Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενανθράκωση με διάβρωση


 

Recommended Posts

To πόσο καλυμμένος είσαι εξαρτάται από το σημείο που αρχίζει η αποπαθητικοποίηση του χάλυβα και σε συνδυασμό με τις δράσεις στο σκυρόδεμα και τον ωπλισμό.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Ακριβώς όπως τα λεέι ο kostassid. Εαν δεν υπάρχει ηλεκτρολύτης δεν υπάρχει διάβρωση (προφανώς υπάρχει οξυγόνο) οπότε και με πεχα 4 είσαι μια χαρά. Βέβαια αυτό είναι ουτοπικό διότι η υγρασίας περιβάλλοντος αρκεί να δώσει ηλεκτρολύτη. Βέβαια θα πρέπει να δείτε την υγρασία περιβάλλοντος πως περνάει στο βάθος επικάλυψης. Εδω λοιπόν είναι το μεγάλο μας όπλο. Capillary pores!!!!!. Μειώστε τα είτε κατα όγκο (ΕΝ 206) είτε επιφανειακά (ΕΝ 1504) και σταματάτε την έναρξη διάβρωσης.

 

Προφανώς και το κατά όγκο είναι καλύτερο αλλα πολλές φορές υπάρχουν περιπτώσεις που αναγκαζόμαστε να πάμε σε επιφανειακά μέτρα προστασίας ή και στα δύο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν θα υπάρξει αντίδραση με το νερό που βρίσκεται ήδη στους πόρους?

 

Νομίζω πως η μείωση της διαπερατότητας έχει νόημα πριν την ενανθράκωση του σκυροδέματος και ακόμα καλύτερα κατά τη διάρκεια της κατασκευής.

 

Σε περίπτωση ενανθράκωσης θεωρώ προτιμότερη την απομάκρυνση του σκυροδέματος και αποκατάσταση του παρά την επισκευή μειώνοντας μόνο τη διαπερατότητα.

Link to comment
Share on other sites

κοιταξτε

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ για Διημερίδα με θέμα «Σχεδιασμός Κτηρίων Σκυροδέματος με βάσει τους Ευρωκώδικες 2,7 και 8 » την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2011 & το Σάββατο 18 Ιουνίου 2011 στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΤΕΕ (Τριών Ναυάρχων 40) στην Πάτρα

 

http://www.livelooq.com/watch/tee2011eurocodes

 

Αλέξανδρος

 

το ποσοστό στους πόρους διαφέρει με το Ν/Τ και τα αδρανή. Εγω προτιμώ να έχω πολύ αργή ενανθράκωση (<5χιλ/ετος).

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνούμε.

 

Σε περίπτωση όμως που το στοιχείο έχει προσβληθεί και το βάθος ενανθράκωσης είναι σημαντικό, απαιτούμενο θα πρέπει να είναι η αντικτάσταση του βλαμμένου τμήματος.

 

Το αν θα έπρεπε να μειωθεί το πορώδες και το W/C λίγη σημασία έχει σε αυτό το στάδιο.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ειναι απαραιτητο να αποκατασταθει..

 

-Φαντασου οτι το βαθος μπορει να ειναι και διπλασιο απο την επικαλυψη..Εκει τι κανεις?

-Σκεψου ποσο αντιοικονομικο ειναι να καθαιρεσεις ολη την επικαλυψη και να την αντικαταστησεις με "ακριβο" επισκευαστικο...

Link to comment
Share on other sites

Σύμφωνα με το ΕΝ1504 έχω τρεις τρόπους αντιμετώπισης της ενανθράκωσης του σκυροδέματος (Αρχή 7).

 

Μέθοδος 7.2: αντικατάσταση του προσβεβλημένου σκυροδέματος. Αρκετά γνωστή η διαδικασία και μπορεί να εφαρμοστεί σύμφωνα με το ΕΛΟΤ ΕΝ 1504-3. Σε ακραίες κατάστασης αντικατάσταση ολόκληρου του δομικού στοιχείου.

 

Μέθοδος 7.3: Ηλεκτροχημική επαναλκαλοποίηση του ενανθρακωμένου σκυροδέματος. Διαδικασία για «λίγους» χωρίς την ύπαρξη προτύπου. Χρήση ηλεκτροχημικών μεθόδων με εφαρμογή ηλεκτρικού φορτίου μεταξύ του εγκιβωτισμένου οπλισμού και ενός εξωτερικού συστήματος αποτελούμενου από ένα πλέγμα ανόδου, το οποίο είναι εγκιβωτισμένου σε ένα ηλεκτρολυτικό ταμιευτήρα, που τοποθετείται προσωρινά στην επιφάνεια του σκυροδέματος. Αυτή η μέθοδος αντιμετώπισης δεν αποτρέπει τη μελλοντική διείσδυση διοξειδίου του άνθρακα. Κατά συνέπεια, για να είναι αποτελεσματική μακροπρόθεσμα, πρέπει να συνδυάζεται με κατάλληλες προστατευτικές βαφές που αποτρέπουν τη μελλοντική ενανθράκωση και τη διείσδυση χλωριόντων.

 

Μέθοδος 7.4: Επαναλκαλοποίηση του ενανθρακωμένου σκυροδέματος με διάχυση. Όπως και παραπάνω διαδικασία για «λίγους» χωρίς την ύπαρξη προτύπου, χρησιμοποιείται στη Γερμανία. Η μέθοδος αυτή απαιτεί την εφαρμογή μιας πολύ αλκαλικής επίστρωσης στην επιφάνεια του ενανθρακωμένου σκυροδέματος, και η επαναλκαλοποίηση επιτυγχάνεται με την αργή διάχυση των αλκαλίων διαμέσου της ενανθρακωμένης ζώνης. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα και είναι πολύ δύσκολο να ελεγχθεί η σωστή κατανομή του υλικού στη μάζα του σκυροδέματος. Μετά την επεξεργασία, συνίσταται πάντα η αποτροπή περαιτέρω ενανθράκωσης με την εφαρμογή κατάλληλης προστατευτικής επίστρωσης.

 

Από τα παραπάνω η προτίμησή μου είναι στην πρώτη μέθοδο. Ο λόγος είναι πως μπορώ να την εφαρμόσω και να διασφαλίσω την ποιότητά της. Τα υπόλοιπα είναι ειδικευμένα για μένα και κυρίως δε μπορώ να βρω συνεργεία για την εφαρμογή τους. Σε καμιά περίπτωση δεν αναφέρομαι απαξιωτικά στις μεθόδους. Όσον αφορά το βάθος τις ενανθράκωσης το πρόβλημα είναι του κυρίου του έργου που αμέλησε την επισκευή της κατασκευής για τόσο διάστημα.

Καταστάσεις όπου υπάρχει μεγάλο βάθος ενανθράκωσης και απουσία υγρασίας ή οξυγόνου δεν τις συζητώ ως απίθανες περιπτώσεις για τη χώρα μας.

Link to comment
Share on other sites

Συναδελφε δεν λεμε κατι διαφορετικο..

Διαβασε και τα 7.3,7.4...

 

Σε πολλες περιπτωσεις η λυση 'καθαιρω επικαλυψη, βαζω υπεραλκαλικο επισκευαστικο και ελυσα το προβλημα" ειναι μαλλον μεγαλη κωλοτουμπα...

Link to comment
Share on other sites

Για να έχει φτάσει η ενανθράκωση σε διπλάσιο βάθος από την επικάλυψη, στις περισσότερες περιπτώσεις, ο οπλισμός θα έχει χάσει αρκετά από τη διατομή του. Θα πρέπει λοιπόν να φτάσω μέχρι εκεί και να κάνω την αποκατάστασή του. Οπότε πάω αναγκαστικά στην 7.2.

 

Εκτιμώ πως για τις μεθόδους 7.3 και 7.4 το βάθος του οπλισμού θα πρέπει να είνια σχετικά μικρό και ο οπλισμός "αλώβητος". Το τελευταίο κομματάκι δύσκολο αφού σκέφτονται όλοι την επισκευή μετά την εμφάνιση μεγάλων ρωγμών (δηλαδή λίγο πριν πέσουν οι γωνίες των υποστυλωμάτων και των εξωστών στο δρόμο!!!!)!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.