Μετάβαση στο περιεχόμενο

Θα επιλύσει η «κρίση» προβλήματα δεκαετιών;  

23 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Θα επιλύσει η «κρίση» προβλήματα δεκαετιών;

    • ναι
      4
    • όχι
      19


Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Αγαπητοί συνάδελφοι, αφού ξεκίνησαν στον τομέα του φόρουμ «κουβέντα» να συζητούνται μεταξύ άλλων και διάφορα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας, παραθέτω εδώ μια ψηφοφορία με ναι-όχι και τρία σημεία για προβληματισμό και πρόσκληση για διάλογο:

 

Α. Ας αφήσουμε στην άκρη για λίγο τους προβληματισμούς που δημιουργούνται για «απλά» πράγματα, όπως π.χ. ποιος φταίει ή αν θα είμαστε του χρόνου στην ΕΕ ή αν θα έχουμε ευρώ ή δραχμές ή αν έχει κάποιο νόημα ο εθνικός λογαριασμός για το χρέος κλπ κλπ και ας δούμε από λίγο ψηλότερα την κατάσταση, πέρα από την καθημερινότητα και τον ηλεκτρομαγνητικό θόρυβο της υπερ-πληροφόρησης.

Από ένα άρθρο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ, βλέπουμε ότι σύμφωνα με τη λίστα του Forbes 2010, εν μέσω της μεγαλύτερης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης από το 1930:

 

  • Οι δισεκατομμυριούχοι παγκοσμίως είναι 1.011 από 793 πέρυσι, αύξηση 27,5%!
  • Στις ΗΠΑ (των 7 εκ. χαμένων θέσεων εργασίας) οι δισεκατομμυριούχοι αυξήθηκαν κατά 12,3% και η περιουσία τους κατά 18,2%!
  • Οι Ευρωπαίοι κροίσοι αυξήθηκαν κατά 26,5% και η περιουσία τους κατά ...50%!
  • … (διαβάστε το άρθρο)

Αν λοιπόν κάνουμε την αναγωγή, ως γνώστες των εφαρμοσμένων μαθηματικών που είμαστε οι περισσότεροι σε αυτό το φόρουμ μηχανικών, αν αφήσουμε στην άκρη τις υπαρκτές αδυναμίες του «ελληνικού μοντέλου», αν δούμε τη «συνολική εικόνα», μήπως τελικά είναι αλήθεια ότι «λεφτά υπάρχουν»; Μήπως όμως το χρήμα φεύγει από τους πολλούς και όλο και περισσότερο συγκεντρώνεται στους λίγους;

 

 

Β. Αυτή τη χρονική περίοδο η χώρα μας βρίσκεται στη διεθνή επικαιρότητα εξαιτίας της δημοσιονομικής κρίσης. Όμως έχει διαπιστωθεί ότι η «ελληνική κρίση» είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Πολύ ενδιαφέρον είναι ένα άρθρο του Niall Ferguson που δημοσιεύτηκε πριν λίγο καιρό στους Financial Times, το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ (και σε αναδημοσίευση εδώ και εδώ).

 

Εκτός από την ενδιαφέρουσα αναφορά στη μαθηματική Θεωρία του Χάους στην 4η και 5η παράγραφο (κλασματική γεωμετρία, πολλαπλασιαστές – τα εφαρμοσμένα μαθηματικά που γράφω παραπάνω), το πολύ σημαντικό είναι στην τελευταία παράγραφο:

 

«On reflection, it is appropriate that the fiscal crisis of the west has begun in Greece, the birthplace of western civilization. Soon it will cross the channel to Britain. But the key question is when that crisis will reach the last bastion of western power, on the other side of the Atlantic.»

 

Σχετικό είναι επίσης και το άρθρο εδώ, από το οποίο επισημαίνω το:

 

«Σκοπός των τραπεζών είναι να αποκομίσουν κέρδος. Προκειμένου να τον πετύχουν, παίζουν παιχνίδια, όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά και με τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, ακόμη και την Αμερική. Σκοπός των κυβερνήσεων, από την άλλη πλευρά, είναι να επιβιώσουν.»

 

Επίσης, αναλυτικό και πολύ χρήσιμο - αν θέλουμε να σχηματίσουμε τη «συνολική εικόνα», είναι το άρθρο εδώ.

 

Μήπως λοιπόν η «εκπαίδευση» από διάφορα τοπικά, ξένα και διεθνή ΜΜΕ για το πόσο «άχρηστοι» είμαστε εμείς οι έλληνες γίνεται για να κρύψει τις παραπάνω αλήθειες; Τι συναισθήματα σας γεννάει το να σας λένε PIGS; Αφού οι φόροι, οι περικοπές των μισθών και τα άλλα μέτρα δεν φτάνουν για να σβήσουν το «χρέος», γιατί επιβάλλονται και τι νόημα έχει τελικά το «εθνικό ταμείο για το χρέος»; Μια από τις απαντήσεις, βρίσκεται στο άρθρο του τελευταίου link:

 

«Ειδικά όσον αφορά τη χώρα μας, γνωρίζοντας ότι μόνο οι μεγάλες κρίσεις, οι δημιουργικές καταστροφές καλύτερα λειτουργούν «εξυγιαντικά» (Schumpeter), θεωρούμε ότι της προσφέρεται επιτέλους μία τεράστια ευκαιρία για να επιλύσει προβλήματα δεκαετιών.»

 

 

Γ. Στη σημερινή κατάσταση, ύστερα από τις προχθεσινές αποφάσεις από την ΕΕ και την ΕΚΤ, ο κίνδυνος παραμένει. Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι άλλος από τη θεραπεία με ηλεκτροσόκ του «συλλογικού τραύματος», οι πρώτες δόσεις ήδη δόθηκαν στον «ασθενή-πειραματόζωο». Σχετικά είχα γράψει σε αυτό το post, δίνοντας και links πηγών - τεκμηρίωσης, δυστυχώς όμως είχε χαθεί μέσα στο «θόρυβο» του φόρουμ. Όποιος συνάδελφος θέλει ας ανατρέξει εκεί (η αναφορά στον «ποιμένα» εδώ).

 

Δε νομίζω ότι θα ζήσουμε γεγονότα Χιλής ή Αργεντινής, όμως εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις νομίζω ότι δεν θα τις αποφύγουμε. Από τα links περί «κοινωνικού κλονισμού» κρατάω το:

 

Information is shock resistance. Arm yourself.”

Δημοσιεύτηκε

Στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες , στο τέλος υπάρχει η Νέμεσις , όπου συνήθως ο υιός σκοτώνει τον πατέρα , ώστε να επέλθει η Κάθαρσις .

 

Αυτό αρχίζουμε να ζούμε τώρα .

Δημοσιεύτηκε

εγώ θα πω οτι μαλον τα πραγματα ειναι πιο απλά.η κριση δηλαδη δεν ειναι παρα η διορθωση της υπερβολης.

Και στο προσφατο παρελθον ειχαν υπαρξει πολλες υπερβολες.αναφερω μερικες:

Oι τραπεζες εκαναν οτι ειναι δυνατον να δωσουν δανεια ,χωρις να τους ενδιαφερει τιποτα αλλο.

Καθε πικραμενος ανεργος -συνταξιουχος κλπ εγινε ...........κατασκευαστης!!!

Τα οικόπεδα εφθασαν σε εξωφρενικες τιμες.

Εβλεπες (και βλεπεις) επιχειρηματιες να χρεοκωπουν και απλοι κατα τα αλλα ΔΥ(ακομα και μονο μεσης εκπαιδευσης ,σε σημαντικα ποστα ομως) να εμφανιζοντε με βιλλαρες.

Σε ωρισμενες Υπηρεσιες οι συμβασιουχοι ..............δεν χωρουσαν να καθισουν.

Οι μεταναστες εισερχοντε καθε μερα ,σε πρωτοφανη αριθμους.

και ενα σωρο αλλα ....γνωστα και αγνωστα.

θα ηταν ευχης εργο λοιπον να διορθωθουν ενα σωρο πραγματα,οπου η κοινη λογικη πλεον εχει εξοριστη.

οπως λεει και ο μπερτολτ μπρεχτ

Ελπίζω στους σεισμούς που μέλλονται να Ερθουν,

 

να μην αφήσω τη Βιρτζίνιά μου απο την πίκρα να μου σβήσει.

Δημοσιεύτηκε
Γ. Στη σημερινή κατάσταση, ύστερα από τις προχθεσινές αποφάσεις από την ΕΕ και την ΕΚΤ, ο κίνδυνος παραμένει. Ο κίνδυνος αυτός δεν είναι άλλος από τη θεραπεία με ηλεκτροσόκ του «συλλογικού τραύματος», οι πρώτες δόσεις ήδη δόθηκαν στον «ασθενή-πειραματόζωο». [/b]

 

Καλημέρα σε όλους

 

Πρέπει να πω αγαπητέ p.varvaris ότι έχεις πιάσει μερικές μεγάλες αλήθειες οι οποίες σκόπιμα δεν μπορούν να παρουσιαστούν.

 

Καλά τα είπε ο J. Schumpeter στην "θεωρία των κύκλων" και στο "Distructive construction" (τη δημιουργική καταστροφή = όπου αφήνεις να καταρρεύσει ένα μη αναστρέψιμο παραγωγικό περιβάλλον και το ξαναχτίζεις από την αρχή σε σωστές βάσεις... αντί να προσπαθήσεις να το σώσεις, εφόσον θα εξακολουθεί να στηρίζεται στις ίδιες θνησιγενείς δομές και με υψηλότερο κόστος).

 

Για να συμβεί κάτι τέτοιο χρειάζονται:

 

α) Άλλοθι. Όπως για παράδειγμα στις χώρες του πρώην Ανατολικού Συνασπισμού, όπου κατέρρευσε το πολιτικό σύστημα και υπήρχε η απαίτηση από τους πολίτες. Ακολούθησε ένας αχαλίνωτος Φιλελευθερισμός και τώρα σιγά, σιγά επέρχεται ισορροπία.

 

β) Απολυταρχικές εξουσίες. Όπως για παράδειγμα μία Νασερικού τύπου δικτατορία, που σημαίνει πως μπορεί να ξεφύγει και να οδηγηθείς σε άλλα μονοπάτια, όπως εκείνα που πέρασε η χώρα μας στην πρόσφατη ιστορία της με την "επταετία".

 

γ) Ανοχή αν όχι στήριξη από το εξωτερικό (περίπτωση πρώην Ανατολικών χωρών) σε περιβάλλον παγκοσμιοποίησης ή αυτό-απομόνωση αν είσαι αυτάρκης(π.χ Κίνα). Στοιχεία που δεν υπάρχουν λόγο κοινού νομίσματος, κίνδυνος διάσπασης της εύθραυστης συνοχής της Ε.Ε. και επενδεδυμένων συμφερόντων στη χώρα μας (κυρίως με τη μορφή υποθήκευσης της πραγματικής και ονομαστικής οικονομίας με προοπτική πολλών χρόνων...)

 

δ) Σχέδιο για το διάδοχο μοντέλο. Το οποίο με άλλα λόγια σημαίνει σχεδόν καθολική καθαίρεση των σαθρών πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών δομών και αντικατάστασή τους με υγιείς νέες, που με τη σειρά του σημαίνει εσωτερική υποστήριξη από πολίτες με μη διεφθαρμένη νοοτροπία (και που να τους βρεις???) που θέλουν και μπορούν να στηρίξουν τις νέες αλλαγές.

 

ε) "Βίαια" επιβαλλόμενες αλλαγές από δευτερογενείς ή τριτογενείς παράγοντες. Μεγάλες σε έκταση καταστροφές από πόλεμο, φυσικές καταστροφές, εσωτερικές αναταραχές... που δεν θα μπορούσαν να προβλεφθούν ή αποφευχθούν.

 

Επειδή λοιπόν τίποτα από τα παραπάνω δεν συμβαίνει ή δεν μπορεί να επιλεγεί με τον κίνδυνο να παραμείνεις μόνο με την “καταστροφή” χωρίς τη “δημιουργία”, δεν υπάρχει χώρος για τέτοιου είδους αλλαγές. Δεν υπάρχει το άλλοθι. Δεν θα γίνουν ανεχτές οι απολυταρχικές εξουσίες. Δεν θα υπάρξει στήριξη από τρίτες χώρες (αν θελήσεις να προχωρήσεις μόνος σου σε τέτοιου είδους αλλαγές) γιατί θα θέσει σε κίνδυνο τρέχοντα και ήδη υποθηκευμένα μας συμφέροντά τους. Δεν υπάρχει σχέδιο (κυρίως) για διάδοχο μοντέλο που να εγγυάται καλύτερα αποτελέσματα από το σημερινό (και με ποιους να το εφαρμόσεις άλλωστε). Δεν μπορεί να προβλεφθεί "βίαια" αλλαγή (χωρίς να αποκλείεται - αστάθμητος παράγοντας).

 

Έτσι λοιπόν, οι αποφάσεις που πάρθηκαν - χωρίς εμάς, για εμάς - σε επίπεδο Ε.Ε, ΕΚΤ, ΔΝΤ και άλλων, διατηρούν με ασπιρίνες (ή φορμόλη αν θέλετε) το υπάρχον ελληνικό σύστημα (με τη πρόβλεψη και για άλλες χώρες δορυφόρους = υπεργολάβους / καταναλωτές) στηρίζοντας τις εθνικές κυβερνήσεις, μέσω των οποίων προσπαθούν να επιβάλλουν τις όποιες αλλαγές σε μία προσπάθεια διατήρησης συμφερόντων τόσο σε διμερές (χώρα προς χώρα) όσο και σε επίπεδο Ε.Ε. Στο δεύτερο (Ε.Ε.) στηρίζεται και η όσο το δυνατόν ουσιαστικότερη εξυγίανση της χώρας μας. Το έχω ξαναπεί "όσες αλλαγές έγιναν στη χώρα μας προς όφελος του κόσμου, έχουν επιβληθεί με κλωτσιές και μπουνιές από την Ε.Ε."

 

Το μεγάλο ερώτημα όμως εξακολουθεί να παραμένει, "εμείς οι ίδιοι θέλουμε να αλλάξουμε ή που να τρέχεις τώρα στα χωράφια με τις γόβες???"

Για να πετύχουν οι όποιες προσπάθειες αλλαγής θα πρέπει να το πιστέψουμε πάνω απ' όλα εμείς οι ίδιοι και να μην αφήνουμε τα πράγματα σε ένα "κισμέτ". Ας αρχίσουμε από μόνοι μας να αλλάζουμε τα πράγματα και κυρίως τη νοοτροπία μας, που αποτελεί και τον πυρήνα του όλου προβλήματος

 

Χωρίς να είμαι από φύση απαισιόδοξος (το αντίθετο θα έλεγα), αν δεν αλλάξει η νοοτροπία μας δεν θα καταφέρουμε τίποτα και γ’ αυτό ψηφίζω ΟΧΙ στη δημοσκόπηση του p.varvaris

Δημοσιεύτηκε

Δεν διάβασα τις παραπομπές που έχεις στο post σου, θα το κάνω αμέσως μετά όμως.

Η απόψη που έχω είναι ότι τίποτα δεν θα αλλάξει παρά μια ακόμα μεγαλύτερη μεταφορα "πλούτου" από τα χαμηλότερα και μεσαία στρώματα στα υψηλότερα.

Και να μην πιάσουμε τις "θεωρίες συνωμοσίας" πως όλη η κρίση είναι κατασκευασμένη από καποιους για τον παραπάνμω ακρίβως λόγο. Και τίποτα δεν γίνεται τυχαία.

Εγω μεχρι στίγμης δεν βλέπω κανέναν να αντιδραει.

Οταν όλη μας η "επανάστατικότητα" εξαντλήτειται στο να βλέπουμε τον Λαζόπουλο και Ράδιο Αρβύλα στην τηλεόραση από τον κανάπε μας, και να λέμε τι κάλα που τα λενέ, δεν θα αλλάξει ποτέ τίποτα. Οι οποίοι προσωπίκα μου αρέσουν ώς σατυρίκοι καλλιτέχνες, αλλά οι ανθρώποι αυτόι κάνουν σάτυρα τίποτα παραπάνω, ούτε θα αλλάξει τίποτα ούτε αυτός είναι ο σκόπος τους. Για να αλλάξει κάτι πρέπει ΕΜΕΙΣ να κάνουμε. Δυστυχώς έιναι όπως λέει και κάποιός "γραφίκος" "Σηκωθείται από καναπέδες - κρεββατιά - μπαουλοντιβάνα κτλ" - ΟΧΙ να τρέξουμε να καταναλώσουμε όμως αλλά να ζητήσουμε το δίκιο μας.

Το πρόβλημα είναι σαφώς γενικότερα αλλά βεβαία θα χτυπησεί πρώτα χώρες όπως η Ελλάδα που δεν παράγουμε ΤΙΠΟΤΑ και μόνο καταναλώνουμε Cayenne και Louis Vuitton.

Εχούμε και όλες τις ιδιαιτερότητες μας ως χώρα, οπότε καλώς τα δεχτήκαμε.

Εγώ περιμένω από το χειρότερο μέχρι το πολύ κακό να συμβεί. Τιπότα καλό. Αφου ξεκινήσαμε τωρα δεν θα σταματήσουμε την κατηφόρα.

 

Δες ακόμα και από εδώ μεσα από το forum την νοοτροπία αρκετών.

Ολοι θεωρούμε ότι έμεις δεν φταίμε σε τίποτα, ότι μας χρωστάνε οι αλλοί ή το κράτος.

Πιστεύουμε ότι έτσι θα λύθει τίποτα ?

Οχί βεβαιά στην καλυτέρη κάποιοι θα βρούν τρόπους να σώσουν τον κ*** τους ίσως και να εξασφάλισουν και τα παοδιά τους, και αυτό είναι, "όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε"

Εγω γύρω μου βλέπω μονο νέους φοβισμένους, μεσήλικες συμβιβασμένους ή πουλημένους και γέρους κουρασμένους. Τι να περιμένω τον Θεο να κατέβει να σώσει τον κόσμο ?

 

Στην Αθήνα ακόμα σαββάτο βράδυ δεν μπόρεις να κυκλοφορήσεις γίνεται χαμός πάντου. Κρισή - κρίση αλλά τα μπουζούκια γεμάτα Παρασκευή - Σάββατο.

Η βενζίνη θα παέι δύο ευρώ το λίτρο αλλά κανεις μας δεν έχει περιορίσει τις μετακινήσεις με το αυτοκίνητο. Μην μου πείτε ότι δεν μπορούμε να τις περιορίουμε γιατι είναι γελοίο. Ισώς να μην μπορόυμε να περιορίσουμε τις μετακινήσει για την δουλεία (που ακόμα και αυτό καποιόι το μπορούν), αλλά όλες τις υπόλοιπες μπόρουμε. Και αυτά είναί μόνο δύο παραδείγματα απο τα αμέτρητα, απλώς θα είναι ανούσιο να γραψω για the mall , super markets κτλ κτλ. Πιστεύω όλοι βλέπουμε καθημερίνα τι γίνεται γύρω μας.

Μαυρό χρήμα υπάρχει πολύ και όχι μονό στην Ελλάδα. Και όπως μαζεψάν ένα μεγάλο κομμάτι της πίτας με το χρηματιστήριο και με όλα τα σκάνδαλα έτσι θα σύνεχίσουν μέχρι να μην μείνει τίποτα τώρα με την κρίση.

Η μήπως νομίζουμε ότι αυτά δεν τα βλέπουν οι κυβερνώντες ?

 

Πλέον πιστεύω ότι ο κόσμος οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στην "εφιάλτική" κοινωνία των cyberpunk μυθιστορημάτω του Philip Dick, του William Gibson κτλ. Ισως σε εκατό χρόνια ίσως σε τρίαντα.

 

Τουλάχιστον στην χειρότερη αμά δεν έχουμε ούτε το νοίκι να πλήρωσουμε θα παω στο Αγιό Ορος στα καψοκαλύβια να γίνω μοναχος και να παει να γ****** η κρίση τους, θα ζω με στραγάλια και προσευχή. Ευτυχώς δεν έκανα παιδιά να μετανιώνω τώρα σε τι κόσμο θα τα αφήσω, εγω θα φύγω πριν προλάβω να δω τα χειρότερα ελπίζω.

 

Ασχετο αλλά χτες ήρθαν οι Fates Warning για live και άνοιξε η καρδιά μου, θυμήθηκα τα νιάτα μου.

 

EDIT: Τώρα διάβασα το post σου Periklis, συμφώνω απόλυτα ιδίως με τις τελεύταίες δύο παραγράφους σου.

 

Οπώς και με αύτο από την παράπομπη του p.varvaris, ενδιαφέροντα όσα γράφονται στις παραπομπές σου.

Θεωρούμε λοιπόν ότι, εάν παραμείνουμε στη «στείρα αυτοκριτική», καθώς επίσης εάν ο κάθε Έλληνας δεν αναλάβει προσωπικά την ευθύνη της αλλαγής, εάν δηλαδή δεν αναρωτηθεί τι ακριβώς μπορεί να κάνει ο ίδιος, στο δικό του «μικρόκοσμο», έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος, πολιτισμός και επιστροφή στο «επίπεδο» εκείνης της χώρας, η οποία έθεσε τις βάσεις της Δημοκρατίας «εξημερώνοντας τον άνθρωπο», τότε δυστυχώς θα έχει δίκιο - δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή και δεν πρόκειται να ξεφύγουμε ποτέ από το τέλμα.
Δημοσιεύτηκε

Το σημαντικό σε αυτή τη ψηφοφορία δεν είναι το πόσα ναι ή πόσα όχι, αλλά ο προβληματισμός που δημιουργεί το ερώτημα από μόνο του…

 

Και βέβαια η πρόθεση να μοιραστώ με συναδέλφους πληροφορίες και υλικό που εντόπισα ("η γνώση είναι δύναμη") αλλά και η κατάθεση στη δημόσια συζήτηση (ενός κυρίως τεχνικού φόρουμ) των απόψεων που έχουμε για τη δημοσιονομική κρίση και το πού τελικά θα μας οδηγήσει αυτή η κατάσταση.

 

Το θέμα της "διαφθοράς" στην Ελλάδα έχει προβληθεί ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, ένα από αυτά που πρέπει να αλλάξουν. Και σε συνθήκες "κρίσης" είναι πιο εύκολο να γίνουν οι κινήσεις που χρειάζονται, χωρίς να είναι απαραίτητο να φτάσουμε σε καταστάσεις Δημιουργικής Καταστροφής. Είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά;

 

Σίγουρα όχι. Υλικό για σκέψη: Η οργάνωση κατά της διαφθοράς "Διεθνής Διαφάνεια – Ελλάς" οργανώνει ημερίδα με τίτλο "Κράτος & Διαφθορά: δημιουργώντας συνθήκες διαφάνειας". Ο πρωθυπουργός ζητάει από τους υπουργούς απολογισμό μέχρι την ημερίδα (τόσο σημαντική είναι!). Επιπλέον πληροφορίες για την ΜΚΟ "Διεθνής Διαφάνεια", εδώ.

 

Στην Αργεντινή, τουλάχιστον πριν την κατάρρευση, η διαφθορά ήταν τόσο διαδεδομένη που είχε γίνει Καθεστώς. Το ονόμασαν Μαφιοκρατία. Κάποιοι έχουν ονομάσει το ελληνικό καθεστώς Κλεπτοκρατία (σχετικά εδώ, εδώ και εδώ).

 

Βρήκα ένα ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει την οικονομική κατάρρευση της Αργεντινής - νομίζω πρέπει να το δουν όλοι, επειδή υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες με την κατάσταση "κρίσης" που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η χώρα μας. Ακολουθούν οι συνδέσεις για τα πρώτα 10 από τα 12 μέρη, με ελληνικούς υπότιτλους - σε μερικές ημέρες θα ανεβούν στο youtube και τα υπόλοιπα 2 (από τον blogger Antinemesis).

Δημοσιεύτηκε

ψήφισα οχι

απλά γιατί το έργο το έχω ξαναδεί

αν αυτή την φορά έχει τέλος πιό άσχημο λίγο ενδιαφέρει

αφού ξέρουμε λίγο-πολύ ποιό θα είναι

τα ξαναλέμε

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.