Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Δεν υπάρχουν πλέον τεκμαρτές δαπάνες. Υπάρχει λογιστικός προσδιορισμός εισοδήματος. Ο εξωλογιστικός προσδιορισμός γίνεται σε όσες περιπτώσεις προβλέπει ο νόμος (πχ σε ανακρίβεια βιβλίων ) και σε κάθε περίπτωση τα κέρδη που θα προσδιορισθούν δεν θα είναι μικρότερα από αυτά του λογιστικού προσδιορισμού. Πέραν αυτών η ανακρίβεια έχει ενδεχομένως και άλλες συνέπειες πχ αύξηση ακαθαρίστων εσόδων και επομένως και κερδών αλλά και επιπρόσθετη καταβολή ΦΠΑ.

Δημοσιεύτηκε

Σαφέστατο. Και πρόστιμα και ποινές. Η λέξη "τεκμαρτές" άς διαγραφεί ώς μή δόκιμη. Όμως θεσμικά αναγνωρίζονται ως καθαρά, ενα ποσοστό (75% ή ότι άλλο) των ακαθαρίστων και όχι το 100% (είτε γίνουν δεκτά τα ακαθάριστα είτε εκτιμηθούν ώς περισσότερα). Κάνω λάθος?

Δημοσιεύτηκε

Θεσμικά αναγνωρίζεται ένα ανώτατο όριο (75%) στο οποίο ο φορολογικός έλεγχος (κάτω από προυποθέσεις) μπορεί να προσδιορίσει το ύψος των καθαρών εσόδων (κέρδος) σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδα (τζίρος). Αν από την υποβληθείσα δήλωση προκύπτει μεγαλύτερος συντελεστής καθαρού κέρδους (γιατί δεν υπάρχουν πολλά έξοδα) στον έλεγχο θα παραμείνει αυτός ο συντελεστής και αυτά τα κέρδη (υπό την προυπόθεση ότι δεν θα υπάρξει προσαύξηση ακαθαρίστων εσόδων).

Δημοσιεύτηκε

@Sotiris Επαναλαμβάνω ότι αντιλαμβάνομαι σαφώς το πλαίσιο και θέτω απλώς το θέμα προς σχολιασμό διότι αισθάνομαι ότι υφίσταται σοβαρό ζήτημα ώς προς τις διατάξεις.

 

Και τολμώ λοιπόν να διατυπώσω ενα ελάχιστο παράδειγμα, κατανοητό πιστεύω απο τον οποιοδήποτε στο forum:

 

Αν στη συνεργασία/αλληλογραφία για την παραγωγή έργου (προστιθέμενη αξία) χρησιμοποιώ mail, στραβώνομαι και χάνω προσωπικό χρόνο να ψάχνω τα pdf, dwg κλπ και δεν τυπώνω ("δενδράκια"), δεν αλληλογραφώ με fax (χαρτί) ή ακόμα καλύτερα με χρήση courier ή ΕΛΤΑ ή κλητήρες ώστε να δικαιολογώ κόστος χαρτιού, λήψη υπηρεσιών, εργατικά κλπ (ΟΠΩΣ ΠΑΛΙΑ...)

 

τιμωρούμαι φορολογικώς

 

διότι δεν μπορώ να εμφανίσω τη σχετική δαπάνη.

 

(Σημειώνω το προφανές, ότι παρά την ανάλωση προσωπικού χρόνου, η αλληλογραφία θα διεκπεραιωθεί ταχύτερα προς όφελος του έργου).

 

Ηθελα δλδ να υποστηρίξω ότι κατα τη γνώμη μου οι λεγόμενες "αναγνωριζόμενες" δαπάνες σε κάποιες (ή στις περισσότερες, ανάλογα με το αντικείμενο) περιπτώσεις δεν μπορούν να αντισταθμίσουν το πραγματικό κόστος, το οποίο είναι χρονική και πνευματική απασχόληση του μηχανικού με σκοπό και την οικονομία σε εκπιπτόμενες δαπάνες και την επιτάχυνση του έργου.

 

Αντιπαραβάλλω την περίπτωση π.χ ενός Εμπόρου ή Παραγωγού (γενικώς το αναφέρω διότι και αυτοι σήμερα κουβαλάνε το σταυρό τους), ο οποίος φορολογείται παρομοίως και δεν εργάζεται αλλα έχει παντού υπαλλήλους (η αμοιβή των οποίων εκπίπτει ώς δαπάνη μισθοδοσίας).

Στην περίπτωση του μηχανικού που εργάζεται μόνος του, η αμοιβή των Εργατικών του ΠΩΣ εκπίπτει? Ασφαλίζεται, τα μεροκάματά του δεν είναι εκπιπτέα δαπάνη?

Δημοσιεύτηκε
Αντιπαραβάλλω την περίπτωση π.χ ενός Εμπόρου ή Παραγωγού (γενικώς το αναφέρω διότι και αυτοι σήμερα κουβαλάνε το σταυρό τους), ο οποίος φορολογείται παρομοίως και δεν εργάζεται αλλα έχει παντού υπαλλήλους (η αμοιβή των οποίων εκπίπτει ώς δαπάνη μισθοδοσίας).

Στην περίπτωση του μηχανικού που εργάζεται μόνος του, η αμοιβή των Εργατικών του ΠΩΣ εκπίπτει? Ασφαλίζεται, τα μεροκάματά του δεν είναι εκπιπτέα δαπάνη?

 

 

Οι άνθρωποι είναι άσχετοι, λαϊκιστές και επικίνδυνοι! Όχι απλά μας έχουν εξομοιώσει, αλλά μας έχουν υποβιβάσει κάτω ακόμα και από το επίπεδο πώλησης πατάτας στη λαϊκή αγορά. Αυτό γίνεται βέβαια όταν βάζεις "οικονομολόγους" που δεν έχουν δουλέψει πραγματικά ούτε μια μέρα στη ζωή τους, να παίρνουν αποφάσεις για τα πάντα όπως έχω ξαναπεί...

Δημοσιεύτηκε

npk, γιατί να βεβαιώνεις δαπάνη (ταχυδρομικά κλπ) αφού δεν δαπανάς κάτι πλην των λογαριασμών τηλεφώνου;

Το πρόβλημα με εμάς είναι πως ο χρόνος παραγωγής μιας εργασίας δεν είναι σταθερός. Δηλαδή δεν είναι μετρήσιμος.

Ο έμπορος παραδείγματος χάρη, αγοράζει κάτι Χ ποσό, το πουλάει Χ+Α και στο τέλος του χρόνου αφαιρεί από αυτό τα έξοδα και το υπόλοιπο το φορολογεί.

Ο μηχανικός όμως δεν έχει αγοράσει κάτι για να το πουλήσει.

Πουλάει αυτό που έχει στο μυαλό του. Στην ουσία είναι ένας εργάτης.

Το έργο του μηχανικού είναι πρωτογενής παραγωγή.

Και σαν έξοδο, δηλαδή αυτό που δαπανά, είναι ο χρόνος για την δημιουργία του έργου του. Αλλά αυτό είναι κάτι μη μετρήσιμο.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, ήταν σωστό το μέτρο των ΜΣΚΚ. Ισως σήμερα, με την τεχνολογία που υπάρχει πλέον, να ήταν μικροί. Ε ας τους ανεβάζαν. Αλλά αυτοί θα μας πάρουν και τα σώβρακα.

 

Από την άλλη, ένας εργάτης ή ένας υπάλληλος πως φορολογείτε;

 

Επίσης στο παράδειγμα με τον έμπορο που έχει υπαλλήλους, ναι όντως το κόστος των υπαλλήλων είναι έξοδο της επιχείρησης. Αλλά αν δεν έχει υπαλλήλους, τότε δεν έχει έξοδα.

Το ίδιο ισχύει και για εμάς.

Δημοσιεύτηκε

Στο Ε3 στον πίνακα ΣΤ, το πεδίο στ) Εξωλογιστικός προσδιορισμός κερδών επιχειρήσεων με βιβλία Α' κατηγορίας (άρθρο 32 ν.2238/94) και ακαθάριστα έσοδα ανά Μ.Σ.Κ.Κ. για βιβλία Β' κατηγορίας.

το συμπληρώνουμε τώρα που πάμε μόνο λογιστικά ή το αφήνουμε κενό?

Δημοσιεύτηκε

Μηπως τελικα μπορει να γινει υπολογισμος και με τους δυο τροπους (λογιστικο και εξωλογιστικο) για α και β εξαμηνο του 2010 και για αυτο ειναι ανοιχτα ολα τα πεδια στο Ε3?

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.