Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Σορυ αλλα όχι ακριβώς.

Μπορείς να πείς ότι για ένα συγκεκριμένο δίτκυο όσο μεγαλώνει η ταχύτητα μεγαλώνει η πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Και ότι όσο μικράινει η διάμετρος μεγαλώνουν οι απώλειες.

  • 1 month later...
  • Απαντήσεις 76
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

σας παραθετω παραδειγμα επιλογης αντλιας απο το βιβλιο του μ. καπου αντληση υδρευση αρδευση:

 

ενα δικτυο μας δινει νερο με πιεση 2 ατμ. εμεις θελουμε να δωσουμε στις εγκαταστασεις μας 30 κυβικα νερο ανα ωρα με πιεση 6 ατμ.

 

λυση:

υπολογιζουμε οτι η πιεση μιασ ατμοσφερας αντιστοιχει με μανομετρικο υψος 10 μετρων. η πιεση που θα πρεπει να προσθεσει η αντλια ειναι 6-2=4 ατμ.

με αθτα τα δεδομενα θα αναζητουσουμε αντλια για παροχη 30 κυβικων σε μανομετρικο υψος 40 μετρων.

 

 

το ερωτημα μου ειναι: πως γινεται αυτο αφου η αντλια ειναι ρυθμισμενη να δωσει μανομετρικο στις 4 ατμοσφερεσ εμεισ να το αυξησουμε με αυτον τον τροπο? δλδ ο κατασκευαστης την φτιαχνει να βγαλει 4 ατμοσφερεσ και εμεισ της αυξανουμε την πιεση κατα 2 ατμ? και τι γινεται με το μανομετρικο τωρα? αφου αυξανεται σημαινει οτι μπορουμε να δωσουμε σωληνα μεγαλυτερου μηκουσ απο οτι με τις 4 ατμ. και θα βγαλει νερο? παρακαλω απαντηστε σαν να μιλατε με εναν πρωτοετη φοιτητη μηχανολογιας....τα εχω λιγο μπερδεμενα. αφου απαντηθει αυτο (ελπιζω) ρωταω και κατι δευτερο: εχω 2 αγωγους φ50 ας πουμε. ο ενας εχει νερο πιεσης 5 ατμ και ο αλλος 2 ατμ. τουσ αγωγους τους ενωνω σε ενα σημειο με αγωγο παλι φ50. τη πιεση θα εχει αυτος?

 

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής

-Διορθωσε τον τίλτο, με τόνους και διαφορετική διατύπωση

Ευχαριστώ

terry

Δημοσιεύτηκε

Εστω ότι έχουμε δύο στήλες με νερό. Η πρώτη έχει ύψος 20 μέτρα (2 bar η πίεση στον πυθμένα της) και η δεύτερη έχει ύψος 40 μέτρα (4 bar η πίεση στον πυθμένα της).

 

Αν βάλουμε την μία στήλη πάνω στην άλλη και ανοίξουμε τον ενδιάμεσο πυθμένα, τότε θα έχουμε μία στήλη ύψους 60 μέτρων με 6 bar πίεση στον πυθμένα της.

 

Κάπως έτσι γίνεται και με την αντλία που στην είσοδό της έχει 2 bar πίεση.

 

 

και τι γινεται με το μανομετρικο τωρα? αφου αυξανεται σημαινει οτι μπορουμε να δωσουμε σωληνα μεγαλυτερου μηκουσ απο οτι με τις 4 ατμ. και θα βγαλει νερο

Προφανώς, ναι.

 

εχω 2 αγωγους φ50 ας πουμε. ο ενας εχει νερο πιεσης 5 ατμ και ο αλλος 2 ατμ. τουσ αγωγους τους ενωνω σε ενα σημειο με αγωγο παλι φ50. τη πιεση θα εχει αυτος?

 

Τότε θα ρέει νερό από τον αγωγό με την υψηλότερη πίεση, προς τον αγωγό με την χαμηλότερη πίεση. Η ακριβής πίεση εξαρτάται από το ποιό σημείο μελετάμε και από την παροχή. Πάντως θα είναι ανάμεσα στa 2 και 5 bar.

Δημοσιεύτηκε
η απαντηση ερχεται στην ερωτηση: αν βαλω φ16 αντι για φ25 τι πιεση νερου θα μου δειξει το μανομετρο στην αρχη του αγωγου.

Σε ενδιαφέρει η πίεση στο τέλος του αγωγού και όχι στην αρχή

 

Πρέπει να υπολογίσεις τι πτώση πίεσης έχει το δίκτυό σου και μετά να επιλέξεις αντλία. Αν δε βγαίνει η αντλία που έχεις μεγαλώνεις τη διάμετρο και ξαναυπολογίζεις.

Δημοσιεύτηκε

slalom, πρόσθεσα το νέο μήνυμα του elthelym #12, σε αυτή την συζήτηση, επειδή την βρήκα πιο σχετική. To μήνυμα του katsoulinos είναι σχετικά παλαιότερο.

Δημοσιεύτηκε

συγνωμη αλλα μου λετε οτι μια αντλια με εργοστασιακη ρυθμιση μεγιστου μανομετρικου στις 4 ας πουμε ατμ. με καταλληλη διαταξη αυξησης πιεσης στην εισοδο αναρροφησης της θα αυξησει το μανομετρικο της στην εξοδο καταθλιψης της παραπανω απο αυτο για το οποιο κατασκευαστηκε? και τοτε δεν θα ισχυουν οι καμπυλεσ της εργοστασιακης της ρυθμισης αλλα θα πρεπει να αναζητησουμε νεες καμπυλες λειτουργιας. το ρωταω αυτο γιατι σε συζητηση που ειχα με εμπορο και εγκαταστατη αντλιων απο την πολη μου με χρονια εμπειριας μου απαντησε οτι δεν ειναι δυνατον να αυξηθει η πιεση εξοδου του νερου απο την αντλια παραπανω απο τα ορια που της δινει το εργοστασιο. αλλιως λεει δε θα ηταν 40 μετρα το μανομετρικο της αλλα θα διαμορφωνοταν αναλογα με τισ εκαστοτε περιστασεις.

στο αλλο δε ερωτημα που εθεσα με τουσ αγωγουσ εννουσα οτι 2 αγωγοι με νερο σε πιεση και ιδια διαμετρο ενωνονται με ταφ ας πουμε και απο την τριτη εξοδο του ταφ προκυπτει νεος αγωγος με ιδια διαμετρο με τουσ δυο απο οπου ερχεταο το νερο, την πιεση του οποιου ζητησα να μαθω.

Δημοσιεύτηκε
συγνωμη αλλα μου λετε οτι μια αντλια με εργοστασιακη ρυθμιση μεγιστου μανομετρικου στις 4 ας πουμε ατμ. με καταλληλη διαταξη αυξησης πιεσης στην εισοδο αναρροφησης της θα αυξησει το μανομετρικο της στην εξοδο καταθλιψης της παραπανω απο αυτο για το οποιο κατασκευαστηκε?

H αντλία είναι μία μηχανή ανύψωσης της ενέργειας του νερού. Ανυψώνει την ενέργεια του νερού κατά Δ. Αν εισέλθει το νερό με ενέργεια Α, βγαίνει από την έξοδο της αντλίας με ενέργεια Α+Δ. Αν εισέλθει με ενέργεια Β, βγαίνει από την έξοδο με ενέργεια Β+Δ κ.ο.κ

Εάν δεν σπάσει το κέλυφός της λόγω υπερβολικής πίεσης, η αντλία έχει την ικανότητα να προσθέσει την πίεση της στην πίεση της εισόδου.

 

και τοτε δεν θα ισχυουν οι καμπυλεσ της εργοστασιακης της ρυθμισης αλλα θα πρεπει να αναζητησουμε νεες καμπυλες λειτουργιας.

Οχι, δεν χρειάζονται νέες καμπύλες. Το διάγραμμα της αντλίας στον άξονα Υ έχει το Δp ή ισοδύναμα το ΔΗ.

 

 

.. δεν ειναι δυνατον να αυξηθει η πιεση εξοδου του νερου απο την αντλια παραπανω απο τα ορια που της δινει το εργοστασιο. αλλιως λεει δε θα ηταν 40 μετρα το μανομετρικο της αλλα θα διαμορφωνοταν αναλογα με τισ εκαστοτε περιστασεις.

Δηλαδή, ρώτα τον (ή ρώτα τον εαυτό σου), "αν βάλουμε δύο όμοιες αντλίες στην σειρά, δεν θα αυξηθεί η πίεση;"

 

στο αλλο δε ερωτημα που εθεσα με τουσ αγωγουσ εννουσα οτι 2 αγωγοι με νερο σε πιεση και ιδια διαμετρο ενωνονται με ταφ ας πουμε και απο την τριτη εξοδο του ταφ προκυπτει νεος αγωγος με ιδια διαμετρο με τουσ δυο απο οπου ερχεταο το νερο, την πιεση του οποιου ζητησα να μαθω.

Αλλοιώς το είχα καταλάβει προηγουμένως.

Τώρα, όπως το λες, η πίεση στον σωλήνα μετά το ταφ, εξαρτάται από την παροχή μετά το τάφ. Δηλαδή στο άκρο του αγωγού μετά το ταφ, τρέχει νερό, και αν ναι, πόσο;

Δημοσιεύτηκε
Δηλαδή, ρώτα τον (ή ρώτα τον εαυτό σου), "αν βάλουμε δύο όμοιες αντλίες στην σειρά, δεν θα αυξηθεί η πίεση;"

 

Συνδεσμολογία αντλιών: σε σειρά και παράλληλα. Στην πρώτη περίπτωση έχουμε αύξηση μανομετρικού στην δεύτερη έχουμε αύξηση παροχής.

 

στο αλλο δε ερωτημα που εθεσα με τουσ αγωγουσ εννουσα οτι 2 αγωγοι με νερο σε πιεση και ιδια διαμετρο ενωνονται με ταφ ας πουμε και απο την τριτη εξοδο του ταφ προκυπτει νεος αγωγος με ιδια διαμετρο με τουσ δυο απο οπου ερχεταο το νερο, την πιεση του οποιου ζητησα να μαθω.

 

Εφαρμόζεις ισοζύγιο μάζας και ισοζύγιο ενέργειας

Δημοσιεύτηκε

ευχαριστω για καθε πληροφορια. αν μπορουσε ο φιλος να μου εξηγησει καλυτερα τι εννοει με τον ορο ισοζύγιο μάζας και ισοζύγιο ενέργειας θα ηταν πολυ ευχαριστο. επι τη ευκαιρεια οταν βυθιζω ενα υποβρυχιο σε ενα πηγαδι το μανομετρικο του ασ πουμε αναγραφει 60 μετρα. αυτο αρχιζει να μετραει απο την εισοδο του νερου στην αντλια και οχι απο την σταθερη επιφανεια του νερου σωστα?

Δημοσιεύτηκε

Πολύ καλή ερώτηση!

Αλλά από την απάντηση που δίνεις, συμπεραίνω ότι δεν έγινα αντιληπτός, σε αυτά που έλεγα για το ότι στην πίεση εισόδου της αντλίας προστίθεται το μανομετρικό της.

 

 

Και αφού το' φερε η κουβέντα, ορίστε και μια επίσης ενδιαφέρουσα ερώτηση.

Σε ένα συντριβάνι που δουλεύει με μία αντλία, ο πίδακας του νερού φτάνει σε ύψος 3 μέτρα. Ενα βράδυ μία νεράιδα, κάνει το νερό, οινόπνευμα (που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι πολύ ελαφρύτερο από το νερό). Το ερώτημα είναι σε τι ύψος θα φτάνει τώρα ο πίδακας;

[εξετάζουμε μόνο την επίδραση της πυκνότητας στο μανομετρικό, και όχι άλλα φαινόμενα όπως τριβών, ατμών κτλ]

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.