Μετάβαση στο περιεχόμενο

Προσθήκη σε εκτός σχεδίου, το υπάρχον υπόγειο θα προσμετρηθεί στον ΣΔ;


Recommended Posts

Στα Καλύβια Αττικής σε εκτός σχεδίου περιοχή, βάσει των ΦΕΚ 125Δ/1998 και 199Δ/2003, τα υπόγεια στις νέες οικοδομές μετρούν στον συντελεστή δόμησης.

Θέλω να κάνω προσθήκη κατ'επέκταση σε ισόγεια κατοικία με υπόγειο, το οποίο στην τότε οικοδ. άδεια του 1989 φυσικά δεν είχε προσμετρηθεί στον Σ.Δ. Σύμφωνα με το διάγραμμα κάλυψης της παλαιάς άδειας έχω υπόλοιπο συντελεστή δόμησης.

Στην Πολεοδομία υποστηρίζουν ότι εφόσον δείξω προσθήκη κατ' επέκταση θα πρέπει να βάλω στον Σ.Δ. και το υπάρχον υπόγειο ή να καταθέσω ερώτημα στην ΔΟΚΚ αναμένοντας επίσημη απάντηση.

Έχει κανείς αντιμετωπίσει αντίστοιχη περίπτωση, η οποία δεν μου φαίνεται και τόσο σπάνια;

Γνωρίζετε κάποια εγκύκλιο σχετική;

Link to comment
Share on other sites

ΓΟΚ, άρθρο 23, παράγραφος 3, εδάφιο γ:

"Χώροι του παραπάνω κτιρίου, που με βάση προϊσχύουσες διατάξεις δεν υπολογίζονταν στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου, εξακολουθούν να μην υπολογίζονται στη συνολική επιφάνεια που προκύπτει από το ΣΔ που ισχύει κατά το χρόνο της προσθήκης."

 

Απόδειξη για το ότι έχει εφαρμογή το εδάφιο αυτό, μπορεί να αποτελέσει η Απόφαση ΔΟΚΚ 57776/2002 κατά την οποία:

"σε περίπτωση ανέγερσης οικοδομής σε οικόπεδο που υπάρχει βοηθητικό κτίσμα σύμφωνα με τις κατά τον χρόνο ανέγερσής του διατάξεις, η νέα κύρια οικοδομή οφείλει να απέχει απόσταση Δ από το βοηθητικό κτίσμα, το οποίο προσμετράται στην καλυπτόμενη επιφάνεια του οικοπέδου, ενώ δεν προσμετράται στον συντελεστή δόμησης αυτού."

 

Η ερμηνεία που δίνει η πολεοδομία, μάλλον οφείλεται σε εσφαλμένη κατανόηση των εννοιών του εδαφίου α της παραγράφου 5. Όμως, αν επιμένουν, επειδή η Απόφαση ΔΟΚΚ αναφέρεται σε βοηθητικά κτίσματα και όχι υπόγειους χώρους, θα πρέπει να γίνει νέο ερώτημα για τα υπόγεια. Το πιθανότερο είναι η απάντηση που θα λάβεις να είναι αντίστοιχη με αυτήν του 2002.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.