Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατασκευαστικό ερώτημα: Χρόνος αναμονής μεταξύ σοβατίσματος - βαψίματος


Recommended Posts

Καλησπέρα. Η ερώτηση είναι η εξής: Πόσο πρέπει να περιμένω μετά την αποπεράτωση των επιχρισμάτων για να βάψω το σπίτι εσωτερικά κι εξωτερικά; Άλλοι μου λένε να περιμένω τουλάχιστον ένα χρόνο για να "τραβήξει" ο εξωτερικός σοβάς, ενώ άλλοι ότι πρέπει να σοβατιστεί αμέσως (ή τουλάχιστον να ασταρωθεί), για να μην φάει τις βροχές του επόμενου χειμώνα. Τι ισχύει, τελικά; Ειδικά για το εσωτερικό του σπιτιού, τόση αναμονή μου φαίνεται αδιανόητη! Ευχαριστώ για κάθε απάντηση.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητή Δέσποινα, σημασία έχει και το πότε θα σοβατίσεις. Θεωρώ ότι το έχεις ήδη κάνει. Σε συμβουλέυω λοιπόν να ασταρώσεις και να βάψεις αφού στεγνώσει καλά ο σοβάς. Όλα εξαρτώνται από τις καιρικες συνθήκες. Ένας ζεστός καλοκαιρινός μήνας είναι υπέρ αρκετός κατά τη γνώμη μου.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος συνάδελφος, για καθαρά εγκυκλοπαιδικούς λόγους, να μου πει ποιο είναι το όφελος του εξωτερικού χρωματισμού των νέων οικημάτων?

 

Φαντάζομαι προστατεύει τα επιχρίσματα από τις καιρικές συνθήκες, κτλ, σωστά?

 

Αυτό σημαίνει ότι σε ένα άβαφο κτίσμα, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα δημιουργείται πρόβλημα στα επιχρίσματα, στις μονώσεις ή σε καποιο άλλο στοιχείο της δόμησης? Ποια είναι αυτά τα προβλήματα?

 

Αυτό ή αυτά τα στρώματα βαφής, είναι σύστασης που απλά αντέχει περισσότερο σε συνθήκες υγρασίας ή δεν πρόκειται για μια "συνηθισμένη" σύσταση? Η απαραίτητη προστασία επιτυγχάνεται με αυτό το στρώμα βαφής ή είναι απαραίτητο για παράδειγμα κάποιο τελειωτικό στρώμα επιχρίσματος διαφορετικό από τα προηγούμενα για καλύτερη προστασία (από υγρασία, ρηγματώσεις, ξήρανση ενδεχομένως, κτλ)?

 

 

ΥΓ Τελικά βγήκαν πολλές οι εγκυκλοπαιδικές απατήσεις;)

Link to comment
Share on other sites

Το πρόβλημα είναι εντονότερο όταν το τελικό επίχρισμα έχει στην σύστασή του μαρμαρόσκονη. Εγώ τα τελευταία χρόνια χρόνια την έχω αντικαταστίσει με ψιλοκοσκινισμένη άμμο λατομίου λευκή. (μιλάμε πάντοτε για κονιάματα έτοιμα και πιστοποιημένα)

 

Καθότι το φινίρισμα είναι πολύ μικρού πάχους και αποτελείται από υλικά εξαιρετικά λεπτόκοκκα έχει μία κάποια αποροφητικότητα σε υγρασία (έστω και μικρή) και μικρή αντοχή σε τριβή. (εξαιρείται το παλιό καλό αρτιφισιέλ!)

Τα αστάρια χρώματος που προορίζονται για εξωτερική εφαρμογή καθώς και τα ακρυλικά σιλικονούχα χρώματα ή άλλα ακόμα πιο εξειδικευμένα (και ακριβά) λειτουργούν σαν μία βαλβίδα, αφήνοντας από την μία να αποβάλει η βαφόμενη επιφάνεια την υγρασία της (εναπομένουσα ή αυτή που προέρχεται από το εσωτερικού του κτιρίου λόγο μη ύπαρξης φράγματος υδρατμών)

και από την άλλη δεν αφήνει την βροχή να διαποτίσει το ευαίσθητο φινίρισμα.

Ταυτόχρονα προστατεύται όλο το επίχρισμα από τους χημικούς ρύπους και το CO2 της ατμόσφαιράς.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.