Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Στην Ελλάδα ό,τι δηλώσεις είσαι...

Εδώ μέσα όμως ήλπιζα πως θα προσπαθούσαμε να αλλάξουμε κάποια πράγματα..

Θεώρησα καλό να σταματήσει το off topic στο θέμα "Διδακτορικό στην Αρχιτεκτονικη" και άνοιξα καινούριο θέμα.

Αναφέρομαι στην αλλάγη τίτλου από Αρχιτέκτονας Μηχανικος σε Αρχιτέκτονας..

  • Απαντήσεις 59
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Στην Ελλάδα οι Αρχιτέκτονες λέγονται αρχιτέκτονες μηχανικοί.

Στο εξωτερικό υπάρχουν και οι δύο παραπάνω όροι.

Αρκετές σχολές αρχιτεκτόνων ανήκουν στο τμήμα Καλών Τεχνών και όχι σε Πολυτεχνικές Σχολές.

Ίσως σε κάποιες σχολές να δίνουν περισσότερο βάρος στο αισθητικό μέρος και ίσως κάποιες άλλες να δίνουν βάρος σε πιο τεχνικά θέματα.

Ούτως ή άλλως η αρχιτεκτονική είναι και τέχνη και επιστήμη.

Δημοσιεύτηκε
Στην Ελλάδα οι Αρχιτέκτονες λέγονται αρχιτέκτονες μηχανικοί.

Και λέγονται και είναι.

 

Στο εξωτερικό υπάρχουν και οι δύο παραπάνω όροι.

Διαφωνώ. Υπάρχει μόνο ο πρώτος.

 

Ούτως ή άλλως η αρχιτεκτονική είναι και τέχνη και επιστήμη.

Χωρίς καμία αντίρρηση, ναι.

Δημοσιεύτηκε

Σίσυφε , δεν είπα ότι δεν είναι.

Απλά σου είπα ότι στην Ελλάδα η σχολή λέγεται αρχιτεκτόνων μηχανικών.

Στο εξωτερικό υπάρχουν σχολές αρχιτεκτόνων και αρχιτεκτόνων μηχανικών.

Όταν λέω εξωτερικό δεν μιλάω μόνο για Αγγλία.

Δημοσιεύτηκε

spy1551 δεν σε αμφισβητώ. Συμφωνώ μαζί σου. Δεν ξέρω σχολή αρχιτεκτόνων μηχανικών στο εξωτερικό μόνο αρχιτεκτόνων. Αν ξέρει κάποιος σχολή Α.Μ. στο εξωτερικό ας μου πει.

Δημοσιεύτηκε

Αυτό που συναντάται στο εξωτερικό είναι βασικά το architectural engineering το οποίο είναι ειδικότητα μηχανικού-στατικού με ειδίκευση στις ''αρχιτεκτονικές εφαρμογές''. Αλλά αυτό δεν αναγνωρίζεται ως ''αρχιτεκτονική''.

 

Το πρόβλημα των περισσότερων είναι ότι αγνοούν το καθεστώς στο οποίο γεννήθηκαν και βαπτίστηκαν οι εγχώριες ειδικότητες. Όταν αρχές του αιώνα ιδρύθηκαν οι βασικές σχολές στην Αθήνα (των Πολιτικών Μηχανικών είχε προηγηθεί αρκετά χρόνια) υπήρχε μία επιτακτική ανάγκη εθνικών διαστάσεων: η ανάπτυξη των μεγάλων αστικών κέντρων, κυρίως της Αθήνας, από την εσωτερική μετανάστευση και την έλευση των προσφύγων απαιτούσε μελετητές. Ε, μία σχολή δεν έφτανε. Δώσανε λοιπόν την ιδιότητα του μελετητή κτιριακών έργων όπου μπορούσαν και τους έπαιρνε!

 

Λογικά οι στατικές απαιτήσεις της εποχής ήταν τέτοιες που μπορούσαν να αντεπεξέλθουν όλοι (εδώ μέχρι το 70 η στατική μελέτη ήταν υπολογισμοί μιας δυο σελίδων!!!). Το ''μηχανικός'' λοιπόν δόθηκε χωρίς κάποιο βαθύτερο σκεπτικό...μην ψάχνετε άδικα. Απλά έφτασε ο καιρός που πρέπει και εμείς να εναρμονιστούμε με το μέσο παγκόσμιο όρο. Και παγκοσμίως αυτό που βασικά ισχύει είναι το ''αρχιτέκτονας'' σκέτο - και μάλιστα δε θεωρείται καν πως ανήκει στην ευρύτερη οικογένεια των μηχανικών!

 

Βέβαια οι Έλληνες αρχιτέκτονες αποκτούν κάποιες γνώσεις στατικής (αναλόγως σχολής) αλλά είναι όσες χρειάζεται ώστε να μπορούν να συνεργαστούν με τους στατικούς καλύτερα (να απαιτηθούν οι ελάχιστες δυνατές αλλαγές για στατική επίλυση)...αυτή είναι η ακαδημαϊκή λογική. Αντίστοιχος είναι και ο ρόλος των ''αρχιτεκτονικών μαθημάτων'' στους πολιτικούς μηχανικούς.

 

Λογικά ένας δρόμος για ξεκαθάρισμα ανοίγει με το νέο νομοσχέδιο (υπάρχει θέμα στις Ειδήσεις). Ας δούμε πού θα οδηγήσει...

Δημοσιεύτηκε
Αυτό που συναντάται στο εξωτερικό είναι βασικά το architectural engineering το οποίο είναι ειδικότητα μηχανικού-στατικού με ειδίκευση στις ''αρχιτεκτονικές εφαρμογές''. Αλλά αυτό δεν αναγνωρίζεται ως ''αρχιτεκτονική''.

 

τοτε εγω που το bachelor γραφει "architectural engineering" πώς εγινα δεκτος να κανω diploma in architecture και πώς έχω άδεια εξάσκησης επαγγέλματος στο ΗΒ σαν αρχιτεκτονας?

 

μην μπερδευστε φιλοι μου - άλλο τι σπουδαζεις και άλλο τι επαγγελμα κανεις, ειδικα σε ΗΠΑ και ΗΒ. Μην μπλεκετε τα του εξωτερικου με το μπαχαλο το ελληνικο.

 

Ειχε κανει εναν ωραιο παραλληλισμο καποτε ο achille, ειπε "...υπαρχουν ΠΜ που ασκουν το επαγγελμα του αρχιτεκτονα...". Το ιδιο και στο ΗΒ κατα καποιον τροπο, μπορει να σπουδασεις μηχανικος, αρχιτεκτονας, καλων τεχνων, διακοσμητης, μεχρι και συμφοιτητρια στο diploma απο νομικη ειχα. Οποιος περασει τις εξετασεις επαγγελματικης κατοχυρωσης εξασκει το επαγγελμα του αρχιτεκτονα. Το τι ειναι και ως τι παρουσιαζεται ειναι δικο του θεμα.

 

Το μονο περιοριστικο που ειχα συναντησει στο ΗΒ ηταν οτι απαγορευοταν να χρησιμοποιει καποιος τον ορο "αρχιτεκτονας" αν δεν ηταν γραμμενος στο architects registration board. Το τι ειχε σπουδασει ηταν δικο του θεμα.

 

\

Δημοσιεύτηκε

και τελικά αυτό που συμβαίνει στο ΗΒ (πολύ κακως κατα την γνώμη μου) θα το φερουν το 2013 και στην Ελλαδα.καλά τα λέω οτι είμαστε προτεκτοράτο και οχι Ελληνική Δημοκρατία.

Δημοσιεύτηκε

Μερσί howard_roark για τη διευκρίνηση. Προφανώς υπάρχει και σε άλλη χώρα ο τίτλος διότι σε κάποιο ''ξένο'' φόρουμ (το διάβασα πολύ παλιά και δε θυμάμαι πού αλλά μου έμεινε) κάποιος που τον κατείχε (τον τίτλο) έδινε άλλη εξήγηση.

 

Να δούμε αν τα ''μπάχαλα'' (διότι, ναι, υπάρχουν κι αλλού) θα συμμαζευτούν τώρα...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.