Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Θα ήθελα την συμβουλή σας για την προσομείωση των θεμελίων στο ΝΕΧΤ.

Ως τώρα δούλευα κυρίως με πεδιλοδοκούς (με ελαστική έδραση) και έβαζα "ευρεση τασεων εδαφους" στους διαφορους κόμβους και "ελαστική έδραση τοιχώματος" στα τοιχώματα για να βάλει τα αντίστοιχα ελατήρια και τέλος!

 

Τώρα έχω μια περίπτωση που θέλω μεμονωμένα πέδιλα και συνδετήριες δοκούς. Και ρωτώ :

1) Να βάλω ελαστική έδραση στα πέδιλα ή να τα θεωρήσω πακτωμένα; Το manual λέει ότι όταν τα θεωρείς πακτωμένα δεν λαμβάνουν Ε.Μ. οι συνδ. δοκοί εκτός απο αυτές που συνδέονται με έκκεντρα πέδιλα και υπολογίζει τις διαστάσεις του πεδίλου ώστε να μην υπερβαίνουν την επιτρεπόμενη τάση.

2) Το περιμετρικό πέδιλο του τοιχείου να το βάλω ως πεδιλοδοκό ή όπως τα άλλα (πέδιλο με συνδ. δοκό)

Δημοσιεύτηκε

Δεν είμαι χρήστης του NEXT.

1) Αν θεωρήσεις τα πέδιλα πακτωμένα θα σου βγουν πολύ μεγαλύτερα απ' ό,τι με ελαστικές στηρίξεις.

2) Αν εννοείς τα περιμετρικά τοιχώματα του υπογείου με το πέλμα τους, προσομοίωσε τα ως συνδετήρια αν και λειτουργούν τελικά ως υψίκορμοι πεδιλοδοκοί.

Δημοσιεύτηκε

παντως πακτωμενα θα χασεις την συμβολή των Σ.Δ και θα σου βγουν μεγαλύτερα τα πέδιλα. το πεδιλο του τοιχείου όπως και να το βάλεις θα είσαι εκτός πραγματικότητας όπως όλοι όσοι βάζουμε τοιχεία υπογείου και την θεμελίωση σαν "ραβδάκια"

Δημοσιεύτηκε

Όντως με πάκτωση προκύπτουν μεγαλύτερα πέδιλα (και συνήθως ευμενέστερη ανωδομή). Αν βάλεις πάκτωση στα πέδιλα, δεν έχει σημασία τι θα βάλεις στο περιμετρικό τοίχωμα. Γενικά, όταν τα πέδιλα έχουν πάκτωση, τα στοιχεία που συντρέχουν σε αυτά είναι άτονα, αφού έχουν δεσμευμένους κόμβους. Οπότε, αν θέλεις να κάνεις μικτή θεμελίωση (όπως π.χ. πέδιλα εσωτερικά σε συνδυασμό με πεδιλοδοκό στα περιμετρικά τοιχώματα), δώσε στα πέδιλα ελαστική έδραση, που είναι και λίγο πιο πραγματικό...

Δημοσιεύτηκε

1) Πάκτωση = κόβος δεσμευμένος δηλ. χωρίς δυνατότητα μετακίνησης. Μέλος συνδεόμενο σε δύο πακτωμένους κόμβους δεν έχει μετακινήσεις άκρων άρα εντατικά μεγέθη 0.

2) Ακόμα και συνδετήρια δοκός να είναι πρέπει για σωστή προσομοίωση να βάλεις έδραση των δοκών (ελατήρια).

 

Σε κάθε περίπτωση θεμελίωσης με διαφορετικά στοιχεία (πέδιλα και πεδιλοδοκούς) προσομοιώνεις με ελατηρία αλλά θέλει προσοχή στην επιλογή των στθερών των ελατηρίων γιατί θα είναι διαφορετικές για πέδιλα και πεδιλοδοκούς (προκειμένου για ίδιο δείκτη ενδοσιμότητας εδάφους Ks). Αν αντρέξεις στα DIN ή σε βιβλία εδαφομηχανικής θα βρείς τρόπους αναγωγής ενός εδάφους σε ελατηρία ανάλογα με το είδος θεμελίου.

Δημοσιεύτηκε

προς το παρόν επισυνάπτω σημειώσεις επιλογής των σταθερών ελατηρίων από σημειώσεις του ΕΜΠ.

Επίσης στο beton calender στον 3ο τόμο έχει παραδείγματα επιλογής προσομοίωσης εδάφους.

Ελπίζω να βοήθησα.

Καλό Πάσχα

ssi_notes_2007_part_a_1_143.pdf

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.