Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα συνάδελφοι.Αντιμετωπίζω την εξής υπόθεση. Κληρο-οικόπεδο παραχωρημένο το 1938 έχει άτυπα και προφορικά χωριστεί σε δύο τμήματα στο καθένα από το οποίο υφίστανται ισόγειες κατοικίες από το 1965. Οι κληρονόμοι σήμερα θέλουν να το χωρίσουν σε 2 οικόπεδα. Η πρόταση μου ήταν να γίνει κατάτμηση στο αρχικό οικόπεδο ώστε να δημιουργηθούν 2 άρτια κατά κανόνα οικόπεδα, ενώ αυτοί θέλουν να χωριστεί σύμφωνα με την υπάρχουσα κατάσταση (κατα την οποία το ένα στερείται αρτιότητας στον κανόνα) και επικαλούνται χρησικτησία ο καθένας στο κομμάτι του. Η ερώτηση μου είναι αν ένας τέτοιος ισχυρισμός περι χρησικτησίας επι τμήματος οικοπέδου ευσταθεί;

Δημοσιεύτηκε

Αν βρεις συμβ/φο που να συντάξει κατάτμηση λόγω χρησικτησίας και μάλιστα σε οικοδομημένο οικόπεδο (που είναι και κλήρος) και υποθηκοφύλακα να μεταγράψει τότε ΝΑΙ,ο ισχυρισμός ευσταθεί.(Για να είσαι και απολύτως σίγουρος,πρέπει να βρεθεί και Δικαστής που να κυρώσει ανώμαλη δικαιοπραξία.......)

 

Η δική μου γνώμη είναι ότι λόγω των υπαρχόντων οικοδομών,τυχούσα κατάτμηση (και μάλιστα λόγω χηρσικτησίας) αντικρούει στις διατάξεις του 651 και του 1337.

 

Του 651 διότι άπαξ και κατατμηθεί σε μή άρτια οικόπεδα όπως λες τότε αυτόματα γίνεται μεταβίβαση αυθαιρέτου.

 

Του 1337 διότι απαγορεύεται η κατάτμηση όταν δεν δημιουργούνται άρτια οικόπεδα εντός εγκεκριμένου σχεδίου.Επίσης και κατά Γ.Ο.Κ.'85.

 

Συν τοις άλλοις,δεν είμαι και πολύ σίγουρος ότι επιτρέπεται η κατάτμηση σε κλήρους,όσο οικόπεδα κ να ονομάζονται αυτοί.

 

edit προς όλους:ενημερώστε τους πελάτες σας ότι η έννοια της χρησικτησίας είναι πολύ λεπτή και εφαρμόζεται σε περιπτώσεις ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΗΣ 20ετούς νομής ΜΕ ΤΑΚΤΙΚΗ όχληση στους πραγματικούς ιδιοκτήτες.Στην πραγματικότητα,κατά τις διατάξεις του Συντάγματος,το εμπράγματο δικαίωμα της χρησικτησίας απαιτεί ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ των πραγματικών ιδιοκτητών,που αποκτάται ύστερα από όχληση,ΑΝ συναινέσουν αυτοί,είτε συμβολαιογραφικά ή με απουσία.Αυτά,είναι απευθείας ενημέρωση από το Συμβ/κό Σύλλογο Αθηνών.

 

Αυτό το λέω γιατί έχω διαβάσει άπειρα ποστς σε αυτό το φόρουμ σχετικά με την χρησικτησία,και τα περισότερα από αυτά είναι περιπτώσεις ΚΟΠΑΝΙΣΤΟΥ ΑΕΡΑ.

 

Τέλος,κανείς Μηχανικός δεν έχει δικαίωμα άποψης και γνώμης σε θέματα χρησικτησίας.Το γεγονός ότι η χρησικτησία πάει σύννεφο στη χώρα μας δεν σημαίνει ότι δεν προσβάλλεται πανεύκολα ή ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ΑΝΤΙσυνταγματική.Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν τσοπάνηδες και γεωργούς,και όχι real estate καταστάσεις.Παραπέμψτε σε δικηγόρο,πρέπει να ζήσουν και αυτοί.

Δημοσιεύτηκε

συνάδελφε sokbel

η σωστή αντιμετώπιση είναι αυτή που πρότεινες

και μερικά εύλογα ερωτήμτα

1. σε τι οικόπεδα βγήκαν άδειες αν βγήκαν?

2.σε ποιόν αποδόθηκε αρχικά το οικόπεδο?

3. χρησικτησία σε τμήμα ακόμη και για οικόπεδα δεν υπάρχει, άρα που θα βασισθεί ο συμβολαιογράφος?

4. η κατάτμηση όπως την θελουν δημιουργεί προβλήματα στα υφιστ'αμενα κτίρια?

τα ξαναλέμε

Δημοσιεύτηκε

Ευχαριστώ αρχικά για τις άμεσες απαντήσεις.

1. Οσο αναφορά τις άδειες περιμένω να μου τις φέρει ο πελάτης.

2. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε αρχικά απο το υπ. γεωργίας στους γονείς των κληρονόμων

4. Δημιουργεί πρόβλημα οσο αναφορά τις πλάγιες αποστάσεις των κτιρίων.

Δημοσιεύτηκε

συνάδελφε sokbel

μάλλον τελικά η σύσταση καθέτου -διαιρετά κατα χρήση τμήματα, εφόσον δεν υπάρχουν υπερβάσεις στην δόμηση κατα τα ιδεατά ποσοστά θα ξεμπερδέψει τα πράγματα, χωρία πολλά άλλα και μπλέξεις

  • 7 years later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα,

σε περιοχή που οι όροι δόμησης της περιοχής ορίζουν αρτιότητα:

κατα κανόνα 300 τμ

κατα παρέκκλιση 150τμ για όσα οικόπεδα προυπήρχαν του 1973

 

2 όμμορα άρτια κατά παρέκκλιση οικόπεδα, 200τμ και 250τμ αντίστοιχα, συνορεύουν νότια με μή άρτιο οικοπεδο, επομένως χριζουν πράξης τακτοποίησης άρα χαρακτηρίζονται και τα 2 ως άρτια κατά παρέκκλιση και μη οικοδομίσημα. Το ένα από τα δύο κατέχει 40 χρόνια τμήμα 20τμ από το άλλο με την σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών που είναι αδέρφια. Μπορεί να κινήσει διαδικασίες για χρησικτησία για τα 20τμ αυτά; 

 

Σε περίπτωση που αποκτήσει τα 20τμ με χρησικτησία θα χαθεί η αρτιότητα των οικοπέδων γιατί θα θεωρείται χρόνο δημιουργίας το 2017;

Δημοσιεύτηκε (edited)

Νομιζω οτι απο το αλλο (αυτο που χανει τα 20 τμ θα χαθει η αρτιοτητα (απο κατατμηση λογω χρησικτησιας, που δεν ειμαι σιγουρος οτι επιτρεπεται)

 

Αυτο που παιρνει τα 20 τμ δεν χανει αρτιοτητα, νομιζω οτι υπαγεται στην περιπτωση βελτιωσης αρτιοτητας. Συνεχιζει ομως να ειναι μη οικοδομησιμο λογω του νοτιου ομορου.

 

Αρα θα καταληξεις με ενα αρτιο μη οικοδομησιμο και 2 μη αρτια μη οικοδομησιμα, αρα τα 2 προσκυρωνονται υποχρεωτικα στο αρτιο μη οικοδομησιμο κ δημιουργειται ενα ενιαιο αρτιο και οικοδομησιμο.

 

Αυτα

 

Η γνωμη μου ομως ειναι οτι δεν μπορει να γινει χρησικτησια σε αυτη την περιπτωση γιατι δεν μπορεις να γραψεις δηλωση 651. Θεωρητικα πρεπει να φαγωθει ολο κ οχι μονο 20τμ. Ρωτα και συμβφο

Edited by [email protected]

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.