Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Διαφορά τετραγωνικών σε δηλωμένη οικία


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους.

 

Περιήλθε στη κατοχή μου ύστερα από γονική παροχή οικεία 30ετιας με οικόπεδο σε νησί. Ενώ το οικόπεδο είναι δηλωμένο σωστά σε εφορία και πολεοδομία η οικεία έχει απόκλιση στα τετραγωνικά. Η μέτρηση έγινε από τοπογράφο πριν από αρκετά χρόνια και διαπίστωσα προσφάτως ότι οι πλαϊνές διαστάσεις στη κάτοψη που έχει δωθεί στην πολεοδομία είναι μικρότερες από τη πραγματικότητα. Το κακό είναι ότι η πρόσοψη του οικοπέδου στο δρόμο είναι max δυο μέτρα, γεγονός που δε μου δίνει πλέον τη δυνατότητα να ζητήσω εκ νεου άδεια για να νομιμοποιήσω και τα υπόλοιπα τετραγωνικά.

 

Υπάρχει η δυνατότητα να κάνω κάτι τώρα για να μην αντιμετωπίσω πρόβλημα στο μέλλον? Αν σε επικείμενη μέτρηση από αρμόδιο φορέα βρεθεί παρατυπία τι πρόστιμο θα έχω? Δεν είμαι και πολύ γνώστης των θεμάτων και θα ήθελα μια μικρή βοήθεια.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μας έχετε διευκρινήσει αν το κτίσμα υφίσταται νομίμως, με οικοδομική άδεια δηλαδή, ή όχι. Επίσης, αν βρίσκεστε σε παραμεθώριο περιοχή.

Link to comment
Share on other sites

Υφίσταται νομίμως καθ' όλα, έχει όμως απόκλιση στα τετραγωνικά που είναι δηλωμένο. Είναι μεγαλύτερο απ' ότι έχει δηλωθεί.

Είναι σε νησί παραμεθορίου και παραδοσιακό οικισμό.

 

Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα σας.

 

Οι πλαϊνοί τοίχοι του οικήματος έχουν δηλωθεί με 4 μέτρα ενώ ειναι 7 και η διαφορά είναι γύρω στα 25 τετραγωνικά.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δηλαδή η οικοδομική άδεια αναφέρει Χ τετραγωνικά και το κτίριο έχει κατασκευαστεί περισσότερα από Χ? Τότε δεν είναι νομίμως υφιστάμενο. Το γεγονός ότι έχει οικοδομική άδεια δεν το καθιστά αυτόματα και νομίμως υφιστάμενο (αν δεν έχει εφαρμοστεί η άδεια). Θα πάρετε τα σχέδια της εγκεκριμμένης αδείας και θα ελέγξετε την σημερινή κατάσταση. Αν υπάρχει διαφορά (που θα υπάρχει δηλαδή, δεν το συζητώ), τότε... νομιμοποίηση.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαρίστως θα το έκανα και αυτός ήταν ο σκοπός μου. Όμως επειδή χαρακτηρίστηκε ο οικισμός παραδοσιακός και επιβάλει για περαιτέρω εργασίες πρόσοψη σε δρόμο, η δική μου είναι μόνο δυο μέτρα, έχω κολλήσει στα διαδικαστικά. Για αυτό ρωτάω αν μπορώ να κάνω κάτι άλλο ή σε επικείμενο έλεγχο τι πρόστιμο μπορεί να μου επισύρει.

Link to comment
Share on other sites

Περιήλθε στη κατοχή μου ύστερα από γονική παροχή οικεία 30ετιας με οικόπεδο σε νησί.

Θα μου επιτρέψετε απλά να παρατηρήσω πως απ' αυτά που λέτε προκύπτει ότι το αποκτήσατε με γονική παροχή πριν την έναρξη ισχύος του Ν.1337/1983 οπότε αν στη νέα μεταβίβαση που θα κάνετε περιγράψετε σωστά και σύμφωνα με νεότερες καταμετρήσεις την οικοδομή συμβολαιογραφικά δε θα έχετε κανένα πρόβλημα και μάλιστα επειδή είναι παλιά γονική παροχή δε θα πληρώσετε και φόρο για την διαφορά μέτρων που γλιτώσατε στην τότε γονική (σαφώς και θα πληρώσετε όμως τον οικείο φόρο μεταβίβασης)

 

υ.γ. για το πολεοδομικό ερώτημα παραδίδω τα σκύπτρα στους μηχανικούς αν οι άδειες εξετάζονται από την πολεοδομία πριν το Ν.1337/1983

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Η γονική παροχή έγινε πέρσι.

Ο μηχανικός που έβγαλε τη κάτοψη το 1999 βασίστηκε στο σχέδιο της αρχικής κτίσης (1979) και όχι της πραγματικής. Προφανώς δεν μέτρησε καν... Με αποτέλεσμα να γίνει η γονική παροχή με λανθασμένες διαστάσεις. Μέγα σφάλμα που δεν ασχολήθηκα όταν έπρεπε..

Απο εκεί και ύστερα δημιουργήθηκε το πρόβλημα. Τι άλλο μπορώ να κάνω εκτός από το να ζω με το άγχος και το φόβο? Μονάχα 2 μέτρα πρόσοψη (αδυναμία κτίσης), παραδοσιακός οικισμός και η υπέρμετρη βλακεία του μηχανικού (και δική μας) που το δηλώσαμε λάθος ενώ μπορούσαμε να το σώσουμε τότε.

 

Τι μπορεί να μου επισύρει ο νόμος και τι μπορώ να κάνω για να το προλάβω?

 

edit: Η πολεοδομία έχει τα σχέδια του 99

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.