Μετάβαση στο περιεχόμενο

Η/Μ - ενεργειακό ερώτημα: Φωτοβολταϊκά σε στέγη καταστήματος - Πρέπει να υπάρχει επιχείρηση στο κατάστημα;


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους

Πρόκειτε να τοποθετήσω φωτοβολταϊκα πάνελ σε στέγη κτιρίου το οποίο είναι κατάστημα και ανήκει στη κυριότητα μου .Αυτή τη στιγμή δεν λειτουργεί κάποια επιχείρηση εντός του καταστήματος και ο χώρος δεν χρησημοποιείτε για κάποια δραστηριότητα.Από το αρμόδιο γραφείο της δεη ο ίδιος ο διευθυντής μου είπε ότι δεν μπορεί να δεχθεί αίτηση για το λόγο ότι δεν στεγάζεται κάποια επιχείριση εντός του καταστήματος.

Ερώτημα 1. Αν ενοικιάσω το κατάστημα για να λειτουργήσει μια επιχείριση και πάρω την άδεια από τη δεη και σε μερικούς μήνες αυτή κλείσει τότε τι

γινεταί?

Ερώτημα 2. Αν λειτουργούσε μια επιχείρηση εντός του καταστήματος και γινόταν το συμβόλαιο από τη δεη ποιός εγγυάτε ότι αυτή θα λειτουργεί για τα επόμενα 25 χρόνια?

Ερώτημα 3.Αν εγώ δεν είμουν ειλικρινείς κι έλεγα ότι λειτουργεί μια επιχείρηση πράγμα που συνέβενε πριν 1 χρόνο θα μου ζητούσε η δεη έναρξη στην εφορία?Αυτό δεν είναι στα δικαιολογητικά που ζητάει η δεη οπότε δεν είμαι υποχρεωμένος να το δώσω.

Σημειώνω ότι το κτίσμα έχει άδεια να λειτουργεί ως κατάστημα και όχι σαν αποθήκη καθώς και ότι έχει αυτόνομη σύνδεση με το δίκτυο της δεη εν λειτουργία.

Παρακαλώ όποιος γνωρίζει ας βοηθήσει. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Με βάση το έγγραφο "Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις για τα Φ/Β συστήματα" που υπάρχει διαθέσιμο στο web site της ΔΕΗ (δες εδώ http://www.dei.gr/Images/ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ%20ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ_QAs.pdf ), δεν είναι προϋπόθεση η ύπαρξη επιχείρησης.

Εφόσον υπάρχει ήδη σύνδεση με τη ΔΕΗ στο όνομα του ιδιοκτήτη του κτιρίου (για να γίνεται και ο συμψηφισμός της αξίας της παραγώμενης ενέργειας με την αξία της κατανάλωσης), δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα.

Α!...Αν δεν υπάρχει ηλιακό θερμοσίφωνας θα πρέπει να εγκατασταθεί.

Link to comment
Share on other sites

Αν διαβάσεις το 1 γραφει το εντελώς αντίθετο οτι δηλαδή γίνεται σε κατοικίες και σε κτίρια όπου στεγάζονται πολύ μικρές επιχειρίσεις.Το πρόβλημα είναι αν πάψει να υπάρχει η επιχείριση π.χ. λόγω συνταξιοδότησης, τι γίνεται μετά?Ηλιακός νομίζω ότι είναι απαραίτητος μόνο για τις κατοικίες κι όχι για τα καταστήματα.

Link to comment
Share on other sites

Νομίζω ότι το διαβάζεις λάθος, επί λέξη γράφει: "... που χρησιμοποιούνται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. ...".

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ αφορά κυρίως ιδιώτες και απλά συμπεριλαμβάνει και μικρές επιχειρήσεις.

 

Επίσης, Δεν γίνεται κάποιος διαχωρισμός για τον ηλ. θερμοσίφωνα / ηλιοθερμικά, άρα ισχύει για όλους.

 

Εφόσον είναι απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη "ενεργής παροχής ρεύματος στο όνομα του κυρίου του Φ/Β συστήματοςστο κτίριο όπου εγκαθίσταται", μέσω της οποίας θα γίνεται και ο συμψηφισμός των αξιών παραγωγής και κατανάλωσης, αν διακοπεί η παροχή (π.χ. γιατί πωλήθηκε το σπίτι ή έκλεισε η επιχείρηση), είναι μαλλον λογικό να τερματισθεί και η σύμβαση πώλησης ένέργειας από τα Φ/Β. Ο νέος ιδιοκτήτης του σπιτιού ή της επιχείρησης θα έχει (ενδεχομένως) το δικαίωμα να αιτηθεί νέα σύμβαση αλλά με τους τότε ισχύοντες όρους.

Συμπέρασμα. Είναι ρίσκο να εγκαταστήσει κάποιος Φ/Β σε κτίριο το οποίο σχεδιάζει να πουλήσει σχετικά σύντομα ή σε επιχείρηση που σχεδιάζει να κλείσει σχετικά σύντομα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.