Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα σε όλους.

Είναι η πρώτη φορά που δημοσιεύω κάποιο θέμα παρόλο που είμαι μέλος του φόρουμ αρκετό καιρό ήδη. Ο λόγος είναι ο εξής: γονέας θέλει να εκδώσει άδεια ανέγερσης κατοικίας σε ακίνητο, του οποίου, η πλήρης και αποκλειστική κυριότητα, είναι στο όνομα ανήλικου τέκνου του.

Η ερώτηση είναι: μπορεί να εκδοθεί οικοδομική άδεια σε ανήλικο ιδιοκτήτη?

Η πολεοδομία δεν έχει καμία γνώση πάνω στο θέμα και με παρέπεμψε να ρωτήσω νομικό. Δυστυχώς ούτε και ο δικηγόρος όπου απευθύνθηκα μπόρεσε να με διαφωτίσει.

Ένα από τα –φορολογικά- προβλήματα που δημιουργούνται, αν θα εκδοθεί οικοδομική άδεια στο όνομα του ανήλικου -αφού δεν έχει εισοδήματα- να ‘κόβει’ τιμολόγια στο όνομα του και πληρώνει τα προβλεπόμενα ένσημα στο Ι.Κ.Α.

Έχει κανείς αντιμετώπιση παρόμοια περίπτωση?

Υπάρχει η δυνατότητα έκδοσης αδείας στο όνομα του γονέα με την σύμφωνη γνώμη του ανήλικου τέκνου?

Ευχαριστώ

Δημοσιεύτηκε

Δεν έχω αντιμετωπίσει παρόμοια περίπτωση, όμως το πρόβλημα δεν είναι νομικό αλλά φορολογικό. Οπότε μάλλον ένας λογιστής θα γνωρίζει.

Σίγουρα όμως μπορεί να εκδοθεί η οικοδομική άδεια στο όνομα του γονέα με την σύμφωνη γνώμη του ιδιοκτήτη (αυτό πρέπει να το γνωρίζει ο νομικός).

Δημοσιεύτηκε

Το θέμα είναι κατά κύριο λόγο νομικό. Το ανήλικο τέκνο δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να αποφασίζει για κάτι τέτοιο. Απαιτείται μια δικαστική απόφαση στην οποία θα αποφασίζει το δικαστήριο ότι ο κηδεμόνας του ανήλικου μπορεί να καταθέσει αίτηση ανέγερσης οικοδομής (ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο) καθώς επίσης και οτιδήποτε άλλο έχει να κάνει με την αίτηση της αδείας (π.χ. απογραφή έργου στο ΙΚΑ) για λογαριασμό του ανήλικου. Για τα παραπάνω θα απευθυνθείς σε δικηγόρο ο οποίος θα ζητήσει αιτιολογική τεχνική έκθεση από το μηχανικό (ποιά η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, περιγραφή της αξίας του μελλοντικού ακινήτου και του οικοπέδου στο οποίο θα ανεγερθεί, έσοδα από το ακίνητο και οτιδήποτε άλλο μπορεί να θεωρηθεί θετικό για τη στήριξη της απόφασης από τεχνικής άποψης). Ο δικηγόρος θα συντάξει τα σχετικά, θα αιτηθεί στο δικαστήριο, θα κληθεί ο κηδεμόνας να καταθέσει και σε δυο με τρείς μήνες θα εκδοθεί η απαιτούμενη απόφαση από το δικαστήριο βάσει της οποίας ο κηδεμόνας θα προχωρήσει στην έκδοση της αδείας, απογραφή του έργου, λήψη ΑΦΜ από την εφορία και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί. Θέλει λίγο προσοχή στο γεγονός ότι πρέπει στο δικαστήριο να τεκμηριωθεί το συμφέρον του ανήλικου προκειμένου να πάρει την άδεια ο κηδεμόνας να προχωρήσει στα παραπάνω.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.