yannisk72 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2013 Συνάδεφλοι καλησπέρα, έχω ένα κτίριο προ του 1955 (είμαι σίγουρος για την νομιμότητά του) ο τίτλος του οποίου αναφέρει ότι, πρόκειται για ισόγειο κατάστημα (ξυλουργείο). Ο τίτλος αναφέρει, επίσης, ότι η οικοδομή ήταν διώροφη εριεπωμένη. Στοιχεία για το αν ήταν διώροφο δεν έχω ακόμη αλλά το ... ψάχνω. Τώρα το ισόγειο θέλουν να το λειτουγρήσουν ως κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Για να γίνει αυτό, η Δ/νση Υγείας ζήτησε αποχωρητήριο. Κάτι μου λέει, πως θα πρέπει να βγει οικοδομική άδεια κατασκευής αποχωρητηρίου για να μπορέσω να δώσω την βεβαίωση χώρου κύριας χρήσης. Αν δεν είχα το αποχωρητήριο, θα ήμουν εντάξυ και χωρίς άδεια, σωστά? Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIRADRAB Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 16 , 2013 Δεν έχω ξεκαθαρίσει και δεν ξέρω αν θα χρειασθείς αλλαγή χρήσης, γιατί ναι μεν είναι προ του '55 αλλά λειτουργούσε σαν ξυλουργείο, η εγκύκλιος που ανφέρεται σ' αυτό το θέμα, για τα κατ/τα προ του 1985 δεν θυμάμαι αν κάνει την διάκριση μεταξύ απλών κατ/των και ΚΥΕ. Το άλλο θέμα που βλέπω είναι αν είναι να γίνει ΚΥΕ, τι είδος θα είναι αυτό? Αν είναι κατ/μα ΥΕ συνάθροισης κοινού, ίσως να απαιτήσουν, και είναι λογικό, την στατική επάρκεια. Για το WC και να του βγάλεις την άδεια το βλέπω λίγο μπλέξιμο με την γραφειοκρατία, πιο καλά να το θεωρήσεις υφιστάμενο στην αποτύτπωση του χώρου που θα κάνεις την επομένη της κατασκευής του και να πάει όπως το υπόλοιπο ως προ '55 ή με χρήση του εργαλείου του Ν-4014. Link to comment Share on other sites More sharing options...
yannisk72 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2013 Siradrab, σε ποια εγκύκλιο αναφέρεσαι? 1. Πρόκειται να λειτουργήσει ως κατάστημα πώλησης βοτάνων, μπαχαρικών κλπ (δεν έχει τραπεζοκαθίσματα). 2. Το θέμα με την κατασκευή του WC είναι πως σε μια ενδεχόμενη καταγγελία, μένουμε ξεκρέμμαστοι. 3. Αν και 4014, δεν ¨παίζει¨, τι εννοείς με το ¨εργαλείο¨? Ευχαριστώ Link to comment Share on other sites More sharing options...
SIRADRAB Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 17 , 2013 Είναι το έγγραφο-34837/10-4-1992 και η εγκ-40446/1990. Για το 2, δεν ξέρω τις ιδιαίτερες τοπικές συνθήκες αλλά φαντάζομαι το wc θα γίνει εσωτερικά. Ο ν-4014 σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επικουρικά σαν το εργαλείο εξαφάνισης του πτώματος και της σχετικής απολύμανσης, με την ένταξη στον νόμο της αυθαίρετης κατασκευής του WC με υπεύθυνη δήλωση ιδ/τη για τον χρόνο ανέγερσης του. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sofia_b Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2013 Καλησπέρα! Είμαι νέα μηχανικός και μου έτυχε μια αδειοδότηση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Είναι η πρώτη άδεια καταστήματος που αναλαμβάνω και θα ήθελα τη βοήθειά σας. Ο χώρος λειτουργούσε σαν εμπορικό κατάστημα παλαιότερα (όχι ΚΥΕ) και τα τελευταία 5 χρόνια ήταν κλειστός. Ο πελάτης μου θα νοικιάσει το χώρο για να ανοίξει σνακ-μπαρ δλδ να σερβίρει ποτά και μερικά ζεστά και κρύα πιάτα το βράδυ, και το πρωί θα το λειτουργεί ως καφετέρεια. 1) Θα πρέπει να βγάλει άδεια σνακ-μπαρ σύμφωνα με το αρθρο 38 ή απλό μπαρ (άρθρο 37)? 2) Τί προδιαγραφές θα πρέπει να έχει? Ο χώρος είναι περίπου 35 τμ, με υπαιθριο χώρο 20 τμ που θα ανοίγει μόνο το καλοκαίρι, και εξωτερικά υπάρχει ένα μικρό WC και αποθήκη. Αν πχ χρειάζεται παρασκευαστήριο 15 τμ και ψυγείο/μπουφε/ταμειο - πλυντήρια άλλα 8τμ όπως προβλέπεται για σνακ μπαρ θα υπάρχει πρόβλημα χώρου. Τί προτείνετε? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ilias_diamantis Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2013 1. σνακ μπαρ 2. χρειάζεται τους χωρους που αναφερεις . μπορεις να κανεις σνακ μπαρ χωρις παρασκευαστήριο , ΑΛΛΑ ότι προσφέρει θα πρεπει να το παίρνει από αλλου . ρωτα το υγειονομικο της περιοχης σου. ή μπορεις να πας με την νεα υγειονομικη διαταξη , αλλα εκεί θα είσαι στου κασιδι το κεφαλι . αυτο το εξωτερικό W.C. δεν μαρεσει . αν δεν φαινεται στα αρχιτεκτονικα , τοτε εισαι λιγο σφικτος . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pavlos33 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 18 , 2013 (edited) sofia_b Το θέμα αλλαγής χρήσης του χώρου ή όχι και νομιμότητας θα είναι το πρώτο που κατά τη γνώμη μου θα πρέπει να εξεταστεί. Παράλληλα θα ήταν πολύ χρήσιμο να μεταβείς στην αρμόδια υγειονομική υπηρεσία και στο δήμο για να πάρεις τις πληροφορίες για το συγκεκριμένο είδος ΚΥΕ. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 2496 Β 4-11-2011 η νομοθεσία για τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας έχει αλλάξει. Επίσης δες την απόφαση: Αποφ-Υ1γ/ΓΠ/96967/12 (ΦΕΚ-2718/Β/8-10-12) Υγειονομικοί όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας επιχειρήσεων τροφίμων και ποτών και άλλες διατάξεις (Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος) έχουν υπάρξει αλλαγές σε σχέση με την απόφαση 8577/83 η οποία καταργήθηκε. Όμως το πώς εφαρμόζονται οι υγειονομικοί όροι στην πράξη αυτό μόνο η αρμόδια υπηρεσία μπορεί να το πει. Edited Φεβρουάριος 18 , 2013 by Pavlos33 Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiliosa Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 , 2013 Στην υγειονομική υπηρεσία της περιοχής μου, επιμένουν όσων αφορά για τα τετραγωνικά του παρασκευαστηρίου να πηγαίνουν σύμφωνα με την παλιά διάταξη, που ως γνωστόν έχει καταργηθεί! Σε ερώτησή μου, με ποιά λογική εφαρμόζουν την παλιά διάταξη για τα τετραγωνικά μου απάντησαν ότι η νέα διάταξη στηρίζει την επάρκεια των τετραγωνικών στην εμπειρία των υπαλλήλων της υγειονομικής υπηρεσία και η εμεπιρία τους αναφέρει πως πρέπει να πηγαίνουμε σύμφωνα με τα τετραγωνικά της παλιάς διάταξης! Υπάρχει λογική σ'αυτή την άποψη? Τι ισχύει στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχή σας? Επίσης σε Καφέ Μπάρ (σύμφωνα με τα παλιά) μου ζήτησαν αποθήκη πρώτων υλών!!! Σε κατάστημα 15 τ.μ. ζήτησαν αποθήκη πρώτων υλών, ο οποίος πρέπει να είναι και χώρος κύριας χρήσης, για την αποθήκευση του καφέ και της ζάχαρης!!! Θα τρελλαθούμε τελείως? Ισχύει κάτι τέτοιο? Δεν μπορούμε την αποθήκη πρώτων υλών να την έχουμε σε βοηθητικό χώρο? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ergon Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 , 2013 Στην υγειονομική υπηρεσία της περιοχής μου, επιμένουν όσων αφορά για τα τετραγωνικά του παρασκευαστηρίου να πηγαίνουν σύμφωνα με την παλιά διάταξη, που ως γνωστόν έχει καταργηθεί! Σε ερώτησή μου, με ποιά λογική εφαρμόζουν την παλιά διάταξη για τα τετραγωνικά μου απάντησαν ότι η νέα διάταξη στηρίζει την επάρκεια των τετραγωνικών στην εμπειρία των υπαλλήλων της υγειονομικής υπηρεσία και η εμεπιρία τους αναφέρει πως πρέπει να πηγαίνουμε σύμφωνα με τα τετραγωνικά της παλιάς διάταξης! Υπάρχει λογική σ'αυτή την άποψη? Τι ισχύει στις αρμόδιες υπηρεσίες της περιοχή σας? Επίσης σε Καφέ Μπάρ (σύμφωνα με τα παλιά) μου ζήτησαν αποθήκη πρώτων υλών!!! Σε κατάστημα 15 τ.μ. ζήτησαν αποθήκη πρώτων υλών, ο οποίος πρέπει να είναι και χώρος κύριας χρήσης, για την αποθήκευση του καφέ και της ζάχαρης!!! Θα τρελλαθούμε τελείως? Ισχύει κάτι τέτοιο? Δεν μπορούμε την αποθήκη πρώτων υλών να την έχουμε σε βοηθητικό χώρο? Κάθε υπηρεσία, με τα νέα δεδομένα, μεταφράζει τις διατάξεις με βάση την εμπειρία τους και κρατούν σαν μπούσουλα τις παλαιές διατάξεις. Αλλά επείδή με τις νέες διατάξεις δεν αναφέρονται τετραγωνικά είναι στην κρίση του υπαλλήλου αν για παράδειγμα αρκούν 11 τ.μ. και όχι 12 τ.μ. για πρατήριο άρτου και ούτω καθ' εξής. Πάντως ορισμένοι υπάλληλοι είναι αρκετά συννενοήσιμοι και με λίγη υπομονή μπορούν να σε καθοδηγήσουν. Το προβλημα είναι ότι με τις νεότερες απαιτήσεις όπως διαγραμματα ροής και εφαρμογή κανόνων HACCP είναι πρακτικά αδύνατο να αδειοδοτηθούν Κ.Υ.Ε. όπως π.χ. "Ψητοπωλείο" (ουζερί, ταβερνάκια, κ.α.) σε κατάστηματα των 20 τ.μ. Σε μιά δική μου περίπτωση που είχα μέν αποθήκη αλλά αυτή βρισκόταν πίσω στο χώρο του παρασκευαστηρίου και κατα συνέπεια ο προμηθευτής θα έπρεπε να διασχίσει το παρασκευαστήριο για να αποθέσει τα προϊόντα, το θεώρησαν ανεπίτρεπτο. Αλλά μετά απο συζήτηση με το υγειονομικό αποφασίσθηκε πως θα ορισθεί ένας ΄χωρος (π.χ. 1 τ.μ.) πρίν το παρασκευαστήριο στον χώρο των πελατών οπου θα γίνεται η παραλαβή και μετά τα προϊόντα θα τοποθετούνταν στην αποθήκη απο υπάλληλο του καταστήματος. Επίσης σε άλλη περίπτωση που αποδεδειγμένα οι υπάλληλοι που θα εργάζονταν σε Κ.Υ.Ε. ητάν ένας ή το πολύ δύο δέν απαίτησαν να υπάρχει αποδυτήριο παρά μόνο μία μικρή ντουλάπα για να κρεμάν τα ρούχα τους. Επομένως γνώμη μου είναι άν ατιολογήσεις επαρκώς με επιχειρήματα τις απόψεις σου και ίσως με λίγη καλή θέληση να μπορέσεις να βγάλεις άκρη, και ξαναλέω όπως δεν ισχύουν τα θετικά των παλαιών διατάξεων έτσι δεν ισχύουν και τα αρνητικά.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
spiliosa Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 , 2013 Share Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 19 , 2013 Ευχαριστώ συνάδερφε που μου εξέφρασες την αποψή σου. Για τον χώρο της αποθήκης, για το αν πρέπει να είναι χώρος κύριας χρήσης ή όχι, έχεις καμία γνώμη? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα