Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Γεια σας.

Αρχικά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους αφιερώνουν το χρόνο τους να βοηθήσουν όλους εμάς που είμαστε νέοι μηχανικοί. Η βοήθειά τους είναι πολύτιμη και δυσεύρετη.

Ακούστε την περίπτωσή μου.

Έχει γίνει πράξη εφαρμογής και κύρωση και όλη η ιδιοκτησία του πελάτη μου (οικόπεδο με σπίτι χτισμένο) έχει αποζημιωθεί για να γίνει πεζόδρομος.Ο δήμος όμως δεν έχει τα λεφτά να τον αποζημιώσει και δεν έχει κάνει τίποτα. Ο πελάτης μου τώρα ξύπνησε και πήγε στην πολεοδομία και ρώτησε και του είπαν να κάνει πρόταση τροποποίησης αποχαρακτηρισμού του κοινόχρηστου χώρου.

Όταν πήγα εγώ στην πολεοδομία μου είπαν:Μην το συζητάς, όταν θα δούμε μείωση κοιχόχρηστου την απορρίπτουμε αμέσως την πρόταση.

Εσείς με την μεγάλη εμπειρεία τι με συμβουλεύετε να κάνω;Έχετε αντιμετωπίσει κάτι παρόμοιο;

Σας ευχαριστώ εκ των πρωτέρων.

Δημοσιεύτηκε

μειωση κοινοχρηστου;

το ξεχναει!

(μια μονο περιπτωση, που εχει τυχει και περασε ειναι να εχει τραπεζα γης ο δημος και να γινει ανταλλαγη....αλλα ειναι χλωμο)

Δημοσιεύτηκε

το πρόβλημα είναι ότι κατ΄αρχη δεν μπορεί να γίνει μείωση κοινόχρηστων χώρων. Πρέπει τυπικά να διατηρηθεί η αναλογία δομήσιμης επιφάνεις και κοινόχρηστων.

Αυτό που πρέπει να δεις είναι αν έγινε αναγκαστική απαλλοτρίωση για την ιδιοκτησία του πελάτη, οπότε έχεις έρεισμα να ζητήσει την άρση.βέβαια ούτε αυτό τον σώζει καθώς ο δήμος μπορεί να προχωρήσει εκ νέου σε αναγκαστική απαλλοτρίωση.

επίσης ακόμη κι αν ο δήμος ήθελε να βοηθήσει το πελάτη σου πρέπει να αιτιολογήσει την πολεοδομική αναδιάταξη.

μπορεί να γίνει ωστόσο αλλά θέλει τρέξιμο. έχω δει πρόσφατη περίπτωση όπου δικαιώθηκαν οι ιδιοκτήτες και έγινε αποχαρακτηρισμός τμήματος Κ.Χ. σε Ο.Τ. στην Ελευσίνα (ΦΕΚ 459 τεύχος αναγκ. απαλλοτρ 22-9-2009).

Δημοσιεύτηκε

@karvasaras

Θεωρώ απίθανο να προτείνει η ΠΜ την απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας για ΚΧ και η ΠΕ να μην προβλέπει την παραχώρηση νέου οικοπέδου σ' αυτό τον ιδιοκτήτη. Πρώτη προτεραιότητα στη δημιουργούμενη τράπεζα γης είναι η απόδοση στους ιδιοκτήτες αυτούς νέου οικοπέδου και μετά όλα τ' άλλα. Αλλά και αν δεν έχει η ΠΕ διαθέσιμο οικόπεδο, οφείλει να δώσει ο δήμος την αποζημίωση από τις εισφορές που μαζεύονται. Υπάρχουν πολλοί τρόποι. Μήπως συμβαίνει κάτι άλλο;

 

Με δεδομένο ότι, με τη σημερινή διαδικασία η τροποποίηση ΠΜ εγκρίνεται με πδ που εκδίδεται από τον υπουργό ΠΕΚΑ, μετά από γνωμοδότηση του ΣτΕ, δεν υπάρχει περίπτωση να περάσει τέτοιου τύπου πδ από το ΣτΕ, έστω και το ήθελε η ίδια η Τίνα.

 

@ΠΑΠΑΕΥΘΥΜΙΟΥ

Μπορεί να ζητήσει την άρση της απαλλοτρίωσης αν έχουν περάσει τουλάχιστον 8 χρόνια από την έγκριση της ΠΜ, με χρονοβόρα διαδικασία, αλλά στην περίπτωση που ολοκληρωθεί η διαδικασία της άρσης, η κατάσταση του οικοπέδου θα ξαναγυρίσει στο καθεστώς που είχε το οικόπεδο, πριν από την έγκριση της ΠΜ, και το πιθανότερο είναι σε εκτός σχεδίου. Οπότε, στην ουσία θα ξεκινήσει πάλι η διαδικασία για την επανένταξη της ιδιοκτησίας στο σχέδιο πόλης, με το ίδιο, προφανώς, καθεστώς που είχε πριν από την άρση. Έχω αναρτήσει σχετικό κείμενο για το θέμα της άρσης, πριν από μήνες.

Δημοσιεύτηκε

Ο δήμος του έχει πιστώσει αποζημείωση όχι οικόπεδο και φυσικά δεν τον έχει πληρώσει. Αυτό με την παρέλευση των 8 ετών σε ποιά νομοθεσία στηρίζεται;Τα 8 χρόνια μετρούνται από την κύρωση της Π.Ε;

Δημοσιεύτηκε

Μου φαινεται πολυ περιεργο να μην του εχει πιστωσει αλλο ακινητο.. Τι εμβαδον εχει το οικοπεδο??? Και ποιες οι αρτιοτητες και οι οροι δομησης στην περιοχη???

 

Με αλλα λογια αν του πιστωνε αλλη ιδιοκτησια αυτη θα ηταν οικοδομησιμη???

Δημοσιεύτηκε

Τους όρους δόμησης δεν τους ξέρω. Το θέμα είναι ότι κατά την πράξη εφαρμογής το εμβαδόν αντί για 120 τ.μ. του το πέρασαν 85. Είναι πολύ μπέρδεμα η υπόθεση. Το οικόπεδο έχει κτίσμα μέσα πριν από την πράξη εφαρμογής.

Δημοσιεύτηκε
Ο δήμος του έχει πιστώσει αποζημείωση όχι οικόπεδο και φυσικά δεν τον έχει πληρώσει. Αυτό με την παρέλευση των 8 ετών σε ποιά νομοθεσία στηρίζεται;Τα 8 χρόνια μετρούνται από την κύρωση της Π.Ε;

 

Για την άρση της απαλλοτρίωσης δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία αλλά η διαδικασία προκύπτει από το ν. 1337/1983 σε συνδυασμό με την αντίστοιχη νομολογία του ΣτΕ. Κάνε τον κόπο να αναζητήσεις τα θέματα που υπάρχουν στο forum σχετικά με την "άρση απαλλοτρίωσης".

 

Τα 8 χρόνια μετράνε από την έγκριση της ΠΜ και αναφερόντουσαν στο ν. 1337/83, στη συνέχεια καταργήθηκε η σχετική διάταξη και παραμένουν ως "εύλογος χρόνος", με βάση τη νομολογία του ΣτΕ. Επαναλαμβάνω ότι, η διαδικασία αυτή αφενός είναι χρονοβόρα αφετέρου σε οδηγεί σε μη θετικά αποτελέσματα για τη συγκεκριμένη περίπτωση.

Δημοσιεύτηκε

Παιζει ρολο κατα τη γνωμη μου (ας επιβεβαιωσουν και οι εμπειροτεροι) εαν και εφοσον το οικοπεδο μετα την πραξη εφαρμογης θα ηταν οικοδομησιμο.. ΑΝ δεν θα ηταν τοτε ορθα του πιστωνεται οικονομικη αποζημιωση..

 

Το 85 και 120 παντως ειναι αλλη ιστορια και μαλλον ειναι αρκετα αργα για να αλλαξει κατι σε αυτο..

 

***Να πω βεβαια οτι τωρα τελευταια ειδα μελετητη που σε αυτες τις περιπτωσεις δημιουργουσε εξ'αδιαιρετου νεες ιδιοκτησιες.. Δεν ξερω αν ειναι τυπικα σωστο, αλλα στην πραξη μαλλον περισσοτερα προβληματα δημιουργει.. Εχετε αναλογη εμπειρια?***

Δημοσιεύτηκε

Με 85τμ είναι οικοδομήσιμο με το άρ. 27. Ας κινηθεί μέσω της δικαστικής οδού. Όταν υπάρχει δικαστική απόφαση ΔΕΝ υπάρχει περίπτωση να μην αποχαρακτηρισθεί έστω και αν ο ΚΧ είναι και η ..... πλατεία Συντάγματος!!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.