Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Aπ'ότι βλεπω, είμαι ο πρώτος που ποστάρει στην κατηγορία? :)

 

 

Είμαστε μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών και ψάχνουμε πληροφορίες για θέματα evacuation planning (σχεδίων εκκένωσης) για υπόγειους χώρους. Αν κάποιος έχει κάποια πληροφορία για το που θα πρέπει να αρχίσουμε το ψάξιμο, η βοήθεια του θα ήταν εξαιρετικά σημαντική:idea:

 

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων!

Δημοσιεύτηκε

Πολύ γενικό το ερώτημα; Πώς προέκυψε το ερώτημα περί σχεδίου εκκένωσης; Γιατί σε υπόγειους χώρους; Σε τι είδους υπόγειους χώρους;

Τα παραπάνω ερωτήματα, έχουν σκοπό να βοηθήσουν στο να δοθεί μία χρήσιμη απάντηση.

 

ΥΓ (αν δεν ενοχλεί, έγραψα το τίτλο στα ελληνικά)

Δημοσιεύτηκε

έχει διαφορά εάν είναι χώροι κοινού ή χώροι προσωπικού...

 

χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες, καθώς και η τυχόν εκπαίδευση του προσωπικού (εάν ισχύει για την περίπτωση που αναφέρεις)

Δημοσιεύτηκε

Είναι εργασία 4μήνου στο μεταπτυχιακό που παρακολουθούμε (Σχεδιασμός και Κατασκευή Υπογείων Έργων στο ΕΜΠ), το να φτιάξουμε από το μηδέν ένα σχέδιο εκκένωσης για έναν υπόγειο χώρο αποθήκευσης επικίνδυνων (τοξικών κλπ) υλικών.

 

Καμία ιδέα?

Δημοσιεύτηκε

Επικίνδυνα και τοξικά υλικά δεν συνδυάζονται με ύπαρξη ανθρώπινης δραστηριότητας σε υπόγειους χώρους.

Το μόνο ίσως παράδειγμα που μπορώ να σκεφτώ είναι η αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων σε υπόγειες στοές πολλές εκατοντάδες μέτρα μέσα στην γη. Τέτοιες περιπτώσεις όμως είναι ακραίες.

Θα πρέπει να βρεις ένα ρεαλιστικό παράδειγμα πρώτα.

Δημοσιεύτηκε

Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμα 100% για το έργο με το οποίο θα ασχοληθούμε, όμως το απόλυτο φαβορί είναι ο υπόγειος χώρος που έχει κατασκευάσει το ΕΜΠ στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, κατασκευασμένος με τη μέθοδο θαλάμων και στύλων, στον οποίο θα αποθηκευθούν διάφορες εξαιρετικά επικίνδυνες ουσίες, όπως οι 3 περίπου τόνοι αρσενικού που βρίσκονται αυτή τη στιγμή σφραγισμένες σε άλλο ιστορικό κτίριο του τεχνολογικού πάρκου.

Δημοσιεύτηκε

Για ποιό λόγο κάποιος θα αποθηκεύσει επικίνδυνα υλικά σε χώρο όπου υπάρχουν τακτικές ανθρώπινες δραστηριότητες; (π.χ. εργασία, αποθήκη υλικών καθημερινής και συνήθους χρήσης, συντήρηση εξοπλισμού)

 

Εάν ΔΕΝ υπάρχουν τακτικές ανθρώπινες δραστηριότητες, αλλά ο χώρος αποθήκευσης επικίνδυνων υλικών χρησιμοποιείται μόνο για την αποθήκευση αυτών των υλικών (όπως είναι λογικό), τότε το σχέδιο εκκένωσης εκφυλίζεται σε εκπαίδευση του (ούτως ή άλλως) εξειδικευμένου προσωπικού.

 

Ισως δεν σε βοηθώ πολύ, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε με τις σωστές ερωτήσεις και όχι να προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα εκεί που δεν πρέπει να υπάρχουν.

Δημοσιεύτηκε

Θα μπορουσε να ειναι πιθανον και ενα υπογειο εργαστηριο οπου γινονται πειραματα με επικινδυνα υλικα.. Λεω εγω..

 

Ξεκαθαρισε:

1)την επικινδυνοτητα των υλικων ή του χωρου (ο κινδυνος και αρα η εκκενωση θα οφειλεται σε αστοχια των μετρων ασφαλειας, σε κακη χρηση καποιου υλικου απο ανθρωπους, σε ατυχημα που προκληθηκε απο ατυχημα κατα τη μεταφορα των υλικων μεσα στον χωρο απο το ενα σημειο στο αλλο, ακραια εκκενωση χωρου λογο επιθετικης-τρομοκρατικης ενεργειας)

 

2)την παρουσια ανθρωπων (αριθμος, διαρκεια παραμονης, λογοι παραμονης, συχνοτητα ενασχολησης με τα επικινδυνα υλικα)

 

3)την επιδραση των επικινδυνων υλικων στον ανθρωπο. ( πχ χρονος επιρροης του υλικου στον ανθρωπο, κινδυνος αναφλεξης κλπ)

 

4)Ψυχρο αλλα δυστυχως πραγματικο.. (επλιζω να μην αρχισετε να φωναζετε).. Οι ζωες αυτων που θα κινδυνεψουν περισσοτερο και συχνοτερα ποσο αξιζουν.. Ειναι απλοι εργατες, ειναι τρελοεπιστημονες που εχουν δαπανηθει τεραστια κεφαλαια για την εκπαιδευση τους, ειναι αξιοματουχοι ειτε κρατικοι ειτε στρατιωτικοι..

 

Προχειρες σκεψεις για ενα τετοιο ζητημα.. Πιστευω πως σε τετοια θεματα η οποιαδηποτε μελετη βασιζεται σε πολυ συγκεκριμενα ζητηματα.. Πρεπει λοιπον πρωτα και κυρια να προσδιορισετε με τι θα καταπιαστητε.. Να μελετησετε τον κινδυνο με παρατηρησεις και σκεψεις σαν αυτες που προανεφερα, και να προχωρησετε βημα βημα..

Δημοσιεύτηκε

Το σχέδιο εκκένωσης είναι το ένα από τα πολλά τμήματα της μελέτης διαχείρισης κινδύνου (risk assessment study). Τα άλλα τμήματα είναι : προληπτικά μέτρα, κατασταλτικά μέτρα, διοίκηση σε περίπτωση εκτάκτων αναγκών, εφεδρικό πλάνο (contingency plan) το γνωστό plan-B, κτλ.

 

Το σχέδιο εκκένωσης θα πρέπει να περιλαμβάνει πληροφορίες όπως

1. ποιός ή ποιοί θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιός είναι ο αριθμός των κεφαλιών (είτε εργατών, είτε επιστημόνων :smile: ) που βρίσκονται εντός της ελεγχόμενης περιοχής

2. ποιός θα αποφασίζει εάν υπάρχει όντως κατάσταση εκτάκτου κινδύνου

3. ποιός ενημερώνει και με ποιόν τρόπο για την εκκένωση

4. πώς επαληθεύεται ότι ΔΕΝ έχει μείνει κάποιος πίσω (π.χ. σε μία τουαλλέτα ακούγωντας με ακουστικά το mp3 player) δηλαδή ποιός κάνει την επιβεβαίωση της εκκένωσης

5. πού πρέπει να κατευθυνθεί το "άμαχο" προσωπικό

6. πώς πρέπει να ενεργήσει το προσωπικό εκτάκτου ανάγκης

7. πώς θα γίνει η καταμέτρηση των κεφαλιών και ποιός θα ενημερωθεί εάν λείπει κάποιος και τι προβλέπεται στην περίτπωση αυτή

8. Πώς και πότε θα διεξάγονται εκπαιδεύσεις (ασκήσεις) εκκένωσης

9. Πώς και πότε θα αναθεωρείται το σχέδιο εκκένωσης

 

Ο σημαντικότερος συνήθης κίνδυνος για υπόγειες εγκατάστάσεις είναι η πλημμύρα. Μετά έρχεται η φωτιά.

Η αποθήκευση επικίνδυνων τοξικών υλικών είναι "εκτός ύλης" για υπόγειες εγκαταστάσεις.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.