Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δόμηση κοντά σε ρέματα


Recommended Posts

Παίδες καλησπέρα!

Έχω τεμάχιο το οποίο έχει δύο πλευρές του να εφάπτονται με ρέματα. Το ένα το ρέμα είναι μεγάλο και κάνω κανονικά προσωρινή οριοθέτηση.

Στο άλλο το οποίο είναι πιο μικρό  θέλω και εκεί να κάνω προσωρινή οριοθέτηση, αλλά το θέμα είναι ότι έχει γίνει γέφυρα για την πρόσβαση των ιδιοκτητών στην ιδιοκτησία τους και υπάρχουν τοιχία εντός της κοίτης.

Τα τοιχία καλύπτουν περίπου το μισό μήκος της πλευράς της οριοθέτησης και μετά δεν υπάρχουν. Εννοείται πως για τα τοιχία αυτά και για τη γέφυρα δεν υπάρχει μελέτη και έχουν γίνει παλιά από το Δήμο. Μπορώ σε αυτό ρέμα να ζητήσω προσωρινή οριοθέτηση ή θεωρείται διευθέτηση και άρα πρέπει να πάω σε ΦΕΚ???

Ποια η γνώμη σας?? ΤΟ έχει αντιμετωπίσει κανείς συνάδελφος με δεδομένο ότι τα έργα είναι παλιά.

Η περιοχή είναι εκτός σχεδίου.

Επίσης στην περίπτωση που δεν μπορεί να γίνει προσωρινή οριοθέτηση με δεδομένο ότι η λεκάνη απορροής του ρέματος είναι 6,5km2  μπορώ να  το χαρακτηρίσω σαν μεσαίο ρέμα (του Ν. 4602/2019) και να πάρω απόσταση 20μ από τον άξονα του ρέματος ή θα πρέπει να πάρω τα 20μ από τις γραμμές πλημμύρας που θα υπολογίσω??

Σας ευχαριστώ!!!

Link to comment
Share on other sites

Eίμαι βέβαιος ότι κάποιοι ειδικοί στα ρέματα θα απαντήσουν, αλλά μέχρι τότε, για ό, τι αξίζει, με βάση κάποια σχετική εμπειρία, μπορώ να απαντήσω ως εξής:

Τα τείχη που έχουν κατασκευαστεί από το Δήμο, είναι παράνομα εάν έχουν γίνει χωρίς εγκεκριμένο τεχνικό σχέδιο. Ως εκ τούτου, δεν μπορούσε να υπάρξει διευθέτηση. Εκτός αν ένας δήμαρχος ή ο διευθυντής της Νομαρχίας τότε, είχε εκδώσει μια ειδική άδεια (την οποία πρέπει να βρείτε) για την κατασκευή των τειχών και της γέφυρας και κατά κάποιο τρόπο τα τεχνικά σχέδια εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς (όπως συμβαίνει) με την υδραυλική ή την τεχνική μελέτη από τα γραφεία. Ωστόσο, ακόμη και σε μια τέτοια περίπτωση, κατά την άποψη μου, πρέπει να ήταν πολύ δύσκολο ή αδύνατο, να είχε πάει σε ΦΕΚ (αλλιώς δεν θα ρωτούσεs) και αν αυτό εχεi γίνει, μερικοί μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα.

Ένα «μεσαίο» ρεμα πρέπει σίγουρα να έχει οριοθετημένες γραμμές (γραμμές πλημμύρας), ακόμη και αν έχει παλιά έργα διευθέτησης. Δεδομένου ότι αυτό δεν το έχει, μπορεί να πραγματοποιηθεί προσωρινή οριοθέτηση από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου, αρκεί να μην υπάρχει νέο έργο διευθέτησηs. Δεν ξέρω αν μια λεκάνη απορροής 6,5 χλμ, απαγορεύει μια προσωρινή οριοθέτηση. Το έχεis διαβάσει στο Ν 4258/2014 σε κάποια ενότητα;

Ή αλλιώς, εάν προτείνονται εργασίες διευθέτησηs, με οριοθέτηση, τότε απαιτείται πλήρης υδραυλική μελέτη με μελέτη περιβαλλοντικών προτύπων και απαιτείται δημοσίευση στο ΦEK, δεν ισχύουν οι προϋποθέσεις της προσωρινής οριοθέτησης. Σε αυτήν την περίπτωση, ίσως είναι δυνατόν να παραμείνουν τα υπάρχοντα τείχη και η γέφυρα, εάν η μελέτη θα προτείνει αλλαγές - βελτιώσεις σε υπάρχοντα τείχη και γέφυρα & θα εξασφαλίσει ότι μπορεί να περάσει επαρκής όγκος νερού (για μια περίοδο 50 ετών δεδομένων), αλλά η απόσταση ενός νέου κτηρίου από τις γραμμές πλημμύρας θα πρέπει να είναι στα 20 μέτρα όπως σωστά υποθέτεiς.

Ελπίζω ότι αυτό βοηθά κάπως....

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

καλησπέρα σε όλους. Μήπως γνωρίζει κανείς, βάσει ποιου νόμου (άρθρο, φεκ) ορίζεται υποχρεωτικά απόσταση κτηρίου 20 μ. στην εκτός σχεδίου δόμηση και στην εντός; Το διαβάζω παντού ότι ισχύει, αλλά δε βρίσκω τη σχετική διάταξη. Επίσης, έχω περίπτωση αγροτεμαχίου με οικοδομική άδεια του 2014, στην οποία δεν έχουν δείξει το ρέμα στο τοπογραφικό. Το φρύδι του ρέματος είναι στα 10 μ. από το πρόσωπο του αγροτεμαχίου και 40 από το κατασκευασμένο κτήριο. Υπάρχει πρόβλημα με την άδεια από τη στιγμή που δεν υπάρχει οριοθέτηση; Στη δήλωση του νέου τοπογραφικού διαγράμματος πρέπει να αναγραφεί ότι απαιτείται οριοθέτηση του υδατορέματος; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

ν 4258/14

ΑΡΘΡΟΝ-9 
Μεταβατικές διατάξεις

4. Έως την έκδοση του προεδρικού διατάγματος που προβλέπεται στην παρ.1  του Αρθ-28   του Ν-4067/12, οι αποστάσεις δόμησης από τις γραμμές πλημμύρας που αναφέρονται στην παρ.2 του Αρθ-5 του παρόντος ορίζονται ως εξής: 
Α. Για τις εντός σχεδίου και εντός ορίων οικισμών περιοχές, απόσταση 10 μέτρων από κάθε μία των γραμμών πλημμύρας και 
Β. για τις εκτός σχεδίου περιοχές, απόσταση 20 μέτρων από κάθε μία των γραμμών πλημμύρας. 
επιπλέον του Ν. 4258 διάβασε το άρθρο 28 Ν. 4067/12 και το άρθρο του ν. 4258 που αφορά τα μικρά υδατορέματα τα οποία δύναται να εξαιρούνται της οριοθέτησης.

Προ Ν. 4258 η Πολεοδομία χορηγούσε άδεια έχοντας κάνει προσωρινή οριοθέτηση (δες και άρθρο 6 του κτιριοδομικού κανονισμού).

Ίσως λόγω απόστασης θέσης κτιρίου μεγαλύτερης των 20 μ από το φρύδι να μην προέβησαν σε προσωρινή οριοθέτηση. Δες ενδελεχώς το φάκελο της Ο.Α για τα περαιτέρω.

Link to comment
Share on other sites

On 8/13/2020 at 7:49 PM, Pavlos33 said:

Αν τοποθετηθεί στο εκτός οικισμού τμήμα η οικοδομή θα τηρήσεις τις διατάξεις περί εκτός σχεδίου οπότε 20 κατ ελάχιστον από την καθορισμένη γραμμή πλημμύρας.

Δεν είναι έγκυρο ότι το οικόπεδο είναι αρτιο και οικοδομήσιμο όταν ένα τμήμα του βρίσκεται εντός της ζώνης; Ως εκ τούτου, μπορεί η οικοδομήσιμotήta του, η οποία καθορίζεται από τη θέση του οικοπέδου (θεωρείται εντός της ζώνης λόγω του τμήματος που βρίσκεται στηv ζώνη) να ισχύει επίσης-va καθορίζεi (για) την απόσταση του κτιρίου από το ρέμα, ανεξάρτητα από το ποια πλευρά (εντός ή εκτός) της ζώνης είναι; έτσι, σε αυτήν την περίπτωση, καθώς το οικόπεδο είναι άρτιο και οικοδομήσιμο λόγω του μέρους του εντός της ζώνης, μπορεί να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον δέκα και όχι είκοσι μέτρων από το ρέμα;

Link to comment
Share on other sites

On 23/4/2021 at 5:38 ΜΜ, Kotrivis said:

..(θεωρείται εντός της ζώνης λόγω του τμήματος που βρίσκεται στηv ζώνη) ..

Aν εννοείς την ζώνη των 500μ απο τα όρια οικισμού ,  μιλάμε για εκτός σχεδίου περιοχή , άρα ισχύουν οι εκτός σχεδίου αποστάσεις για τα ρέματα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
On 4/24/2021 at 5:08 PM, avgoust said:

Aν εννοείς την ζώνη των 500μ απο τα όρια οικισμού ,  μιλάμε για εκτός σχεδίου περιοχή , άρα ισχύουν οι εκτός σχεδίου αποστάσεις για τα ρέματα.

Ευχαριστώ, δεν αναφερόμουν σε αυτό. Αναφερόμουν στην απόσταση από το ποτάμι, για το εκτός ζώνης κομμάτι του οικοπέδου. Αναρωτήθηκα αν το άλλο μέρος του οικοπέδου που βρίσκεται εντός της ζώνης, ωφελεί επίσης το μέρος που δεν είναι εντός της ζώνης (σχ με την απόσταση). Η κατανόησή μου τώρα είναι ότι δεν το βοηθά και ότι χρειάζονται 20 μέτρα για το εκτός ζώνης τμήμα του οικοπέδου

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

(μεταφέρθηκε στο παρόν θέμα. Pavlos 33)

καλησπέρα σε όλους,

Θα ήθελα τη βοήθειά σας σε ένα θέμα που με ταλαιπωρεί εδώ και καιρό και δεν μπορώ να βγάλω άκρη.

Έχω ξεκινήσει διαδικασία αδειοδότησης για ένα έργο της 4ης ομάδας (επεξεργασίας αποβλήτων), και έως τώρα έχει εκδοθεί η βεβαίωση χωροθέτησης (δεν έχω προχωρήσει στην υποβολή της ΜΠΕ ακόμα).

Σε απόσταση 5 μέτρα περίπου από το οικόπεδο, διέρχεται ένα ρέμα (αποτυπώνεται και στους χάρτες της ΓΥΣ και στα σχέδια διαχείρισης ΛΑΠ). Η χωροθέτηση του έργου έχει γίνει (στο σχέδιο) και η απόσταση μεταξύ του ρέματος (φρύδι) και του πλησιέστερου σημείου δόμησης (κτιρίου) είναι μεγαλύτερη από 20 μέτρα (περίπου 24μέτρα). Στο σημείο αυτό να τονίσω ότι το εν λόγω ρέμα έχει λεκάνη απορροής μεγαλύτερη του 1τ.χλμ άρα δεν εντάσσεται στις εξαιρέσεις από την οριοθέτηση.

Διαβάζοντας λοιπόν ό,τι νομοθεσία υπάρχει για την οριοθέτηση των ρεμάτων, δεν βρίσκω πουθενά ποιες είναι οι προϋποθέσεις που υποχρεώνουν κάποιον να κάνει οριοθέτηση ρέματος. Το μόνο σχετικό είναι μία αναφορά στο νοκ για δόμηση πλησίον ρεμάτων, όπου αναφέρεται ότι στη περίπτωση που δεν έχει γίνει οριοθέτηση πρέπει να τηρείται απόσταση μεγαλύτερη των 20μ μεταξύ της δόμησης και μίας γραμμής που ορίζει η πολεοδομία.

Τα ερωτήματά μου λοιπόν είναι τα εξής:

1) Υπάρχει κάποια ελάχιστη θεσμοθετημένη απόσταση μεταξύ ενός προτεινόμενου έργου και πιθανού ρέματος κάτω από την οποία να γίνεται υποχρεωτικά οριοθέτηση του ρέματος ή όχι? 

2) Εάν προχωρήσω στην έκδοση περιβαλλοντικών όρων χωρίς να κάνω οριοθέτηση ρέματος, υπάρχει περίπτωση κατά την έκδοση της άδεια δόμησης να μου ζητήσει η πολεοδομία να προχωρήσω στην οριοθέτηση του ρέματος? 

3) Η γραμμή αυτή που ορίζει η πολεοδομία για τη τήρηση των 20 μέτρων, που ακριβώς χαράσσεται σε σχέση με το ρέμα?

Δυστυχώς υπάρχει έλλειψη χώρου στο συγκεκριμένο οικόπεδο και οι εγκαταστάσεις ίσα που χωράνε. Εαν με υποχρεώσουν να κάνω οριοθέτηση ρέματος και περιοριστεί και άλλο ο χώρος μου, θα το ακυρώσω το έργο. Δε θέλω να ταλαιπωρήσω το πελάτη τόσο καιρό με άδειες και στο τέλος όταν πάει να βγάλει άδεια δόμησης να διαπιστώσει ότι δεν γίνεται το έργο.

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Καλημέρα, έκανα διευθέτηση σε τμήμα μικρού υδατορέματος εντός οικισμού. Από αυτά που διαβάζω έχω καταλάβει ότι πλέον οι γραμμές οριοθέτησης που ταυτίζονται με τις γραμμές του τεχνικού έργου αποτελούν και το όριο από το οποίο πρέπει να τηρηθούν οι αποστάσεις δόμησης, τύπου σε επαφή ή σε απόσταση 2,5μ από αυτό το όριο ή ότι ισχύει, πάντως όχι στα 10μ από τις γραμμές πλημμύρας...αλλιώς γιατί κάναμε διευθέτηση κι όχι προσωρινή οριοθέτηση? Σωστά?

Edited by Roukat
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.