Ροδοπουλος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 10 , 2011 Αγαπητοί συνάδελφοι στους ακαδημαϊκούς κύκλους εδω και 30 χρόνια γνωρίζουμε οτι εαν το σκυρόδεμα είναι προστατευμένο απο την βροχή ενανθρακώνεται γρηγορότερα. Αντίθετα σκυρόδεμα με κύκλους στεγνού/βρεγμένου ο ρυθμός είναι σημαντικά μικρότερος. Στο fib CBI Report 2:2005 φωτό φτιάχτηκε ένας πίνακας με κάποιους γενικούς ρυθμούς ενανθράκωσης με βάση την κατηγορία του σκυροδέματος (αντοχή) και βασισμένου στον απλοικό νόμο Fick 2, φωτό 2. Πολύ ευκολά καταλαβαίνει κανείς οτι η κατηγορία XC2 (εκτεθειμένο και στεγνο) είναι πιο επικίνδυνη απο την XC4 (εκτεθειμένο με κύκλους). Λογικά λοιπόν κάποιος θα περίμενε η XC2 να έχει περισσότερες απαιτήσεις (περισσότερο τσιμέντο, μεγαλύτερη επικάλυψη, κλπ). Αμ δε. Στο φοβερό ΕΝ ΕΛΟΤ 206-1, φωτό 3 τελικά γίνεται το ανάποδο. Παρότι το ΕΝ ΕΛΟΤ 206-1 μπήκε σε δημόσια διαβούλευση https://sales.elot.gr/announcement/10-08.htm Ο ΕΛΟΤ καλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει εγγράφως τυχόν παρατηρήσεις, προτάσεις αλλαγών κ.λπ. και προφανώς κάποιοι συνάδελφοι και εγώ μαζί μπήκαμε στον κόπο να γράψουμε τις παρατηρήσεις και αφού μεταφράσαμε το fib στείλαμε το παραπάνω εύλογο ερώτημα. Προφανώς απάντηση δεν πήραμε και δεν περιμέναμε να πώ την αλήθεια. Μην ξεχνάτε οτι όταν τρέξαμε το fib σε σχέση με την βάση δεδομένων που έχουμε με τον συνάδελφο Χάρη Αποστολοπουλο (τωρινό μέλος της Ελληνικής Τμήμα Σκυροδέματος) είδαμε οτι το μοντέλο δουλεύει άψογα, φωτό. Η κρίση δική σας.
AlexisPap Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11 , 2011 Αυτά είναι λίγο - πολύ γνωστά, αλλά γιατί βλέπεις πρόβλημα στα πάχη επικάλυψης; Οι κανονισμοί (και αυτοί που ίσχυαν μέχρι τώρα, και εκείνοι που θα ισχύουν στο εξής), εκτός από τον ρυθμό ενανθράκωσης συνεκτιμούν και την πιθανότητα οξείδωσης... 1
Ροδοπουλος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11 , 2011 Προφανώς και συνεκτιμούν την πιθανότητα οξείδωσης. Για να έχουμε όμως οξείδωση θα πρέπει το πεχά να πέσει κάτω απο 8.6 (ενανθράκωση) και να έχουμε ηλεκτρολύτη. Μόνο η υγρασία περιβάλλοντος να είναι πάνω απο 52% και μέχρι 70% η πιθανότητα υπάρχει. Carbon dioxide diffusion is 10 στην 6 times slower in water than in air. Rates of carbonation are highest in the range 50 to 75 per cent relative humidity. Below about 45 per cent relative humidity the water in the pores is not in a state that encourages dissolution of calcium hydroxide or carbon dioxide and this reduces the reaction rate. Above 75 per cent relative humidity the influence of water filling the pores becomes significant. The critical relative humidity level with respect to corrosion is about 80 per cent, below which there is insufficient moisture to sustain the process [28]. κοίτα την φωτό με την ηλεκτρική αγωγιμότητα και θα καταλάβεις. Επίσης βάζω και απο ενα αρθρο Internal relative humidity distribution in high-performance cement paste due to moisture diffusion and self-desiccation Zhengwu Jiang *, Zhenping Sun, Peiming Wang, Cement and Concrete Research 36 (2006) 320 – 325 την χαρακτηριστική καμπύλη της υγρασίας με το πάχος επικάλυψης για διαφορετικά Ν/Τ, φωτό
terry Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11 , 2011 Αυριο θα ανεβασω φωτο με τη χημικη προσβολη... Ερωτηση (μαλλον εχει απαντηθει..) Εχουμε οργανο ελεγχο ποσοστου χλωριοντων.. Με ανδιαφερει και για νερο σε εκσκαφη, για να δω αν ειναι θαλασσινο...
Ροδοπουλος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 11 , 2011 για χλωριόντα σε νερό chloride meter. http://www.extech.com/instruments/product.asp?catid=69&prodid=540 http://www.extech.com/instruments/product.asp?catid=42&prodid=439 http://www.ndtjames.com/Chloride-s/102.htm ---------------------------------------------------------------------------------------- Θα προσπαθήσω να σας εξηγήσω τα προβλήματα του ΕΝ 206-1 και τον συνυπολογισμό της ενανθράκωσης με την διάβρωση. TOW (time of wet) αναφέρεται στον λόγο ημερών βροχής >2.5 χιλ προς 365 μέρες. κοιτάξτε την φωτό το XC3 αναφέρεται σε στοιχεία που είναι προστατευμένα απο την βροχή ή διαβροχή (ΤΟW=0) ενω η υγρασία του περιβάλλοντος είναι 60-85%. Το XC4 αναφέρεται σε στοιχεία που είναι εκτεθειμένα στην βροχή/διαβροχή με (ΤΟW=0 έως 6.5%) ενω η σχετική υγρασία είναι 85-95%. Προφανώς στην Ελλάδα τέτοιου είδους υγρασία σε σταθερή βάση σε ανοικτούς χώρους δεν υπάρχει εκτος απο 1-2 ώρες την ημέρα σε λίγες περιοχές. Το ΤΟW κατα βάση στην Ελλάδα είναι μεταξύ 2-3%. Μην ξεχνάτε οτι στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει το 6.5%. Τώρα το ρίσκο για διάβρωση απο ενανθράκωση προφανώς είναι μεγαλύτερο στην XC4 και γι αυτό έχουμε μεγαλύτερη επικάλυψη και περισσότερο τσιμέντο φωτό αλλα ταυτόχρονα το ρίσκο για την XC3 είναι χαμηλό (1). Τωρα μέχρι εδώ όλα καλά. Στην Ελλάδα όμως το ρίσκο 1 ειναι πλασματικό για έναν απλό λόγο, υψηλές θερμοκρασίες. Σε γενικές γραμμές ΤΟΗ (time of heat) εαν είναι πάνω απο 8% (μέρες με θερμοκρασία πάνω απο 21 βαθμούς προς 365) τότε το ρίσκο πολλαπλασιάζεται σε εναν συντελεστή 1.8. Δηλαδή το 1 γίνεται 2. Πάμε λοιπόν στον Νέο Κόσμο. Το 2010 το ΤΟW ήταν 17/365 (4.6%). Το ΤΟΗ 33% δηλαδή το ρίσκο είναι 2. Για του λόγου το αληθές φωτό απο εσωτερικό υποστύλωμα pilotis προστατευόμενο. Αγία Παρασκευή.
Ροδοπουλος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 14 , 2011 Εχω γράψει σε προηγούμενα νήματα οτι έχουμε ξεκινήσει ενα ερευνητικό πρόγραμμα για την ανθεκτικότητα της συντήρησης για την Κυβέρνηση της Αυστραλίας. Σε αυτό το πρόγραμμα αυτό που προσπαθούμε να βρούμε ειναι α) την ανθεκτικότητα των συστημάτων του ΕΝ 1504, β) τους κρίσιμους χρόνους ανθεκτικότητας και γ) να φτιάξουμε μια δυναμική βάση δεδομένων που με βάση της μετρήσεις κατα τον έλεγχο να υπάρχει ένα σύστημα που θα κατευθύνει τα συνεργεία συντήρησης. Το τελευταίο είναι η οικονομική ουσία αφου θα ορίζει το κόστος της συντήρησης. Η Αυστραλοί έχουν κάποιες διαφορές με το ΕΝ http://www.concreteinstitute.com.au/ και έναν υπερσυντηρητισμό. Και εδω η διάβρωση της όπλισης αποτελεί την πρωταρχική παράμετρο για μια ακριβή επισκευή/ενίσχυση. Αρα το θέμα είναι κατα πόσο μπορούμε με λίγα χρήματα περίπου 8 ΑUSD το τμ να δώσουμε 20 χρόνια αντοχή συντήρησης. Στην λογική αυτή ξεκινήσαμε να στήνουμε κάποια πειράματα με γνώμονα την ανθεκτικότητα της συντήρησης. Εαν θέλετε προσπαθήσαμε να δώσουμε στα κλασσικά πειράματα για το ΕΝ 1504 τον συντελεστή χρόνος. Ολοι ξέρουμε οτι για να έχουμε διάβρωση όπλισης το ΕΝ 206 δίνει ένα όριο 64% σχετική υγρασία. Στην Αυστραλία το όριο αυτό είναι 50% με έναν συντελεστή ασφαλείας που στην πραγματικότητα το κάνει 37-40%. Ο λόγος είναι το 64% μιλάει για χάλυβα που δεν έχει υποστεί δημιουργία ανόδων/καθόδων πριν την σκυροδέτηση. Οι Αυστραλοί όντως πιο συντηρητικοί θεωρούν οτι σε ένα εργοτάξιο υπάρχουν καθυστερήσεις ενω ο χάλυβας μένει εκτεθειμένος για μήνες. Απο τα τελευταία αποτελέσματα που έχουν δημοσιευθεί.... --------------------------------------------------------------------------------------- Υγρομόνωση Θεμελίωσης Ενα απο τα προβλήματα που παρουσιάζονται σε πολλές περιοχές της χώρας είναι ο υψηλός υδροφόρος ορίζοντας. Στα παραθαλάσσια έχουμε ένα επιπλέον πρόβλημα λόγω χλωριόντων. Εδω και 30 χρόνια το πρόβλημα έχει λυθεί με crystal growth systems. Μιλάμε για συστήματα κρυσταλλικής υγρομόνωσης. Τα συστήματα αυτά έχουν την δυνατότητα να κρατἀνε την υγρασία σε ποσοστό χαμηλότερο του 50% και να προστατεύουν απο διάβρωση και αποπλύσεις τσιμεντοπολτού. Το θετικό έιναι οτι έχουν διείσδυση >30 εκ απο την επιφάνεια.
terry Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 , 2011 http://www.extech.com/instruments/product.asp?catid=40&prodid=439 Με αυτο μετραμε χλωτιοντα, PH, θερμοκρασια και ORP σε νερο.. Το ORP τι ειναι??? Επισης με αυτο.. http://www.tequipment.net/ExtechPH150-C.asp Μετραμε κατευθειαν ΡΗ σε σκυροδεμα?? Αν δειτε την φωτο κατω, κανει αυτο ακριβως το πραγμα.. Για χλωριοντα σε σκυροδεμα μπορουμε να χρησιμοποιήσουμε το πρωτο????
Ροδοπουλος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 , 2011 terry το ORP http://en.wikipedia.org/wiki/Reduction_potential ακριβώς βρέχεις και μετράς. Εαν είναι μέχρι 8.5 και δεν έχεις χλωριόντα τότε έχεις ενανθράκωση. Εαν ειναι χαμηλότερο και μέχρι 7.5 το ψάχνεις. Εαν έχεις λιγότερο απο 7.5 τότε κλάφτα Χαράλαμπε πας για χημική προσβολή και θες XRD/XRF και ACI. Προσοχή λοιπόν. Επίσης να πάρεις το Poubraix και να δεις εαν παράγεις υδρογόνο μαζί με το ημι-δυναμικο. Εαν ΝΑΙ ΑΜΕΣΩΣ εφελκυσμός, εαν δεν θέλουνε φύγε τρέχωντας και πες τους να κανουνε τάμα. Κατα την μελέτη εαν έχεις χάσει ολκιμότητα ξέρεις τι να κάνεις (συνήθως βγάνει άοπλο). Προσεχε διότι και τα παρατεταμένα χλωριόντα παράγουν υδρογόνο ειδικά έαν έχουμε αποφλοίωση και έκθεση για καιρό. Το δοκίμιο για τον εφελκυσμό απο την χειρότερη περιοχή. Ειδικότερα κοίτα τους κόμβους. Πάντα βάλε πύργους πριν κόψεις. Κόβεις τα τσέρκια, και μετά τα 70 εκ της όπλισης. Με ένα σφυράκι κτύπημα και φεύγει. Ειδικότερη προσοχή στο γεγονός οτι το δυναμικό πέφτει πλασματικά σε αποφλοιωμένο σκυρόδεμα αφού μετράει μικρό όγκο σκυροδέματος με διακοπή ηλεκτρονίων και μπορεί να πάρεις χαμηλές τιμές ενω η διάβρωση είναι υψηλή. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να δώσεις στον πελάτη σου την πλέον αξιόπιστη συμβουλή οπότε προσοχή στην αρχή και ρώτα. Εαν πας για έλεγχο πάρε τον χρόνο σου να δεις τα στοιχεία. Προσπάθησε να δεις τα μη ορατα προβλήματα, θυμάσαι το Ηράκλειο και τα μάρμαρα? Προσοχή λοιπόν οι μετρήσεις θέλουν δουλειά.
terry Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 , 2011 Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 , 2011 Να σας πω την αληθεια το ORP δεν καταλαβα ακριβως τι ειναι... Το ημι-δυναμικο με το Canin το μετραω??? Οποτε για χλωριοντα στο σκυροδεμα πως αλλιως τα μετραμε αν οχι με το ακριβο ενδοσκοπιο??? Επισης με το ΡΗ150 δεν χρειαζεται να τρυπησω..σωστα?? Απλα καθαριζω την επιφανεια, παω και λγιο πιο μεσα και μετραω???
Ροδοπουλος Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 , 2011 Συγγραφέας Δημοσιεύτηκε Φεβρουάριος 15 , 2011 Το ημι-δυναμικο με το Canin το μετραω??? ΝΑΙ ORP δεν καταλαβα ακριβως τι ειναι... Θα βάλω κάποια στιγμή ακριβώς τι είναι -------------------------------------------------------------------------------------------- φαινολοφθαλεΐνη vs timolphthalein Μια απο τις ερωτήσεις που είχα εις διπλούν στην Θεσσαλονίκη ήταν η χρήση της φαινολοφθαλεΐνης. Στο σημείο αυτό η απάντηση που έδωσα είναι οτι είναι μια απλοική και εύχρηστη μέθοδος η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά σφάλματα. Εδω θα πρέπει να καταλάβουμε οτι είναι ένας pH indicator 8.2 to 9.8. Δηλαδή δεν καταλαβαίνει πάνω απο 9.8 και οχι κάτω απο 8.2. Σαν πληροφορία ειδικότερα στην μέγιστη τιμή των 9.8 (πληροφορία που μας βοηθάει να δούμε την εν γένει διάχυση) παραμένει περιορισμένη εαν αναλογιστούμε οτι μια ιδανική περιοχή βρίσκεται μεταξύ 12-12.6. Την πληροφορία αυτή την παίρνουμε με χρήση timolphthalein (pH indicator 9.3 to 10.5). Με λίγα λόγια ψεκάζοντας και με τα δύο μπορούμε να δούμε την διάχυση σαν οπτική αποτύπωση του Fick. ------------------------------------------------------------------------------------ ORP oxidation reduction potential http://www.myronl.com/PDF/application_bulletins/orp_ab.pdf http://www.walchem.com/literature/The Control of pH.pdf http://64.224.111.143/events/intercorr/techsess/papers/session1/abstracts/ayala.html ειδικά το δεύτερο εξηγεί με παράδειγμα. Δεν σε ξέχασα.
Recommended Posts
Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο
Δημιουργία λογαριασμού
Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!
Εγγραφή νέου λογαριασμούΣύνδεση
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.
Συνδεθείτε τώρα