Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θα θέλατε να φύγουμε απο την Ευρωπαική Ενωση?  

93 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Θα θέλατε να φύγουμε απο την Ευρωπαική Ενωση?

    • Ναι,θα ήταν οτι καλύτερο εχουμε να κάνουμε.
      34
    • Οχι,προς θεού.Ευρώπη και ξερό ψωμί
      48
    • Δεν ξέρω,ούτε απαντώ
      11


Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

πληθωρισμος : 1968 0.3%,1969 2.5%,1970 3% ,1971 3%,1972 4.3% και το 1973 που εχουμε ομως και τα γεγονοτα και την πετρελαικη κριση παει στο 15%.

ολα αυτα τα χρονια το χρηματιστηριο ειναι σταθερα ανοδικο.

αν τα παραπανω δεν σημαινουν οτι ειχαμε σταθερη αναπτυξη και ασημαντο πληθωρισμο κατα την διαρκεια της επταετιας ,ε τοτε ξαναμελετηστε οικονομικα.

τωρα ενδιαφερων θα ειχε ,να βγη καποιος να ρωτηση τον μη κοματικοποιημενο απλο πολιτη. για το τι γνωμη εχει.

εχει καταστραφη η Ελληνικη Υπαιθρος και η Ελλαδα ,και καποιοι συνεχιζουν το ποιημα τους.

Επισης η διαφθορα της μεταπολιτευσης δεν συγκρινεται με την διαφθορα τοτε.και ας απαντηση καποιος στην κατωτερω επισημανση

Μια κοματικη ταυτοτητα αξιζει στην πραξη πολυ περισοτερο απο εναν πανεπιστημιακο τιτλο,μια που το πρωτο σου εξασφαλιζει δουλεια ενω το δευτερο οχι.ειναι αυτο Δημοκρατία?δεν νομιζω.
  • Απαντήσεις 199
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

"Ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν διάφοροι μύθοι για την χούντα όπως για παράδειγμα ότι δεν πεινάσαμε κατά τη διάρκεια της επταετίας ή ότι οι Δικτάτορες δεν πλούτισαν και ήταν έντιμοι ή ακόμη ότι η Ελλάδα έζησε εποχές μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης. Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική καθώς η φιλελεύθερη οικονομική πολιτική που ακολούθησε η χούντα έχει να επιδείξει μεγάλα σκάνδαλα και διαφθορά.

Μόλις έγινε το πραξικόπημα, η χούντα φρόντισε μέσα σε λίγες βδομάδες να κλείσει όλες τις αμαρτωλές συμβάσεις που δεν έκαναν οι προδικτατορικές κυβερνήσεις: Litton, AEG-Telefunken, Esso-Pappas.. Οι δύο πιο χτυπητές περιπτώσεις “μεγάλων έργων” που εξαγγέλθηκαν τον πρώτο καιρό της δικτατορίας: Η πρώτη ήταν η σύμβαση με τη Litton Industries για “επενδυτικό πακέτο” στη δυτική Πελοπόννησο και την Κρήτη, σύμβαση που είχε απορριφθεί από τις προδικτατορικές κυβερνήσεις, για να υπογραφεί τις πρώτες κιόλας εβδομάδες μετά το πραξικόπημα και να καταλήξει σε φιάσκο. Η δεύτερη ήταν η αξιοποίηση ενός δαιμόνιου πτωχεύσαντος αμερικανού επιχειρηματία, ονόματι McDonald, που ανέλαβε να βρει κεφάλαια για τη χρηματοδότηση της “Εγνατίας οδού” αλλά το έσκασε με 4,8 εκατομμύρια δολάρια σε ρευστό κι άλλα 33,4 σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.(ιος,17.11.96)

Από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα ήταν αυτό του Τομ Πάπας και της εταιρείας EssoPappas. Σύμφωνα με κατάθεση του δημοσιογράφου Η. Δηματρακόπουλου στο αμερικάνικο κογκρέσο, η χούντα διοχέτευσε στο ταμείο της εκστρατείας του Νίξον 549.000 δολάρια σε μετρητά για τη προεκλογική εκστρατεία του το 1968. Το ποσό αυτό προερχόταν από τα κονδύλια που η CIA διοχέτευσε στην ελληνική ΚΥΠ, για την αντικομουνιστική της εκστρατεία. Η χρηματοδότηση γινόταν με εντολή του Παπαδόπουλου, μέσω του διοικητή της ΚΥΠ Μιχάλη Ρουφογάλη (δηλαδή ξέπλυμα χρημάτων μέσω του Πάπας). Το αντάλλαγμα για τον Πάπας από τη Χούντα ήταν ευνοϊκές συμβάσεις με το ελληνικό δημόσιο (οι οποίες είχαν αμφισβητηθεί από την Ένωση Κέντρου). «Το μερίδιό του στην Ελλάδα περιλαμβάνει την πολυδιαφημισμένη προνομιακή σύμβαση για την COCA-COLA, μονοπώλιο του δικαιώματος αγοράς της ντομάτας της Δυτικής Ελλάδας, και ένα σύμπλεγμα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από χημικές και χαλυβουργικές εγκαταστάσεις, διυλιστήρια και στόλους πετρελαιοφόρων» (ριζοσπάστης, 29.4.2000). Από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά «επιτεύγματά» του ήταν η εξασφάλιση άδειας για τη δημιουργία εργοστασίου εμφιάλωσης της Κόκα-Κόλα στην Ελλάδα. Η αμερικανική πολυεθνική προσπαθούσε για μια δεκαετία να μπει στην ελληνική αγορά, χωρίς αποτέλεσμα.

Ένα άλλο μεγάλο σκάνδαλο είναι αυτό των σάπιων κρεάτων.. Ο υπουργός εμπορίου Μπαλόπουλος έκανε λαθρεμπόριο με σάπια κρέατα από τη Ροδεσία που για μήνες και τα «προσέφερε στους έλληνες καταναλωτές» (Ιός, 17.11.96). Μεγάλο σκάνδαλο ήταν η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και πετρελαίου στο 1/3 του κόστους από τη ΔΕΗ της εταιρείας ΠΕΣΙΝΕ -Αλουμίνιο Ελλάδος ΑΕ-(Αυγή, 16.4.75).

Σκανδαλώδες ήταν και το φορολογικό καθεστώς για τους εφοπλιστές. Με μια ολόκληρη σειρά νόμων (Ν. 89/67, 378/68, 465/68 κλπ) οι φόροι στη ναυτιλία μειώθηκαν σε ελάχιστα επίπεδα (ενώ τα κέρδη τους είχαν εξαπλασιαστεί την επταετία), οι εφοπλιστές απολάμβαναν το προνόμιο εξαίρεσης από οποιονδήποτε φόρο εισοδήματος και κρατήσεις. Η ίδρυση του ναυπηγείου Ελευσίνας από τον όμιλο Ανδρεάδη το 1969 με επένδυση δάνεια της χούντας, δανεικά και αγύριστα, χρησιμοποιήθηκε για εξαγωγή συναλλάγματος στο εξωτερικό. Το 1972 η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών ανακήρυξε τον Παπαδόπουλο επίτιμο πρόεδρο."

Δημοσιεύτηκε

2016 πρωτοφανες σκανδαλωδες στην Ιστορια ειναι το μεσαιωνικο Κτηματολογιο.και η ερημοποιηση της Ελληνικης υπαιθρου.ελα να τα πης στον αγροτη να δουμε τι θα σου πει.και για την τιμη των αγροτικων προιοντων τοτε και τωρα.

και για τις επιχειρησεις που φευγουν στο εξωτερικο.

και για το οτι αγοραζει ενα οικοπεδο που οταν το αγοραζει ειναι οικοδομησιμο και μετα δεν ειναι.

Δημοσιεύτηκε

Tου Νικου Νικολαου

29-03-2008 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

 

Ειδικά στην περίοδο της χούντας (1967 - 1973) υπήρξε πλήρης ασυδοσία και ο υπερδανεισμός των επιχειρήσεων χτύπησε κόκκινο. Oπως γράφει ο κ. Γ. Μίρκος, η χούντα έδωσε αφειδώς δάνεια και ο Μακαρέζος ανέστειλε την εφαρμογή απόφασης της Νομισματικής Επιτροπής, που εκδόθηκε επί των ημερών του και με την οποία απαγορεύονταν οι δανειοδοτήσεις επιχειρήσεων που τα ίδια κεφάλαια ήταν κάτω από το 30% το συνόλου της επένδυσης. Αλλά και ο τότε διοικητής της Εθνικής κ. Χρ. Αχής παρενέβη και σταμάτησε την ΕΤΒΑ που δάνειζε το 50% της επένδυσης μόνο εφόσον ο επιχειρηματίας έβαζε το άλλο 50%. Hταν τέτοιο το όργιο που γινόταν τότε που ο αφελής Παττακός εξανέστη και έστειλε προς όλους τους διοικητές τραπεζών με κοινοποίηση στον Παπαδόπουλο και τον Mακαρέζο έγγραφο από 15/9/72 του υποδιοικητού της Eθνικής Tραπέζης για το οποίο με το ιδιότυπο γλωσσάριό του γράφει τα εξής:

 

«Διά του ανωτέρω σχετικού, εγνώσθη, ότι αι οφειλαί του συγκροτήματος Λαδοπούλου προς την Eθνική Tράπεζα της Eλλάδος, ανέρχονται εις το ποσόν των 546 εκατ. δρχ., εξ ων 523 ληξιπρόθεσμοι τοιαύται. H εικών είναι απαραδέκτως απαράδεκτος. Πρόκειται περί καταστάσεως μη δυναμένης να αιτιολογηθεί εις μίαν κοινωνίαν εναρέτων ανθρώπων. Kάμνω την δήλωσιν ότι τοιαύτης μορφής επιχειρηματίαι, αφερέγγυοι και μη ικανοί, θα πρέπει να καταχωρούνται εις ειδικόν πίνακα ανυπολήπτων προσώπων μη δικαιουμένων ουδεμιάς τιμής, ούτε ηθικής, ουδέ και υλικής.»

 

H βόμβα των προβληματικών, συγκέντρωνε πυρίτιδα όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης, αφού υπό ισχυρές πολιτικές πιέσεις συνεχίσθηκε η χρηματοδότησή τους. O τότε διοικητής της Eθνικής, Aγγελος Aγγελόπουλος, μη αντέχοντας τις πιέσεις των κυβερνητικών στελεχών για να χρηματοδοτηθούν οι μεγάλες προβληματικές βιομηχανίες ζήτησε από τον Kαραμανλή να δημιουργηθεί κρατικός φορέας που θα ανελάμβανε τη χρηματοδότηση αυτών των επιχειρήσεων ώστε να διασωθεί η Eθνική Tράπεζα, η οποία δανείζοντας λεφτά που δεν θα εισέπραττε ποτέ κινδύνευε να γίνει και αυτή προβληματική!

Δημοσιεύτηκε

αλλα λεω και αλλα λες.παραθετεις αποσπασματα και δεν λες επιχειρηματα για οσα λεω.αυτα ομως πλεον δεν περνανε.δεν ειμαστε στα πρωτα χρονια της μεταπολιτευσης,αλλα στην χρεωκοπια της μεταπολιτευτικης νοοτροπιας.

Δημοσιεύτηκε

"42 χρόνια πέρασαν από την ημέρα εκείνη της 21ης του Απρίλη, όπου γράφτηκε μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Η μέρα εκείνη σηματοδότησε την αρχή μίας μαύρης 7ετίας για την δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και για το έθνος ολόκληρο.

Μία παρέα στρατιωτικών με επικεφαλής τον Παπαδόπουλο, τον Παττακό και τον Μακαρέζο κατέλαβαν με στρατιωτικό νόμο την εξουσία, διέλυσαν την Βουλή και το Σύνταγμα και διαχειρίστηκαν την χώρα και τις ζωές των Ελλήνων.

Με πρόσχημα τον φόβο εισόδου των Σοβιετικών στην χώρα, τον εθνικό σπαραγμό, την οικονομική κατάρρευση και υποσχόμενοι την αναγέννηση της Ελλάδος (εξ ου και ο αναδυόμενος από τις στάχτες του φοίνικας) κατέλυσαν κάθε δημοκρατικό και φιλελεύθερο θεσμό.

Η Χούντα είχε την απόλυτη στήριξη και καθοδήγηση της CIA και της Αμερικής που δεν ήθελαν μία Ελλάδα ανεξάρτητη και δημοκρατική αλλά μία ακόμη χώρα κάτω από την απόλυτη επιρροή των ΗΠΑ στο γεωπολιτικό ψυχροπολεμικό παιχνίδι. Το ίδιο ήθελαν και οι δήθεν «πατριώτες» και «επαναστάτες» συνταγματάρχες. Δυστυχώς το ότι “ανήκουμεν εις την Δύσην” διαβεβαιώθηκε και από την επόμενη δημοκρατική κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, όταν η Ελλάδα ήθελε και έπρεπε να “Ανήκει στους Έλληνες”.

42 χρόνια μετά, παρά τις αυθαιρεσίες τις Χούντας, την καταπάτηση όλων των ατομικών και συλλογικών ελευθεριών, πολιτικών και μη, παρά τις εξορίες, τους βασανισμούς και τους θανάτους αθώων πολιτών, παρά την αιματηρή είσοδο στο Πολυτεχνείο και την εισβολή στην Κύπρο, οι οπαδοί της Χούντας χρησιμοποιούν το ίδιο ψεύτικο άλλοθι, το επιχείρημα της δήθεν οικονομικής ανάπτυξης, το οποίο χρησιμοποιούσε και η δικτατορία για να νομιμοποιηθεί.

«Ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει να τρώει λιγότερο, να δουλεύει περισσότερο και να απαιτεί λιγότερο» αξίωνε ο Παπαδόπουλος, που μείωσε τις καταναλωτικές δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ και επιτάχυνε τους ρυθμούς ανάπτυξης με συνεχόμενους δανεισμούς (πιο πολλούς από συστάσεως του ελληνικού κράτους συνολικά), υπερθερμαίνοντας την οικονομία με τραγικές συνέπειες στον πληθωρισμό και στο δημόσιο χρέος (μη διατηρήσιμο boom). Ενδεικτικά ενώ στην αρχή της 7ετίας η ανάπτυξη αυξάνονταν (1967: 5,7%. 1968: 7,2% ), στην συνέχεια μειώνονταν και μάλιστα με αύξοντα ρυθμό δηλαδή υπήρχε υπανάπτυξη. (1973:8,1% 1974:-6.4%). Αυτό βέβαια ενισχύθηκε εξαιτίας της 1ης πετρελαϊκής κρίσης εξαιτίας της πλήρους πρόσδεσης της δραχμής στο αμερικανικό δολάριο, «επιτυχία» της δικτατορικής οικονομικής πολιτικής.. Ο πληθωρισμός μάλιστα το 1973 έφθασε το 15,5% και το 1974 το 26,9% ποσοστά μεγαλύτερα από χώρες με νόμισμα λιγότερο προσδεμένες στο δολάριο. Η ευημερία που υπόσχονταν η Χούντα ήταν επίπλαστη και με πήλινα πόδια.

42 χρόνια μετά δεν ξεχνάμε τους ήρωες που βασανίστηκαν.

42 χρόνια μετά δεν ξεχνάμε τους φοιτητές που έδωσαν και το αίμα τους για να πέσει η Χούντα, και για να έχουμε Δημοκρατία σήμερα.

Δεν ξεχνάμε την τουρκική εισβολή στην Κύπρο…"

Δημοσιεύτηκε

καλα ,εσυ μπορεις να πης δικα σου επιχειρήματα και δικες σου σκεψεις?

για τα λαμογια της μεταπολιτευσης δεν μας λες τίποτα!!!

Δημοσιεύτηκε

Στις 13 Δεκεμβρίου 1967 ιδρύεται ο Ρήγας Φεραίος. Στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη κυκλοφορεί η ιδρυτική του διακήρυξη.

 

«…Οκτώ μήνες το μαύρο πέπλο του φασισμού σκεπάζει τον ουρανό της πατρίδας μας …

Δολοφόνησαν και δολοφονούν …

βασάνιζαν και βασανίζουν …

Απαγορεύεται να μιλάμε ελεύθερα.

Απαγορεύεται να σκεφτόμαστε ελευθέρα.

Απαγορεύεται να τραγουδάμε ελεύθερα…

Ο ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ σας καλεί να ακολουθήσετε τη φωνή του χρέους και της τιμής, τη φωνή της συνείδησης…».

Δημοσιεύτηκε

για το τι φταιει για την χρεωκοπια μπορεις να πης?η ολα αυτα τα ειπες για να διαφημησεις μια παράταξη?ποτε θα το καταλαβατε οτι δεν ειμαστε στην μεταπολιτευση και οι χαζοι τελειωσαν γιατι το εργο το εχουμε δή??

Δημοσιεύτηκε

8 οργανώσεις σε 2 χρόνια

 

Οσοι ξέφυγαν από τις χιλιάδες συλλήψεις της πρώτης ημέρας έσπευσαν στα μυστικά στέκια της στρατοκρατούμενης Αθήνας. Για τους τυχερούς, που βρίσκονταν ήδη εκτός συνόρων, τα πράγματα ήταν πιο εύκολα.

 

*Και οι μεν, και οι δε «έστησαν» τις πρώτες αντιδικτατορικές οργανώσεις, λίγες μόνο ημέρες μετά το πραξικόπημα: το Πατριωτικό Μέτωπο στο σπίτι της Παξών 6, από μία ομάδα Λαμπράκηδων (Μίκης Θεοδωράκης, Α. Μανωλάκος, Χρ. Μίσσιος, Γ. Βότσης, Θ. Πανούσης) και την «29 Μάη» στο Παρίσι. Από έλληνες φοιτητές.

 

*Στο τέλος του μήνα ιδρύεται η Δημοκρατική Αμυνα από κεντροαριστερούς διανοούμενους του «Ομίλου Παπαναστασίου».

 

*Το Μάιο ο «πυρήνας» του Πατριωτικού Μετώπου έρχεται σε επαφή με άλλους της Νεολαίας Λαμπράκη και της ηγεσίας του τότε ενιαίου ΚΚΕ (Μπ. Δρακόπουλο, Κ. Φιλίνη, Α. Μπριλλάκη).

 

Το «Μέτωπο» μετονομάζεται ΠΑΜ (Πατριωτικό Αντιδικτατορικό Μέτωπο).

 

*Η «μαύρη χρονιά» του πραξικοπήματος κλείνει με την ίδρυση του «Ρήγα Φεραίου» το Δεκέμβριο του 1967.

 

*Το Φεβρουάριο του 1968 ο Ανδρέας Παπανδρέου ιδρύει το ΠΑΚ. Τον Αύγουστο του ίδιου έτους οι Α. Παπανδρέου και Α. Μπριλλάκης συμφωνούν στη Ρώμη για συνεργασία ΠΑΜ-ΠΑΚ.

 

*Το ΚΚΕ μετά τη διάσπαση του 1968 αφιερώνει αρκετό χρόνο στην ανασυγκρότηση του κόμματος και της ΚΝΕ.

 

*Μετά το 1970 αναπτύσσεται με μαζικές αντιδικτατορικές οργανώσεις, την ΕΣΑΚ στους εργατικούς χώρους και την ΑΝΤΙ-ΕΦΕΕ στους φοιτητικούς. Δέχεται δύο ισχυρά πλήγματα στην καρδιά των μηχανισμών του μετά το Πολυτεχνείο, όταν συλλαμβάνονται και βασανίζονται κορυφαία στελέχη του (Κάππος, Γόντικας, Αμπατιέλος).

 

*Τον Οκτώβριο εμφανίζεται το Κίνημα 20ής Οκτώβρη, από φοιτητές στο Παρίσι.

 

*Λίγο αργότερα ακολουθεί η Ανεξάρτητη Αριστερά, που τη στελεχώνουν έλληνες φοιτητές, σε Ιταλία και Σουηδία.

 

*Ο Δεκέμβριος φέρνει και την έκπληξη: εμφανίζεται προκήρυξη της πρώτης δεξιών αποχρώσεων οργάνωσης, «Ελεύθεροι Ελληνες», που καλεί τους αξιωματικούς να ανατρέψουν τη χούντα...

 

Παράνομα έντυπα, προκηρύξεις, ανάρτηση πανό, εκρήξεις αυτοσχέδιων βομβών.

 

Και δεκάδες συλλήψεις, δίκες, καταδίκες, φυλακίσεις και εξορίες. Ανώνυμοι αγωνιστές «που έδωσαν χωρίς να πάρουν τίποτε και δεν έγιναν ποτέ πρωτοσέλιδο».

 

Για επίλογο: στη δίκη των 32 μελών της Δημοκρατικής Αμυνας, το 1970, ο εκ των κατηγορουμένων «ανατροπέων» Γ. Ιορδανίδης «απολογήθηκε» ως εξής: «Αποτελεί αρχήν παγκόσμιον και αιωνίαν ότι η βία προκαλεί την βίαν. Εάν ένας καταπιεζόμενος λαός δεν εκδηλώνει καμίαν αντίστασιν, είναι ηθικά νεκρός»...

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.