Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενανθράκωση με διάβρωση


 

Recommended Posts

Ο αγαπητός μου Βουδικλάρης πολλά χρόνια τώρα προωθεί το θέμα. Βέβαια κάνει παραλείψεις. Σήμερα μπορούμε να μετρήσουμε με ακρίβεια το Ν/Τ στην βαρέλα. Η μέτρηση πορώδους βέβαια είναι μία σωστή επιλογή αλλα θα πρέπει να γίνεται με εξειδίκευση διότι σαν μέθοδος χρειάζεται εκπαίδευση. Πραγματικά εαν αυριο με φωνάξει το ΤΕΕ να εκπαιδεύσω θα το κάνω αφιλοκερδός. Επίσης υπάρχουν πίνακες εμπειρικού συσχετισμού αντοχής με πορώδες εαν βέβαια γνωρίζουμε την κοκκομετρία. Το λέω χρόνια μέσα απο αυτό το φόρουμ. Οι ευθύνες είναι πολλές και σοβαρές.

 

Το λέω απο αυτό το φόρουμ οτι τα πράγματα είναι ακόμη πιο επικίνδυνα απο το αρθρο του Βουδικλάρη. Μπορεί να χάσουμε ολκιμότητα με αποτέλεσμα στοιχεία που πρέπει να μπορούν να πάρουν ολκιμότητα και να μπουν στην κράτηνση να μην το κάνουν ή να το κάνουν λίγο. Εδω υπάρχει μια σχεδιαστική αστοχία τεραστίων διαστάσεων και η επέμβαση δεν είναι απλή. Υπάρχουν περιπτώσεις που σε νέες οικοδομές αναγκαστήκαμε να βάλουμε τοιχία για να μεταβιβάσουμε πλαστιμότητα.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μιλάμε για πολυκατοικία!!!! Ποιός είναι ο πωλητής και γιατί φταίει? Είναι ας πούμε ο μεσίτης μηχανικός?

Δε μ' ενδιαφέρει τι επαγγέλεται ο πωλητής. Εγώ αν αγοράσω ένα σπίτι, μια τηλεόραση, ένα αυτοκίνητο και έχει κατασκευαστικό πρόβλημα ή ελάττωμα, θα ζητήσω να μου καλύψει τη ζημιά αυτός που μου το πούλησε και είχαμε τη χρηματική συναλλαγή.

 

Το ποιος φταίει πραγματικά δεν είναι κάτι που θα πρέπει να το διερευνήσω εγώ. Και δε με αφορά ως πελάτη.

Link to comment
Share on other sites

Το σκεφτεσαι ΕΝΤΕΛΩΣ λαθος...

 

Αν αγορασεις μια τηλεοραση χαλασμενη δεν φταιει το μαγαζι που στην πουλησε, αλλα ο εταιρεια που την κατασκευασε....

 

Με την ιδια λογικη τρεχα απο τον μεσιτη να σε αποζημιωσει σε περιπτωση κακοτεχνιας..

Link to comment
Share on other sites

Αν αγορασεις μια τηλεοραση χαλασμενη δεν φταιει το μαγαζι που στην πουλησε, αλλα ο εταιρεια που την κατασκευασε....

Θα την παραδώσω όμως στο μαγαζι που την αγόρασα για επισκευή.

 

Και ένα προβληματικό Nokia που έχω, στη Vodafone το έδωσα, εκει που αγοράστηκε.

Link to comment
Share on other sites

Ο κατασκευαστης σου δινει εγγυηση καλης λειτουργιας για ενα

σπιτι? Η ηλεκτρονικη συσκευη σαφως σου λεει εγγυηση καλης

λειτουργιας. Οποτε μαλλον δεν ειναι η ιδια περιπτωση.

 

Κατι σχετικα με το θεμα. Κ. Ροδοπουλε αν σε μια κατασκευη

εχουμε ενανθρακωση σκυροδεματος μπορειτε σαφως να

υπολογισετε ποσο βαθεια εχει εισχωρησει η γενικη διαβρωση

η τι ποσοστο του οπλισμου εχει χαθει απο την διαβρωση.

Ερωτημα σε παραθαλασσια σπιτια οπου η τοπικη διαβρωση

ειναι θεμα χρονου (pit corrosion,crevice corrosion) και

με δεδομενο οτι ειναι πρακτικα αδυνατον να εκτιμηθει

τι γινεται?

Link to comment
Share on other sites

Μα γίνεται ακριβώς το ίδιο. Μετράμε τα χλωριόντα και βρίσκουμε την κατανομή τους με το βάθος. Μετράμε τον ρυθμό διάβρωσης, την αγωγιμότητα σκυροδέματος, πεχα, ανοδικές καθοδικές ζώνες και υπολογίζουμε την απώλεια διατομής υπο μορφή συγκέντρωσης ελαστικών τάσεων. Κατα ASCE εαν μετρήσουμε πάνω απο 5 mA/cm2 (που είναι ενα νούμερο μέτριας διάβρωσης) είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε δοκιμή εφελκυσμού εφόσον υπάρχουν υποψίες για χλωριόντα. Το όρια αυτά βρίσκονται στο Πίνακα 4.1 του EN 1992-1-1. Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά οτι για "άγνωστους" λόγους δεν διδάσκονται και δεν εφαρμόζονται. Βέβαια ακόμα και η ενανθράκωση μπορεί να δώσει pit corrosion εαν έχουμε τοπική εισχώρηση υγρασίας, πχ απο μια ρωγμή. Το φαινόμενο crevice corrosion είναι αρκετά διαφορετικό αφού έχει να κάνει με την τάση του μετάλλου προς αυτόν τον τρόπο διάβρωσης. Σαν φαινόμενο το βρίσκουμε κατα κόρον σε μαρτενσιτικούς χάλυβες, S500s, B500c και λιγότερο σε StIII και ακομα λιγότερο ως καθόλου σε StI. crevice corrosion είναι σίγουρα ένα απο τα θέματα που χρειάζονται ειδική επεξεργασία στων δεδομένων αφου μπορεί να κοροϊδέψει το half-cell. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία απαιτεί της ακριβή εύρεση της ημι-γαλβανικής ζώνης που πραγματικά δεν μπορώ να το εξηγήσω χωρίς να σε έχω στο πεδίο.

Link to comment
Share on other sites

Παραθέτω τους Πίνακες για να πάρετε μια ιδέα.S3+S4 πάνε μαζί. Το Hydrogen activity μας δίνει μια ποσοτικοποίηση της παραγωγής υδρογόνου. Βλέπετε οτι και η ενανθράκωση μπορεί να παράγει υδρογόνο αλλα σε μικρότερη παραγωγή. Το ερώτημα βέβαια ειναι κατα πόσο μπορούμε να συνδέσουμε την παραγωγή με την απώλεια ολκιμότητας ανα κατηγορία χάλυβα και χρόνο. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε πολλά χρόνια τώρα ετσι ώστε να αλλάξουμε το 206-1 και να το κάνουμε υπο μορφή κινδύνων. Με λίγα λόγια αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε στον μηχανικό την δυνατότητα να προφυλάξει τα κρίσιμα στοιχεία του, πχ πλάστιμα και να το αναγκάσουμε να τα τοποθετεί σε περιοχές που να μην ανήκουν στις επικίνδυνες ζώνες.

post-25492-131887271257_thumb.jpg

post-25492-131887271278_thumb.jpg

post-25492-131887271301_thumb.jpg

post-25492-131887271319_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Όταν ψεκάζουμε σκυρόδεμα με το διάλειμα φαινολοφθαλεϊνης και γίνει μωβ σημαίνει ότι το ph είναι μεγαλύτερο του 9 και μικρότερο κάποιας τιμής γύρω στο 11 ? Δεν μπορεί να είναι π.χ. 12.5 ? Εμείς 12.5 δεν θέλουμε να έχει το σκυρόδεμα ?

 

Θέλω να πω η μέτρηση αυτή εκτός από κάτω όριο το 9 έχει και άνω όριο ?

Link to comment
Share on other sites

Ο δείκτης ελαίου (φαινολοφθαλεϊνης) σου δίνει οτιδήποτε μέχρι 9. Αυτό εμφανίζεται άχρωμο. Στα 8.6 δεν έχουμε βοήθεια του τσιμεντοπολτού στο passive layer του χάλυβα. Τώρα τα χρώματα που παίρνεις ειναι ροζ, πιο έντονο ροζ, μωβ, έντονο μωβ. Θα μπορούσε κάποιος να πει έχω περίπου κάτι > 9. ΟΚ αλλα γινόμαστε μπακάληδες. Υπάρχουν δείκτες ακριβείας και ειδικοί μετρητές πεχα σκυροδέματος.

 

Θα μου πείς ο μηχανικός θα πρέπει να πάρει ακριβά όργανα. ΟΧΙ δεν είναι η δουλειά του. Αλλα ταυτόχρονα θα πρέπει να σταματήσει να ψεκάζει οτι βρει μπροστά του και να βγάζει συμπεράσματα.

 

Ερώτηση . Εαν μετά τον ψεκασμό βγεί άχρωμο έχουμε ενανθράκωση?

Απάντηση. ΟΧΙ βέβαια έχουμε πτώση πεχά. Αυτό μπορεί να είναι λόγο ενός μεγάλου αριθμού αιτιών απο μολυσμένο νερό μέχρι χημική προσβολή. Μπορεί το πεχά να είναι 6 και εσυ να πείς άχρωμο άρα ενανθράκωση. Να κάνεις επισκευή και να σκοτώσεις κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ. Δηλαδή μπακαλίστικα έστω μπορούμε να πούμε ότι όσο πιο μωβ γίνει τόσο το καλύτερο και ότι μπορεί το πολύ μωβ να πλησιάζει και το 12.5? Γιατί και 9 και 10 να είναι το ph νομίζω ότι δεν είμαστε και πολύ καλυμμένοι. Σωστά ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.