vmavro Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26 On 20/3/2025 at 1:35 ΜΜ, MrShyEngineer said: χρήση ΔΔΕ στο δευτερεύον του Μ/Σ Αυτό που λες είναι μια σκέψη, αλλά δε νομίζω να προβλέπεται από το 60364. Το πρότυπο απαιτεί ισοδυναμική σύνδεση όλων των μεταλλικών μερών των συσκευών, άρα δε θα υπάρξει ροή ρεύματος προς τη γη σε βλάβη μόνωσης ώστε να την ανιχνεύσει ο ΔΔΕ. Η μόνη ροή θα είναι αυτή μέσα από τον άνθρωπο. Το πρότυπο ορίζει διάταξη η οποία να επιτηρεί τη μόνωση των καλωδίων, ώστε σε βλάβη μόνωσης να μπορεί να γίνει διακοπή της τροφοδοσίας. Ενδιαφέρον σκέψη όμως, την οποία δεν έχω δει ποτέ την εφαρμογή της, αλλά ούτε και να την αναφέρει κανείς. Θα ήταν χρήσιμο και άλλοι συνάδελφοι να μας δώσουν τα φώτα τους.
MrShyEngineer Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 26 1 ώρα πριν, vmavro said: Το πρότυπο απαιτεί ισοδυναμική σύνδεση όλων των μεταλλικών μερών των συσκευών Μιλάμε για συσκευές στο δευτερεύον, σωστά; Τις συνδέεις ισοδυναμικά και τις αφήνεις floating; Σε τι ωφελεί αυτό; Αν τελικά τις συνδέσεις στη γείωση, είναι σαν να τις συνδέεις στον ουδέτερο, οπότε χάνεται η απομόνωση... 1 ώρα πριν, vmavro said: Το πρότυπο ορίζει διάταξη η οποία να επιτηρεί τη μόνωση των καλωδίων, ώστε σε βλάβη μόνωσης να μπορεί να γίνει διακοπή της τροφοδοσίας. Σαφώς, κάτι τέτοιο είναι το βέλτιστο, αλλά το κόστος του δεν είναι αμελητέο. 1 ώρα πριν, vmavro said: Ενδιαφέρον σκέψη όμως, την οποία δεν έχω δει ποτέ την εφαρμογή της, αλλά ούτε και να την αναφέρει κανείς. Το μειονέκτημά της είναι η θέση τοποθέτησης του ΔΔΕ σε σχέση με την κατανομή της εγκάρσιας χωρητικότητας. Φυσικά, μπορούμε πάντα να στραφούμε σε έναν ΔΔΕ 10mA αυξημένης ευαισθησίας.
nikoskourtis Δημοσιεύτηκε Sunday at 11:41 μμ Δημοσιεύτηκε Sunday at 11:41 μμ (edited) Μ/Τ 1:1 χωρίς συσκευή συνεχούς ελέγχου μόνωσης δεν προσφέρει προστασία στον άνθρωπο. Γενικως προτιμάω Μ/Τ 230: 12 η 230:24 γιατί δυστυχώς στις περισσότερες εξωτερικές εγκαταστασεις αργά η γρήγορα, ειδικά σε φώτα και καλώδια στο γκαζόν, σύντομα εμφανίζονται διαρροές που ρίχνουν το ΔΔΕ η ακόμα και ασφάλεια και καταργούν την απομόνωση του Μ/Τ 1:1. Με χαμηλή τάση λειτουργίας είσαι απολυτα ασφαλής για τους ανθρώπους και δεν εμφανίζονται σφάλματα μόνωσης ώστε να θες αλλαγές καλωδίων και ψάξιμο. Στα 12V δουλεύουν οι πισίνες πάντα και με γυμνά καλώδια στο νερό η διαρροή είναι απειροελαχιστη. Μονο μειονέκτημα η απαίτηση αυξημένης διατομής καλωδίων αλλά με λάμπες LED συνήθως δεν απαιτείται κατι ιδιαίτερο. Σαφώς μιλάω για εξωτερικούς φωτισμούς κι όχι μηχανήματα. Edited Sunday at 11:53 μμ by nikoskourtis 1
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα