Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε
Και εγώ συμφωνώ να μην κατασκευάσεις τοιχεία υπογείου αν δεν θες.

 

Δεν εχω κατασκευασει ποτε οικοδομη που να αρχιζει απο το -4μ και να μην φτιαξω περιμετρικα τοιχεια.....(υπαρχει οικοδομη με εκσκαφη στο -4 χωρις τοιχεια?)

Δημοσιεύτηκε
Δεν εχω κατασκευασει ποτε οικοδομη που να αρχιζει απο το -4μ και να μην φτιαξω περιμετρικα τοιχεια.....(υπαρχει οικοδομη με εκσκαφη στο -4 χωρις τοιχεια?)

 

Ίσως δεν διάβασες ολόκληρη την απάντησή μου.

Αφενός αναφέρομαι σε βάθος θεμελίωσης 1.50μ όπως είχε ειπωθεί προηγουμένως, και αφετέρου προτείνω πάντα υπόγειο, χωρίς να σημαίνει ότι είναι υποχρεωτικό.

Και για οικοδομές με θεμελίωση στο 1.50 έχω δει πάρα πολλές 5όροφες και 6όροφες χωρίς υπόγειο και μέχρι τώρα....καλά κρατούν....

 

Παραθέτω το αρχικό μου μήνυμα:

 

"Και εγώ συμφωνώ να μην κατασκευάσεις τοιχεία υπογείου αν δεν θες.

 

Αφενός μεν γιατί όταν γίνεται σεισμός κινείται το έδαφος άρα και το υπόγειο ή αν δεν έχεις υπόγειο το χώμα. Σε ενδιαφέρει τι γίνεται από το μηδέν και επάνω και τι δυνάμεις αναπτύσονται λόγω της ιξώδους και υστερητικής απόσβεσης. Αφετέρου γιατί αν δεν κατασκευάσεις το θ είναι 1 οπότε δεν λαμβάνεται η θετική επιροή του.

 

Αυτό που με προβλημάτισε όμως είναι ότι αρχικά υπολόγιζες βάθος θεμελίωσης 1.50μ, κάτι που μου φαίνεται πολύ λίγο για 4όροφη οικοδομή.

Εκτός από μεταλλικές κατασκευές και μονόροφα ή άντε το πολύ διώροφα πάντα σκάβω 2.5-3μ+ ύψος πεδιλοδοκού.

 

Πάντως σαν μηχανικός πάντα προτείνω να κάνει κάποιος υπόγειο γιατί επί της ουσίας το κόστος είναι μικρό. Σκάβεις που σκάβεις, έχεις το δάπεδο του ισογείου για 30-40μ3 μπετό δεν νομίζω ότι αυξάνεται υπερβολικά το κόστος. (Ασοβάστιστο και χωρίς πλακάκια)."

Δημοσιεύτηκε
Δεν εχω κατασκευασει ποτε οικοδομη που να αρχιζει απο το -4μ και να μην φτιαξω περιμετρικα τοιχεια.....(υπαρχει οικοδομη με εκσκαφη στο -4 χωρις τοιχεια?)

 

Η οικοδομή στην οποία έφτιαξες υπόγειο και μετά το μπάζωσες......:P

Δημοσιεύτηκε

Άρα βασικά cv98019 αναφέρεσαι κυρίως από τα λεγόμενα σου στην απορία που εξέφρασα στο θέμα κόστους.

Δημοσιεύτηκε

@maximos75

 

Κοίταξε, φυσικά το κόστος είναι η κυριότερη παράμετρος.

Όταν έχεις δύο διαφορετικές λύσεις που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα (ασφαλής θεμελίωση), τότε μάλλον θα πας στην φτηνότερη.

Τώρα, στο συγκεκριμένο θέμα, για μένα το σημαντικότερο είναι να διερευνηθούν οι λόγοι για τους οποίους επιβάλλεται η θεμελίωση στο -4. Επειδή πολλές φορές η επικοινωνία στατικού-γεωτεχνικού έχει προβλήματα, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι πράγματι, οι ανώτερες στρώσεις πρέπει να αφαιρεθούν.

Από κει και πέρα, είτε κοιτόστρωση και μπάζωμα, είτε "εξυγίανση", είτε βαθιά θεμελίωση, είτε βελτίωση εδάφους κτλ κτλ είναι μέθοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Μπορεί κανείς να επιλέξει όποια θέλει. Με μια πρώτη ματιά, χωρίς να γνωρίζω το συγκεκριμένο πρόβλημα, θα έλεγα ότι η αφαίρεση του εδάφους και η αντικατάστασή του με καλά συμπυκνωμένα υλικά είναι μάλλον η φθηνότερη λύση. Αν κάποιος φοβάται ότι δεν πρόκειται να γίνει καλή συμπύκνωση, για οποιοδήποτε λόγο, μπορεί να προτιμήσει να θεμελιώσει στο -4 και να μπαζώσει το υπόγειο. Κανένα πρόβλημα.

Ο λόγος που αναφέρθηκα στη λύση της "αντικατάστασης" του εδάφους είναι γιατί σε πολλά post αναφέρεται ότι δεν είναι και ότι καλύτερο, ότι δεν πρόκειται να γίνει καλή συμπύκνωση κτλ. Πράγματι, είναι ευθύνη του επιβλέποντος να γίνουν οι εργασίες σύμφωνα με τις προδιαγραφές, να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα υλικά (και όχι τα μπάζα που μόλις έβγαλε) κτλ. Αλλά σαν μέθοδος δεν μπορεί να μην την λαμβάνει κανείς υπόψη γι' αυτούς τους λόγους.

Δημοσιεύτηκε

Συγνώμη, αλλά τι χαρακτηριστικά έχει αυτό το έδαφος (σύσταση, φ, c) που δεν μπορεί να φέρει ένα φορτίο με μέση τιμή περίπου 0,6kg/cm²; Και σε τί βάθος έχει τα ίδια χαρακτηριστικά; διότι, με κάτοψη 260m² (αν θυμάμαι καλά) θα έχει πλευρά πάνω από 10m. Αν θεμελιωθεί στην επιφάνεια του εδάφους με γενική κοιτόστρωση, η επιφάνεια αστοχίας εκτείνεται σε βάθος 7~8m. Είναι δυνατόν σε όλο αυτό το βάθος τα χαρακτηριστικά του εδάφους να είναι τόσο "χάλια"; Αν είχε υπόγειο 3m το φορτίο της θεμελίωσης θα ήταν μικρότερο του φορτίου της οικοδομής.

post-33925-131887242075_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε

Πράγματι... Αλλά τι Ε έχει μέχρι τα 4m που δημιουργεί πρόβλημα; Στα περισσότερα εδάφη μετά το 1m έχεις πολύ καλά χαρακτηριστικά. Εκτός εν είναι καμία κορεσμένη ασυμπίεστη ιλύς. Αλλά τότε πρέπει να κάνει στραγγιστικά και προ φόρτιση, χώρια που για να σκάψει με ασφάλεια θέλει πρανή με κλίση 1:5 ή πασσαλοδιάφραγμα... Γενικά αν μπορεί να σκάψει στα -4m χωρίς αντιστήριξη, μάλλον δεν χρειάζεται να σκάψει για την θεμελίωση...

Δημοσιεύτηκε

Όχι...δεν το λέω γι' αυτό. Απλώς έγραψες για αντοχή (c, φ) και ξέχασες τη συμπιεστότητα (Ε). ;)

Δημοσιεύτηκε

Ξέρω ότι τα έγραψα λίγο υπερβολικά παραπάνω...(αλλά μόνο λίγο). Αλλά και το όλο θέμα, που το παρακολουθώ εξ αρχή, υπερβολικό μου φάνηκε. Αφού φτάσαμε αισίως στις 4 σελίδες ας έχουμε τα χαρακτηριστικά του εδάφους, όχι για να το παίξουμε εδαφομηχανικοί στην θέση του εδαφομηχανικού, αλλά τέλος πάντων να έχει ο καθένας μια εικόνα του τι συζητάμε. Και σε ποιο βάθος είναι αυτά τα χαρακτηριστικά. Λόγω του μεγάλου βάθους επιρροής, στις κοιτοστρώσεις σπανίως έχουμε μόνο μια εδαφική στρώση. Αλλιώς δεν έχει νόημα, η όλη ιστορία με αυτή την θεμελίωση είναι παράλογη.

 

cv98019, δεν έχω ιδιαίτερη σχέση με την εδαφομηχανική, γιαυτό και κατά καιρούς ξεχνάω διάφορα! :roll:

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.