Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση όσον αφορά την ενδοδαπέδια θέρμανση.

 

Είμαι νέος μηχανικός χωρίς εμπειρία και με κάλεσε πελάτης να διαπιστώσω πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί στην εγκατάσταση ενδοδαπέδιας θέρμανσης την οποία έχει πραγματοποιήσει η οποία λειτουργεί με αντλία θερμότητας και δοχείο θερμικής αποθήκευσης.

 

Ο θερμαινόμενος χώρος είναι 120τμ και η αντλία θερμότητας αέρα-νερού με 14000W θερμαντική ικανότητα και 15000W ψυκτική.

 

Το πρόβλημα είναι ότι ακόμα και με υψηλές εξωτερικές θερμοκρασίες (17ο C) η αντλία λειτουργεί συνεχώς ενώ τις ημέρες αυτές (με θερμοκρασίες κοντά στους 2 βαθμούς ή χαμηλότερες) πιάνει πάγο και δεν ζεσταίνει τους χώρους.

Μπορώ να δώσω επιπλέον στοιχεία αν χρειάζεται για τους κυκλοφορητές και τη δεξαμενή θερμικής αποθήκευσης αλλά δεν μπορώ να δώσω κατασκευαστικές λεπτομέρειες γιατί ο εγκαταστάτης (ο οποίος χρησιμοποίησε υπογραφή μηχανικού, για τη μελέτη, τον οποίο δεν μπορούμε να βρούμε πουθενά) δεν δέχεται πως δεν λειτουργεί επαρκώς και δεν δέχεται να δώσει τη μελέτη ώστε να την ελέγξουμε.

 

Υπάρχει κάποιος τρόπος να βρώ τι φταίει και υπολειτουργεί;

'Οποια βοήθεια θα θεωρηθεί πολύτιμη!

Δημοσιεύτηκε

[

Συνάδελφε, καλό μεσημέρι.

Όταν μια αντλία θερμότητας λειτουργεί συνεχώς, σημαίνει ότι, ή είναι μικρή για να καλύψει τις απαιτήσεις του χώρου ή έχει απώλεια ψυκτικού ρευστού.

Για την περίπτωση της παγοποίησης του στοιχείου τα αίτια μπορεί να είναι:

• Απώλεια ψυκτικού ρευστού.

• Πρόβλημα στην εκτονωτική βαλβίδα.

• Βουλωμένο ή βρόμικο στοιχείο.

• Μη κατάλληλη επιλογή αντλίας θερμότητας για την λειτουργία σε αυτές της θερμοκρασίες (πρέπει να δεις την καμπύλη θερμότητας από τα στοιχεία της κατασκευάστριας εταιρίας).

Από πότε δουλεύει ή εγκατάσταση? Το πρόβλημα το παρουσίασε από την πρώτη στιγμή που τέθηκε σε λειτουργία?

Σε ποια περιοχή είναι η εγκατάσταση? Από πλευρά θερμομόνωσης πως είναι το κτίριο?

Προσωπικά η ισχύς της αντλίας που φαίνεται μικρή για αυτό το χώρο.

Σε πρώτη φάση φώναξε ένα ψυκτικό να εκλέξει την λειτουργία της αντλίας και μετά ψάξε για την μελέτη.

Δημοσιεύτηκε

Το να πιάνει πάγο η ΑΘ με 2C είναι φυσιολογικό. Μάλιστα κάπου εκεί είναι η θερμοκρασία στην οποία πιάνει πάγο πολύ εύκολα.

 

Η ισχύς της ΑΘ δεν είναι μικρή, αν σκεφτείς ότι το ενδοδαπέδιο πρέπει να δίνει το πολύ 100W/m2. Βέβαια υπάρχουν και απώλλειες, αλλά δεν νομίζω τελικά να είνα το πρόβλημα η ισχύς.

 

Το ότι η ΑΘ λειτουργεί συνεχώς σε ζεστές μέρες ίσως έχει να κάνει με το ότι ο συμπιεστής είναι Inverter. Δεν κάνει καμία διακοπή? Υπάρχει ένα ελάχιστο όριο της απόδοσης που μπορεί να πιάσει ο inverter. Από κει και πέρα πάει οn off.

 

Αν θεωρείς ότι ο πάγος είναι υπερβολικός, και γενικότερα αν ψιλιάζεσαι την ΑΘ μπορείς να την ελέγξεις όπως είπε ο RAHOUTIS AΡ

 

Ένας τρόπος να ελέγξεις την λειτουργία της ΑΘ, όσο αφορά το ψυκτικό κύκλωμα είναι να μετρήσεις χαμηλή και ψηλή πίεση του ψυκτικού. Αν βρεις το manual της αντλίας θερμότητας θα αναφέρει ποιες πρέπει να είναι αυτές οι πιέσεις ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία και τη θερμοκρασία νερού. Μπορεί να τις τσεκάρει εύκολα ένας ψυκτικός.

 

Η ΑΘ είναι compact ή έχει απομακρυσμένη εξωτερική μονάδα? Μήπως υπάρχει μεγάλο μήκος σωληνώσεων ψυκτικού? Αν ναι μπορεί να χρειαζόταν συμπλήρωση ψυκτικού μετά την εγκατάσταση, πράγμα που μπορεί να έχει αμεληθεί.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε, δώσε μας το κατασκευαστικό οίκο και το μοντέλο της Α.Θ. για να βγάλουμε άκρη.

Επιμένω για την καμπύλη θερμότητας της Α.Θ. γιατί η απόδοσή τους δεν είναι σταθερή, αλλά εξαρτάτε από την εξωτερική θερμοκρασία.

Για τις απλές Α.Θ. οι κατασκευαστές δίνουν τις ονομαστικές αποδόσεις για εξωτερικές θερμοκρασίες έως και 7 C°. Σε αυτή την περίπτωση θα συμφωνήσω με των συνάδελφο miltos ότι είναι φυσιολογικό να πιάνει πάγο το στοιχείο.

Για τεχνολογία inverter και με μεγάλο cop όμως, δεν είναι λογικό.

Υπάρχουν Α.Θ. με αυτή την τεχνολογία που λειτουργούν αδιάλειπτα για εξωτερικές θερμοκρασίες (- 18 C°).

Δημοσιεύτηκε
Υπάρχουν Α.Θ. με αυτή την τεχνολογία που λειτουργούν αδιάλειπτα για εξωτερικές θερμοκρασίες (- 18 C°).

 

Αυτό μου φαίνεται πιο πιθανό, από το να λειτουργεί αδιάλειπτα στους 2C. Και αυτό επειδή στους -18C η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι ελάχιστη. Αν πετύχεις 2C με μεγάλη σχετικά υγρασία, οι υδρατμοί είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που μπορεί να περιέχονται στην ατμόσφαιρα στους -18C. Σε κατάσταση κορεσμού και για τις 2 συνθήκες, στους 2C οι υδρατμοί που περιέχονται σε 1kg ξα είναι περίπου 5/πλάσιοι.

 

Η λειτουργία inverter όντως μειώνει τις παγοποιήσεις, αλλά δεν τις εξαφανίζει. Αδιάληπτη λειτουργία νομίζω πως δεν υπάρχει.

Δημοσιεύτηκε

Αρχικά να σας ευχαριστήσω για την άμεση απάντηση σας!

Η αντλία θερμότητας είναι της εταιρίας MIDEA μοντέλο SBX-06A.

 

miltos η εξωτερική μονάδα της ΑΘ βρίσκεται ακριβώς έξω από την αποθήκη που βρίσκεται και η ΑΘ, λιγότερο από μισό μέτρο απόσταση δηλαδή!

Μίλησα το μεσημέρι με τον πελάτη και μου ανέφερε πως πατρατήρησε παγοποίηση ακόμα και για πολύ υψηλότερες εξωτερικές θερμοκρασίες!

Η ΑΘ κάνει διακόπη περίπου 20 λεπτά (2 φορές τη μέρα).

 

RAHOUTIS AP. η εγκατάσταση λειτουργεί από πέρσι το Μάρτη και είναι στο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης! Η μόνωση του σπιτιού δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα καλή γιατί αν και νεόδμητο παρατήρησα έντονη υγροποίηση στην βορινή πλευρά του! Την μελέτη είναι αδύνατο να τη βρώ καθώς ο εγκαταστάτης "σκοτώθηκε" με τον ιδιοκτήτη, ακριβώς λόγο της ΑΘ.

Θα κανονίσω με ψυκτικό να το δώ, αν πάλι σκεφτείται και κάτι άλλο που θα μπορούσα να δώ πείτε μου για να μην τρέχω μόνιμα πέρα δώθε!

Δημοσιεύτηκε
Η μόνωση του σπιτιού δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα καλή γιατί αν και νεόδμητο παρατήρησα έντονη υγροποίηση στην βορινή πλευρά του!

 

Ε? Έντονη υγροποίηση? Στην εσωτερική πλευρά? Δύσκολο... Στα τζάμια υπάρχει υγρασία?

 

Παγοποίηση μπορεί να γίνει από τους 5-7C περίπου.

 

Κοίτα τη θερμοκρασία στην οποία είναι ρυθμισμένη η ΑΘ (γενικότερα την καμπύλη την αντιστάθμισης) και αν μπορεί να πιάσει τη θερμοκρασία αυτή.

Δημοσιεύτηκε

Έχουν βάλει ταπετσαρία στο βορινό τοίχο και έχει αρχίσει να σκάει!

Τα παράθυρα δεν είδα να έχουν υγροποίηση...

Τη θερμοκρασία εξόδου του νερού εννοείς;

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι, το να παρουσιάζονται ίχνη πάγου στην Α.Θ είναι λογικό.

Όταν λέμε παγοποίηση του στοιχείου εννοούμε να ¨μπουκώνει¨ από πάγο.

Και όταν λέμε αδιάλειπτη λειτουργία σε χαμηλές θερμοκρασίας εννοούμε να έχει την δυνατότητα η Α.Θ. να κάνει απόψυξη και ο συμπιεστής να έχει την απαιτούμενη ισχύ να ανταπεξέλθει στις υψηλές πιέσεις κατάθλιψης που απαιτούνται στις θερμοκρασίες αυτές. Εννοείτε με μεγαλύτερη κατανάλωση. Η τεχνολογία inverter μας δίνει την δυνατότητα αυτή.

mix-mix θα προσπαθήσω να βρω στοιχεία για την συγκεκριμένη Α.Θ. κάνε πάντως ένα έλεγχο της Α.Θ με έναν έμπειρο ψυκτικό και βλέπεις μετά.

Υ.Γ. Μελέτη με δανική σφραγίδα!!!!!! Η μελέτη δεν βρίσκεται!!!!!! Ο μελετητής δεν βρίσκεται!!!!! Ο εγκαταστάτης ¨σκοτώθηκε¨ με το ιδιοκτήτη!!!!!! ΑΧ!!!! Ελλάδα χώρα της αρπαχτής!!!!

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ RAHOUTIS AP. Εγώ πάντως στο διαδίκτυο δεν βρήκα τπτ και η ιστοσελίδα της MIDEA δεν λειτουργεί!

Η εξωτερική μονάδα είναι HLRD14/ADN2. Δεν ξέρω αν θα βοηθήσει περισσότερο!

Πάντως η εξ. μονάδα μπουκώνει από πάγο!

 

Για το σχόλιο για την κατάσταση *1000!!!!!!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.