Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι.

Θέλω να σας ρωτήσω το εξής :

Πολλές φορές παίρνω πινακίδες της ΓΥΣ χωρίς γεωαναφορά σε φορματ tiff και τις γεωανάφέρω εγώ.

Όμως παρατηρώ ότι οι αναγραφόμενες συντεταγμένες ΗΑΤΤ στις 4 γωνιές είναι μερικές φορές από δύσκολα αναγνώσιμες έως καθόλου αναγνώσιμες.

Έτσι η μετατροπή σε ΕΓΣΑ'87 των τεσσάρων γωνιών είναι ακατόρθωτη αφού μου λείπει η 1 γωνία.

Εσείς πως το αντιμετωπίζετε?

Μήπως να τις αγοράζω έτοιμες γεωαναφερμένες σε ΕΓΣΑ'87.

 

Επίσης έχω στα χέρια μου την 6444/4 σε τυπωμένο χαρτί.

Μήπως την έχει κανείς έτοιμη γεωαναφερμένη?

στις 4 γωνιές δεν γράφει τις HATT ώστε να τουλάχιστον να την σκανάρω σε ένα φωτοτυπάδικο και να την γεωαναφέρω.

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφε και με 3 γωνίες μπορεί να γίνει αφινικός μετασχηματισμός 6 μεταβλητών. Απλά δεν μπορείς να έχεις έλεγχο υπολοίπων στα χ και ψ.

Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις σαν επιπλέον σημεία τα τριγκά που περιέχει η πινακίδα και τις συντεταγμένες τους, και κυρίως αυτά που είναι κοντά στις γωνίες.

Δημοσιεύτηκε

qmd ευχαριστώ,

το ερώτημα ήταν κάπως γενικό με την έννοια ότι άλλες φορές ευανάγνωστες είναι μόνο οι 2 γωνιές (αντί των 3 που προανέφερα)

γεγονός που το βλέπω εκ των υστέρων αφού την αγοράσω, οπότε θα πρέπει να ξαναπάω για να πάρω τις συντ. πχ του τριγ/κού, όπως πολύ σωστά ανέφερες.

 

Για τον αφινικό μετασχηματισμό δεν γνωρίζω την μεθοδο,

αλλά υποθέτω ότι θα χάνεις σε ακρίβεια απ'ότι να χες και τις τέσσερις γωνιές

(βέβαια θα είναι μια αποδεκτή λύση ανάγκης..)

Δημοσιεύτηκε

Με έχει βασανίσει και μένα αυτό..

Η λύση που σου προτείνω εμένα με έχει εξυπηρετήσει..Φαντάζομαι τη γεωαναφορά την κάνεις σε autocad map. Γιατί να γεωαναφέρεις τα σημεία στα άκρα και όχι αυτά του κανάβου? Και για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα κάνε τοπική γεωαναφορά στον κάναβο στο τμήμα του 5αριού που θες να δουλέψεις. Ένωσε τον κάναβο, ώστε να φτιάξεις πλέγμα και κάνε γεωαναφορά στα σημεία τομής του κανάβου. Θα έχεις πάντα 4 τιμές (ή και παραπάνω αν ενώσεις περισσότερα σημεια - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αυξηθεί και η ακρίβεια της συνόρθωσης)

Δυστυχώς δεν έχεις έλεγχο για τα υπόλοιπα της συνόρθωσης. Ένα μέτρο ελέγχου είναι να δεις τις τιμές στα σημεία τομής του κανάβου. Αν είσαι σωστός θα είναι κοντά στις τιμές που αναγράφει το 5άρι στην αντίστοιχη θέση (π.χ. 4500.23, -2999.80)

Δημοσιεύτηκε
Μπορείς όμως να χρησιμοποιήσεις σαν επιπλέον σημεία τα τριγκά που περιέχει η πινακίδα και τις συντεταγμένες τους, και κυρίως αυτά που είναι κοντά στις γωνίες.

 

Αυτό δε το θεωρώ καλή λύση.. Τα σύμβολα των τριγωνομετρικών πάνω στα 5άρια είναι βαλμένα γραφικά. Δείχνουν τη θέση του τριγ/κού, χωρίς απαραίτητα να έχουν μπει με ακρίβεια.

Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα συνάδελφοι.

στις 4 γωνιές δεν γράφει τις HATT ώστε να τουλάχιστον να την σκανάρω σε ένα φωτοτυπάδικο και να την γεωαναφέρω.

Ευχαριστώ

 

Γιατί απλά δεν χρησιμοποιείς τα σημεία του κανάβου?

Με μια καλή κατανομή σημείων πάνω στην περιοχή που σε ενδιαφέρει θα έχεις και καλύτερο έλεγχο σφάλματος.

Δημοσιεύτηκε

και μην ξεχνάμε οτι ΗΑΤΤ και ΕΓΣΑ87 ειναι διαφορετικες προβολες και τα μηκη ειναι διαφορετικα.

Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι τα τριγκα και η χρήση τους είναι σίγουρα λύση ανάγκης αν δεν έχεις τις 4 γωνίες της πινακίδας.

Η χρήση των σταυρονημάτων του κανάβου σίγουρα είναι ακριβέστερη, τουλάχιστον για την εσωτερική ακρίβεια του αφινικού μετασχηματισμού (διαφορικές στροφές και κλίμακες αξόνων), μόνο που σε βγάζει σε κάποιο αυθαίρετο σύστημα συντεταγμένων συνήθως διότι τα σταυρονήματα όπως θα διαπιστώσετε τις περισσότερες φορές είναι χαραγμένα ως ανεξάρτητο ορθογώνιο σύστημα συντεταγμένων και σε τυχαία θέση σε σχέση με το Hatt της ΓΥΣ.

Δημοσιεύτηκε

πράγματι δεν το είχα σκεφτεί να χρησιμοποιήσω τα σταυρονήματα.

@qmd , έχεις δίκιο, στην δική μου περίπτωση τα σταυτονήματα δεν είναι πάνω στις τετμημένες και τεταγμενες ΗΑΤΤ αλλά διαφέρουν ., δηλ.όπως το είπες είναι σε διαφορετικό ορθογώνιο σύστημα συντεταγμένων.

Πάντως αυτό που αναφέρει ο Thanos δεν το ήξερα, ότι δηλ.τα τριγ/κα είναι περίπου τοποθετημένα στην σωστή θέση κι όχι με ακρίβεια.

Δημοσιεύτηκε

Ο χειριστής του φωτ-τρικού οργάνου της ΓΥΣ ραπορτάριζε ή μπορούσε να ραπορτάρει με ακρίβεια τα τριγκά σαν σημεία (κουκίδες) κατά την στερεοσκοπική απόδοση της πινακίδας.

Η ακρίβεια βέβαια αυτή χανόταν συνήθως στο επόμενο στάδιο της καλλιτεχνικής επεξεργασίας, από το χέρι της σχεδιάστριας που πέρναγε την συνθηματική παράσταση και ονομασία τριγκού γραφικά με το χέρι, τουλάχιστον για όσες πινακίδες είχαν παραχθεί σε αναλογικά όργανα (stereoplotters).

Έτσι για να θυμόμαστε λίγο το μέγεθος δουλειάς που έχει πέσει στις πινακίδες αυτές...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.