Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Δυο ερωτηματα

 

Οι κατω συνδετηρες ειναι ευθεια

 

Οι απο πανω εχουν κλιση

 

Το σκυροδεμα καπου ειναι λειο και αλλου βλεπουμε τα σκυρα.

 

Γιατι?

 

Για να βοηθησω. Ο υπερηχος εδειξε διακοπη σηματος. Που σημαινει ή σωληνας ή ρωγμη.

 

Βοηθαω ακομα. Multiple choice

 

a) Διακοπη σκυροδετησης σε υποστυλωμα.

 

B) ρυγματωση.

 

γ) Δεν ξερω πρεπει να ελεχγουμε τα συρματα συνδεσης κυριου με συνδετηρα.

  • Απαντήσεις 2,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Πριν καποια χρονια (τοτε που κατασκευαστηκε και το κτηριο) οι μανδυες δεν ερχονταν ετοιμοι... Αλλα οι φουρκετες τοποθετουνται με τα χερια..Γιαυτο και η μη ομαλη διαταξη... Τωρα για το σκυροδεμα, μαλλον κακη σκυροδετηση και κακο μειγμα...

Δημοσιεύτηκε

συμφωνω αλλα εαν εχουν σπασει τα συρματα μονο απο την μια πλευρα?

 

Ειναι τελειως διαφορετικη η επεμβαση για κακη σκυροδετηση και αλλη για ρυγματωση. Τωρα στις κακες περιοχες προφανως η αντοχη ειναι μηδαμινη. Εαν παρω πυρηνα απο το σημειο προφανως θα βγει σκονη και χαλικι. Πως αποφασιζω?

Δημοσιεύτηκε

Αυτη η εκτιμηση ειναι το προβλημα.

 

Κατα ΚΑΝΕΠΕ, ΕΚΩΣ, κλπ πρεπει να συγκρινω θλιψη καροτου, κρουσιμετρο και υπερηχο. Στην προκειμενη περιπτωση το καροτο δεν θα βγει εαν ενα σκυρο χαλασει την περιφερεια τοτε το ΚΕΔΕ λεει λαθος. Το κρουσιμετρο κατα ΕΝ θα πει το ιδιο (θελει επιπεδη επιφανεια) ο υπερηχος θα δουλεψει αλλα θα δωσει μικρο σημα στην περιπτωση μας 9.

 

Παμε τωρα και στις επιπλεον πληροφοριες. Το δυναμικο ειναι -403mV, εχουμε ενανθρακωση 30 χιλιοστα, εχουμε υγρασια 31%, εχουμε StIII αλλα η σκληρομετρηση μας δινει διαρροη κοντα στα 270. Παρολαυτα η διατομη του οπλισμου δεν ειναι μικροτερη απο 95%. Συναφεια προφανως μηδαμινη. Τι κανουμε? Τρεχουμε μακρυα? Το αναλαμβανουμε? Παιρνουμε την ευθυνη?

 

Προφανως σε ενα επιπεδο και καλο σκυροδεμα η ρυγματωση ειναι αρκετα εμφανης. Παμε μετραμε το πλατος και ολα καλα. Εαν ομως εχουμε κακη σκυροδετηση, κλπ και παλι προφανως η ρυγματωση εμφανιστει εκει τι κανουμε? Προσοχη τωρα. Με την διαβρωση εχουμε ρυγματωση απο μεσα προς τα εξω. Με τον σεισμο εχουμε (περιμενουμε) εξωτερικες. Ωραια. Εαν ομως εχουμε ηδη εσωτερικες ρωγμες τι γινετε στον σεισμο?

 

Σε πολλες περιπτωσεις μηχανικοί ανελαβαν την επισκευη χωρις να εχουν γνωση του μεγεθους του προβληματος. Το αποτελεσμα ειναι οτι η αρχικη κοστολογηση πηγε περιπατο. Ο μηχανικος βρεθηκε σε δυσκολη θεση. Σκεφτητε οτι απο φω και περα μονο παλια κτιρια. Τωρα αυτο που εδειξα ειναι τυπικο αλλα οχι το χειροτερο.

Δημοσιεύτηκε

Να ρωτήσω λίγο πρακτικότερα θέματα?

Ας πούμε ότι μας φωνάζει κάποιος ιδιοκτήτης και μας δείχνει ένα σημείο δοκού που έχει χαθεί η επικάλυψη και ο οπλισμός είναι διαβρωμένος.

Τι πρέπει να κάνει ο μηχανικός για να διαπιστώσει το μέγεθος του προβλήματος?

Ευχαριστώ.

 

υ.γ. Επειδή πρέπει να φύγω επειγόντως συγχωρέστε με αν δεν μπορέσω να παρακολουθήσω, άμεσα, την εξέλιξη της πολύ ενδιαφέρουσας ενημέρωσης.

Δημοσιεύτηκε

Και οτι θα μιλουσα για αυτο. Πρεπει να μετρησουμε το δυναμικο διαβρωσης για να δουμε το μεγεθος του προβληματος και την εκταση του. Εαν εχουμε απο -260 290mV τοτε μια επαλυψη με Sika FerroGard θα μας δωσει 15-20 χρονια. Εαν εχουμε μαγαλυτερο δυναμικο τοτε εχουμε ανοδια. Προφανως θα πρεπει επισκευασουμε οπως εχω πει παλιαοτερα.

 

Η εταιρεια επιθεωρησης θα πρεπει

 

1. Να κανει περιβαλλοντικες μετρησεις για να βρει CO2, υγρασια, χλωριωντα, wet/dry cycle. Με βαση τις μετρησεις κατηγοροποιειται το κτιριο.

 

2. Θα πρεπει να μαγνητογραφησει το δοκαρι για οπλισμο. Θα μους πεις τι με νοιαζει. Προσοχη εαν δεν γινει αυτο τοτε η εταιρεια Ι δεν τηρει πρωτοκολο επιθεωρησης και ΙΙ οι μετρησεις θα ειναι με μεγαλο ποσοστο λαθους.

 

3. Υπερηχος ανα 0.3 κυβικα και κρουσιμετρησεις πανω-κατω ανα 50 εκατοστα.

 

4. Εαν υπαρχει spalling τοτε καθαριζεται και ψεκαξεται με δεικτη ενανθρακωσης. Εαν εμφανισει ενανθρακωση τοτε γνωριζουμε οτι το ειναι τουλαχιστον 2 χρονων. Παιρνουμε καρωτο 6 χιλιοστων και κανουμε μετρηση πεχα. Το καρωτο θα παρθει τοσο απο περιοχη χωρις και με spalling. Ο λογος ειναι οτι πρεπει να βρεθει ο βαθος προσβολης πληροφορια που θα χρησιμοποιηθει στην κοστολογηση επισκευης.

 

5. Μετραμε με Wenner την ηλεκτρικη αγωγιμοτητα το σκυροδεματος ανα συνδετηρα. Τουλαχιστον 1 συνδετηρας πρεπει να βρεθει αναμεσα στα ηλεκτροδια. Η γωνια 60 μοιρες με τον συνδετηρα. Εαν η μετρηση ειναι 60 εως 99ΚOhm cm τοτε εχουμε προβλημα μετεπειτα προσφυσης σκυροδεματος λογω ενανθρακωσης. Εαν εχουμε 12 εως 20 ΚOhmcm τοτε υπαρχει προσφυση στην επισκευη. Εαν εχουμε μικροτερο του 12 τοτε υπαρχει και διαβρωση.

 

6. Μετραμε δυναμικο διαβρωσης. Οπως εχουμε πει και πριν για μικροτερο του -250mV εχουμε προβλημα ενεργης διαβρωσης. Με το δυναμικο, ηλεκτρικη αγωγιμοτητα, πεχα, υγρασια, CO2, αριθμο wet/dry cycle υπολογιζουμε τον ρυθμο διαβρωσης.

 

7. Επισης εχουμε τις κατα μηκος μετρησεις για να δουμε που σταματαει το προβλημα. Εαν πηγαινει στον κομβο με υποστυλωμα τοτε μετραμε και το υποστυλωμα.

 

8. Καθαριζουμε τοπικα τον οπλισμο με μικρο συρματινο βουρτσακι και μετραμε το υψος του νευρου. Ταυτοχρονα κοιταμε για τοπικες εξαγνωσεις. Η μετρηση γινεται με φωτογραφηση and pixel grey scale calibration.

 

9. Κανουμε τοπικη σκληρομετρηση για να βρουμε την διαρροη του οπλισμου. Συνηθως το B500c εχει διαρροη στα 560 οποτε και με διαβρωση μπορει να ειμαστε ΟΚ και να εχουμε χασει λιγο. Το βλεπουμε.

 

10. Τωρα αναλογα με τις μετρησεις κανουμε και την επισκευη.

 

Ενα τυπικο κοστος δοκαριου μεχρι 8 μετρα ή 7 κυβικα. με δυναμικο <280 και ενανθρακωση 30χιλιοστα. Σε κατηγορια XC1-3. Δεν εχουμε χασει διαρροη.

 

1. Επιθεωρηση μονο για ενα δοκαρι (400-500Ε) (4 ωρες μετρησεων+αναφορα).

 

2. Καθαρισμος επικαλυψης (150Ε) για ενα δοκαρι 4-5 μετρα. Προσοχη θα πρεπει να εχουμε τουλαχιστον 20 χιλιοστα περιφεριακα του οπλισμου. Ο σωστος τεχνιτης με πνευματικη βελονα για να μην κτυπησει τον οπλισμο.

 

3. Καθαρισμος με πεπιεσμενο αερα να φυγουν σκονες (5Ε).

 

4. Καθαρισμος οπλισμου με βουρτσα, αμμοβολης η ψυχρο παγο (100Ε).

 

5. Καθαρισμος με πεπιεσμενο αερα να φυγουν σκονες (5Ε).

 

6. Καθαρισμος με διαλυμα αλκοολης νερου (1/3) (2Ε).

 

7. Βαζουμε ανοδια Sika ανα 300 χιλιοστα στον κυριο οπλισμο. Μετραμε με πολυμετρο για να εχουμε κυκλωμα (300Ε).

 

8. Βαζουμε γεφυρα προσφυσης Renovat (30Ε)

 

9. Βαζουμε επισκευαστικη κονια και βαφη CD14, CD44 απο Renovat (200E).

 

Τελικο κοστος κοντα στα 1300-1500 Ε.

 

Χρειαζονται 1-2 μερες δουλειας και 4 μεροκαματα για τους εργατες.

 

Βαζει και ο μηχανικος 500Ε και ειμαστε στα 1800Ε. Ο πελατης παιρνει 25 χρονια με πολλη καλη δουλεια. Προσοχη στο συνεργειο να ξερει να το κανει εαν δεν γινει με σωστη σειρα τοτε πεταξατε τα λεφτα και σε δυο χρονια θα τρεχεται.

Δημοσιεύτηκε

Ερωτηση..

Ποσο συνηθισμενο απο την εμπειρια σας ειναι να εχουμε προβλημα μονο σε ενα δοκαρι? Ακομα και αν ενα δοκαρι εχει το μεγαλυτερο προβλημα, ποσο σκοπιμο-χρησιμο κρινετε να συντηρηθουν και τα υπολοιπα ωστε να αποφευχθει μελλοντικη φθορα τους?

Δημοσιεύτηκε

Κοιταξτε συνηθως θα πρεπει ενα κτιριο να μετρηθει. Συνηθως κοιταμε τα στοιχεια με μεγαλη πιθανοτητα, εκτεθειμενα σε κεντρικους δρομους ή θαλασσα, μικρη επικαλυψη, προβολους μπαλκονιων, κοντα υποστυλωματα, πυλωτες, κλπ. Μια τετοια μετρηση ειναι σχετικα συντομη και μικρου κοστους (2000-2500Ε). Ειναι αρκετα σπανιο να εχουμε παντου προβλημα. Σε γενικες γραμμες η εταιρεια επιθεωρησης τελειωνει 12 υποστυλωματα + 8 δοκαρια σε 1-2 μερες. Αυτο που προσπαθουμε να κανουμε βαση εμπειριας ειναι να μετρησουμε εκει που περιμενουμε το προβλημα. Ο μαγνητογραφος επικαλυψης βοηθαει παρα πολυ. Το half cell σε κατασταση roller μετραει ενα δοκαρι 8 μετρων σε 12 λεπτα. Μαζι με τον μηχανικο διοργανωνουμε σχεδιο επεμβασης. Κοιταμε τους ρυθμους διαβρωσης και την εκθεση. Για 1800 τετραγωνικα με 14 στοιχεια με προβλημα και αμοιβη επιθεωρησης, μηχανικου, συνεργειου, σκαλωσιες και υλικων 14600Ε.

 

 

Προσωπικα και με την δικη μου εμπειρια εοτι ειναι πριν το 1985 εχει μεγαλη πιθανοτητα για προβλημα.

 

Παιδια ανα 8-10 χρονια επιθεωρηση και συντηρηση μας δινει μηδαμινο προβλημα για 50 χρονια

 

Λοιπον

 

εκτος απο καταστασεις οπου η εκθεση ειναι προφανης (θαλασσα, κεντρικος δρομος, κλπ) η εμπειρια μου εχει διδαξει τα εξης.

 

Τα προβληματα σε γενικες γραμμες ειναι λογω κακοτεχνειων (σκυροδετηση, επικαλυψη, κλπ) και λογω φτωχης συντηρησης. Τωρα θα πρεπει να δουμε το προβλημα λιγο διαφορετικα. Με πιανει παλι το διδακτικο μου. Καθε υλικο που ζει στο περιβαλλον επηρεαζεται απο αυτο. Σε ιδανικες συνθηκες η ζωη του ΩΣ ειναι απειρη, εφοσον

 

α) του κανουμε εξετασεις

β) του δινουμε φαρμακα

γ) του κανουμε και καμια εγχειριση.

 

 

Εαν αφησουμε τα πραγματα τοτε το κοστος αυξανεται. Εαν δεν κανουμε τιποτα ο ασθενης θα πεθανει. Συνηθως εαν φτασουμε στην ρυγματωση του σκυροδεματος απο την διαβρωση το κοστος ειναι υψηλο.

 

Τωρα ΟΚ ενα δοκαρι με προβλημα ειναι σιγουρο οτι εχουμε και αλλου. ΟΧΙ απαραιτητα. Το ψαχνουμε και εχουμε τις εξισωσεις να δουμε σε ποσο καιρο θα εμφανιστει το προβλημα αλλου.

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.