Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αποδείξεις (από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κλπ.)


gio

Recommended Posts

Αποδείξεις (από υδραυλικούς. ηλεκτρολόγους, ελαιοχρωματιστές κλπ.)

 

Μήπως κάνω λάθος;

Παίρνεις στο σπίτι σου ένα υδραυλικό ή ηλεκτρολόγο ή.. κλπ. Του λες αυτό θέλω να μου φτιάξεις. Μπορείς, πόσο θα μου στοιχίσει; Και η απάντηση είναι ναι γίνεται, μπορώ, θα σου κοστίσει 100 ευρώ τα υλικά και 200 ευρώ η αμοιβή μου.

Και αρχίζει να το επισκευάζει.

Μετά το τέλος της δουλειάς του πας να τον πληρώσεις. Του δίνεις 300 ευρώ και σου λέει ευχαριστώ και γεια σου. Του λες θέλω να μου δώσεις απόδειξη για την αγορά των υλικών και απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Και σου λέει καλά θα στα φέρω μεθαύριο. Μετά από ….3 μήνες… σου φέρνει μια απόδειξη υλικών 80 ευρώ στο όνομα του και λέει ότι για να σου κόψω ΑΠΥ όμως θα επιβαρυνθείς με το ΦΠΑ.

 

Του λες όχι δεν είναι σωστό αυτό και σου λέει ότι το ΦΠΑ είναι του πελάτη.

1ον η απόδειξη ήταν σε άλλο όνομα (οπότε δεν μετρά στην εφορία) και

2ον έστω για τα 200 ευρώ δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει το ΦΠΑ;

Ας έλεγε από την αρχή ότι η δουλειά του κάνει τόσο (200) και με το ΦΠΑ πάει 240ευρω.

Γιατί όλοι λένε τιμές χωρίς ΦΠΑ, δεν μπορώ να το καταλάβω. Γιατί έχουν μάθει όλοι να κλέβουν;

Τελικά μαλώσαμε άγρια και…δεν ξέρω που θα καταλήξει. Τι θα μπορούσα να κάνω; Έχω άδικο; Μήπως κάπου κάνω λάθος;

 

 

Και όλα αυτά δεν τα λέω λόγω της συγκυρίας με τις αποδείξεις …αλλά ας μας γίνει και αυτό ένα μάθημα τώρα που θα τις χρειαζόμαστε και θα πρέπει να της ζητάμε.

Γιατί εμένα το κράτος να με φορολογεί και κάποιοι άλλοι να τα παίρνουν «μαύρα» χωρίς καμιά νόμιμη φορολόγηση (και που στο τέλος πάλι εγώ θα πληρώσω ένα μέρος και από αυτά!)

Αποδείξεις λοιπόν.

Link to comment
Share on other sites

Από ότι καταλαβαίνω, είτε σου κόψει απόδειξη για 240€ (οπότε και θα συμψηφίσεις το ΦΠΑ με το ΦΠΑ των εσόδων σου) είτε δεν σου κόψει, για εσένα είναι το ένα και το αυτό όσον αφορά τα λεφτά που θα πληρώσεις εσύ από την τσέπη σου.

Η χασούρα είναι σε αυτόν στη περίπτωση που σου κόψει απόδειξη γιατί και ΦΠΑ θα πρέπει να αποδώσει και να δηλώσει το έσοδο στην εφορία. Όποτε, όπως το βλέπω εγώ, έπρεπε να σου κάνει έκπτωση π.χ. 180€. Αν δεν θέλει να σου κάνει αυτήν την έκπτωση τότε ζητά να σου κόψει απόδειξη από την οποία και το ΦΠΑ θα εκπέσεις αλλά και το καθαρό πόσο θα το περάσεις στα έξοδα σου.

Link to comment
Share on other sites

Ετσι είναι όπως τα λές. Μου την δίνει όμως όταν το παίζουν μάγκες και δεν λένε ξεκάθαρα την ολική τιμή απο την αρχή. Εγω του πρότεινα να μου κόψει απόδειξη 160 ευρω χωίις να του αποδώσω το ΦΠΑ. (γιατί του το έχω δώσει με τα 200 )

Όσο για την απόδειξη υλικών στο ονομά του τί να την κάνω;

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω την αγανακτηση σου, αλλα επρεπε να του το πεις απο την αρχη για την απόδειξη. Επίσης ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ πάντα για οποιαδήποτε εργασία, όπου μέσα θα αναγράφεται ο τρόπος πληρωμής και η έκδοση αποδείξεων.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ αλλα πες οτί η κυρα μαρίκα απο τα Άνω Λεχώνια που χάλασε το πλυντήριο σήμερα το πρωί και θέλει να κάνει τα ρούχα της κάλεσε τον υδραυλικό....τί συμφωνητικο να κάνει. (δεν μιλάω για εμάς τους μηχανικούς...γενικά μιλάω).

Link to comment
Share on other sites

Κι' όμως και η κυρά Κατίνα ,μπορεί να κάνει συμφωνητικό αν θελει, ειδικά αν εχει και μηχανικό θα τη βοηθησει.

Τωρα αν ειναι πολυ απλη δουλεια της τάξης των 50 ευρω τα ξεκαθαρίζεις απο την αρχη, τα γραφεις σε ενα προχειρο χαρτακι τα υπογράφεις και τέλος.

Αν ειναι ακόμα πιο απλη δε πληρωνεις μεχρι να σου δωσει αποδειξη

Link to comment
Share on other sites

μη στενοχωριεσε,απλά ειναι μεταβατικη περιοδος.τωρα με το νεο ετος καθε κυρα Μαρικα ,το πρωτο που ζηταει ειναι αποδειξη.πριν δεν ζητουσε γιατι την βολευε να μην πληρωνει ΦΠΑ .τωρα με την τηλεοραση και το οτι θα μπαινουν στις φορολογ δηλωσεις,ολοι και ολες ζητουν αποδειξη.αν δελουν οι ιθυνοντες μπορουν να παν την φοροδιαφυγη στο μηδεν.η δεν ηθελαν η ηταν τελειως ασχετοι

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί όμως πάλι να ισχύσει κανε μου καλύτερη τιμή για να μην μου κόψεις απόδειξη , ιδιαιτέρα εαν έχει μαζέψει το ποσό που χρειάζεται.

Link to comment
Share on other sites

Καλώς ή κακώς (κακώς μάλλον) έχει καθιερωθεί οι τιμές που δίνουν κάποιες κατηγορίες επαγγελματιών να μη συμπεριλαμβάνουν το ΦΠΑ.

Δεν είναι μόνο οι υδραυλικοί ........

Ακόμα και αυτοί οι οποίοι αναγκαστικά πρέπει για Χ Ψ λόγους να σου κόψουν τιμολόγιο (π.χ. ΑΕ που μεταφέρει τα υλικά στο χώρο σου) δε σου λέει στοιχίζει 1190 ευρώ , σου λέει "στοιχίζει 1000 ευρώ + ΦΠΑ".

Έχεις δει ποτέ π.χ. προσφορά συνεργείου σε κατασκευή να αναφέρει τελική τιμή συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ ? Πάντα αναφέρεται ξεχωριστά.

Είναι μια πάγια πρακτική.Συμφωνώ ότι όταν συναλλάσσεται κανείς ειδικά με ανθρώπους μη επαγγελματίες πρέπει να το κάνει ξεκάθαρο από την αρχή. Αυτό είναι το σωστό.

 

Αλλά για να κάνω και λίγο το δικηγόρο του διαβόλου, αν σου είχε κόψει το δελτίο αδιαμαρτύρητα πάλι θα τον στήναμε στον τοίχο γιατί "τόσα χρόνια χρεώνει ΦΠΑ τους πελάτες του και τα τσεπώνει αυτός".

 

 

Η αλήθεια είναι ότι η ιστορία αυτή πρέπει να τελειώνει κάποτε και θα τελειώσει ΜΟΝΟ όταν το κράτος καταλάβει ότι θα πρέπει οι αποδείξεις να σε ωφελούν στη φορολογική σου δήλωση σε τέτοιο βαθμό που η διαφορά του ΦΠΑ θα καλύπτεται.

Να γλυτώνεις ένα 20% σαν εκπίπτουσα δαπάνη από το εισόδημα σου να δούμε μετά πόσο θα αυξηθούν τα έσοδα του κράτους όταν θα ζητάνε ΟΛΟΙ την απόδειξη με το ΦΠΑ μέσα.

Link to comment
Share on other sites

 

Αλλά για να κάνω και λίγο το δικηγόρο του διαβόλου, αν σου είχε κόψει το δελτίο αδιαμαρτύρητα πάλι θα τον στήναμε στον τοίχο γιατί "τόσα χρόνια χρεώνει ΦΠΑ τους πελάτες του και τα τσεπώνει αυτός".

 

 

Κακώς τόσα χρόνια το τσεπώνει το ΦΠΑ αλλά κακώς το τσέπωσε και τώρα. Γιατί δεν νομίζω να αγόρασε τα υλικά 100Ε χωρίς το ΦΠΑ. Τα αγόρασε 100Ε με το ΦΠΑ και σου λέει ότι για να σου κόψει απόδειξη πρέπει να πληρώσεις το ΦΠΑ. Δηλαδή να πληρώσεις 2 φορές ΦΠΑ.

Στην συγκεκριμένη περίπτωση από ότι καταλαβαίνω τα υλικά κόστισαν 67Ε+13ΦΠΑ=80Ε (για αυτο κ η απόδειξη είναι 80Ε). Κ σου λέει 100Ε χωρίς απόδειξη. Δηλαδή βγάζει 20Ε + 13 το ΦΠΑ που θα το πάρει πίσω από την εφορεία άρα 33Ε.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.