Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δαπάνη βλαβών αποχέτευσης σε πολυκατοικία


xbul

Recommended Posts

Θα ήθελα παρκαλώ να μάθω τίνος ευθύνη είναι η αποκατάσταση βλαβών του δικτύου αποχέτευσης σε μια πολυκατοικία. Συγκεκριμένα, αν η βλάβη είναι σε τμήμα της αποχέτευσης που εξυπηρετεί υπερκείμενη κατοικία, πλην όμως η βλάβη εμφανίζεται σε τμήμα της διαδρομής εντός της υποκείμενης κατοικίας. Το δίκτυο στο τμήμα αυτό θεωρείται κοινόχρηστο; ή υπόχρεος για την επισκευή της βλάβης είναι ο ιδιοκτήτης της υπερκείμενης κατοικίας;

Link to comment
Share on other sites

Οι κατακόρυφες στήλες και φυσικά όλη η εγκατάσταση μετά τις κατακόρυφες στήλες είναι κοινόχρηστη. Και συνήθως υπόχρεοι είναι όλοι οι συνιδιοκτήτες, ανάλογα με τα ποσοστά συνιδιοκτησίας.

 

Επί του πρακτέου, και επειδή το έχω ζήσει πρόσφατα μία παρόμοια περίπτωση, θα αναφέρω ενδεικτικά ένα πιθανό σενάριο.

Πρέπει να ενημερωθεί ο διαχειριστής της πολυκατοικίας και να συγκληθεί γενική συνέλευση για να γνωστοποιηθεί επισήμως η βλάβη.

Σκοπός της γενικής συνέλευσης είναι να συγκεντρωθεί το ποσό για την επισκευή.

Οπότε, φρόντισε να φωνάξεις έναν υδραυλικό, ώστε να γνωρίζεις τι περίπου θα κοστίσει η επισκευή.

 

Στην γενική συνέλευση αναφέρεις την προσφορά του υδραυλικού σου και προτείνεις στον διαχειριστή να ψάξει και εκείνος για άλλες προσφορές.

Εάν όντως καταλήξει ο διαχειριστής σε κάποιον υδραυλικό και επιδιορθωθεί η βλάβη, τέλος καλό, όλα καλά.

 

Εάν όμως πάει από αναβολή σε αναβολή, τότε πιθανότατα θα χρειατείς πραγματογνώμονα. Η πραγματογνωμοσύνη από το Επαγγελματικό επιμελητήριο κοστίζει (στην Θεσσαλονίκη) 150 ευρώ. Με την πραγματογνωμοσύνη στα χέρια πηγαίνεις στο δικηγόρο και στέλνεις ένα εξώδικο στον διαχειριστή (περίπου άλλα 100 ευρώ), αναφέροντας προβλήματα υγειινής. Μετά από μερικές εβδομάδες θα έχει λυθεί το πρόβλημά σου.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Κανονισμός δεν υπάρχει. Μόνο οι κατακόρυφες στήλες είναι κοινόχρηστες; Γνωρίζει κανείς τη σχετική νομολογία; Που να ψάξω;

Link to comment
Share on other sites

Για τα θέματα πολυκατοικίας από την στιγμή που δεν υπάρχει κανονισμός ή καταστατικό τότε αυτά ρυθμίζονται από τον νόμο 3741/1929. Πολύ παλιός αλλά αυτός ισχύει. Πάντως στον κανονισμό της πολυκατοικίας μας αναφέρει τις κατακόρυφες στήλες αποχέτευσης ως κοινόχρηστες.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ techoffice. Διάβασα το νόμο και δεν μπόρεσα να ξεκαθαρίσω αν τελικά ή ευθύνη για την επισκευή του δικτύου επιβαρύνει τα κοινόχρηστα ή μόνο την υπερκείμενη ιδιοκτησία, αφού εξυπηρετεί μόνο αυτή (τουλάχιστον στο επίμαχο τμήμα του) και διέρχεται μέσα από την υποκείμενη ιδιοκτησία και όχι από κοινόχρηστο χώρο. Επίσης, αν κοινόχρηστη θεωρείται η κατακόρυφη στήλη, τι θεωρείται το οριζόντιο (κατά την σχετική ΤΟΤΕΕ, με μικρή κλίση) τμήμα της αποχέτευσης, η διαδρομή του οποίου όμως είναι μέσα από την υποκείμενη ιδιοκτησία (και συγκεκριμένα από το πατάρι πάνω από το λουτρό του κάτω οροόφυ);

Link to comment
Share on other sites

Με την πραγματογνωμοσύνη στα χέρια πηγαίνεις στο δικηγόρο και στέλνεις ένα εξώδικο στον διαχειριστή (περίπου άλλα 100 ευρώ), αναφέροντας προβλήματα υγειινής. Μετά από μερικές εβδομάδες θα έχει λυθεί το πρόβλημά σου.

εγώ σου λέω την ίδια μέρα θα λυθεί το πρόβλημα :P

Link to comment
Share on other sites

το πρόβλημά μου είναι ότι εγώ είμαι ο ιδιοκτήτης της υπερκείμενης ιδιοκτησίας και δέχομαι συνεχώς ενοχλήσεις από τον της υποκείμενης για προβλήματα (πολές φορές ανύπαρκτα) στο δίκτυο αποχέτευσης που περνά από το σπίτι του. Του ζήτησα λοιπόν να καταφύγει στο ΤΕΕ. Αυτό που θέλοω όμως να ξέρω για να ξενοιάσω επιτέλους και να πάψει να με ενοχλεί είναι αν είναι δική μουτ ευθύνη η αποκατάσταση βλαβών στο δίκτυο που διέρχεται μέσα από το δικό του σπίτι.

Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι δική σου ευθύνη μόνο. Είναι κονόχρηστη η ευθύνη, άρα και η δαπάνη. Δηλαδή συμμετέχουν όλοι οι συνιδιοκτήτες είτε εξυπηρετούνται από αυτόν τον κλάδο, είτε όχι. Ολη η πολυκατοικία συμμετέχει στα έξοδα.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ, Κώστα. Πραγματικά δεν με ενδιαφέρει τόσο η δαπάνη, όσο να σταματήσει να μου δυσκολεύει τη ζωή ο δύστροπός μου γείτονας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.