Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εναλλακτικές μορφές πολεοδομίας


parist43

Recommended Posts

Ειναι επιτυχημενος θεσμος οι πολεοδομίες?η μηπως ταλαιπωρουν τους υπαλληλους τους ,τους μηχανικους που συναλασονται και τους πολιτες?

και ποιο αλήθεια το τελικο προιον αυτης ολης της ταλαιπωρης διαδικασίας?

πόλεις σαν την Αθήνα?

μηπως αραγε θα μπορούσαμε να συζητησουμε για εναλακτικες μορφες?

τι και πως?η απαντηση σε δύο σκελη

α)στο εξωτερικό αλήθεια τι γίνεται?

β)ανεξαρτητα απο το εξωτερικό τι εναλακτικό θα μπορουσε να γίνει?

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχάς, σε συγχαίρω για, τα μεστά ενδιαφέροντος και ουσιαστικά θέματα που ανοίγεις, για τα οποία αποδεικνύεται ότι υπάρχει πραγματικός προβληματισμός, γίνεται γόνιμος διάλογος και προκύπτουν συμπεράσματα.

 

Στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να αλλάξει το πολεοδομικό πλαίσιο γιατί, σύμφωνα με το Σύνταγμα, η Χωροταξία και η Πολεοδομία περιλαμβάνεται στην αρμοδιότητα της Πολιτείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (μη δυνατότητα μεταβίβασης της αρμοδιότητας σε μη κυβερνητικό όργανο κλπ), με αποτέλεσμα να αποδεικνύεται μονόδρομοςη λύση των πολεοδομικών υπηρεσιών. Βέβαια, υπάρχει και το θέμα των πολεοδομιών των δήμων, δηλαδή οι αρμοδιότητες που ξεκίνησαν να δίνονται σε δήμους από το 1990, επί Μάνου, και ευτυχώς σταμάτησε γιατί είχαν εμφανιστεί παράδοξα φαινόμενα, όπως πχ να εκδίδονται άδειες είτε ΜΟΝΟ από το δήμαρχο είτε στους αρεστούς του δήμαρχου.

 

Στο εξωτερικό (Ευρώπη, Βόρεια Αμερική) η αρμοδιότητα ασκείται από τους δήμους αλλά εκεί, βέβαια, ισχύουν τελείως διαφορετικοί κανόνες (όπως πχ πρώτα πολεοδομείται η περιοχή και μετά είτε επιτρέπεται η δόμηση είτε κατασκευάζονται οι κατοικίες, με βάση το σχέδιο και τους όρους δόμησης που έχει εγκρίνει ο δήμος και στη συνέχεια πουλιόνται τα διαμερίσματα). Και, βέβαια, δεν ισχύουν γενικοί κανόνες δόμησης, όπως εδώ με τον ΓΟΚ, και μπορείς να δεις πολυώροφες οικοδομές δίπλα σε ισόγειες κατοικίες γιατί έτσι αποφάσισε ο δήμος. Στο Μόντρεαλ, που είχα επισκεφθεί πέρυσι, δημοσιοποιείται, στη γειτονιά, η πρόθεση του ιδιώτη που θέλει είτε να αλλάξει την εξωτερική εμφάνιση του κτιρίου του είτε να προσθέσει όροφο κλπ και κάθε γείτονας μπορεί να διατυπώσει την άποψή του, οπότε ο δήμος αποφαίνεται μετά τη σχετική διαδικασία !!! Μπορούμε να φανταστούμε κάτι τέτοιο εδώ:

 

Ένα, ακόμη, θέμα που έχω ξαναθίξει στο forum είναι ο ΓΟΚ. Με ποια λογική μπορεί να ισχύουν οι ίδιοι γενικοί κανόνες δόμησης στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και σε όποια άλλη μεγάλη πόλη και παράλληλα στο ορεινό χωριό του πουθενά, επειδή έτυχε είτε να έχει εγκεκριμένη ΠΜ ή να έχει χαρακτηριστεί ως οικισμός κάποιας κατηγορίας από τις ισχύουσες.

 

Ίσως το παρατράβηξα, αλλά υπάρχουν πάρα πολλά που είναι αντίθετα με το σωστό προβληματισμό σου.

Link to comment
Share on other sites

το σημερινο συστημα εχει πολλα κακά.ενα πχ είναι οτι ο μηχανικος βρισκεται περισότερο στην πολεοδομια παρα στο γιαπι.

παντως επειδη προσωπικα δεν εχω εμπειρια του τι γινεται στο εξωτερικο,περα απο τα πραγματικα πολυ ενδιαφεροντα που μας είπε ο ΜΑΚΑΡ ,οποιος αλλος συναδελφος εχει αντιστοιχη γνωση και εμπειρια ας την καταθεσει...φυσικα μαζι με τους προβληματισμους του και τις προτασεις του..

ΥΓ πολυ θα ηθελα να μαθω αν υπαρχει φακελακι σε αλλες χωρες,αν οι μονιμοι υπαλληλοι κανουν και ελευθερο επαγγελμα ταυτοχρονως,ποσο καιρο ταλαιπωρια απαιτειται για να μπορει ο αλλος να ξεκινησει να χτιζει και αλλα παρομοια....και αν δεν υπαρχουν πώς τα καταφέρνουν?

Link to comment
Share on other sites

Να υποβάλλεται μόνο διάγραμμα κάλυψης και όψεις και οι υπόλοιπες μελέτες να σφραγίζονται χώρίς έλεγχο. Δηλ ο δημόσιος υπάλληλος να μην έχει λόγο στη μελέτη σου πέρα απο συμβουλευτική το πολύ. Ούτως ή άλλως η σφραγίδα γράφει "εθεωρήθη".

Να συντομέυσουν γενικά οι διαδικασίες και να ανέβει το επίπεδο των υπολοίπων μελέτων. Πχ μελέτη εφαρμογής κτλ...

Link to comment
Share on other sites

και η συμβουλευτικη πολυ ειναι.ποτε δεν καταλαβα τι χρειαζεται να πας σε Αρχιτεκτονικη .αν ο μελετητης πχ ειναι Αρχιτεκτονας δεν ξερει να κανει την δουλεια του?και οσον αφορα τα στατικα ουτως η αλλως δεν ελεγχοντε .

οποτε συμφωνω ,διαγραμμα καλυψης και οι οποιες εγκρισεις-αδειοδοτησεις πχ δασαρχειο .

εξαλου οσον αφορα το εσωτερικο της κατοψης τι τον νοιαζει τον καθενα τι θα κανει ο αλλος.νομιζω ειναι εσωτερικη υποθεση ιδιοκτητη-μελετητη μηχανικου

αλλα επιμενω,ειμαι περιεργος σε Αυστραλια ,Ευρωπη τι γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

Στην Γερμανία από όσο ξέρω πρέπει τα σχέδια να προσυπογραφούν από τους γείτονες, οι οποίοι μπορούν να αρνηθούν αιτιολογημένα και τότε επιτροπή του δήμου αποφασίζει και σου ορίζει ανάλογα.

Σε περίπτωση φίλου που έκτισε στο Μόναχο οι γείτονες δεν του επέτρεψαν να κατασκευάσει πολυγωνικό άνοιγμα στην όψη με το αιτιολογικό ότι δεν ταιριάζει στην αισθητική της περιοχής και ο δήμος τον υποχρέωσε να το αφαιρέση από τη μελέτη.

Link to comment
Share on other sites

Επισης η πολεοδομια θα μπορει πχ να εχει δεκα υπαληλους.θα διαλεγω εγω σε ποιον θα παω και θα διαπραγματευομαι ποσα θα του δωσω (οχι μισθοι σταθεροι και αηδιες)

οποτε ο καλος δημ υπαληλος θα τα οικονομαη και ο κακος θα ψοφαη στην πεινα.

α και τα γραφεια τις καρεκλες κλπ θα τα πληρωνει αυτος.και επιπλεον δεν θα χρεωκοπει το κρατος αφου δεν θα πληρωνει δημοσιους υπαληλους

Link to comment
Share on other sites

χαχαχα

και τότε αυτοί θα ορίσουν μια ταρίφα μη-διαπραγματεύσιμη

θα πάρουν και έναν για την πόρτα για να είναι σίγουρο πως δε θα φύγεις αν δεν πληρώσεις

και θα βάζουν τα έσοδα όλα μαζί σε μια γυάλα και θα τα μοιράζονται στο τέλος της βραδιάς

..... ωχ λάθος της ημέρας ήθελα να πω

------

πάντως το κράτος και με 0 υπαλλήλους πάλι πρόβλημα θα έχει

αφού τα τρώνε οι πολιτικοί

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

δεν θα μπορούσε να υπαρχουν ιδιωτικες πολεοδομίες ?παραλληλα με τις δημόσιες να υπαρχουν και ιδιωτικες και οποιος θελει να πηγαινει εκει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.