Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Ελάχιστο κόστος κατασκευής


lianos

Recommended Posts

Γειά σας και απο εμένα τον ταπεινό και ασχετο.

 

Προτίθεμαι να ανεγείρουμε ενα βιομηχανικό μεταλλικό pκτίριο συνολικής επιφανείας 6000 τ.μ, για την εταιρεία μας.Τη πολεοδομία που επισκέφθηκα σήμερα τη 2 Μαρ 2010 και ρώτησα σχετικά τι συντελεστές ισχύουν για το ελάχιστο κόστος κατασκευής μου εβγαλαν κάτι τρελλές τιμές ήτοι 1.680.000 ευρώ, με τιμή 280 ευρώ/τμ.Δηλαδή εαν κατασκευάζαμε ενα βιομηχανικό μεταλλικό κτίριο της τάξεως των 10000 τ.μ , θα θέλαμε το λιγότερο 2.800.000 ευρώ, χωρίς φυσικά μηχανήματα, ικα, αδεια μηχανικού κ.λ.π.Αν ειχαμε τόσα λεφτά δε θα ήταν προτιμότερο να επενδύαμε κάπου αλλού ή και να καθόμαστε και να τα τρώμε σιγά-σιγά.Επειδή πιστεύω ότι υπάρχει κάποια άγνοια στο θέμα θα ήθελα σας παρακαλώ διευκρινίσεις επι του θέματος και τι τιμές ισχύουν τελικά.Εξ αρχής η επιχειρήση φαίνεται με αρνητική ΚΠΑ.Ο συνεταίρος μου ο Δανός για αναλογη κατασκευή στη Δανία του ζήτησαν 620000 ευρώΣτην διάθεσή σας για κάθε διευκρίνηση.

Link to comment
Share on other sites

κυριε μου τι δουλεια εχετε να ρωτατε την πολεοδομια για το κοστος κατασκευης ενος κτιριου? τι ειναι η πολεοδομια, εργολαβος?

 

να βρειτε εναν μηχανικο να σας συμβουλεψει σε καθε ερωτημα που θα προκυψει. Απο τη μελετη του κτιριου, απο τα οικονομοτεχνικα οπως πιθανη μελετη σκοπιμοτητας, απο το κοστος που θα απαιτηθει, απο το χρονο για τις σχετικες αδειες, απο χιλια δυο που ουτε περναν απο το μυαλο σας.

 

Βρειτε μηχανικο και ξεκινηστε. Καλη επιτυχια.

Link to comment
Share on other sites

Γιατί οι μηχανικοί εχετε εστιασει το προβλημα και ξέρετε.Μετρημένοι στα δάκτυλα είναι σε όλη την επικράτεια που γνωρίζουν όλες τις πτυχές των αναφυομένων κάθε φορά προβλημάτων.Εν πάσει περιπτώσει ρώτησα και μηχανικούς πρώτα φίλε μου στη περιοχή που δραστηριοποιούμαι και αναγκάστηκα ακομη να φέρω και μηχανικό απο τη Γερμανία μπάς και βρώ άκρη που μέχρι στιγμής δεν βρήκα.Αυτά τα λίγα......

Link to comment
Share on other sites

αναγκάστηκα ακομη να φέρω και μηχανικό απο τη Γερμανία

φερατε μηχανικό απο Γερμανία (αναγκαστήκατε μαλιστα) για να σας πη τι ισχυουν στην Ελλαδα!!!!!!!

τι να πώ?αυτο και αν ειναι επιχειρηματικη καινοτομία!!!!

Link to comment
Share on other sites

@lianos

 

Είναι δυνατόν να σκέπτεστε να κάνετε επένδυση χωρίς να έχετε τεχνικό σύμβουλο, φοροτεχνικό σύμβουλο, νομικό σύμβουλο κλπ; Από τις Υπηρεσίες είναι πολύ δύσκολο να βγάλετε άκρη, κυρίως επειδή κάθε μία γνωρίζει αποσπασματικά πράγματα, το δικό της τομέα δηλαδή. Κατά καιρούς έχει ανακοινωθεί ότι θα δημιουργηθούν ειδικά γραφεία στις Διευθύνσεις Ανάπτυξης που θα μπορούν να πληροφορούν τους επιχειρηματίες για το σύνολο των διαδικασιών, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω αν έχει προχωρήσει κάτι τέτοιο στην περιοχή που δραστηριοποιήστε.

 

Επειδή υποθέτω ότι βρίσκεστε στο στάδιο της πρώιμης διερεύνησης, οπότε προσπαθείτε να συγκεντρώσετε τις πρώτες πληροφορίες με κάθε τρόπο, η απάντηση στο ερώτημα που θέσατε είναι η εξής: Το ποσόν των 280 Ε/μ2 είναι το Ελάχιστο Κόστος Κατασκευής Οικοδομής, συνοπτικά ΕΚΚΟ, για τα βιομηχανικά-βιοτεχνικά κτίρια. Αυτό έχει καθοριστεί με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, συνοπτικά ΚΥΑ, με αριθμό ΠΟΛ1067/3.4.2008 και αποτελεί κάτι αντίστοιχο με τις λεγόμενες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Επί του ποσού αυτού υπολογίζεται ο ελάχιστος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, συνοπτικά ΦΠΑ, δηλαδή κανείς δεν σας υποχρεώνει να κατασκευάσετε με αυτό το κόστος το κτίριο. Εάν μπορέσετε να το κατασκευάσετε με λιγότερα χρήματα απλώς θα επιβαρυνθείτε με τη διαφορά του ΦΠΑ. Απλά υπολογίζετε στο κόστος και αυτή τη φορολογική επιβάρυνση, η οποία όμως θα συμψηφιστεί στη συνέχεια με το ΦΠΑ των πωλήσεων της επιχείρησης σας. Αυτό είναι όλο και όλο, οπότε καταλαβαίνετε πόσο λάθος είναι (ίσως και λίγο αστείο) να ζητάτε συμβουλή για τέτοια θέματα από γερμανό μηχανικό!

 

Για να μπορέσετε να προχωρήσετε, είναι απαραίτητο να ζητήσετε την υποστήριξη των κατάλληλων επαγγελματιών (μηχανικός, οικονομολόγος, νομικός) οι οποίοι θα σας υποστηρίξουν στα βήματά σας. Εξάλλου και από μόνος σας, ίσως από μετριοφροσύνη, δηλώνετε ταπεινός και άσχετος…

Και για τις δυσκολίες που είναι πιθανόν να συναντήσετε στην πορεία, το φόρουμ αυτό εδώ θα είναι, κάποιος συνάδελφος ίσως διαθέσει λίγο από το χρόνο του για να σας συμβουλέψει…

Link to comment
Share on other sites

Μελετη υπαρχει?

Προσχεδια εστω?

Για να τα βαλουμε σε μια σειρα

1)Η πολεοδομια ουτε ξερει ουτε ειναι η δουλεια της να ξερει για το θεμα αυτο..

2)Χρειαζεστε καποιον μηχανικο με τον οποιο θα συζητησετε και θα βαλετε σε ενα χαρτι τα δεδομενα σας.. Οσο πιο γενικη και αοριστη ειναι η ερωτηση τοσο ποιο γενικη και αστοχη θα ειναι η απαντηση.. Οσο προχωρατε σε ποιο συγκεκριμενα δεδομενα (προσχεδιο, προμελετη, μελετη κλπ κλπ κλπ) τοσο πιο ουσιαστικες θα ειναι και οι απαντησεις που θα εχετε..

3)Κανεις (πιστευω) δεν θα ρισκαρει να σας πει στον αερα οτι αυτο θα κοστισει τοσο.. Υπαρχουν πολλοι παραγοντες που δεν μπορουν να προβλεφθουν (πχ τιμες υλικων - βλεπετε και ακουτε τι γινεται).. Και αλλοι τοσοι που παιζουν σημαντικο ρολο (περιοχη - συνεργεια - υποδομες)..

 

Δεν ζητατε εκτιμηση κοστους ενος σπιτιου οπου και μια αποκλειση πχ 20% θα σημαινει δεκαπεντε ή εικοσι χιλιαδες..

Link to comment
Share on other sites

Εμένα μου φαίνεται περίεργο που ακόμη υπάρχουν επενδυτές που τους ελκύει η Ελλάδα!!!:lol:

 

Κύριε lianos,το ελάχιστο κόστος οικοδομής που σας είπαν στην Πολεοδομία αφορά τις προθέσεις του Κράτους να εισπράξει Φ.Π.Α από την κατασκευή,καθώς η κατασκευή στην Ελλάδα δεν ελέγχεται,είναι κατάμαυρη.Οπότε το Κράτος θέσπισε τιμές ''με το μάτι'' κάτω από τις οποίες δεν δέχεται κουβέντα για το κόστος.

 

Στην περίπτωσή σας,θα πρέπει να προσκομίσετε τιμολόγια ύψους 1.680.000 από την κατασκευή των κτιρίων,κ αν δεν τα προσκομίσετε επειδή θα σας βγει φθηνότερη η κατασκευή,τότε πληρώνετε το Φ.Π.Α. της διαφοράς.

 

Αυτό είναι όλο.

 

Με την κίνησή σας να φέρετε Γερμανό μηχανικό μας φτιάξατε τη μέρα,γιατί ως γνωστόν κ εμείς οι Έλληνες μηχανικοί στην αρχή απορούσαμε με τη ******* του Ελληνικού Δημοσίου κ γέλαγαν με την άγνοιά μας αυτοί που τα ήξεραν.Σίγουρα πάντως θα ήθελα να δω την έκφραση του Γερμανού συναδέλφου όταν (κ αν) κατάλαβε τί τρέχει!!!!!:lol:

 

Αυτά

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις περιεκτικές απαντήσεις τους p.varvaris και [email protected].Νομίζω ότι με το συνεταίρο το Δανό που το συζητήσαμε βγάλαμε κάποια ακρη.Και πάλι ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.