Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Πρόβλημα με άδεια αυθαιρέτου


setas

Recommended Posts

Καλημέρα,

Καταρχήν να αναφέρω πως είμαι άσχετος με το θέμα αλλά έχω μπλέξει λόγω πεθερού....

 

Μένω σε ένα σπίτι εντος σχεδίου (4 χρόνια) που εδώ και 15 χρόνια δεν έχει βγει η άδεια επειδή ο πολιτικός μηχανικός λέει στον πεθερό κάθε μέρα πως αύριο θα έχουμε την άδεια.

Ο ίδιος δεν θέλει να δώσει λεφτά γιατί ήδη έχει πληρώσει τον πολιτικό μηχανικό και περιμένει από εκείνον.

 

Τα παιδιά του όμως επειδή δεν μπορούν να περιμένουν άλλο έκαναν ασφαλιστικά μέτρα στον πολιτικό μηχανικό αλλά λόγω μιας στάσης εργασίας από δικαστές πάμε για μετά το καλοκαίρι.

 

Έχουμε βρει μια άλλη πολιτικό μηχανικό η οποία μας ζητάει αρκετά ψηλό ποσό (70) αλλά δεν ξέρω αν θα έχουμε εντέλει πρόβλημα μιλάμε για 2 σπίτια 200 τετρ. με 2 σοφίτες 60 τετρ. έκαστη αυθαίρετες και υπόγεια και αυτά αυθαίρετα.

 

Οι ερωτήσεις μου είναι 2 πως μπορώ να ελέγξω που έχει σταματήσει ο τωρινός πολιτικός μηχανικός μιας και μας δείχνει όλο χαρτιά σφραγισμένα κτλ αλλά η νέα πολιτικός μηχανικός μας λέει πως πήγε στην πολεοδομία και δεν βρήκε φάκελο. Και κανένας πολιτικός μηχανικός δεν θέλει να μπει στην διαδικασία να ελέγξει τον τωρινό και να τον "τρέξει" με το αζημίωτο φυσικά.

 

και η δεύτερη το ποσό που μας αναφέρει η νέα πολιτικός μηχανικός υπάρχει περίπτωση να αυξηθεί πολύ λόγω των παραβάσεων γιατί εκείνη είναι σίγουρη πως δεν θα πάμε πάνω από 70.

 

και τέλος μας είπε η τωρινός πολιτικός μηχανικός πως τα πράγματα έχουν αρχίσει να γίνονται πολύ άσχημα και υπάρχει περίπτωση να το κατεδαφίσουν οπότε πρέπει να βιαστούμε τουλάχιστον να δώσουμε κανα 15ρι για να εξαιρεθεί από κατεδάφιση.

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4544892&ct=1

 

 

Ευχαριστώ και συγνώμη αν σας ζάλισα αλλά έχω σοβαρό πρόβλημα και δεν βλέπω φως στο τούνελ.

 

και μια λεπτομέρεια

δεν μας έχει γίνει ακόμα... καταγγελία

 

Απο τους κανόνες συμμετοχής: "6β. Η αναζήτηση μηχανικών, τεχνικών γραφείων ή εταιρειών παροχής υπηρεσιών, κατασκευαστικών προσφορών, σύνταξης μελετών, παροχής συμβουλών κ.λπ. απαγορεύεται."

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, achille.

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα,

Καταρχήν να αναφέρω πως είμαι άσχετος με το θέμα αλλά έχω μπλέξει λόγω πεθερού....

 

 

 

Κατ'αρχάς καλημέρα.

Αστα πάρουμε από την αρχή... Έχετε 2 μεζονέτες, όπως γράφετε : "2 σπίτια 200 τετρ. με 2 σοφίτες 60 τετρ. έκαστη αυθαίρετες και υπόγεια και αυτά αυθαίρετα"

Όλα τα σπίτια είναι αυθαίρετα , ή μόνο οι σοφίτες και τα υπόγεια ?

Απ'ότι καταλαβαίνω εννοείτε ότι όλα αυτά χτίστηκαν χωρίς οικοδομική άδεια, άρα είναι όλα αυθαίρετα. (για τα μόνο που δεν πρέπει να ανησυχείτε είναι για αυθαίρετα υπόγεια αν αυτά βρίσκονται στο περίγραμμα του κτηρίου )

 

Το γεγονός ότι δεν εκκρεμεί κάποια καταγγελία ή έκθεση αυθαιρέτου είναι θετικό.

Για να σας πιέζει όμως η νέα σας μηχανικός, πρέπει να υφίσταται κάποια εκκρεμότητα. Ζητήστε να μάθετε τι ακριβώς. Υπάρχει πρωτόκολλο κατεδάφισης? γΙα ποιό λόγο?

 

Η καλύτερη λύση είναι να κανονίσετε μια συνάντηση με τον παλιό μηχανικό σας, παρουσία της νέας μηχανικού. Ότι οικονομικές ή άλλες διαφορές έχετε καλό είναι να τεθούν επι τάπητος και να ρυθμιστούν ή να διεκδικηθούν, γιατι τα 15 χρόνια παρέλευσης είναι πραγματικά τραγικός χρόνος. Για τα πολεοδομικά θέματα καλό είναι να μιλήσουν οι αρμόδιοι επιστήμονες. Επίσης, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ του παλαιού μηχανικού σας, να σας ενημερώσει για τις κινήσεις του, δεδομένου ότι γίνονται στο όνομά σας.

 

Αν τώρα θέλεte να ελέγξετε εσείς, τι ακριβώς γίνεται, μπορείτε να πάτε στην οικεία Πολεοδομία και με το επώνυμο του ιδιοκτήτη του οικοπέδου ( ο πεθερός σας ή όποιος άλλος είναι συγκύριος) ζητάτε να δειτε αν έχει κατατεθεί κάποιος φάκελος αδείας. Τώρα με το ηλεκτρονικό πρωτόκολλο για τις πλέον πρόσφατες και με το χειρόγραφο για τις παλαιότερες είναι εύκολο να δειτε αν υπάρχει κάτι στο όνομά σας.

 

Ο μηχανικός σας είχε τρεις επιλογές:

1. Έχει καταθέσει φάκελο ανέγερσης δυο κατοικιών (πρακτικά σημαίνει ότι δείχνει ότι δεν έχετε φτιάξει τις κατοικίες και θα τις φτιάξετε με τη νέα άδεια)

2. Έχει καταθέσει φάκελο Εξαίρεσης από την Κατεδάφιση (και μετά Νομιμοποίησης) (Δηλαδή αποδέχτηκατε τις αυθαίρετες κατασκευες και ζητάτε τη νομιμοποίησή τους)

3. Δεν έχει κάνει τίποτα

 

Όπως και να'χει, να ξέρετε ότι οποιαδήποτε αίτηση έχει κάνει, αν παρέλθει 9μηνο (που μπορεί σε περιπτώσεις που η Πολεοδομία κωλλυσιεργεί να γίνει και 2χρονο), η αίτησή σας κλείνει και επιστρέφεται στον μηχανικό/ιδιοκτήτη.

 

Λυπάμαι που σας υποδεικνύω αυτή την λύση, πιθανότατα πολλοί συνάδελφοι να διαφωνήσουν, αλλά πρέπει να λάβετε πρώτα απόλα γνώση τι έχετε αιτηθεί και ποιές είναι οι εκκρεμότητές σας .

 

Τέλος, επιτρέψτε μου να μην σχολιάσω τα χρήματα που σας ζητούν, αφου δεν είμαι ακριβώς γνώστης της περίπτωσής σας, να ξέρετε πάντως ότι σχεδόν κάθε περίπτωση έχει τον κατάλληλο νομότυπο τρόπο χειρισμού της.

Link to comment
Share on other sites

Από τα λεγόμενά σου setas δεν μας ξεκαθαρίζεις ποια είναι η ιδιοκτησιακή σου σχέση με το συγκεκριμένο ακίνητο. Είσαι ιδιοκτήτης ή απλά κατοικείς και ιδιοκτήτης είναι κάποιο τρίτο πρόσωπο το οποίο χειρίζεται και το θέμα (πεθερός);

 

Καθότι, όπως παρατηρεί και παραπάνω ο συνάδελφος μας δίνεις ελλειπής πληροφορίες, συμπεραίνω πως κάποιος άλλος είναι ο ιδιοκτήτης...

Αν ισχύει κάτι τέτοιο και απλά κατοικείς - φιλοξενούμενος - σε κάποιο κτίριο αυθαίρετο ή με αυθαιρεσίες, ας το χειριστεί ο κατά το νόμο υπεύθυνος παρέα με τους συμβούλους του μηχανικούς. Όσοι παραπάνω - άσχετοι με το αντικείμενο - εμπλέκονται, ζημιά κάνουν...

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση.

Δεν υπάρχει καθόλου άδεια, απλα βάση τετραγωνικών όταν βγει άδεια δεν θα μπορεσουμε να βάλουμε στην άδεια τις σοφίτες τα υπόγεια και κάτι υπέθριους που έκλεισε ο πεθερός.

 

Δεν υπάρχει κάποια καταγγελία ή πρωτόκολλο κατεδάφισης απλα μας λέει πως τα πράγματα αλλάζουν προς το χειρότερο και πιθανον αργότερα να μην μπορούμε να το νομιμοποιήσουμε. Η δικηγόρος έχει βρει ένα νόμο που ρίχνει τα πρόστιμα στα 35 και τα άλλα 35 είναι οι αμοιβές της και όλα τα χαρτια που θα φτιάξει. (πολλά δεν ειναι?)

 

Ο παλιος μηχανικός παει για νεα άδεια. Οχι για νομιμοποίηση.

Η νέα μηχανικός λέει για νομιμοποίηση.

Το θέμα είναι οτι ο παλιός μηχανικός είχε ξεκινήσει την άδεια το 94 ή 96 αν θυμάμαι καλά και την παράτησε σκεπτόμενος θα την βγάλω αργότερα μετα που προσπάθησε δεν μπορούσε (αλλάξαν οι διατάξεις, δεν ξέρω..) και προσπαθεί να βγάλει νέα.

 

Όλες οι αποδείξης συνεργεια κλτ ΙΚΑ κτλ έχουν κοπεί εδω και χρόνια.

 

Έχω παντρευτει την κόρη του, στην οποία έχει δώσει την υψηλή κυριότητα και έχει κρατήσει την επικαρπία. Και στην άλλη μεζονέτα είναι να μείνει ο γιός του με την οικογενειά του αλλα μια και δεν υπάρχει άδεια δεν έρχετε και μένει σε άλλο σπίτι με ενοίκιο. (δεν σηκώνει και το ρεύμα - έχουμε ένα μονοφασικό απο ένα παλαιότερο σπίτι που υπήρχε)

Με αφορά απο άποψη να μην βρει τον μπελά της η γυναίκα μου και ότι αν βάλουμε την νέα μηχανικό θα την πληρώσουμε εγω και ο αδερφός της γυναίκας μου. Και φυσικά μας έχει κουράσει όλους το συγκεκριμένο θέμα αφου όλο για αυτο συζητάμε.

Ευχαριστώ πολύ.

Link to comment
Share on other sites

Ωραία, καλά κάνεις και δίνεις περισσότερες πληροφορίες.

 

Κατ'αρχάς πρέπει να πάρετε απόφαση με ποιον μηχανικό και ποια τακτική θα κινηθείτε. Τους τρόπους ανέφερα και πιο πάνω. Προφ. ο παλιός μηχανικός σας πηγαίνει να εκδόσει νέα άδεια (που σας αφήνει ακάλυπτους εν μέρει, αφού κάποιες κατασκευές σας θα παραμείνουν αυθαίρετες) και η νέα μηχανικός σας προτιμά την λύση της εξαίρεσης από την κατεδάφιση και μετά νομιμοποίησης.

 

Απ'οτι καταλαβαίνω έχετε οικονομική διαφορά με τον παλιό μηχανικό. Αν σας πήρε χρήματα για να καταθεσει την άδεια και δεν το έκανε (κακώς), το θέμα είναι ότι δεν μπορείτε να κινηθείτε δικαστικώς με ευκολία, αφου έχετε κάνει πλήθος αυθαίρετων κατασκευών.

 

Είναι κρίμα πάντως να καλέιστε να πληρώνετε τα σπασμένα, τόσου μεγάλου όγκου κατασκευών, που οι κύριοί τους έιχαν την αβλεψία να κάνουν χωρίς οικοδομική άδεια. Είναι τουλ. εγκληματικό, και το δικό σας παράδειγμα είναι καλό να το διαβάζουν και άλλοι ιδιοκτήτες που επιλέγουν την ευκολη λύση της αυθαιρεσίας, αφού τις παρανομίες τους θα φορτωθούν μέχρι τελικής πτώσης οι απόγονοί ή/και οι κληρονόμοι τους...

 

Στην δική σας περίπτωση η λύση του παλιού μηχανικού σας αφήνει ακάλυπτους σε πολλές περίπτωσεις. Πρώτον, δεν σας νομιμοποιεί όλες τις κατασκευές σας απολύτως. Κατα δεύτερον, έστω ότι καταφέρνετε και παίρνετε την άδεια, αν δεν ανήκετε σε περιοχή που η πολεοδομία κάνει αυτοψία γιατι αν κάνει έχετε πρόβλημα, θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση, αφού πρέπει να προσκομίσετε αποδείξεις εργασιών με ημερομηνία πέραν της οικοδομικής αδείας. Θα αναγκαστείτε λοιπόν να παρετε εικονικές αποδείξεις, καταβάλλοντας το ΦΠΑ στους τεχνίτες.

 

Έπειτα, πρέπει να κάνετε έναρξη στο ΙΚΑ και να πληρώσετε όλα τα ένσημα που θα σας βγάλει η άδεια. ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να έχει πληρωθεί το ΙΚΑ όπως αναφέρετε, αφού οι εργασίες που είχαν γίνει ήταν εκτός οικοδ. αδείας. Με τα τετραγωνικά που αναφέρετε, έστω ότι θα χρειαστεί ναπληρώσετε 400 ένσημα. (παρόμοια διαδικασία βέβαια πρέπει να κάνετε και στην λύση της νέας μηχανικού και μάλιστα εφαπαξ - γιαυτό ρωτήστε την αν στα χρήματα που ζητά περιλαμβάνει και το ΙΚΑ)

 

Που θέλω να καταλήξω? Λύστε την διαφορά σας με τον παλιό μηχανικό, και απαιτείστε μέρος των χρημάτων σας πίσω, και κινηθείτε με τη νέα μηχανικό δια της νομίμου οδού που είναι η εξαίρεση και η νομιμοποίηση. Αν σας φαίνονται πολλά τα χρήματα (έχω προσωπική άποψη, αλλα δεν θέλω να αντιπαρατεθώ με την συνάδελφο μηχανικό), προσπαθήστε να κερδίσετε κάποια έκπτωση, ΑΛΛΑ οπωσδηποτε ακολουθήστε αυτήτην οδό, αφού ότι αφήσετε παράνομο και αυθαίρετο, θα ταλαιπωρεί τις επόμενες γενιές σας, όπως σας ταλαιπωρεί εσάς τώρα..

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.

Να ζητήσω συγνώμη από το forum για τις λάθος ερωτήσεις που έκανα και να ευχαριστήσω που δεν με έκανε ban για μεγάλο χρονικό διάστημα.

 

Να κάνω άλλη μια ερώτηση, η νέα μηχανικός μας είπε πως τα πράγματα έχουν δυσκολέψει πολύ και υπάρχει ο φόβος κατεδάφισης αν το ψάξει η πολεοδομία. Εννοεί με την καινούρια υπουργό κτλ.

 

Ο πεθερός λέει πως ο παλιός μηχανικός θα βγάλει την άδεια και αν φτάσουμε σε σημείο που θα έχουμε πρόβλημα θα μπορέσουμε να ανατρέξουμε στην λύση της μονιμοποίησης αυθαιρέτου.

 

Τι ισχύει από τα δύο?

Αν το αφήσουμε και άλλο υπάρχει περίπτωση κάποια στιγμή να μην μπορούμε να ανατρέξουμε στην λύση της μονιμοποίησης?

 

Είδα και το παρακάτω άρθρο και θορυβήθηκα με έχει τρομοκρατήσει και η νέα μηχανικός. http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4544892&ct=1

 

Θα πάμε και σε άλλους μηχανικούς μήπως καταφέρουμε καλύτερη τιμή γιατι 70 και να θέλαμε είναι δύσκολο να βρεθούν.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.