Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

@civilas

Αν έχεις ένα πιάτο ζελέ κουνάς το πιάτο οριζόντια έχεις κάποιες μετακινήσεις. Όσο πιο συμπαγές είναι το υπέδαφος τόσο μικρότερες οριζόντιες μετακινήσεις έχεις...άρα μικρότερες διατμητικές δυνάμεις που μεταφέρονται στο κτίριο.

 

------------------------------------------------------------------------

 

...μόλις έφαγα τον ... ζελέ και τοποθέτησα στο πιάτο ένα κομμάτι γρανίτη αλλά αυτή τη φορά ανεβοκατεβάζω το πιάτο.

Που "πονάει" σε αυτή την περίπτωση μία κατασκευή;

Δημοσιεύτηκε
Θα προσπαθήσω να σου εξηγήσω με απλά λόγια...Το έδαφοσ ή σχηματισμός πάνω στο οποίο είναι χτισμένη μία κατασκευή φαντάσου το ως ένα στρώμα ζελέ. Αν έχεις ένα πιάτο ζελέ κουνάς το πιάτο οριζόντια έχεις κάποιες μετακινήσεις.

 

Η παρομοώση με ζελέ, ισχύει για εδαφικούς σχηματισμούς, όπου κατά την διάρκεια του σεισμού η συμπεριφορά τους είναι ελαστική (όπως και του ζελέ). Αυτό ισχύει εξαιρετικά σπάνια. Οι εδαφικοί σχηματισμοί έχουν κυρίως ανελαστική συμπεριφορά και "σπάει" η ταλάντωση. Δεν διατηρείται όπως σε ένα ζελεδοέδαφος.

Δημοσιεύτηκε

Tα διώροφα κινδυνεύουν περισσότερο από τα σεισμικά φορτία όταν εδράζονται σε βραχώδη εδάφη.

Δημοσιεύτηκε

και για να συμπληρώσω τον civilas με κάτι που άκουγα απο τους καθηγητές μου στα μικράτα μου στις αρχές της δεκαετίας του 80.... Μαλακό έδαφος-σκληρό (άκαμπτο) κτίριο , βράχος - μαλακό (ευκαμπτο) κτίριο.

Δημοσιεύτηκε

Ευάγγελε , αυτό έχει να κάνει με την επιλογή της θεμελίωσης.

Περί αλληλεπίδρασης ισχύει αυτό που ανέφερα πριν και ουσιαστικά το είπε και o cna στο post#2.

και ο astranalysis

Θυμάμαι κάτι που παπαγαλίζαμε σαν φοιτητές όταν καναμε την πρώτη επαφή με το ΚΩΣ ΙΙΙ (αντισεισμικό) στο πανεπιστήμιο."μαλακά εδάφη μονοόροφα κτήρια, βραχώδη εδάφη πολυόροφα κτήρια".

Περισσότερα βλ. διάγραμμα Seeds (σημειώσεις Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής-Πιτιλάκη)

Δημοσιεύτηκε
Φροντίζεις η θεμελιώδης ιδιοπερίοδος του κτηρίου να μην συμπίπτει με την ιδιοπερίοδο του εδάφους στο οποίο θεμελειώνεις οπότε αποφεύγονται οι μέγιστες μετακινήσεις που αναφέρεις λόγω συντονισμού...

 

Ο συντονισμός δεν αφορά ιδιοπερίοδο εδάφους-κατασκευής, αλλά ιδιοπερίοδο διέγερσης-κατασκευής.

Δημοσιεύτηκε

@ georg coco

 

τώρα που έφαγες το ζελέ, βάλε μία πάστα και κούνα το πάλι. Κατάπιε την πάστα και βάλε ένα κομμάτι κορμό (το γλυκό) και επανέλαβε αυτό. Δεν παρατηρείς τίποτα; Όσο για τον γρανίτη δεν πατάει καλά πάνω στο πιάτο σου άρα μας τα χαλάει λίγο στην θεμελίωση.

 

@ jackson

 

Ο σκοπός του παραδείγματος δεν αποσκοπούσε ούτε στο ελάχιστο να αγγίξει την ελαστικότητα ή μη του εδάφους. Ήταν απλά για να κατανοηθεί ότι κατι μαλακό/χαλαρό μπορεί να μεταφέρει μεγαλύρετες οριζόντιες δυνάμεις στο κτήριο σε σύγκριση με κάτι σκληρό/συνεκτικό. Δεν έκανα προσομοίωση. Αν έχεις κανένα sofware κάνε και πες στο παιδί εγώ δεν έχω χρόνο. Νομίζω ότι κατάλαβε όμως με αυτά που ειπώθηκαν.

Δημοσιεύτηκε

jackson λάθος διατύπωση (σε απόλυτους όρους). Έχεις δίκιο. Απλώς είναι πιό εύκολο να καταλάβει κανείς τον συντονισμό παρά το παρακάτω:

 

"Μαλακά εδάφη μετατοπίζουν το μέγιστο του φάσματος επιταχύνσεων προς τα δεξιά με αποτέλεσμα εύκαμπτα κτήρια (μεγάλου ύψους) με μεγάλη θεμελιώδη περίοδο να είναι ευπρόσβλητα από σεισμό σε εδάφη αυτού του είδους. Αντίθετα, δύσκαμπτα κτήρια (μικρού ύψους) εμφανίζονται ευπρόσβλητα σε σκληρά εδάφη όπου τα μέγιστα του φάσματος βρίσκονται μετατοπισμένα ως προς τα αριστερά."

Δημοσιεύτηκε

Εγώ πιστεύω ότι το θέμα είναι πολύπλοκο. Για αυτόν τον λόγο και ο ΕΑΚ δεν δίνει μικρότερες σεισμικές δυνάμεις αναλόγως το έδαφος αλλά απλά μετακινεί το πλατό του φάσματος. Όπως γράφει και ο Γκαζέτας στις "Σημειώσεις Εδαφοδυναμικής" - Ε.Μ.Π. μπορεί να έχουμε ενίσχυση αλλά μπορεί να έχουμε και εξασθένιση της σεισμικής επιτάχυνσης στην επιφάνεια του εδάφους ανάλογα με το πάχος του εδάφους και τις διάφορες στρώσεις.

 

Παρουσιάζει δύο περιβάλλουσες φασμάτων σεισμών από Ιαπωνία όπου φαίνεται ότι στο βραχώδες έδαφος ο λόγος Sa/g είναι μεγαλύτερoς από ότι στο χαλαρό έδαφος. Το πλατό του φάσματος είναι μετατοπισμένο στα χαλαρά εδάφη προς τα δεξιά δηλαδή προς τις μεγαλύτερες ιδιοπεριόδους (μεταξύ περίπου 0,2 και 2sec) ενώ στο βραχώδες έδαφος το πλατό είναι πολύ μικρό και περίπου μεταξύ 0,2 και 0,7sec.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.