Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

  • Απαντήσεις 2,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε

Γιατί υπάρχει περίπτωση μερικής καθαίρεσης, μην μας ξεβρακώσουν κιόλα.

Δημοσιεύτηκε (edited)

Νεα Γενιά Αναστολέων Διάβρωσης Αέριας Φάσης

 

Τα τελευταία 7 χρόνια υπάρχει μια μεγάλη κινητικότητα στην τεχνολογία αναστολέων διάβρωσης. Προσωπικά η μετάφραση mitigator σε αναστολέα δεν είναι ακριβής. Προτιμώ το μειωτής.

 

Τα βασικά προβλήματα των liquid phase είναι οτι α) χρειάζονται κατάλληλα προετοιμασμένη επιφάνεια σκυροδέματος (απαιτεί καθαίρεση σοφά), β) η διάχυση και το βάθος επίδρασης επηρεάζετε απο πολλούς παραμέτρους πχ μέγεθος πόρων, capillary network, entrained air, concrete resistivity με αποτέλεσμα το absorption depth να ι) μην φτάσει στο οπλισμό και ειδικότερα στην περίμετρο του οπλισμού, ιι) να υπάρχει μη ομοιόμορφο βάθος διάχυσης και ιιι) η απαιτούμενη ποσότητα αναστολέα να μην είναι επαρκείς στο βάθος του οπλισμού ώστε να μην κάνει σωστό buffering the pH του ηλεκτρολύτη (σκυρόδεμα). Το τελευταίο έχει σοβαρότατη επίδραση στην περίπτωση εξαχνώσεων του χάλυβα απο χλωριόντα. Στην περίπτωση αυτή έχουμε α) buffering the pH του σκυροδέματος και β) buffering the pH της περιοχής της εξάχνωσης.

 

Το εξηγώ καλύτερα.

 

Ας πάρουμε εναν γνωστό αναστολέα ανόδου/καθόδου όπως Ferrogard 903+ τύπου amino alcohol based inhibitor. Στην εργασία

 

Tritthardt J., Transport of Corrosion Inhibitors in Concrete, Proc. COST 521 Workshop Corrosion of Steel in Reinforced Concrete Structures, 28. – 31.8. 2000, ed. T.D. Sloan and P.A.M Basheer, The Queens University Belfast (2000) pp. 289 – 300

 

παρατήρησαν οτι ο βαθμός διάχυσης επηρεάζετε απο την αλκαλικότητα του σκυροδέματος προς προστασία. Ειδικότερα διαπίστωσαν οτι σε ενανθρακωμένο σκυρόδεμα το βάθος διάχυσης δεν ξεπερνάει τα 2,5 εκατοστά του μέτρου σε αντίθεση με 8,5-9,5 εκατοστά σε μη ενανθρακωμένο σκυρόδεμα. Αυτό γίνεται διότι υπάρχει αντίδραση με τα calcium ions με αποτέλεσμα ο αναστολέας να χάνει τα ενεργά του συστατικά.

 

Λύση στα παραπάνω δίνετε απο τους αναστολείς αέριας φάσης VpCi (Vapour Phase Corrosion Inhibitors). Στην Ελλάδα υπάρχουν οι Cortec MCI-2020 και QED Margel 580. O 2020 είναι σε αέρια μορφή σε σύριγγα και τοποθετείται μέσω οπών. Ο 580 είναι σε υγρή μορφή σε κάψουλα διάχυσης η οποία σπάει μετά απο σφράγισμα της οπής. Και τα 2 προιόντα είναι ανόδου/καθόδου με το 2020 βάσης hydroxyalkylamine και το 580 βάσης amino alcohol με thixotropic coating agents (buffering pit Ph). Εαν επιπλέον χαρακτηριστικό του 580 είναι η ιδιότητα του slow release (υπάρχει ενεργή έκκριση για 12 μήνες). Και οι 2 αναστολείς μπορούν να τοποθετηθούν σε βάθος μέχρι 1 μέτρο, δίνοντας διάχυση ακόμα και 17 εκατοστά. Και οι 2 θεωρούνται αναστολείς όγκου λόγω της αέριας διάχυσης ενω μετά απο μελέτη μπροούν να μπούν σε κάναβο μέχρι 1Χ1 μέτρο. Οι αναστολείς αυτοί χρησιμοποιούνται συνήθως πάνω απο επιχρίσματα, σε θεμελιώσεις, σε βάθρα γεφυρών, τοιχεία αντιστήριξης, φράγματα κλπ.

 

Με τα παραπάνω γίνετε αντιληπτό οτι η επανάληψη των Vapour Phase Corrosion Inhibitors δεν είναι προβληματική όπως με τους υγρούς αφού δεν χρειάζονται προετοιμασία επιφάνειας.

 

και ένα σχεδιάκι εφαρμογής.

post-25466-0-11559200-1347512566_thumb.png

Edited by Ροδοπουλος
Δημοσιεύτηκε (edited)

Να βάλω και μια αποτύπωση ρηγμάτωσης απο 40αρα λιθοδομή 7,5 Χ 10 μέτρα. Είναι χρήσιμο πριν κάνουμε ενέσεις και για να δούμε το πρόβλημα. Απο C-scan.

 

Επειδή υπάρχει σύχγυση με την πληροφορία που παρέχετε απο το C-scan.

 

Μας δίνει εκτός απο την τοποθεσία και το ακριβές κενό αναλύωντας το αξονα Ζ. Προφανώς η πληροφορία είναι εν μέρη πολύ περισσότερη απο αυτή που μπορούμε να διαχειριστούμε αλλα,

 

α) δίνει στον μελετητή μια ακριβή αίσθηση του προβλήματος ειδικότερα όταν δεν υπάρχουν απαραίτητα εξωτερικές ενδείξεις.

β) Ο μελετητής μπορεί εύκολα να επιλέξει τις τοποθεσίες για τα ενέματα ή ακόμα και να επιλέξει το ιξώδες του υλικού. πχ για κενά μερικών χιλιοστών, κλπ. Εδώ υπάρχουν αρκετά υλικά και πολλές φορές μπορούμε να επιλέξουμε ακόμα και 3 διαφορετικά εφόσον γνωρίζουμε τις πιθανές πορείες του ενέματος.

γ) Οταν τα κενά είναι μεγάλα μπορούμε επίσης να υπολογίσουμε την πίεση στο ένεμα

δ) Μπορεί να συγκριθεί με αποτύπωση μετά την επισκευή και να δώσει ποσοστό πλήρωσης.

 

Επειδή πολλές φορές τα κενά διαφέρουν σημαντικά θα πρέπει τα μικρότερα να τα κλείσουμε με ενέματα μικρο-τσιμέντου πχ Sika InjectoCem-190. Σαν υλικά μας δίνουν την δυνατότητα να παίξουμε με τις ιδιότητες του μικροτσιμέντου (10-16 μικρά κόκκος) ενώ λόγω του μικρού τους όγκου αδρανών δεν μπορούν να σηκώσουν απότομα πίεση.

 

Σαν συμβουλή σε περιπτώσεις διαφοροποιήσεως κενών να ξεκινήσουμε με τα μικρότερα.

post-25466-0-53692300-1347533935_thumb.png

Edited by Ροδοπουλος
  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος την μαθηματική εξίσωση σύμφωνα με την οποία μείωνεται η τιμή της κρουσιμέτρησης σε σχέση με το πάχος ενανθράκωσης?

Δημοσιεύτηκε

Προφανώς παίζει ρόλο το βάθος ενανθράκωσης και σίγουρα υπάρχει κάποια μαθηματική σχέση πιθανόν εμπειρική.Γνωρίζει κανείς?

Δημοσιεύτηκε (edited)

Minimum

Fck=Fck(virgin)+0.41 X Tcarb (in mm).

 

Maximum

Fck=Fck(virgin)+0.47 X Tcarb (in mm).

 

for 16 < Fck (virgin) < 30

 

είναι απο το δικό μου καλιμπράρισμα μέσω 1258 δοκιμίων. Σου βάζω το ελάχιστο και μέγιστο επειδή επηρεάζετε απο υγρασία, λείανση, κλπ.

Edited by Ροδοπουλος

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.