Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Κτηματολόγιο Ρόδου


Chris5653

Recommended Posts

Αγαπητοί κύριοι μηχανικοί θα ήθελα την βοήθεια σας.

Βρίσκομαι στην Ρόδο και θέλω να βρώ το ιδιοκτησιακό καθεστώς ορισμένων περιοχών γιατί πρέπει να κατασκευαστούν κάποια Εργα.

Μου υπέδειξαν τις περιοχές και εγώ με το GPS βρήκα τις συντεταγμένες longitude και latitude .

Επίσης εχω το πρόγραμμα goordgr1,6 όπως και το coordtrans2,3.

Το κτηματολόγιο της Δωδεκανήσου ομως χρησιμοποιεί χαρτες με σύστημα HAT (φ,χ) σε αρχεία autocad.

Πως μου προτείνεται να μετατρέψω τις συντεταγμένες του gps σε σύστημα ΗΑΤ για να βρώ τις μερίδες στο κτηματολόγιο της Ρόδου.

Αν υπάρχει κάποιος μηχανικός από Ρόδο η κάποιος που έχει δουλέψει με το σύστημα της Ρόδου θα ήμουν υπόχρεως να με βοηθούσε να μην κάνω λάθος.

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Chris5653,

Έχετε λανθασμένες πληροφορίες, το Κτηματολόγιο Ρόδου ΔΕΝ χρησιμοποιεί χάρτες στο προβολικό σύστημα ΗΑΤΤ. Για την ακρίβεια, δεν χρησιμοποιεί κανένα προβολικό σύστημα. Επίσης οι χάρτες του Κτηματολογίου Ρόδου δεν είναι ακριβείς και έχουν συνταχθεί κατά τη δεκαετία του 1920 από την τότε Ιταλική Διοίκηση «δια τον σκοπόν της συνοψίσεως» όπως αναγράφει ο Κτηματολογικός Κανονισμός. Οπότε τους χάρτες αυτούς θα τους χρησιμοποιήσετε μόνο για να εντοπίσετε τους αριθμούς των μερίδων της αρχικής καταγραφής (του 1920). Στη συνέχεια θα ζητήσετε να λάβετε από το Κτηματολόγιο τα ατομικά Κτηματολογικά Διαγράμματα των μερίδων (ψηφιοποιημένα), που αποτελούν και το μόνο έγκυρο αποδεικτικό Κτηματολογικό Στοιχείο ως προς τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά των ιδιοκτησιών. Δηλαδή, θα χρησιμοποιήσετε τους χάρτες μόνο για να επισημάνετε πού περίπου βρίσκεται το Έργο, ενώ για έγκυρη, νόμιμη και εν τέλει αποδεκτή από το Κτηματολόγιο και τις άλλες Υπηρεσίες τοπογραφική εργασία, θα πρέπει να το επισημάνετε επί των Κτηματολογικών Διαγραμμάτων.

Για να εντοπίσετε τις μερίδες που σας ενδιαφέρουν θα πρέπει να κάνετε συσχέτιση αεροφωτογραφιών ή δορυφορικών λήψεων, κατά το δυνατόν υπό κλίμακα, με τους Κτηματολογικούς Χάρτες, τους οποίους μπορείτε να προμηθευτείτε από το Κτηματολόγιο Ρόδου. Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, η μόνη χρησιμότητα των συντεταγμένων που λάβατε είναι για να εντοπίσετε τις θέσεις των Έργων στις αεροφωτογραφίες (π.χ. ΓΥΣ, Υπ. Γεωργίας, Google Earth κλπ) αναλόγως του συστήματος που είναι αυτές ενταγμένες – εάν είναι ενταγμένες.

Οι παραπάνω πληροφορίες που σας δίνω ισχύουν κατά κανόνα, καθώς υπάρχουν περιοχές στις οποίες η κατάσταση είναι διαφορετική, όπως π.χ. σε περιοχές που υπάρχουν διανομές του πρώην Υπ. Γεωργίας (κληροτεμάχια) ή άλλες ειδικότερες περιπτώσεις στις οποίες όπως καταλαβαίνετε δεν μπορώ να επεκταθώ για λόγους οικονομίας χρόνου και χώρου.

Τέλος, σας προτείνω να συζητήσετε την υπόθεσή σας με το αρμόδιο Γραφείο της Υπηρεσίας σας στη Ρόδο (4o), στο οποίο σίγουρα θα βρείτε συναδέλφους που θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν.

Link to comment
Share on other sites

Πρώτον ευχαριστώ για την αμεση ανταπόκριση και δευτερον για την εμπεριστατωμένη βοήθεια σας .

Οσο για τους ψηφιακούς χαρτες τους εχω ολους στα χέρια μου και γνωρίζω οτι ειναι ιταλικό το κτηματολόγιο δίοτι μετα από την επισκεψη μου εκεί χρειαστηκα μεταφραστή της ιταλικής γλώσσας (τα περισσότερα ειναι γραμμένα στα ιταλικα).

Θα προσπαθήσω να κανω συσχετιση αυτα που μου γραψατε με τα δεδομένα που εχω.

Και παλι σας ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ chris5653, λόγω και της ιδιότητας σας, πιθανότατα μπορείτε να ζητήσετε απ΄ευθείας την συνδρομή των ΓΥΣ, ΤΟΜΣ (στρατιωτικές μονάδες) που ασχολούνται και με κτηματογραφήσεις στρατιωτικών ακινήτων και έχουν μεγάλη εμπειρία σε εφαρμογές του ιταλικού κτηματολογίου στα δωδεκάνησα.

Περισσότερες πληροφορίες http://www.gys.gr

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.