Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρτιότητα γηπέδου εκτός σχεδιου και εντος ζώνης οικισμού


Recommended Posts

Καλησπέρα σας συνάδελφοι,

γήπεδο εμβαδού 2,5 στρ, εκτος οικισμού και εντός ζώνης.

Ο  τίτλος είναι του έτους 1995, και μέσα στο τίτλο γράφει ότι ο συμβαλλόμενος έλαβε το γήπεδο από κληρονομιά της μητέρας του που πέθανε στις ταδε του μηνός έτους 1950. Και στο συμβόλαιο προσαρτάται βεβαίωση από την οποία προκύπτει ο θάνατος του άνω κληρονομουμένου.

Καλύπτομαι για παρέκλιση προ 77;

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...
  • Απαντήσεις 139
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καλησπέρα όταν έχουμε οικόπεδο εκτός σχεδιου και εντός ζώνης οικισμού, στο e adeies, στα  βασικά στοιχεία επιλέγω εκτός σχεδίου σωστά?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Καλησπέρα στο φόρουμ.

Ελέγχω ένα τοπογραφικό του 2011 ενός γηπέδου 4.390μ², πο σύμφωνα με την δήλωση 651/77, είναι εντός ζώνης 500μ από οικισμό προ του 1923, δημιουργημένο προ του 77, οπότε είναι άρτιο και οικοδομήσιμο. Το γήπεδο έχει πρόσωπο >25μ σε αγροτική οδό πλάτους 5μ. Αναρωτιέμαι, η ζώνη είναι δεσμευτική για να δομηθεί το γήπεδο ως άρτιο κατά παρέκκλιση και να εκμεταλλευτεί μόνο 186μ² ή μπορεί να θεωρηθεί κατά κανόνα άρτιο και οικοδομήσιμο και να εκμεταλλευτεί και τον επιπλέον σ.δ. (390x0,018);

Link to comment
Share on other sites

Ο σ.δ. υπολογίζεται επί της συνολικής (μη δασικής) επιφάνειας του γηπέδου, όχι επί της επιφάνειας αρτιότητας. Είτε είναι άρτιο κατά κανόνα, είτε κατά παρέκκλιση, χτίζει τα ίδια.

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Δηλαδή, δεν ισχύει το εδάφιο α) της παρ. 9 το άρθρου 165 του Ν.4819/2021: που αναφέρει οτι η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση στα εντός ζώνης, άρα κατά παρέκκλιση, είναι τα 186μ²; Τα έχω μπερδέψει; Δηλαδή και το μεγαλύτερο των 4.000μ² πάλι 186μ² θα χτίσει;

Edited by theofani
Link to comment
Share on other sites

κατ΄ αρχας,  δεν διευκρινιζεις  τι επίσημο "χαρακτηρισμο" εχει αυτος ο "αγροτικος" δρομος...

Κατα τα λοιπα βλεπεις με προσοχη σε αυτη την εγκυκλιο

 

Link to comment
Share on other sites

Δεν γνωρίζω ακόμα τον επίσημο χαρακτηρισμό της αγροτικής οδού, γι αυτό και δεν τον αναφέρω, είναι υπό διερεύνηση. Το ερώτημα μου, έχοντας υπόψιν μου την εγκύκλιο, παραμένει, αν σε γήπεδα εντός ζώνης 500μ. μεγαλύτερα των 4.000τ.μ., η μεγιστη επιτρεπόμενη δόμηση είναι όπως λέει το άρθρο 40 του 4759 με την τροποποίηση του από το άρθρο 165 του 4819 δηλαδή τα 186 τ.μ.

Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. 

Link to comment
Share on other sites

Το ότι βρίσκεται εντος ζώνης αφορά μόνο στην περίπτωση της κατά παρέκκλιση αρτιότητας. Σε κάθε άλλη περίπτωση (κατά κανόνα αρτιότητα), η αναφορά στη ζώνη γίνεται μόνο για λόγους υπολογισμού αξίας από τη ΔΟΥ.

Αυτά όμως που θα πρέπει να ελέγξεις πρώτα (έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση με το στε) είναι:

1. Το αν, ο δρόμος, προϋπάρχει του 1923 ώστε να μπορεί να εκδοθεί η σχετική πράξη και να διασφαλιστεί η οικοδομησιμότητα

2. Αν στην περιοχή υπάρχει ΓΠΣ, ΣΧΟΟΑΠ, κλπ

3. Αν είναι "καθαρό" (από δασική άποψη)

Και, εννοείται, ότι θα ελέγξεις όλα τα υπόλοιπα. Επιφάνεια, τίτλους, θέση ως προς τον οικισμό, Κτηματολόγιο 

Link to comment
Share on other sites

Η ζώνη γύρω από σχέδιο πόλεως ή οικισμού δίνει την δυνατότητα και σε μικρότερα των 4στρ. γήπεδα να είναι οικοδομήσιμα. Αυτό σημαίνει παρέκκλιση (από τον κανόνα), δηλαδή αν το γήπεδο έχει επιφάνεια μικρότερη από την κατά κανόνα αρτιότητα τότε μπορεί να είναι οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση. 

Αν ο κανόνας είναι 4στρ. και το γήπεδο τυχαίνει να είναι και εντός ζώνης, τότε το γήπεδο αυτό δεν χρειάζεται να κάνει χρήση της ευεργετικής διάταξης της ζώνης, που αφορά μικρότερα γήπεδα, οπότε παραμένει άρτιο κατά κανόνα.

Edited by sdtopo
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.