Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

παιδια σε πια περιπτωση εκτος απο το μη ισοδυναμο φορτιο περναει ρευμα απο τον ουδετερο; και πως αυτο επηρεαζει το μεγεθος του καλωδιου

ευχαριστω

 

Παρακαλώ, ΚΑΙ στον τίτλο θα πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες της γραμματικής (κεφαλαίο πρώτο γράμμα, και τόνοι).

CostasV

Δημοσιεύτηκε

Αν το φορτιο στις 3 φασεις δεν ειναι συμμετρικο, περναει ρευμα απ τον ουδετερο. Αν το φορτιο ειναι συμμετρικο δεν περναει.

Τι αλλη περιπτωση θες να υπαρχει;

Δημοσιεύτηκε
την περίπτωση το φορτίο να είναι συμμετρικό αλλά μη γραμμικό

 

Μη γραμμικό? Εννοείς όταν δεν είναι καθαρό ημίτονο η κυματομορφή της τάσης?

Στην περίπτωση αυτή, όταν δηλαδή έχουμε αρμονικές τότε ναι, περνάει ρεύμα από τον ουδέτερο ακόμα και όταν έχουμε συμμετρικό φορτίο.

Δημοσιεύτηκε

Θεωρητικη ειναι η ερωτηση ή πρακτικη;

 

Με μη γραμμικο φορτιο (δε χρειαζεται να υπαρχουν αρμονικες) δεν μηδενιζεται το ρευμα στον ουδετερο. Το ρευμα δεν ειναι ημιτονο σε τετοιες περιπτωσεις παρολο που ειναι η ταση.

Δημοσιεύτηκε

Εντάξει. Εάν έχουμε μη-γραμμικό και συμμετρικό φορτίο, το ρεύμα δεν είναι ίσο με μηδέν. Αλλά μετά από ορισμένους κύκλους, δεν είναι ίσο με μηδέν;

Και κατά την διάρκεια των κύκλων αυτών (όσο χρόνο δηλαδή δεν είναι ίσο με μηδέν) για τα συνήθη μη-γραμμικά φορτία (π.χ. soft-starter, inverter κτλ) , έχουμε κάποια προσέγγιση του μεγέθους του ρεύματος στον ουδέτερο; Πόσο μπορεί να φτάσει;

Δημοσιεύτηκε

Οσο το φορτιο ειναι μη γραμμικο δε θα ειναι μηδενικο το ρευμα γενικα (μπορει να ειναι υπο κάποιες προϋποθέσεις).

Ποσο μπορει να φτασει το ρευμα στον ουδετερο θα το βρεις μονο με τις εξισωσεις του χρονου. Δηλαδη αντι να πεις οτι in=i0*cos(ωt)+i0*cos(ωt+120)+i0*cos(ωt+240) που ισχυει για τριφασικο ιμιτονοειδες συμμετρικο ρευμα, θα ειναι in=i1(t)+i2(t)+i3(t).

Αυτα τα i1,i2,i3 τι συναρτηση ειναι εξαρταται καθε φορα απο το φορτιο και την ταση.

 

Για να βγαλουμε συμπερασμα πρεπει να γνωριζουμε τη χαρακτηριστικη του φορτιου.

Δημοσιεύτηκε

Δεν σε κατάλαβα nikoskourtis.

Ρώτησα δύο πράγματα για μη-γραμμικά μεν, ΑΛΛΑ συμμετρικά φορτία (π.χ Variable Frequency Drive, soft-starter κτλ):

 

1. ...Αλλά μετά από ορισμένους κύκλους, δεν είναι ίσο με μηδέν; (έχω την εντύπωση πως θα είναι ίσο με μηδέν. Κάνω λάθος; )

 

2. ...όσο χρόνο δηλαδή δεν είναι ίσο με μηδέν) για τα συνήθη μη-γραμμικά φορτία (π.χ. soft-starter, inverter κτλ) , έχουμε κάποια προσέγγιση του μεγέθους του ρεύματος στον ουδέτερο; (ενδεικτικά τάξη μεγέθους ζητώ: είναι περίπου 1%, 10% ή μπορεί να φτάσει και το 100% ; )

Δημοσιεύτηκε

το ρεύμα ουδετέρου από τις αρμονικές των μη γραμμικών φορτίων δεν εμφανίζεται μόνο στην εκκίνηση αλλά υπάρχει και στην σταθερή κατάσταση.

Αν ήταν μόνο 1% ή 10% θα ήταν ακαδημαϊκό πρόβλημα, δυστυχώς μερικές φορές ξεπερνά το 100% του ρεύματος γραμμής οπότε αρχίζουν τα προβλήματα, πτώσεις διακοπτών όπου ασφαλίζεται ή ακόμα χειρότερα υπερθερμάνσεις όπου έχουμε ανασφάλιστο ουδέτερο και προβλήματα στους Μ/Σ. Γιαυτό τον λόγο πολλοί υπερδιαστασιολογούν τον ουδέτερο που τροφοδοτεί μη γραμμικά φορτία.

Τα τριφασικά VSD και τα softstarter δεν έχουν ουδέτερο, συμμετρικά είναι και μονοφασικά φορτία (πχ ballast) που ενώ είναι τέλεια ισοκατανεμημένα στις φάσεις και ίδια και όμως εμφανίζουν ρεύμα στον ουδέτερο.

Δημοσιεύτηκε

Το ρευμα ουδετερου δεν σχετιζεται με τις ενεργες τιμες των ρευματων αλλα με τις στιγμιαιες. Συνεπως αν ανα πασα στιγμη δεν ειναι μηδεν το αθροισμα των ρευματων στις 3 φασεις τοτε εχεις ρευμα στον ουδετερο. Μονο στο ημιτονοειδες συμμετρικο ανα πασα στιγμη εχουμε αθροισμα ρευματων φασεων μηδεν.

Τα inverter συνηθως αγουν απο τις 3 φασεις σε διαφορετικες στιγμες. μαλιστα αναλογα με την υλοποιηση μπορει να αγουν και για πολυ μικρα χρονικα διαστηματα. Την απορια σου θα την λυσεις σε θεωρητικο επιπεδο μονο αν διαβασεις ηλεκτρονικα ισχυος.

Τετοια φορτια παντως θα σου δημιουργουν ρευμα στον ουδετερο και μεγαλη αεργο ισχυ.

Η αεργος αυτη ισχυς δεν εχει καμια σχεση με επαγωγη ή χωρητικοτητα. Δε διορθωνεται δηλαδη με πυκνωτες. Ενα inverter που συνηθως στο πρωτο σταδιο εχει εναν ανορθωτη υπαρχει περιπτωση να αποροφαει ολη την ισχυ σε διαστηματα 1/5, 1/10 της περιοδου του τριφασικου συστηματος, με αποτελεσμα βεβαια να αυξανεται αναλογως και το ρευμα, να δημιουργει αεργο ισχυ πολλαπλασια της ενεργου και πολυ μεγαλο ρευμα ουδετερου σε σχεση με το ενεργο ρευμα καθε φασης.

 

Στην εκκινηση παντως τα πραγματα ειναι χειροτερα απο την μονιμη λειτουργια. Δηλαδη η αεργος ισχυς σαν ποσοστο της ενεργου ειναι μικροτερη στην κανονικη λειτουργια απο οτι στην εκκινηση. ομοιως και το ρευμα ουδετερου.

  • Upvote 1

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.