς απλούς τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τις τοξικές ουσίες που παράγονται από την καύση καυσόξυλων.

 

Πρέπει να τονίσουμε ότι η μείωση των παραγόμενων τοξικών ουσιών συμβαδίζει με την καλύτερη και αποδοτικότερη καύση, επομένως και με την οικονομία.

 

 

 

Γενικά:

 

Η καύση βελτιώνεται όσο αυξάνει η θερμοκρασία της φλόγας (και της εστίας γενικότερα), όσο η αναλογία του εισερχόμενου οξυγόνου πλησιάζει στην στοιχειομετρική αναλογία και όσο πιο περιορίζεται η ροή των αερίων μέσα στην εστία.

 

Τα παραπάνω έχουν ως συνέπεια να καίνε καλύτερα και να αποδίδουν περισσότερο

οι μικρές εστίες από τις μεγάλες

οι κλειστές εστίες από τις ανοιχτές

οι επενδεδυμένες από τις σιδερένιες

 

Ενδεικτικά, μία απλή φθηνή σόμπα με τα κατάλληλα μπουριά είναι αποδοτικότερη από ένα κλειστό "ενεργειακό" τζάκι, που με την σειρά του είναι αποδοτικότερο από ένα ανοιχτό "ενεργειακό" τζάκι, που φυσικά είναι αποδοτικότερο από ένα σκέτο τζάκι.

 

Αυτή η απλή σόμπα, με τα κατάλληλα μπουριά, μπορεί να είναι ως και 5~6 φορές αποδοτικότερη από το απλό τζάκι που συναντάμε σε ένα διαμέρισμα / μεζονέτα. Που σημαίνει ότι καίει 5~6 φορές λιγότερα ξύλα για την ίδια αποδιδόμενη θερμότητα.

 

 

Απλές ενέργειες:

  • Να ανάβουμε την φωτιά με αποτελεσματικό τρόπο. Το άναμμα της φωτιάς είναι η φάση που εκλύεται ο περισσότερος καπνός. Χρειάζονται καλά και επαρκή προσανάματα, σωστά τοποθετημένα, ενδεχομένως και μία μικρή ποσότητα πετρελαίου. Η γρήγορη ανάπτυξη υψηλής θερμοκρασίας και καλής φλόγας σημαίνει γρήγορο και ομοιόμορφο άναμμα, καλύτερη απόδοση και λιγότερη κάπνα. Η γρήγορη θέρμανση της καπνοδόχου βοηθάει να έχουμε λιγότερο καπνό μέσα στο σπίτι κατά την φάση του ανάμματος (άσχετα με ο,τι μπορεί να πιστεύει ο καθένα, πάντα κατά το άναμμα μία ποσότητα καπνού μπαίνει στο σπίτι).
  • Να χρησιμοποιούμε σχετικά λεπτά ξύλα. Αν και αυτό εξαρτάται από το είδος του ξύλου και την περιεχόμενη υγρασία, κούτσουρα με διάμετρο μεγαλύτερη από 10cm έχουν την τάση να καπνίζουν αρκετά.
  • Να επιτηρούμε συχνά την φωτιά και να την διατηρούμε σε σταθερή ένταση. Ειδικά στις ανοιχτές εστίες όπου δεν υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες οξυγόνωσης, χρειάζεται να ελέγχουμε συστηματικά την φωτιά, και να φροντίζουμε τα ξύλα να είναι συγκεντρωμένα, και να αερίζονται καλά. Στις ανοιχτές εστίες είναι απαραίτητο να επιτηρούμε την φωτιά και για λόγους ασφαλείας.
  • Στις κλειστές εστίες, αρκεί να φροντίζουμε να υπάρχει μία περίπου σταθερή ποσότητα ξύλων (συνήθως 2~3 κούτσουρα + κάρβουνα).
  • Ελέγχουμε και ρυθμίζουμε το κλαπέ ή τις θυρίδες αερισμού όσο χρειάζεται για να έχουμε λαμπερή και ζωντανή φλόγα. Ο πολύς αέρας μειώνει σημαντικά την θερμοκρασία της εστίας, την απόδοση της καύσης και την αποδιδόμενη θερμότητα.
  • Τα ξύλα καίγονται καλύτερα όταν βρίσκονται πάνω σε εσχάρα (και άρα αερίζονται από κάτω). Αν καίμε ξύλα σε τζάκι, καλό είναι να χρησιμοποιούμε σχάρα.
  • Αφαιρούμε τακτικά, ενδεχομένως πριν από κάθε άναμμα, την στάχτη.
  • Όταν έρθει η ώρα να σβήσει η φωτιά, φροντίζουμε να μην απομείνουν αποκαΐδια που καπνίζουν. Τα συγκεντρώνουμε πάνω από τα κάρβουνα για να καούν. Όταν πλέον χωνέψει η θράκα και έχουν μείνει λίγα σκόρπια κάρβουνα κλείνουμε τελείως το κλαπέ για να μην φεύγει ο ζεστός αέρας.
  • Αντιστοίχως στις σόμπες που δεν έχουν κλαπέ κλείνουμε τον αέρα.

Γενικά, με ελάχιστη προσπάθεια, είναι εφικτό να έχουμε -ακόμη και σε απλά, ανοιχτά τζάκια- καύση χωρίς ορατό καπνό στην καμινάδα.

 

 

Απλές βελτιώσεις της εστίας καύσης:

  • Για να αυξήσουμε την θερμοκρασία στο εσωτερικό της εστίας, μπορούμε να την επενδύσουμε εσωτερικά με πυρόχωμα ή πυρόπλακες. Το κόστος των υλικών για ένα μεγάλο τζάκι δεν υπερβαίνει τα 50€. Στις ανοιχτές εστίες η αύξηση της θερμοκρασίας των τοιχωμάτων έχει ένα πρόσθετο όφελος, αυξάνει την ακτινοβολούμενη ενέργεια.
  • Επένδυση μπορούμε να βάλουμε και στο εσωτερικό μίας σόμπας -αν δεν έχει ήδη- εφόσον δεν περιορίζεται απαγορευτικά ο θάλαμος καύσης.
  • Μεγάλες ανοιχτές εστίες μπορούμε να τις περιορίσουμε αραδιάζοντας στα περιμετρικά τοιχώματα μία σειρά όρθια τούβλα, χωρίς κονίαμα φυσικά (τα κοινά διάτρητα τούβλα αντέχουν καλά στις θερμοκρασίες του τζακιού).
  • Σε σόμπες με μπουριά μικρού μήκους μπορούμε να αυξήσουμε τον βαθμό απόδοσης αυξάνοντας το μήκος της όδευσης παράλληλα με το ταβάνι.

Edited by AlexisPap
  • Upvote 5
Δημοσιεύτηκε

Αυτή η απλή σόμπα, με τα κατάλληλα μπουριά, μπορεί να είναι ως και 5~6 φορές αποδοτικότερη από το απλό τζάκι που συναντάμε σε ένα διαμέρισμα / μεζονέτα. Που σημαίνει ότι καίει 5~6 φορές λιγότερα ξύλα για την ίδια αποδιδόμενη θερμότητα.

 

Άρα 5-6 φορές μεγαλύτερη οικονομία στα χρήματα.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.