Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα συνάδελφοι.

 

Σε περίπτωση ήδη υπάρχουσας εγκατάστασης με ωρομετρητές, επιτρέπεται από τη νομοθεσία η αντικατάσταση με θερμιδομετρητές (όπως αναφέρεται στην τελευταία ΤΟΤΕΕ για τις δαπάνες κατανομής κεντρικής θέρμανσης), εφόσον κάτι τέτοιο αποφασιστεί από την πλειοψηφία των ενοίκων κατά τη γενική συνέλευση?

 

Στην περίπτωση αυτή, ο υπολογισμός των κοινοχρήστων θα γίνεται από τον αντίστοιχο τύπο του ΦΕΚ 631 Δ του 1985? Πρέπει να γίνει κάποια άλλη αλλαγή ή τροποποίηση?

 

Ευχαριστώ πολύ

 

Νίκος

Δημοσιεύτηκε

Νίκο, αντί να κάνεις τον υπολογισμό με ώρες, τον κάνεις με θερμίδες. Δεν νομίζω

να έχει κάποια διαφορά, με την μέχρι τώρα ισχύουσα νομοθεσία (1985).

Πρότασεις από το ΤΕΕ υπάρχουν αλλά δεν γνωρίζω να έχει ψηφιστεί τίποτε,

ακόμη.

 

Τώρα αλλάζοντας τον τρόπο μετρήσεως, τυπικά, αλλάζεις και τα στοιχεία

της υπάρχουσας μελέτης. Θεωρητικά δεν θα πρέπει να επιτρέπεται

χωρίς - τουλάχιστον - την ενημέρωση του φακέλου σας στην πολεοδομία.

Εκτός - φαντάζομαι - και εάν προβλέπεται, σαν εναλλακτικός τρόπος

από την υπάρχουσα μελέτη.

Δημοσιεύτηκε

Επίσης θα πρέπει να κοιτάξεις και το καταστατικό της πολυκατοικίας (η τον κανονισμό λειτουργίας) γιατί θα πρέπει να υπάρχει και η πλειοψηφία των ιδιοκτητών. Και μετά νομίζω οτι εφόσον συμφωνήσουν όλοι, η νεά κατανομη δαπανών κατατίθεται σε συμβολαιογράφο.

Η πολεοδομία δεν νομίζω οτι εμπλέκεται κάπου σε υφιστάμενη οικοδομή.

Δημοσιεύτηκε

Αν θέλει να ειναι απόλυτα σύννομος, εμπλέκεται και η πολεοδομία. Κατατίθεται η μελέτη θερμικών απωλειών (σε περίπτωση που δεν υπάρχει) και ο νέος σφραγισμένος πίνακας κατανομής δαπανών. Και πλέον είναι 100% οκ και βάση νόμου και απέναντι στην οποιαδήποτε καταγγελία.

 

Γιατί μην ξεχνάμε : Με τη νέα κατανομή, πάντα θα υπάρχουν και οι χαμένοι..

Δημοσιεύτηκε

δεν εχει καθολου να κανει η πολεοδομια σε ολο αυτο που λες. στην θεωρια θα πρεπει να πατε βασει του καταστατικου της πολυκατοικιας, αλλα στην πραξη, θα πρεπει να συμφωνησουν ολοι οι ενοικοι να συμβαλλουν στο κοστος, που πιστεψε με δεν ειναι μικρο. ομως θα πρεπει πρωτα να τους πεισετε, οτι η αυτονομια βασει ωρομετρησης, ειναι εντελως περα απο καθε πραγματικοτητα, δεν εχει καμια απολυτως σχεση αυτο που καταναλωνει ο καθενας με αυτο που πληρωνει, αλλα η απολυτως σωστοτερη κατανομη δαπανων ειναι η θερμιδομετρηση. πιστευω οτι αν τους δωσεις να το καταλαβουν, θα δεχτουν ολοι. απο'κει και περα, πολεοδομιες και λοιπες υπηρεσιες, δεν εχουν καμια απολυτως σχεση και αναμειξη.

φιλικα

Δημοσιεύτηκε
Καλησπέρα συνάδελφοι.

 

Σε περίπτωση ήδη υπάρχουσας εγκατάστασης με ωρομετρητές, επιτρέπεται..........

Νίκος

 

Το ερώτημα σου φίλε έχει ενδιαφέρον : Κανονικά για να τροποποιηθεί ο κανονισμός απαιτείται να υπογράψει το 100% των χιλιοστών της πολυκατοικίας....Από την άλλη όμως :

 

1)Στον κανονισμό της πολυκατοικίας συνήθως αναφέρονται οι συντελεστές εi ,fi και όχι ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η μέτρηση

 

2) Στον πίνακα δαπανών που τυχόν επισυνάπτεται στη σύσταση δεν αλλάζει κάτι αν πας από ωρομέτρηση σε θερμιδομέτρηση.Πολλές φορές δε συναντάμε το φαινόμενο στη σύσταση να μην αναγράφονται καθόλου οι συντελεστές αλλά να υπάρχει μια παραπομπή όπου αναφέρεται ότι η κατανομή δαπανών θα γίνεται "βάσει μελέτης μηχανολόγου" κλπ, και στην πράξη γίνεται χρήση ενός ανεπίσημου πίνακα όπου περιλαμβάνονται ΟΛΟΙ οι θερμαινόμενοι χώροι ( κατανοητό φαντάζομαι...)

 

Επίσης υπάρχει η εκ του νόμου υποχρέωση να συμμορφώνεσαι με το ΠΔ του 85, αν η οικοδομή είναι μετά τη δημοσίευση του ή αν δεν έχει κανονισμό.

 

Υπάρχουν δύο σκέλη στο όλο θέμα, το ένα είναι η έγκριση της δαπάνης για την εγκατάσταση των θερμιδομετρητών ( που συνήθως οι κανονισμοί αναφέρουν τι ποσοστό απαιτείται για να εγκριθούν ανάλογα με το ύψος τους - συνήθως 51%) και το άλλο είναι ο τρόπος επιμερισμού.

Θεωρώ ( θα αναφερόταν διαφορετικά φαντάζομαι ) ότι δεν θέλεις να αλλάξεις τα στοιχεία του υπάρχοντα πίνακα.

 

Για να καταλήξω κάπου : Άποψη μου είναι ότι τυπικά πρέπει να έχεις το 100%. Όμως , από τη στιγμή που η αλλαγή δε μεταβάλλει καθόλου τον κανονισμό της πολυκατοικίας (αν δηλαδή στον κανονισμό δεν αναφέρεται η ωρομέτρηση) , ίσως και να μην απαιτείται...

 

Αυτό είναι κάτι που κάποιος νομικός ίσως μπορεί να μας το απαντήσει.

 

Όσο για το θέμα της πολεοδομίας στο οποίο αναφέρθηκαν οι συνάδελφοι, πιο πολύ θα με ενδιέφερε να περάσω την αλλαγή στον κανονισμό με τροποποίηση της σύστασης παρά να ενημερώσω τον φάκελο.

 

Και στην τελική, αν υπάρχουν και τυχόν "προσθετοι" χώροι που θερμαίνονται, και η νέα κατανομή ( που ο πίνακας θα είναι ο ίδιος με την παλιά) για πέταμα θα είναι......

  • 7 months later...
Δημοσιεύτηκε

Συνάδελφοι αν έχω καταλάβει καλά με τον θερμιδομετρητή γίνεται πιο αξιόπιστη και δικαιότερη κατανομή των δαπανών ;

Στην περίπτωση μου, έχουμε 4οροφο κτίριο με λειτουργία ισογείου και 4ου (οροφοδιαμέρισμα) - οι υπόλοιποι χώροι δεν θερμαίνονται - και θέλω να υπολογίσω τι αναλογεί στον κάθε ένα ...

Είναι αρκετός ένας θερμιδομετρητής;

Δημοσιεύτηκε

tsiberi34, η κατανομή των δαπανών είναι δικαιότερη με θερμιδομετρητή και σε καινούριες εγκαταστάσεις πρέπει να μπαίνουν θερμιδομετρητές και όχι ωρομετρητές σύμφωνα με τη σχετική ΤΟΤΕΕ. Ειδικά για την περίπτωση που υπάρχουν και boilers στην εγκατάσταση, οι θερμιδομετρητές είναι μονόδρομος για μια δίκαιη κατανομή... Οι ωρομετρητές παίρνουν εντολή και δουλεύουν από το θερμοστάτη εσωτερικού χώρου κι αυτό δεν είναι απαραίτητα καλό. Κλασικό παράδειγμα: Θέλει ο ένοικος Α να ζεσταθεί και ανάβει το θερμοστάτη. Ας υποθέσουμε οτι έχει τελειώσει το πετρέλαιο στη δεξαμενή και δε το έχει καταλάβει κανείς . Η θερμική ενέργεια που θα καταναλωθεί θα είναι 0. Όμως όση ώρη ο θερμοστάτης θα είναι αναμένος ο ωρομετρητής θα “γράφει” και θα δείχνει ψεύτικη κατανάλωση. Αν διαβάσεις προσεκτικά τη σχετική ΤΟΤΕΕ (νομίζω υπάρχει στη σελίδα του ΤΕΕ?-δε ξέρω σίγουρα) θα τα καταλάβεις όλα και θα δεις πόσους θερμιδομετρητές χρειάζεσαι για τη δική σου εγκατάσταση.

Δημοσιεύτηκε

tsiberi34

 

Θέλεις δύο θερμιδομετρητές όσοι και οι ανεξάρτητοι χώροι σου.

 

Οι θερμιδομετρητές κάνουν σαφώς αξιόπιστη μέτρηση, δεν σε απαλλάσουν, όμως,

από τον τρόπο υπολογισμού της κατανομής δαπανών που αναφέρει το ΦΕΚ 631/Δ/1985.

(το οποίο λαμβάνει υπόψιν θέσεις διαμερισμάτων καθώς και άλλους παράγοντες)

Boiler και Θέρμανση χώρου δεν μπορούν να βρίσκονται στο ίδιο κύκλωμα ακόμα

και εάν η μέτρηση γίνεται με θερμιδομετρητή.

 

Δεν μπορείς απλά να κάνεις ποσοστιαία κατανομή δαπανών για θέρμανση χώρου

παρά μόνον για θέρμανση Ζεστού Νερού Χρήσεως.

 

Αυτά εάν θέλεις να είσαι νόμιμος (βλέπε σύσταση οριζοντίου ιδιοκτησίας, κτλ, κτλ, κτλ....).

 

Συμφωνώ απολύτως ότι μόνον θερμιδομετρητές έπρεπε να επιτρέπονταν...

 

Από όσο ξέρω, πρόταση από το ΤΕΕ υπάρχει, εδώ και καιρό, αλλά μέχρι στιγμής είναι απλά

πρόταση νόμου. Έχει ψηφιστεί;;;

Δημοσιεύτηκε

η ΤΟΤΕΕ αυτή που αναφέρεις έμεινε στο σχεδιασμό, όμως ο ΚΕΝΑΚ επιβάλλει για όλα τα νέα κτίρια την εφαρμογή θερμιδομέτρησης.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.