manwlis77 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8 , 2010 εχω ενα οικοπεδο εντος οικισμου και εχει προσωπο σε κοινοχρηστο δρομο πλατους 2,80μ. Στην δηλωση μηχανικου πρεπει να δηλωσω οτι πρεπει να αποκτησει προσωποσε δρομο πλατους 4μ?
koulosb Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8 , 2010 Ναι .... θα ειναι οικοδομησιμο οταν ο δρομος εχει 4 μετρα πλατος.
manwlis77 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8 , 2010 Αυτο ξερω και εγω αλλα λεω μην τυχον και εχει αλλξει κατι. Κατι με την απαγορευση των παραχωρητηριων
ΓΥΠΑΣ Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 8 , 2010 ναί θα είνα άρτιο και θα καταστή οικοδομήσιμο οταν το ημιπλάτος της οδού γίνει 2.00 μ. ανάλογα βέβαια τον οικισμό γιατί υπάρχουν οικισμοί με πλάτος δρόμων 8.00 μ.
MAKAP Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9 , 2010 @manwlis77 Δεν διευκρινίζεις την κατηγορία του οικισμού (προ 1923, <2000) που βρίσκεται το οικόπεδο. Από την ανησυχία σου, προκύπτει ότι, πρόκειται για οικισμό <2000, οπότε εάν είναι άρτιο θα μπορούσε να γίνει οικοδομήσιμο με παραχώρηση λωρίδας γης. Με την εγκύκλιο 1/2010, όμως, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει πλέον και, επομένως, θα περιμένεις είτε για, ενδεχόμενη, διόρθωση της εγκυκλίου είτε για προώθηση της διαδικασίας που προτείνεται με την εγκύκλιο.
manwlis77 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 9 , 2010 οποτε τωρα που ο πελατης θελει το τοπογραφικο για συμβολαιο τι κανω? ο οικισμος ειναι <2000
MAKAP Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10 , 2010 Τυπικά, γράφεις στη δήλωση ότι είναι άρτιο (εάν είναι) και μη οικοδομήσιμο. Αν θέλεις, μπορείς να προσθέσεις ότι είναι μη οικοδομήσιμο επειδή το πλάτος του ΚΧ είναι μικρότερο των 4 μ.
dow Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10 , 2010 @manwlis77Δεν διευκρινίζεις την κατηγορία του οικισμού (προ 1923, <2000) που βρίσκεται το οικόπεδο. Από την ανησυχία σου, προκύπτει ότι, πρόκειται για οικισμό <2000, οπότε εάν είναι άρτιο θα μπορούσε να γίνει οικοδομήσιμο με παραχώρηση λωρίδας γης. Με την εγκύκλιο 1/2010, όμως, αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να γίνει πλέον και, επομένως, θα περιμένεις είτε για, ενδεχόμενη, διόρθωση της εγκυκλίου είτε για προώθηση της διαδικασίας που προτείνεται με την εγκύκλιο. Η παράγραφος Δ της εγκυκλίου 1/2010 αναφέρεται ρητά στις παραχωρήσεις λωρίδων ούτως ώστε το πλάτος του κοινόχρηστου χώρου να καταστεί 4μ. τουλάχιστον, τονίζοντας ότι ακόμα και κατά την άποψη του ΣτΕ η παραχώρηση λωρίδας για εξασφάλιση μεγαλύτερου πλάτους υφισταμένου κοινοχρήστου χώρου του οικισμού "στοιχεί προς γενική αρχή πολεοδομικού δικαίου" : Δ. Διευκρινίζεται ακόμα πως, με την υπ. αρ. 1828/2008 Απόφαση κρίθηκε ότι, η παράγρ. 1 του άρθρου 6 του προαναφερόμενου Π.Δ/τος «… στοιχεί προς γενική αρχή πολεοδομικού δικαίου …» και συνεπώς πρέπει να εφαρμόζεται από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες. Δηλ. τηρείται η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης παραχώρησης στον οικείο ΟΤΑ και θέσης σε κοινή χρήση λωρίδας οικοπέδου, κατά το μήκος του προσώπου του σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο, ώστε αυτός ο χώρος να αποκτήσει το αναφερόμενο στην παράγραφο αυτή αναγκαίο πλάτος των 4 μέτρων και το οικόπεδο να καταστεί οικοδομήσιμο ως προς τον συγκεκριμένο όρο ( πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο πλάτους 4 μ. τουλάχιστον) . Με το παραπάνω σκεπτικό πρέπει να εφαρμόζεται και οποιοσδήποτε όρος έχει θεσμοθετηθεί για την εξασφάλιση μεγαλύτερου πλάτους ( ή άλλως για τη διεύρυνση) υφισταμένου κοινοχρήστου χώρου του οικισμού κατ’ επίκληση των παραγρ. 1 , 3 , 6 και 7 του άρθρου 6 του παραπάνω Π.Δ/τος. Αναρωτιέμαι λοιπόν πού βασίζεται η άποψη ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά και επηρεάζει άμεσα και ακίνητα για τα οποία έχει γίνει -ή απαιτείται να γίνει- παραχώρηση λωρίδας για να καταστεί ο υφιστάμενος κοινόχρηστος χώρος πλάτους τουλάχιστον 4μ.?
manwlis77 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10 , 2010 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10 , 2010 Η παράγραφος Δ της εγκυκλίου 1/2010 αναφέρεται ρητά στις παραχωρήσεις λωρίδων ούτως ώστε το πλάτος του κοινόχρηστου χώρου να καταστεί 4μ. τουλάχιστον, τονίζοντας ότι ακόμα και κατά την άποψη του ΣτΕ η παραχώρηση λωρίδας για εξασφάλιση μεγαλύτερου πλάτους υφισταμένου κοινοχρήστου χώρου του οικισμού "στοιχεί προς γενική αρχή πολεοδομικού δικαίου" : Δ. Διευκρινίζεται ακόμα πως, με την υπ. αρ. 1828/2008 Απόφαση κρίθηκε ότι, η παράγρ. 1 του άρθρου 6 του προαναφερόμενου Π.Δ/τος «… στοιχεί προς γενική αρχή πολεοδομικού δικαίου …» και συνεπώς πρέπει να εφαρμόζεται από τις αρμόδιες Πολεοδομικές Υπηρεσίες. Δηλ. τηρείται η σύνταξη συμβολαιογραφικής πράξης παραχώρησης στον οικείο ΟΤΑ και θέσης σε κοινή χρήση λωρίδας οικοπέδου, κατά το μήκος του προσώπου του σε υφιστάμενο κοινόχρηστο χώρο, ώστε αυτός ο χώρος να αποκτήσει το αναφερόμενο στην παράγραφο αυτή αναγκαίο πλάτος των 4 μέτρων και το οικόπεδο να καταστεί οικοδομήσιμο ως προς τον συγκεκριμένο όρο ( πρόσωπο σε κοινόχρηστο χώρο πλάτους 4 μ. τουλάχιστον) . Με το παραπάνω σκεπτικό πρέπει να εφαρμόζεται και οποιοσδήποτε όρος έχει θεσμοθετηθεί για την εξασφάλιση μεγαλύτερου πλάτους ( ή άλλως για τη διεύρυνση) υφισταμένου κοινοχρήστου χώρου του οικισμού κατ’ επίκληση των παραγρ. 1 , 3 , 6 και 7 του άρθρου 6 του παραπάνω Π.Δ/τος. Αναρωτιέμαι λοιπόν πού βασίζεται η άποψη ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος αφορά και επηρεάζει άμεσα και ακίνητα για τα οποία έχει γίνει -ή απαιτείται να γίνει- παραχώρηση λωρίδας για να καταστεί ο υφιστάμενος κοινόχρηστος χώρος πλάτους τουλάχιστον 4μ.? ΑΡΑ εδω τι κανω δεν καταλαβα!!
dow Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10 , 2010 Δημοσιεύτηκε Μάρτιος 10 , 2010 Χωρίς να είμαι ειδικός, θεωρώ ότι η εγκύκλιος 1/2010 δεν σας εμποδίζει να παραχωρήσετε λωρίδα του δικού σας οικοπέδου ώστε ο υφιστάμενος κοινόχρηστος χώρος να καταστεί πλάτους τουλάχιστον 4μ. κάτι που καθιστά το οικόπεδό σας και οικοδομήσιμο. Ο λόγος που συμμετείχα και εγώ στη συζήτηση είναι επειδή αντιμετωπίζω ανάλογη περίπτωση και διαβάζοντας τόσο την εγκύκλιο 1/2010 όσο και την ΣτΕ 1828 οδηγούμαι σε διαφορετικά συμπεράσματα από αυτά που ανφέρονται προηγουμένως στο θέμα συζήτησης. Θα εκτιμούσα λοιπόν εάν κάποιος πιο έμπειρος και ειδικός στο αντικείμενο μας εξηγήσει γιατί η παράγραφος Δ της εγκυκλίου δημιουργεί θέμα στις παραχωρήσεις σε υφιστάμενους κοινόχρηστους χώρους ενώ από μία απλή ανάγνωση εκτιμώ ότι σκοπός της είναι να ξεκαθαρίσει ακριβώς αυτή τη δυνατότητα παραχώρησης όταν ο κοινόχρηστος χώρος προϋφίσταται και δεν δημιουργείται από την παραχώρηση.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα