Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ενανθράκωση με διάβρωση


 

Recommended Posts

Αυτό ακριβώς ρώτησα, συνεπώς αν δημιουργήσω όλες τίς εξισώσεις αστοχίας ,δηλαδη για να είμαι κατανοητός έστω εξίσωση αστοχίας (πλαστική άρθρωση) Ζ= Μpl-Mmax, όπου Μmax έστω η ροπή απο δυναμική ανάλυση με ελαστικό φάσμα

 

η ίδια εξίσωση ξανά για Μmax2= απο δυναμική με ζ=5%.;Έστω οτι έχω διάβρωση, συνεπώς θα έχω 2 φαινόμενα, στην αρχή αποκόλληση (spalling) της επικάλυψης απο τον οπλισμό το οποίο συνεπάγεται και αστοχία σε συνάφεια και στη συνέχεια μείωση της διατομής με αποτέλεσμα μείωση τής Mpl.Άρα μπορώ να δώ με πιθανότητες τούς μηχανισμούς που θα δημιουργηθούν στη πορεία μέσα στο χρόνο , σωστά;

 

 

Άρα , ένα φαινόμενο το οποίο μπορεί τώρα να μην επηρεάζει τη κατασκευή μου , μέσα σε 5-6 χρόνια να μου δημιουργήσει πρόβλημα;.Εδώ θέλω να ρωτήσω λοιπόν, αν κάποιος μηχανικός πάει ΣΗΜΕΡΑ και πάρει μετρήσεις, οι οποίες τελικά του δείχνουν οτι δέν έχει πρόβλημα, πώς εξασφαλίζει σε ένα τυχαίο γεγονός όπως ο σεισμός με μία επανάληψη Χ στο χρόνο οτι δέν θα πέσει στη φάση κατα την οποία η κατασκευή μου πιθανολογικά θα αστοχήσει;

 

Τη ερώτηση τη κάνω γιατι εγώ σαν νεότερος μηχανικός στίς ενισχύσεις μπορεί να έχω μεταφράσει τα αποτελέσματα για ΤΩΡΑ και να μη με ενδιαφέρει το αύριο.Τελικά ο ΚΑΝΕΠΕ πότε θα μπεί;,δέν πρέπει να ορισθεί μία στάθμη τουλάχιστον πέρα απο τη χρονική στιγμη τών μετρήσεων ,κατα την οποία η κατασκευή χρειάζεται ενίσχυση;

Edited by McRaster
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Σωστά εαν έχεις τον ρυθμο διάβρωσης στην μονάδα του χρόνου, ξέρεις πότε θα κάνει spalling, τον ρυθμό απώλειας συνάφειας και τον ρυθμο απομείωσης της διατομής. Το τελευταίο μάλλον δεν το θες διότι με το που χάνεις το 60% της συναφειας δεν σε ενδιαφέρει η μειωση της διατομής. Υπάρχουν εξισώσεις CEB/Fib που μετατρέπουν τον ρυθμό διάβρωσης σε anchorage length reduction.

 

Με τις στάθμες επιτελεστικότητας είναι λίγο πιο περίεργο διότι επηρεάζονται απο το ΣΑΔ. Εαν έχεις διάβρωση ή εαν έχεις χημική προσβολή που ξέρεις οτι λόγο του ettringite/gypsum θα έχεις ρηγματώσεις στο σκυρόδεμα, τι ΣΑΔ έχεις σε 10 χρόνια? Πάμε όμως στα απλά και να δεις που κολλάει το ΕΝ 1504. Εχεις πχ ενανθρακωμένο σκυρόδεμα αλλα χωρίς ενεργή διάβρωση. Αρα δεν έχω spalling, μειωση διατομής, συνάφειας. Τι κάνω βάζω υδροφοβισμό και αναστολέα και διατηρώ την ΣΑΔ μου. Εχω πχ ρυθμό διάβρωσης 0.3mA/cm2 (μικρός προς μέτριο), εαν είναι μονο απο ενανθράκωση και γενικευμένος πχ πιάνει κεφαλή και πόδα θα πρέπει να του βάλεις ανόδιο για να διατηρήσεις το β>2. Εδω τα ανόδια πχ σου δίνουν την δυνατότητα και να υπολογίσεις το βάθος χρόνου λειτουργίας τους και συντελεστή ασφαλείας. Λέμε β>2 διότι εαν αστοχήσει η προστασία τότε ο βαθμός επικινδυνότητας αυξάνετε τραγικά.

 

Γενικά η λογική είναι οτι κάθε μελέτη ενίσχυσης θα πρέπει να παρέχει ενα σταθερό β στον χρόνο. Πλέον δηλαδή μιλάμε για δυναμική αξιοπιστία ενίσχυσης εαν θες. Γενικά η λογική είναι οτι ενω ο σεισμός έχει τυχηματικό χαρακτήρα, η διάβρωση δεν είναι τυχηματική αλλα deterministic. Δεν έχει πιθανότητα επαναφοράς, εχει ρυθμό διάδοσης στην μονάδα του χρόνου. Πιθανότητες υπεισέρχονται βέβαια οχι στην ενεργή διάβρωση αλλα στα αίτια της.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Αυτό το κάνει κάποιος μηχανικός τελικά; Απο την εμπειρία σου δηλαδή στο θέμα, όταν πάει κάποιος να πάρει μετρήσεις ή βάζει κάποιο εργαστήριο, στηρίζεται στα δεδομένα του τώρα ή το προχωράει λίγο πιο πέρα και προσπαθεί να δώσει μία λύση ουσιαστική;.

 

Η στάθμη αξιοπιστίας δεδομένων βάσει ΚΑΝΕΠΕ, τουλάχιστον έτσι όπως το διάβασα εδώ μπορεί απο 10 διαφορετικούς μηχανικούς να ορισθεί διαφορετικά.ΔΕΝ θα έπρεπε να είναι αναλυτικότερος ώς προς το το κομμάτι τής αποτίμησης;.Ουσιαστικά το 80% είναι η αποτίμηση που θα κάνεις και 20% η μελέτη;.

 

Εγω δέν μπορώ να καταλάβω ακόμα βάσει ΚΑΝΕΠΕ τί πρεπει να κάνω, τελικά πρέπει να κάνουμε όλους τούς ελέγχους όπως κάνεις γενική αίματος πρίν σε δεί ο γιατρός;Αν ναι ποιός θα τα πληρώσει και πόσο θα κοστίσει; αν όχι πόσο επικίνδυνο είναι για το μελετητή μηχανικό να εκπονήσει μία μελέτη ενίσχυσης με μισά δεδομένα ή ακόμα και λάθος;.Πώς μπορείς να προστατευτείς;

 

Ροδόπουλος εάν μπορείς και είναι εφικτό , προσωπικά θα ήθελα ένα διάγραμμα που να να δείχνει με απλό τρόπο όλη τη διαδικασία αποτίμησης και ποιούς ελέγχους ΠΡΕΠΕΙ να κάνω.Δηλαδή πηγαίνω σε ένα κτίριο, και αρχίζω να καταγράφω πρώτα τί βλέπω, εάν υπάρχει μελέτη ακόμα καλύτερα.Μετά απο όλα αυτα εφαρμόζω όλους τούς διαθέσιμους ελέγχους;

 

O Χρυσανθόπουλος με τον Sterritt (1999) κατέληξαν για τη συνάφεια (bond resistance)

 

Failure Margin = (Bond Capacity) -(M/Z +V cotθ/2)

 

όπου Βond Capacity =πD(fcu)^0.5[(β1ls)+(β2ld0]

 

D = διάμετρος ράβδου

 

ls = μήκος οπλισμού με επικάλυψη

ld =μήκος οπλισμού με αποκόλληση -αποφλείωση επικάλυψης.

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Κοίταξε η εταιρία ελέγχου θα πρέπει να σου δώσει τους ρυθμούς υποβάθμισης, τα αίτια και τα στατιστικά. Η βάση αξιοπιστίας είναι κάτι που θα πρέπει να ορίσει ο ανάδοχος μηχανικός στην ιδανική πρώτη λύση (χωρίς τίποτα απο τον έλεγχο ακόμα). Με λίγα λόγια το πρώτο τρέξιμο θα σου δηλώσει τα γεωμετρικά προβλήματα της κατασκευής. Εδω μπορείς να δεις αστοχίες απο την πρώτη στιγμή και κάτω απο τις ιδανικές συνθήκες. Αυτόματα λοιπόν θα πας με την μέγιστη ΣΑΔ, διότι έχεις ήδη μια αίσθηση επικινδυνότητας. Αντίθετα εαν βγάλεις τα ιδανικά capacity factors αρκετά χαμηλότερα απο το 1 μπορείς να απαιτήσεις μια ΣΑΔ ΙΙ. Πρόσεξε τώρα για να δούμε τι σημαίνει αποτίμηση.

 

Στην Ελλάδα κάνουμε το λάθος και θεωρούμε αποτίμηση το IL1 (οπτικός έλεγχος) με ένα κερασάκι απο εργαστηριακά (καρώτα, ενανθράκωση, μαγνητογράφος). Συνήθως το κάνουν εταιρίες εργολάβων σαν κράχτη για να πουλήσουν ενισχύσεις. Αντίθετα βάση κανονισμού θα πρέπει η αποτίμηση που γίνετε με βάση πιθανή ενίσχυση (για αυτό λέω το ιδανικό τρέξιμο πρώτα) θα πρέπει να είναι της τάξεως IL3.

 

Πιστευω οτι εαν ψάξεις το ιντερνετ θα βρεις τους πινάκες που βάζω με τους ελέγχους και τα βάρη τους. διαφορετικά πμ.

Link to comment
Share on other sites

O Χρυσανθόπουλος με τον Sterritt (1999) κατέληξαν για τη συνάφεια (bond resistance)

 

Failure Margin = (Bond Capacity) -(M/Z +V cotθ/2)

 

όπου Βond Capacity =πD(fcu)^0.5[(β1ls)+(β2ld0]

 

D = διάμετρος ράβδου

 

ls = μήκος οπλισμού με επικάλυψη

ld =μήκος οπλισμού με αποκόλληση -αποφλείωση επικάλυψης.

 

Υπάρχουν και άλλα μοντέλα αλλα καλύτερα να πάρουμε αυτά τις Fib για να έχουμε ένα νομικό πάτημα. Το παραπάνω μοντέλο θεωρείτε απο τους πρωτεργάτες.

Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορώ να το παρακολουθήσω παρα πέρα το θέμα, απλά είναι χρήσιμο να έχεις μία ιδέα τί πρέπει να προσέξεις απο μία εταιρία που θα σου κάνει τούς ελέγχους και να έχεις μία άποψη στο πού βρίσκεται η κατασκευή σου.Δυστυχώς αυτά θα τα μάθεις σε βάθος χρόνου αναλυτικά, άρα οι περισσότεροι πάμε στο κομμάτι τής μελέτης που είναι λίγο πιο εύκολο.

Edited by McRaster
Link to comment
Share on other sites

Καλα θα το ψάξω,συνεπώς μιλάμε για ένα αξισέβαστο κόστος έτσι δέν είναι;

 

Οχι απαραίτητα ανάλογα το πρώτο τρέξιμο? Υπάρχει μια λογική κόστους ανάλογα με την ΣΑΔ που απαιτείς, τα προβλήματα που έχεις και την αξιοπιστίας που θες στην ενίσχυση. Δεν είναι μια σχέση πάρε τα εργαστηριακά και τελειώσαμε. Πολλές φορές θα πρέπει να υπολογίσεις τι μπορώ αξιόπιστα να διατηρήσω? πχ μπορώ να διατηρήσω ενα capacity factor x και για πόσο χρόνο? ή να πας ανάποδα και να πεις μπορώ να σου διασφαλίσω 0,70, αλλα θα κάνεις το α,β,γ,δ, και φέρε την ενίσχυση στο 0,7. Τα α-δ είναι τα μέτρα διασφάλισης βάση ΕΝ 1504. Πρόσεξε πχ την περιοχή Κ1 πόδα διότι υπάρχει το πρόβλημα Χ.

 

Είναι εαν θες είναι η λογική παγκοσμίως των εργαστηριακών που υποστηρίζουν ενα χειρουργείο (ενίσχυση). Δεν πας για ανοικτή καρδιά με γενική αίματος. Τα εργαστηριακά θα πρέπει να υποστηρίζουν και να κατευθύνουν τον μελετητή απο το στάδιο της μελέτης μέχρι το στάδιο της ενίσχυσης και του ποιοτικού ελέγχου. Ειναι μια διαδραστική σχέση με απώτερο σκοπό μια απαιτούμενη αξιοπιστία. Διαφορετικά ο μελετητής θα πρέπει να κάνει υποθέσεις ή να αγνοήσει παραμέτρους και να δουλέψει στο περίπου. Το περίπου όμως με ΣΑΔ Ι μπορεί α) να αποδειχτεί μοιραίο, β) πολύ πιο ακριβό, γ) να δημιουργήσει προβλήματα κατασκευής, δ) να καταστρέψει την εκτίμηση κόστους, ε) και σε αρκετές περιπτώσεις να βγάλει πλασματικά προβλήματα, κλπ.

 

Γενικά οταν μπαίνεις σε μια κατασκευή για έλεγχο το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να έχεις στα χέρια σου το ιδανικό τρέξιμο και να βλέπεις σαν ιατροδικαστής. Με λίγα λόγια δεν υπάρχει σταθερός μπούσουλας τουτέστιν 7 καρώτα, 10 υπέρηχοι και έφυγα. Μπορείς να φας μέρες πεδίου για να βρεις τα προβλήματα και μετά μέρες ανάλυσης και πολλές φορές ανάλογα την εμπειρία να πρέπει να ξαναπάς, κλπ. Δεν υπάρχει βιασύνη εδώ. Είναι σαν το σκάκι κοιτάς μπροστά.

Edited by Ροδοπουλος
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Εκεί θέλω να καταλήξω και εγώ, η δουλειά τής ενίσχυσης και τής αποτίμησης δέν μαθαίνεται μέσα απο 2-3 σεμινάρια και μία αγορά 2-3 εργαλειών και ενώς προγράμματος.Δυστυχώς με τη κρίση αναγκαστικά θα ανακατευτούν αρκετοί, βάζω και τον εαυτό μου μέσα.Εδώ τίθεται το ερώτημα που έθεσες φυσικά στο χώρο τής "χαλαρής κουβέντας".Άρα οι συνάδελφοι που έχουν ασχοληθεί χρόνια με το αντικείμενο θα αντιμετωπίσουν πλέον τούς νεοεισερχόμενους στο κλάδο με ελλιπη εμπειρία (όπως εγώ) και αυτό ελπίζω να μη λειτουργήσει σε βάρος τής αξιοπιστίας και τής ασφάλειας.

 

Θεωρώ σημαντικό αν και δύσκολο, όσοι δέν έχουμε αντίστοιχη εμπειρία στο θέμα να συνεργαστούμε στην αρχή με άτομα που έχουν εμπειρία.

Edited by McRaster
Link to comment
Share on other sites

Να σου φέρω ενα παράδειγμα πρόσφατο. Εχεις μια μεγάλη κατασκευή με προενταμένα δοκάρια και φυτευτά που είναι 38 ετών. Τι θα κάνεις θα πεις πάρτε ενα μαγνητογράφο να βρείτε εαν είστε τυχεροί την τροχιά? φτάνει? ποια είναι η ΣΑΔ σου?

 

Άλλο παράδειγμα φωτιά σε προένταση πες μου πως παίρνεις ΣΑΔ Ι, ΙΙ, ΙΙΙ?

 

εκεί είναι λοιπόν που φωνάζω οτι στην Ελλάδα δεν έχουμε τις γνώσεις, την νοοτροπία, την παράδοση να υποστηρίξουμε ΚΑΝΕΠΕ ή οτι άλλο έρθει. Χρειαζόμαστε εξειδίκευση και δόξα τον θεό έχουμε κόσμο στα πανεπιστήμια.

 

Ελα εδω Πάτρα, ΕΜΠ και ΕΣΥΔ, σχεδιάστε ένα μεταπτυχιακό 2 ετων που να δίνει πιστοποίηση ISO, που να είναι και στα Αγγλικά για να έρθει και κανένας ξένος επι πληρωμή. Εχουμε παγκόσμιας φήμης Ελληνες πανεπιστημιακούς που μόνο με το όνομα θα τραβούσαν φοιτητές απο όλο τον κόσμο και αφήνουμε κάποια πανεπιστήμια του κόλου στην Αγγλία να το κάνουν και να πηγαίνουν τα Ελληνόπουλα. Να σας βράσω!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.