Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Καταρχάς δεν είσαι υποχρεωμένος να ακολουθήσεις το semi-probabilistic του ΚΑΝΕ.ΕΠΕ με συντελεστές ασφαλείας.Μπορείς να ακολουθήσεις full probabilistic approach ,αλλά ναι χάνεις το δάσος και δεν έχει νόημα.Τώρα στο δικό σας προτζεκτ ακολουθήσατε μια διαδικασία η οποία είναι κυρίως για συνέδριο και όχι για εργολαβία.Η προσέγγιση σου στους ρυθμούς διάβρωση σε αστικές περιοχές και σε περιοχές με αερομεταφερόμενα χλωριόντα ακολουθεί τα max- min που δήλωσες σε προηγούμενο πόστ.Σε ένα κτήριο με 4Φ14 και Φ6/25 το κόστος εάν υποβαθμίσω το robustness για να ακολουθώ και την ορολογία του fib , και προβώ σε ενίσχυση με μανδύα είναι 0.Η άρση της διάβρωσης μπορεί να γίνει και με περιορισμό του οξυγόνου - CO2 -Cl. Συνεπώς μπορώ να αγνοήσω τη συμμετοχή του οπλισμού και να επανασχεδιάσω τη διατομή με target life time - 5,10,15,20 χρόνια , ανάλογα τα γούστα του πελάτη. Σε ένα διατηρητέο κτήριο δεν είναι εφικτό και το αντιλαμβάνομαι.Τώρα , αυτό που άρεσε πολύ είναι οτι πλέον ΕΓΩ ορίζω τι θα σχεδιάσω, ΠΩΣ θα το σχεδιάσω και πόσο θα κρατήσει στο χρόνο.Φυσικά , το πιθανολογικό μοντέλο θα πρέπει να επιβεβαιωθεί με μετρήσεις εκ των υστέρων ξανά για να δούμε αν "λειτουργεί".Άρα αν έχω κτήριο π.χ σαν το δικό σας στο οποίο θα πρέπει να περιορίσω την οποιαδήποτε αστοχία σε κριτήρια αισθητικά, θα ανεβάσεις το target β.

 

Είναι απλά γαμάτα....έχω γουστάρει τρελά, μακάρι να μου να φανούν χρήσιμα 

 

 

Ναι τον Rui Miguel Ferreira διάβασα και εγώ.....σωστός,έχει και το πρόγραμμα DURACON το οποίο δεν ξέρω αν πωλείται

 

Και όμως ήταν καθαρά εργολαβικό διότι

 

α) τα χλωριόντα είχαν ξεπεράσει την επικάλυψη και είχαμε προσβολή και από την εσωτερική παρειά των τοιχωμάτων. Γενικά το κτήριο είναι περιμετρικό οπλισμένο τοιχίο με εσωτερικά υποστυλώματα και σχετικά μεγάλα ανοίγματα.  

β) Δεν μπορούσαμε εσωτερικά να βάλουμε επιπλέον υποστυλώματα!!!!

 

Γράφεις κάπου να μειώσω το οξυγόνο. Αυτό είναι η μεγαλύτερη "βλακεία" για χλωριόντα που έχω ακούσει ποτέ και δυστυχώς το λένε και πανεπιστημιακοί. Τα χλωριόντα α) κάνουν αυτογενή διάβρωση και β) εαν κάπου αφήσεις είσοδο Ο2 τα πράγματα επιταχύνουν τρομερά. Στην Αμερική έχουν χάσει πολλές γέφυρες που πήγαν και έκαναν FRPs για να κόψουν το οξυγόνο. Σήμερα απαγορεύεται. Η μείωση των χλωριόντων απο την στιγμή που έχεις ήδη περάσει το βάθος επικάλυψης είναι δώρο άδωρο. Σαφώς βάλαμε μια ειδική βαφή (BASF Thorolastic) με τεράστια αντοχή στην διάχυση χλωριόντων αλλα το κάναμε για να μην έχουμε εκπλήξεις στα ανόδια. 

 

Δεν μείναμε μόνο εκεί. Το gunite στους μανδύες έπαιξε τρομερό ρόλο και βασίστηκε εκτός απο την ιπταμενη τεφρα, CEM I, σε crystal growth ώστε σε επαφή με το υφιστάμενο να ξεκινήσει να περνάει μέσα του. Δυστυχώς τότε δεν υπήρχαν έτοιμα μείγματα όπως έχουμε σήμερα και τραβήξαμε ζόρι για το μείγμα.

 

Αλλες δυσκολίες ήταν τα σημεία βλητρώματος. Τα οποία μπήκαν μαζί με τα ανόδια ώστε να περιλαμβάνονται στις γραμμές καθοδικής προστασίας. Ολες οι μεταλλικές ενισχύσεις σε επαφή με το υφιστάμενο σκυρόδεμα περάστηκαν με zinc rich primer. Βέβαια υπήρχε project manager με τεράστια εμπειρία που σε δάγκωνε πριν το κάνεις και πραγματικά δεν είχαμε προβλήματα με την εφαρμογή και επίβλεψη.         

 

Στο εργολαβικό πάλι κομμάτι σκέψου να μην έβαζες τα ανόδια και κάθε χρόνο μόνο να επισκευάζεις βαφές, σοφά, μαρκίζες, επικαλύψεις και βάλτο επι 50 χρόνια. Θα ήσουνα με μια μόνιμη σκαλωσιά και το χέρι στην τσέπη. Στο τέλος βέβαια δεν θα είχες σπίτι αλλά εργοτάξιο.   

  • Upvote 1
  • Απαντήσεις 2,3k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Δημοσιεύτηκε (edited)

Χρήστο έγινε πολύ καλη δουλειά πάντως και μου άρεσε που έλαβες υπόψη και τη γαλβανική δράση για το σχεδιασμό της καθοδικής προστασίας.Το μόνο κομμάτι που διαφωνώ είναι η υποβάθμιση απο τους πίνακες του ΕΝ, πιστεύω οτι είναι συντηρητική , δέν ξέρω αν το έλαβες στη μελέτη ή  αν έκανες αποτίμηση της συνάφειας με ΜΚΕ( που ανάθεμα αν γίνεται,δεν το έχω βρεί πουθενά).

 

Ναι η διάβρωση με χλωριόντα γίνεται και χωρίς παρουσία οξυγόνου και είναι η πιο επικίνδυνη. 

 

 

Είχε ενδιαφέροντα πράγματα, απλά δεν έχω καταλάβει κάτι.Σ'αυτές τις περιπτώσεις ποιός κάνει τη μελέτη; δηλαδή στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η ίδια η εταιρία, σε άλλες; η ίδια η εταιρία σου κάνει μελέτη καθοδικής προστασίας; η οφείλει να έχει γνώσεις και ο μηχανικός ώστε να το συμπληρώσει στη τεχνική έκθεση του;

 

 COMREL ,CALREL,COSSAN,NESSUS,PROBAN,ISPUD,STRUREL 

 

Για το φόρουμ μπορώ να δώσω 2 που είναι γραμμένα σε Fortran salford  .Απλά για τις Limite State εξισώσεις θα πρέπει να φτιάξεις ξανά τις εξισώσεις.Ο έλεγχος γίνεται σε διάβρωση κατα βελονισμό και γενική διάβρωση.Δεν υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας διαγραμμάτων, αλλά μπορείς να κάνεις μεταφορά τα αποτελέσματα απο τχτ αρχείο στο εξέλ .Διαφορετικά υπάρχει και στο MATLAB το ίδιο ακριβώς .

 

 

Η αποτίμηση της συνάφειας βάσει ΚΑΝ.ΕΠΕ πώς μπορεί να υλοποιηθεί; θεωρείς απλά τις απομειώσεις ανάλογα τύπου ράβδου απο την εξίσωση του ευρωκώδικα σε στάδιο Ι ή στάδιο ΙΙ;

 

 

Y.Γ Το σιγμαπλότ τελικά βγάζει φανταστικά contours , είναι απο τα αγαπημένα μου .

Edited by McRaster
Δημοσιεύτηκε

Υπάρχει state of the art report bond degradation!!!!!!!!!!! που ανάλογα με το στοιχείο συσχετίζει το Icorr σε Fb.

 

Μα πρόκειται για αυτογενή μηχανισμό. Δυστυχώς οταν φώναζα για τα υφάσματα.............Το πρόβλημα που είχαν ολα τα άρθρα που γράφηκαν και δυστυχώς ακόμα γράφοντα (κόβω οσα μπορώ βέβαια) είναι οτι κάνουν μια επιταχυνόμενη διάβρωση, πετάνε τα υφάσματα και αμέσως τεστάρουν. Εχω κάνει πολλά πειράματα που διάβρωσα, άφησα τα υφάσματα για 24 μήνες και μετά τα τέσταρα. Τεράστια διαφορά!!!!!!!!!!! και μάλλιστα στην Αμερική έχει απαγορευτεί η χρήση τους σε βάθρα γεφυρών χωρίς την χρήση ανοδίων.

 

Κοίταξε η μελέτη γαλβανικής είναι αρκετά απλή διαδικασία και υπάρχουν Πίνακες ακόμα και απο τις εταιρίες που πουλάνε ανόδια. Σε υποστυλώματα και δοκάρια γενικά είναι δύσκολο να έχεις μεγάλα γαλβανικά κελιά οπότε με ένα καλό συντελεστή ασφαλείας το παλεύεις εύκολα. Σε μεγάλα τοιχεία τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα με τα γαλβανικά και χρειάζονται καλές μετρήσεις Wenner ωστε να ξέρεις καλά την περιοχή και το εύρος του προβλήματος. Συνήθως οφείλετε σε τοπική παραμένουσα υγρασία ή κακή δόνηση του σκυροδέματος. Αυτό που θα κάνεις είναι να υπολογίσεις λίγα περισσότερα ανόδια αρχικά, να μετρήσεις ξανά και είτε να βάλεις και άλλα είτε να βγάλεις. Τα ανόδια απλά τα ενεργοποιήσεις και θα τα συνδέσεις με κροκοδειλάκι στο οπλισμό. Ο μηχανικός θα πρέπει κατα την γνώμη μου να μπορεί να λύσει μια γαλβανική για υποστυλώματα, δοκάρια, πλάκες. 

 

ICP είναι αρκετά δύσκολα συστήματα ειδικά εαν έχεις πολλές γραμμές ή εαν προστατεύεις προένταση. Εδω 50% είναι μελέτη και 50% επι τόπου μελέτη στο έργο με μετρήσεις.

 

 

 

Η αποτίμηση της συνάφειας βάσει ΚΑΝ.ΕΠΕ πώς μπορεί να υλοποιηθεί; θεωρείς απλά τις απομειώσεις ανάλογα τύπου ράβδου απο την εξίσωση του ευρωκώδικα σε στάδιο Ι ή στάδιο ΙΙ;

 

Υπάρχει πρότυπα και εξισώσεις FIb. Ορισμένα προγράμματα έχουν την δυνατότητα να επέμβεις στο Fb κατευθείαν. Είναι πάντως λάθος απλά να μειώσεις διατομή. Μια άλλη λύση είναι να μειώσεις το Fck για το στοιχείο αυτό αλλα γενικά....

Δημοσιεύτηκε

Για το Bond degradation θα πρέπει να υπολογίσεις το επίπεδο διάβρωσης Xp (%).Οκ κατάλαβα πώς θεωρείς τη υποβάθμιση.....

Δημοσιεύτηκε
Δημοσιεύτηκε (edited)

Χρήστο το άλλο είναι καλό που τα έχει μαζεμένα όλα  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

Edited by McRaster
  • Upvote 1
  • 4 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Στην Ελλάδα της κρίσης εφαρμογή zemdrain σε C30/37. Η επικάλυψη είναι 3,5 εκ με τσιμεντένιους αποστατήρες, εχει υδροφοβιστεί και εχει βαφτεί με διάφανη ματ βαφή ΕΝ 1504-2. 

 

 

post-25466-0-66327700-1399477991_thumb.jpg

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.