Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η προένταση μεταξύ εδάφους και δώματος σε προκατασκευ  

24 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Η προένταση μεταξύ εδάφους και δώματος σε προκατασκευ

    • Τίποτα
    • Αντοχή στην δυναμική τον προκατασκευασμένων σε σεισμική διέγερση
    • Θα μπορέσουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ορόφων στα προκατασκευασμένα
    • Θα μειωθεί το κόστος κατασκευής αν η προκατασκευή μπει στην πόλη?


Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Φίλοι μου έχω μία απορία στατική. Αδρανή, ή προτεταμένο οπλισμό. Ποίος αντέχει την διάτμηση καλύτερα στον κόμβο, όταν είναι ίδιας διαστασιολογικής εφαρμογής ?

  • Απαντήσεις 41
  • Created
  • Τελευταία απάντηση
Δημοσιεύτηκε

Άλλαξε το σε χαλαρός οπλισμός ή προένταση. Δεν χρησιμοποιείται το αδρανής οπλισμός νομίζω.

 

Επί της ουσίας. Προφανώς η προένταση είναι καλύτερη εάν ρωτάς γενικά και αόριστα γιατί εισάγει μία θλιπτική δύναμη η οποία αυξάνει αισθητά την διατμητική αντοχή. Λειτουργούν καλύτερα οι μηχανισμοί της αντοχής σε τέμνουσα όπως είναι η αλληλοεμπλοκή αδρανών.

Δημοσιεύτηκε

Φίλε nik δεν μπορώ να αλλάξω το θέμα γιατί δεν δουλεύει το Edit εκεί? Η απορία μου είναι η εξής. Αφού ο φέρον σκελετός είναι γεμάτος από κόμβους, εμείς γιατί χρησιμοποιούμε χαλαρό οπλισμό.....και όχι οπλισμό προ έντασης, ο οποίος αντέχει πιο πολύ τις διάτμητικές δυνάμεις του σεισμού στον κόμβο? Και στις κολόνες, και στα δοκάρια δεν είναι καλύτερη η προένταση, όταν μάλιστα σκεπτόμαστε ότι η οικοδομή δεν είναι ένα Π, αλλά ένα κουτί, και μάλιστα με σεισμική μόνωση?

Δημοσιεύτηκε

Γιατί τα εντατικά μεγέθη σε ένα κτίριο είναι τόσο μικρά και ο προϋπολογισμός του κτιρίου μικρός που η προένταση είναι αντιοικονομική.

Δημοσιεύτηκε

Η προένταση όπως γίνετε σήμερα ναι, είναι πιο ακριβή. Αν όμως ο χάλυβας ήταν σε μορφή ντίζας, και απλώς βιδώναμε πάνω κάτω τα παξιμάδια? Δεν θα είχαμε και μύωση του οπλισμού ώστε να αντισταθμίσουμε τα οφέλη?

Δημοσιεύτηκε

Ο λογος που αποφευγεται η προενταση σε αντισεισμικες κατασκευες ειναι

α) Η κυκλυομενη δραση του σεισμου, περιοχες θλιβομενες γινονται αμεσα εφελκυομενες και αντιστροφως,

β) ο εκρηκτικος χαρακτηρας της αστοχιας προεντεταμενων στοιχειων. Εχεις δει αστοχια προεντεταμενων στοιχειων? Κανονικη εκρηξη βομβας

γ) Η κατεδαφιση προεντεταμενων στοιχειων ειναι παρα πολυ επικινδυνη.

 

Η προενταση γνωρισε ανθηση κυριως στην Αγγλια, οπου η απουσια σεισμικων δρασεων διευκολυνε την εφαρμογη της, καθως πραγματι εχει πλεονεκτηματα σε στατικες φορτισεις.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

agrafiot Ο λογος που αποφευγεται η προενταση σε αντισεισμικες κατασκευες ειναι

α) Η κυκλυομενη δραση του σεισμου, περιοχες θλιβομενες γινονται αμεσα εφελκυομενες και αντιστρόφως, Γιάννης - ιος Απάντηση. Αυτό που λες δεν ισχύει για τον εξής λόγο.Εις το οπλισμένο σκυρόδεμα ο χαλύβδινος οπλισμός παίζει ρόλο παθητικό, χρειάζεται δηλαδή, για να αναλαμβάνει το μέρος εκείνο από τις τάσεις, τις οποίες δημιουργούν τα φορτία,και μόνο του το σκυρόδεμα δεν μπορεί ή δεν επαρκεί για να τα αναλάβει. Αντιθέτως το προτεταμένο σκυρόδεμα είναι σε θέση να αναλάβει μόνο του όλες τις τάσεις, που προκαλούν τα φορτία. Ο χάλυβας στην περίπτωση αυτή παίζει ρόλο ενεργητικό. Χρειάζεται δηλαδή για να επιβάλλει επάνω στο σκυρόδεμα ένα ακόμη φορτίο, το οποίο είναι ευεργετικό διότι διαφέρει από το φορτίο της μάζας του σκυροδέματος,διότι η μάζα έχει αδράνεια στο σεισμό. Το φορτίο αυτό συνδυάζεται με τα εξωτερικά φορτία με αποτέλεσμα να διατηρούνται οι τιμές των τάσεων του σκυροδέματος μέσα στα όρια που μπορεί να αναλάβει, είτε είναι εφελκυστικές, είτε θλιπτικές. Δηλαδή οι θλιπτικές δυνάμεις εξισώνουν τις εφεκλυστικές. agrafiot β) ο εκρηκτικος χαρακτηρας της αστοχιας προεντεταμενων στοιχειων. Εχεις δει αστοχια προεντεταμενων στοιχειων? Κανονικη εκρηξη βομβας. γ) Η κατεδαφιση προεντεταμενων στοιχειων ειναι παρα πολυ επικινδυνη. Γιάννης -ιος Απάντηση Συμφωνώ, αλλά έχει να κάνει μόνο με την προένταση εξωτερικών καλωδίων, γεφυροποιίας, και όχι τόσο με προένταση σκυροδέματος. Αυτά έχουν κοχλίες, που μπορούν να τους ξεβιδώσουμε σε περίπτωση κατεδάφισης, καθώς και ο χάλυβας είναι καλυμμένος από την σωλήνα και το σκυρόδεμα, και δεν μπορεί να γίνει βόμβα. Ένα παράδειγμα ως προς την εξίσωση των θλιπτικών και εφελκυστικών δυνάμεων είναι το βαρέλι, το οποίο θα ήταν και το πιο γερό κτήριο, αν τα κτήρια είχαν αυτό το σχήμα. Δηλαδή τα τσέρκια των βαρελιών δημιουργούν σημαντικές αρχικές θλιπτικές τάσεις στους αρμούς των σανίδων που αποτελούν τα τοιχώματά του. Όταν το βαρέλι είναι γεμάτο, το υγρό πιέζει τα τοιχώματα και προκαλεί εφελκυστικές τάσεις, που θα ήταν σχεδόν αδύνατον να μεταδοθούν από την μια σανίδα στην άλλη Επειδή όμως υπάρχει η προένταση , δηλαδή οι αρχικές θλιπτικές τάσεις στους αρμούς, η πίεση του υγρού απλώς τις μειώνει, χωρίς να κινδυνεύει ούτε η αντοχή ούτε η στεγανότητα του βαρελιού.

  • Upvote 1
Δημοσιεύτηκε

Η προένταση σε κτίρια παρουσιάζει σοβαρό πρόβλημα στην κατακόρυφη διεύθυνση της εδαφικής επιτάχυνσης, ειδικά στην περίπτωση δοκών. Επιπλέον, ακόμα και στην περίπτωση της προέντασης, ο "χαλαρός" οπλισμός δεν είναι για μοντάζ, ο σκοπός του είναι για να παραλάβει όλες τις ροές των τάσεων, θλιπτικών και εφελκυστικών, τις τάσεις διάσπασης στις καμπύλες των σιδηροπλισμών κλπ. Και αυτό διότι η πλήρης προένταση είναι άκρως αντιοικονομική. Η μερική προένταση, που αποτελεί την πλέον οικονομική λύση προέντασης, αφήνει ένα μικρό εύρος εφελκυστικών τάσεων στις επαλληλίες των εσωτερικών εντατικών μεγεθών, το οποίο καλούνται να παραλάβουν οι "χαλαροί" σιδηροπλισμοί.

Επιπλέον, για να κάνεις συμφέρουσα προένταση απαιτείται αυξημένη ποιότητα σκυροδέματος. Δε συζητάμε για C20/25, θέλει τουλάχιστον C25/30, οπότε αυξάνεται το κόστος. Ούτε οι τένοντες είναι φθηνοί, ούτε και το συνέργειο και τα εργαλεία για την τάνυσή τους. Είναι μια διαδικασία επίπονη, χρειάζεται πολλή προσοχή στη λεπτομέρεια.

Για την επικινδυνότητα της καταστροφής προεντεταμένων στοιχείων... Βόμβα δε λες τίποτα, δεν είναι μόνο η ψαθυρότητα της θραύσης του σκυροδέματος που το κάνει να πετάει κομμάτια σαν όλμο διασποράς, το ίδιο το καλώδιο γίνεται μαστίγιο.

Όσο για το ξεβίδωμα των κοχλιών αγκύρωσης, δεν έχω διαφωνία να εκφράσω. Υπάρχει όμως η περίπτωση που μέσα στο σωλήνα του συρματόσχοινου εγχύεται τσιμεντοκονίαμα τόσο για την προστασία του τένοντα από διάβρωση όσο και για την μεταφορά φορτίων στο σκυρόδεμα μέσω συνάφειας (μονολιθικότητα).

Δημοσιεύτηκε

Με άλλα λόγια όλα εξαρτώνται από την αστοχία, η οποία υπάρχει διότι οι στατική διαστασιολόγιση των υλικών είναι στα όριά τους. Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι πως θα διατηρήσουμε την αρχική τάση προέντασης. Όσο για το κόστος αυτό μπορεί να πέσει, όταν τα τεμάχια προς προένταση είναι εργοστασιακά. (προκάτ)

Δημοσιεύτηκε

Δεν διατηρείται. Έτσι κι αλλιώς στη διαστασιολόγηση προεντεταμένων στοιχείων λαμβάνεις υπόψη και τη χαλάρωση των τενόντων. Η εμφανιζόμενη "περίσσεια" εντατικών μεγεθών λόγω χαλάρωσης παραλαμβάνεται και αυτή με τη σειρά της από τους χαλαρούς σιδηροπλισμούς.

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.