Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλησπερα και καλή χρονιά σε όλους.

Η άποψη μου είναι ότι δεν απαιτείται να έχουν τοποθετηθεί κράσπεδα ή να έχει γίνει ασφαλτόστρωση για να είναι το οικόπεδο οικοδομήσιμο.

Το οικόπεδο είναι οικοδομήσιμο από την κύρωση του ρυμοτομικού, αν μιλάμε για σχέδιο πόλης μετά το 1983 και από την κύρωση της πράξης, αν παρεμβάλλονται ρυμοτομουμενες ιδιοκτησιες

Edited by [email protected]
  • Upvote 1
  • Απαντήσεις 71
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Καλή χρονιά το 2020!!

Αλλά συζητάμε αυτονόητα ακόμη .... 

Έλαβε ή δοκίμασε κάποιος να λάβει πρόσφατα υψομετρικό σημείωμα από Δήμο για έκδοση 'Αδειας Δόμησης σε οικόπεδο που προέκυψε ως νέο οικόπεδο σε  κυρωμένη Π.Ε. (προ 15ετίας)  με πρόσωπο σε αδιάνοικτη οδό ,  επειδή υπάρχουν παλιές συρματοπεριφράξεις , καθόσον δεν έχουν αποζημιωθεί επικείμενα ???

Είναι άρτιο και οικοδομήσιμο φυσικά, αλλά αφού δεν είναι διανοιγμένη η οδός πως θα γίνεται η πρόσβαση, λένε καλόπιστα οι συνάδελφοι των ΥΔΟΜ ... 

Δημοσιεύτηκε (edited)

@stesta

Με την κύρωση του ρυμοτομικού σχεδίου αυτόματα καθορίζονται οι ρυμοτομικες. Επομένως τυχουσες ρυμοτομησεις για διαπλατύνσεις υπαρχόντων αγροτικών οδών περνάνε αυτόματα στον πίνακα της Π.Ε. ο οποίος δεν έχει ακόμα κυρωθεί. 

Οι ρυμοτομησεις όμως έχουν τελειώσει, και μαζί με αυτές έχουν τελειώσει και οι μελέτες οδοποιιας, που περιλαμβάνουν και υψόμετρα. Οτιδήποτε βρίσκεται πέραν της ρυμοτομικής είναι αυτόματα κοινόχρηστος χώρος χωρίς καν να χρειάζεται να αποζημιωθεί εκ των προτέρων. Αυτό είναι de facto. Οποιαδήποτε αποζημίωση θα υπολογιστεί στην Π.Ε., αλλά η ρυμοτομουμενη επιφάνεια είναι κοινοχρηστη από την ημερομηνία του ΦΕΚ του ρυμοτομικου σχεδίου. Μετά την κύρωση του ρυμοτομικού, ρυμοτομική γραμμή αλλάζει μόνο με τροποποίηση ρυμοτομικού, διαδικασία που ολοκληρώνεται μόνο αν συντρέχει δημόσιο συμφέρον κ όχι επειδή βρέθηκε δυσαρεστημένος ιδιώτης.

Αυτό που δεν έχει τελειώσει είναι οι προσκυρωσεις κ ανταλλαγές γης για τακτοποίηση των οικοπέδων και ΕΝΤΟΣ των ρυμοτομικών γραμμών προκειμένου να ελαχιστοποιηθουν οι αποζημιώσεις, όπου και όταν υπαρχουν μετά τον συμψηφισμό με τις απαραίτητες οφειλές σε γη κ χρημα. Ενδεχομένως να μην έχει τελειώσει και το θέμα ύπαρξης ή όχι προκηπιων, δηλαδή ο καθορισμός των οικοδομικών γραμμών, που συνήθως τελειώνει κ αυτό με τη δημοσίευση του ρυμοτομικού, αλλά έχω δει κ αυξομειωσεις Πρασιάς, δεν είναι ότι δεν συμβαίνει.

Επομένως αν βρεθεί κάποιο πουλεν είτε ιδιώτης συνάδελφος είτε δημόσιος υπάλληλος που να ισχυρίζεται το αντίθετο με αποδείξεις, τότε ολες οι οικοδομικές άδειες που έχουν εκδοθει σε αυτή τη χώρα σε πράξεις εφαρμογής πριν την κύρωση τους αλλά μετά την κύρωση του ρυμοτομικού, τινάζονται στον αέρα. Πέραν αυτού, η διαφοροποίηση του 1337 σε σχέση με τους old school τρόπους εφαρμογής σχεδίων πόλης πριν το 1983 σε τέτοια περίπτωση καθίσταται μηδενική και ξαναγυρνάμε στην εποχή των σπηλαίων και των πράξεών αναλογισμου και της αναγκαιότητας ύπαρξης διανοιγμενης οδού. Τέλος, στη δήλωση 651 αναγράφεται αν επί του οικοπέδου επιτρέπεται η όχι η ανοικοδόμηση, και στη 1337 αν υπάγεται ή όχι σε διατάξεις περί εισφορων. Και εκεί ολοκληρώνεται και το παραδοτέο, και όχι στην αναλυτική διερεύνηση οικοδομησιμοτητας ή εξόφλησης εισφορών. Στα παλιά σχέδια πόλης η 651 είναι ένας σκέτος εφιάλτης, καθώς πρέπει να διερευνηθούν όλες οι ιδιοκτησίες του ΟΤ σε σχέδια πόλης τύπου Μεταμόρφωση Αττικής, γιατί οικοδομήσιμο είναι κάποιο όταν και τα όμορα του είναι οικοδομήσιμα, ΚΟΚ.(παρένθεση: αυτή την υποπερίπτωση πασχουν σοβαρά εγκεφαλικά να την καταλάβουν όσοι δεν γνωρίζουν και είναι κλασσικό σημείο μεγαλειωδεστατης γκάφας που οδηγεί σε καταβαραθρωση των αμοιβών ενός τοπογραφικου. Αλλά όλα πληρώνονται όταν εμφανιστεί η γκάφα...και δεν είναι καθόλου μα καθολου μικρή, αλλά στ @@ μου κ εμένα, συνεχίστε να πυροβολατε σε παλαιά σχέδια πόλης, οι γκάφες θα καταλήξουν σε μένα για ξέπλυμα κ θα έχω δουλειά μέχρι το τέλος των εποχών ή μέχρι να αλλάξει η νομοθεσια)

 

Επομενως αυτή είναι και η χρησιμότητα του 1337 στα νέα σχέδια πόλης, δεν διερευνά κανείς αν οι ιδιοκτησίες αποζημιώθηκαν, ο,τι είναι πέραν της ρυμομοτικης είναι κοινοχρηστο στα χαρτιά και η αποζημίωση του είναι άλλη κουβέντα.

 

Αυτά

Ελπίζω να βοήθησα

Καλή χρονιά να εχουμε

 

 

Edited by [email protected]
  • Like 2
Δημοσιεύτηκε (edited)
3 ώρες πριν, [email protected] said:

....

Η άποψη μου είναι ότι δεν απαιτείται να έχουν τοποθετηθεί κράσπεδα ή να έχει γίνει ασφαλτόστρωση για να είναι το οικόπεδο οικοδομήσιμο.

....

Ως προς το άρτιο και οικοδομήσιμο ισχύει αυτό που λέει και ο Ζαβι εδώ

Δηλαδή είναι άρτιο και οικοδομήσιμο.

Ως προς το πώς, πότε κλπ. θα βγάλει άδεια Δόμησης είναι άλλου πάτερ ευαγγέλιο, ειδικά σε σχέση με το έγγραφο του Δήμου που θα απαιτηθεί για την καλά διαμορφωμένη στάθμη.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις μερικοί Δήμοι ζήτησαν να γίνει από εμάς που επισπεύδαμε για να βγει Άδεια να τους καταθέσουμε υψομετρική μελέτη για να την εγκρίνουν οι υπηρεσίες τους.

Λίγο αχταρμάς μεν και μεγάλος μπελάς δε αλλά μόνο έτσι είχαμε βγάλει άκρη διότι ο Δήμος μπορεί να κάνει άλλα 20 χρόνια μέχρι να ασχοληθεί με το γεωτεμάχιο που θα σε αφορά.

Αρα συνοπτικά

Αρτιο και Οικοδομήσιμο

Για να κτίσεις όμως ψήνεις καφέ.(δυστυχώς ο 651 δεν προβλέπει ρήτρα καφέ)

(αν αφορά αγορά ενέχει σημαντική νομοτεχνική αβεβαιότητα ως προς το πότε θα μπορέσει να οικοδομήσει)

Edited by Didonis
  • Like 1
Δημοσιεύτηκε (edited)
14 λεπτά πριν, Didonis said:

 

(αν αφορά αγορά ενέχει σημαντική νομοτεχνική αβεβαιότητα ως προς το πότε θα μπορέσει να οικοδομήσει)

Καλησπέρα συνάδελφε κ καλή χρονιά!

 

Το quote παραπέμπει στο θεμα της ευθύνης μηχανικού για το αν θα εκδοθεί άδεια δόμησης κ όχι στην υπόσταση του οικοπέδου.

Η δήλωση μηχανικού αφορά την υπόσταση του οικοπέδου κ μόνο. Το θέμα έχει εξαντληθεί προ δεκαετιας στο φόρουμ σε μια συζήτηση κορυφής με το Θεοχάρη (respect παρόλο που έχασε στη συγκεκριμένη)

Το αν θα εκδοθεί άδεια είναι υπόθεση υψηλού consulting του οποίου η διερεύνηση αμοίβεται αδρά σε αγοραπωλησίες με αξια.

Νομίζω όμως ότι η παρούσα κουβέντα είχε αλλο αντικείμενο, κ η απάντηση μου εστιάζεται στο τελευταίο ερώτημα της ύπαρξης περιφράξεων σε ρυμοτομουμενη ιδιοκτησίες που δεν έχουν αποζημιωθεί.

Edited by [email protected]
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σ' όλους και καλή χρονιά

Όντως  "Νομίζω όμως ότι η παρούσα κουβέντα είχε αλλο αντικείμενο, κ η απάντηση μου εστιάζεται στο τελευταίο ερώτημα της ύπαρξης περιφράξεων σε ρυμοτομουμενη ιδιοκτησίες που δεν έχουν αποζημιωθεί" και συγκεκριμένα σε νέο οικόπεδο που προκύπτει από Πράξη Εφαρμογής.

Συμφωνώ για το άρτιο και οικοδομήσιμο ΔΝ 651/77, όπως γράψαμε , αλλά πραγματικά Άδεια Δόμησης δεν βγαίνει σε οικόπεδο ΠΕ (Ν. 1337/83), χωρίς να αποζημιωθούν τα επικείμενα (πάσης μορφής), που εμποδίζουν τη διάνοιξη οδού . Αφού έχει κάνει ασφαλιστικά μέτρα ο θιγόμενος τέως ιδιοκτήτης. Και πότε θα βγούν οι τιμές μονάδας από τις επιτροπές Δήμου και να λείπουν και κάποια μέτρα και να συμπληρωθεί ο πίνακας και φθάνεις στα 3-4 χρόνια, "ώσπου να πεις κύμινο". 

Σε ανάλογη περίπτωση (και για να μη ματαιωθεί αγοραπωλησία) συμπληρώθηκαν στη ΔΝ 651, προΫποθέσεις εγκυκλίου 25/87

Δημοσιεύτηκε (edited)
22 ώρες πριν, [email protected] said:

Καλησπέρα συνάδελφε κ καλή χρονιά!

 

Το quote παραπέμπει στο θεμα της ευθύνης μηχανικού για το αν θα εκδοθεί άδεια δόμησης κ όχι στην υπόσταση του οικοπέδου.

Η δήλωση μηχανικού αφορά την υπόσταση του οικοπέδου κ μόνο. Το θέμα έχει εξαντληθεί προ δεκαετιας στο φόρουμ σε μια συζήτηση κορυφής με το Θεοχάρη (respect παρόλο που έχασε στη συγκεκριμένη)

Το αν θα εκδοθεί άδεια είναι υπόθεση υψηλού consulting του οποίου η διερεύνηση αμοίβεται αδρά σε αγοραπωλησίες με αξια.

Νομίζω όμως ότι η παρούσα κουβέντα είχε αλλο αντικείμενο, κ η απάντηση μου εστιάζεται στο τελευταίο ερώτημα της ύπαρξης περιφράξεων σε ρυμοτομουμενη ιδιοκτησίες που δεν έχουν αποζημιωθεί.**

Σωστα

- Καθε οικοπεδο της ΠΕ -πρέπει να - ειναι "εκ του νομου" αρτιο και οικοδομησιμο, εστω και με  βαση  την "αμφιλεγομενη" παρεκλιση του αρθρου 25 του 1337.

- Θεσμοθετημενες  υποχρεωσεις του οκοπεδου,  [εισφορα σε γη/σε χρημα/καταβολη του 30% για έκδοση αδειας, αποζημιωσεις  απαλλοτριωσης για εισφορα σε γή πλέον τωνποσοστων  υποχρεωτικης εισφορας]

αποτελουν -κατ' αρχάς - παραμετρους της πολεοδομησης και οχι της οικοδομησιμότητας.

Για τις υποχρεωσεις αυτες, ο μηχανικος καλυπτεται απο τα πιστοποιητικα "ιδιοκτησιας" και "υποχρεωσεων σε γη και χρημα", που εκδίδει ο αρμόδιος Δημος και επισυναπτονται  υποχρεωτικα σε καθε συμβολαιο.

Εδω προστιθεται η επικινδυνοτητα δυο περιπτωσεων:

α] Να εχει αποδοθει -για λογους σωστης τοπογραφησης - ένα τελικο οικοπεδο εμβαδου μεγαλύτερου, ωστε να υπαρχει υποχρεωση αποζημιωσης "λογω προσκυρωσης" καποιων τμ.,  μετα την εξοφληση  των οποίων, τότε μονον θα καταστει "οικοδομησιμο" το οικοπεδο -  και αυτο υποχρεούται  να το γραψει αυτο ο μηχανικος.

**β]το επίσης σημαντικο, ειναι η περιπτωση  όπου, απο μιά ιδιοκτησία, λαμβανονται σαν εισφορα σε γη περισσοτερα τμ. από οσα οριζει ο νομος.

Στην περιπτωση αυτη, για τα μεν τμ. που ειναι υποχρεωτικη εισφορα σε γη, αυτα ναι, αποδιδονται στον Δήμο, άμα την κυρωση της ΠΕ, χωρις αλλη διαδικασία.

Για τα επι πλεον τμ. όμως, που παιρνουν απο αυτήν,  για αυτα δεν ισχυουν οι διαταξεις της ΠΕ, αλλα οι διαταξεις περι απαλλοτριωσης, ωστε, εάν δεν   εξοφληθουν απο τους υποχρεωους, να δικαιουται ο ιδιοκτητης να μην επιτρεπει  την καταληψή τους.

Και για την περιπτωση αυτη, οφειλει ο μηχανικος να το αναφερει.

Εν ολιγοις

Απαιτειται σωστη και με προσεκτικη αναγνωση και μελετη στο σεντονι της ΠΕ.

"Ολα" ειναι εκει μεσα γραμμενα.

υγ

οσο για τα επικειμενα, ελαχιστα προβληματα δημιουργουσαν, μια που οι ιδιοκτητες ηθελαν και οι ιδιοι να χτισουν, ωστε ευρισκαν  μια λυση με τους Δημους, ειτε απ' ευθειας αυτοι ειτε μεσω του εργολαβου.

Απλα, η ανοικοδομηση εχει υποστει καθιζηση εδω και 10 χρονια, ωστε να μην ενδιαφερεται κανενας.

Edited by Pavlos33
Δημοσιεύτηκε (edited)

Καλημέρα

Αφού θέλετε να πούμε κ αλλα, υπάρχουν πολλοί λόγοι να μην μπορεί να εκδοθεί άδεια δόμησης, ακόμη και σε Π.Ε. Συνήθως οι περισσότεροι από αυτούς αποφεύγονται από το μελετητή, ωστόσο όσοι έχουν δουλέψει σε τέτοιες περιοχές μπορούν να πουν την εμπειρία τους, αφήνοντας στην άκρη προφανείς λόγους όπως π.χ. προσκυρωση, καταβολή εισφορών κλπ.

Η δική μου εμπειρία περιλαμβάνει και περιπτώσεις ΜΗ οικοδομησιμων οικοπέδων σε Π.Ε.:

1. Οικόπεδο μη άρτιο μη οικοδομήσιμο ούτε με άρθρο 25 (επιφάνεια 69 τ.μ.) μη προσκυρωτεο σε όμορα από τη μελέτη λόγω ύπαρξης κτισματος

2. Οικόπεδο άρτιο μη οικοδομήσιμο γωνιακό σε Ο.Τ. λόγω μεγάλου πλάτους Πρασιάς

3. Οικόπεδο μεγάλο άρτιο λόγω ανακάλυψης σημαντικών αρχαιολογικών ευρημάτων

4. Οικόπεδο σε πολύ κακή ποιότητα μελέτης κατά την οποία οι συντεταγμένες τελικών ιδιοκτησιών δεν απέδιδαν την επιφάνεια του πίνακα, τα όμορα ήταν νεόδμητα με περιφραξεις και περίσσευαν λωρίδες γης

5. Οικόπεδο σε απόσταση μικρότερη των 20 μ. από ρέμα

Αλλά και αρκετές άλλες που ενώ συνέτρεχαν αρκετοί λόγοι παρακώλυσης (διανοιγμενη οδός μόνο κατά το ήμισυ του πλάτους λόγω αστικού δάσους και στάθμες κρασπεδων πολύ υψηλότερες απο της υπάρχουσας διανοιγμενης οδού) παρόλα αυτά έβγαλαν άδεια κανονικά. 

Δεν υπάρχει άσπρο ή μαύρο στην Ελλάδα. Γι αυτό κ η δήλωση 651 παραμένει σε θέματα υπόστασης και όχι αναλυτικής διερεύνησης.

Για το θέμα της διάνοιξης, υπάρχει βιβλιογραφία. Η διαφορά των νέων σχεδίων πόλεως σε σχέση με τα παλιά, είναι ότι στα παλιά το 50% των οικοπέδων κατά την εφαρμογή των σχεδίων ήταν μη οικοδομήσιμα λόγω τυπικών υποχρεώσεων ρυμοτομίας με άπειρους εμπλεκόμενους, ενώ στα νέα οι τυπικές υποχρεώσεις αυτοματοποιηθηκαν και τα μη οικοδομήσιμα είναι πολύ ΠΟΛΎ σπάνιες περιπτώσεις.

 

 

 

Edited by [email protected]
  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.