Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Ασφαλιστικό χαράτσι χωρίς ουσιαστική ανταπόδοση ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση σε περίπου 600.000 εργαζόμενους που έχουν διπλή απασχόληση.

 

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο και με μοναδικό στόχο την αύξηση των εσόδων των ταμείων, το υπουργείο Εργασίας θα υποχρεώσει όλες τις κατηγορίες των εργαζομένων να ασφαλίζονται εκτός από τον κύριο φορέα τους και στο αντίστοιχο κλαδικό ταμείο της δεύτερης απασχόλησής τους. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να επηρεάσει:

 

-Περίπου 100.000 επιστήμονες-ελεύθερους επαγγελματίες και δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι όταν έχουν μια ετεροαπασχόληση δεν υποχρεούνται μέχρι σήμερα σε αντίστοιχη ασφάλιση, έστω και αν πρόκειται για εντελώς διαφορετικό κλάδο. Πρόκειται κυρίως για μηχανικούς, γιατρούς και δικηγόρους οι οποίοι όταν έχουν στο όνομά τους και λειτουργούν ένα κατάστημα ή ένα ξενοδοχείο δεν υποχρεούνται, εκτός του ΤΣΑ, του ΤΣΑΥ ή του Ταμείου Νομικών αντιστοίχως, να ασφαλίζονται και στον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ). Το ίδιο ισχύει για αστυνομικούς ή δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι νόμιμα ασκούν δεύτερο επάγγελμα.

 

-Ολους τους νέους, μετά το 1992, ασφαλισμένους οι οποίοι απαλλάσσονται της υποχρέωσης για διπλή ασφάλιση με τον νόμο 2084/92 (Σιούφα). Σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων ανήκουν σχεδόν οι 2 στους 3 εργαζόμενους σήμερα και σίγουρα η συντριπτική πλειονότητα των οικονομικών προσφύγων (μετανάστες) οι οποίοι εισήλθαν στη χώρα μετά το 1990 και εμφανίστηκαν στο ασφαλιστικό σύστημα -όσοι εμφανίστηκαν- πολύ αργότερα. Υπολογίζεται ότι σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων ανήκουν σήμερα 3 εκατομμύρια ασφαλισμένοι εκ των οποίων οι 500.000 εξ αυτών ασκούν και μια δεύτερη δουλειά, χωρίς όμως υποχρέωση ασφάλισης και σε δεύτερο ταμείο. Σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, με το νέο ασφαλιστικό νόμο θα «θεσμοθετηθεί η παράλληλη απασχόληση για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων που έχουν ασφαλιστεί από το 1993». Για να συνεχίσει σε πιο ειδικά θέματα όπως: «πρότασή μας είναι να συμπεριλάβει το μέτρο και τους δημόσιους υπαλλήλους».

 

Στην περίπτωση της διπλής ασφάλισης το μόνο προφανές όφελος είναι η αύξηση των εσόδων των ταμείων. Αντίθετα, δεν φαίνεται να προκύπτει σαφές κέρδος (ανταποδοτική παροχή) και για τους ασφαλισμένους οι οποίοι θα βλέπουν τις υψηλές εισφορές τους να καταλήγουν στον πίθο των Δαναΐδων του ασφαλιστικού.

 

Ο λόγος γιατί οι προ του 1993 ασφαλισμένοι (επιστήμονες και δημόσιοι υπάλληλοι), από τους οποίου η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει άνω των 200 εκατ. ευρώ το χρόνο, βρίσκονται ήδη κοντά στο όριο της σύνταξης και είτε δεν υφίστανται τα χρονικά περιθώρια για θεμελίωση και δεύτερου συνταξιοδοτικού δικαιώματος (τουλάχιστον 15ετία στο 65ο έτος της ηλικίας) είτε ο ασφαλισμένος πρέπει να βγει στη σύνταξη από την μια απασχόληση (π.χ. στο 58ο ή 60ό έτος) και να συνεχίσει την εργασία στη δεύτερη δουλειά προκειμένου να συμπληρώσει τις προϋποθέσεις της δεύτερης σύνταξης.

 

Οι μετά το 1993

 

Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους «νέους» (μετά το 1993) ασφαλισμένους οι οποίοι, στην περίπτωση που υποχρεωθούν σε παράλληλη ασφάλιση, θα πληρώνουν επιπλέον εισφορές από 11% (υποχρεωτική ασφάλιση σε κύρια και επικουρική σύνταξη συν 20% ο εργοδότης όταν πρόκειται για μισθωτούς), και έως 300 ευρώ το μήνα στον ΟΑΕΕ, στην περίπτωση που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα. Οι εισφορές αυτές όχι μόνο θα πάνε στράφι αλλά θα λειτουργούν και εις βάρος των ασφαλίστρων στην πρώτη (κύρια) απασχόληση (αντικίνητρα). Και τούτο για δύο λόγους:

 

1 Η βασική σύνταξη των 360 ευρώ που θα χορηγεί το Δημόσιο σε όσους βγουν στη σύνταξη από το 2018 και μετά θα δίνεται ατομικά στον δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο) και δεν θα είναι ενσωματωμένη εντός της συνταξιοδοτικής παροχής του ταμείου όπως γίνεται σήμερα. Αρα δεν υπάρχει περιθώριο για δεύτερη κοινωνική παροχή (σημ. σήμερα 484 ευρώ, ενώ με βάση τα ένσημα αναλογεί σύνταξη 200 ευρώ) και

 

2 Από το 2018 θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια τόσο για τη βασική σύνταξη, άρα με την δεύτερη παροχή θα κόβεται η κρατική σύνταξη των 360 ευρώ, θα επιβληθεί και εισφορά 1%-5% υπέρ του ταμείου αλληλεγγύης (τύπου ΛΑΦΚΑ) στις υψηλές συντάξεις.

 

Πηγή: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=145848

  • 2 weeks later...
Δημοσιεύτηκε

Αν πληρώνουμε δεύτερο ταμείο, θα πάρουμε δυο συντάξεις;

 

Αν όχι θα μπορέσουμε εύκολα να προβούμε στην δικαιοσύνη καθώς είναι παράνομο και αντισυνταγματικό να υποχρεούμαστε να πληρώνουμε μη ανταποδοτικές εισφορές.

 

Εκτός από τις δραστηριότητες μηχανικού έχω προσθέσει στην εφορία τις κατηγορίες λογισμικού, υπηρεσιών διαδικτύου κτλ. Για ορισμένες από αυτές έχω εγγραφεί και στο εμπορικό επιμελητήριο. Αν με υποχρεώσουν να πληρώνω δεύτερο ταμείο θα φύγω για το εξωτερικό το ταχύτερο δυνατόν.

Προβλέπω να κλείνουν και πολλά καταστήματα-αντιπροσωπείες τεχνικών ειδών. Συνήθως οι ιδιοκτήτες τους είναι μηχανικοί που ανοίξανε το κατάστημα για να καλύψουν ελλείψεις της τοπικής αγοράς. Έχουν τα λειτουργικά έξοδα, αν προσθέσουν 300€ τον μήνα (στην πράξη χρειάζεται 3000€ επιπλέον τζίρος με το ΦΠΑ) δεν νομίζω να αξίζει το τρέξιμο.

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Καλημέρα σε όλους.

 

Σχετικά με το ζήτημα της διπλής πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών (αν τελικά ψηφιστεί) προτείνω να γίνει ομαδική προσφυγή στο ΣΤΕ για την κατάργησή της.

 

Η συνταγματική υποχρέωση ασφάλισης πρέπει να έχει ανταποδωτικό χαρακτήρα. Σε άτομα μεγάλης ηλικίας, αυτό είναι πρακτικά αδύνατο.

 

Επίσης, ο διαχωρισμός ασφαλισμένων σε προ και μετά το 1993 επίσης έχει πρόβλημα συνταγματικότητας. Ειδικότερα μάλιστα σε δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταπίπτει πλήρως.

 

Θεωρώ ότι αν υπάρχει ενδιαφέρον για ομαδική προσφυγή, καλό θα ήταν να απαντάνε οι ενδιαφερόμενοι από τώρα...

Δημοσιεύτηκε

Σκεφτόμουν τα εξής:

 

1.Τώρα που οι συντάξεις μειώνονται,καλά δεν θα ήταν να προσφεύγαμε στο ΣτΕ για αντίστοιχη μείωση των εισφορών μας?Διότι,εμείς ξεκινήσαμε να πληρώνουμε ασφάλιση με συγκεκριμένα δεδομένα.τώρα που τα δεδομένα αλλάζουν,δεν θα ήταν δίκαιο και κοινωνικό να αναπροσαρμοστούν και οι εισφορές????Ας απαιτήσουμε κ εμείς 15% μείωση των εισφορών μας,αφού τόσο μειώνονται και οι συντάξεις.

 

2.Στην περίπτωση που χρειαστούν πρόσθετες εισφορές για δεύτερο επάγγελμα,ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΘΑ ΕΝΟΠΟΙΗΘΟΥΝ,ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΤΑΜΕΙΟ????

 

Σκεφτείτε τα αν γουστάρετε για μία ομαδική αγωγή κατ' αρχήν,και κατά δεύτερον για ομαδική προσφυγή στο ΣτΕ.Αν είναι,ν' αρχίσω να συντάσσω το κείμενο.......

Δημοσιεύτηκε

Καλησπέρα Zavi.

 

Χαίρωμαι που βρέθηκε το πρώτο μέλος που συντάσσεται με την προσφυγή.

Σαφώς σε μια τέτοια ενέργεια θε μπούν δεκάδες θέματα με απότερο σκοπό να επιτευχθούν πολλά από αυτά (δυστυχώς δύσκολα να γίνουν όλα).

 

Το ενδιαφέρον είναι επίσης εδώ.

Για ότι προβλέπεται να έχει άμεση εφαρμογή, μπορεί να ζητηθεί αναστολή στο ΣΤΕ. Δηλαδή, γίνεται η προσφυγή, και για κάποια ή όλα τα θέματα ζητείται αναστολή μέχρι να αποφανθεί το σώμα ή το τμήμα. Στην δική μας περίπτωση θα πάει στην ολομέλεια για ευνόητους λόγους.

Δημοσιεύτηκε

Κι εγώ δηλώνω συμμετοχή στο εγχείρημα. Το 1 ασφαλώς με ενδιαφέρει άμεσα και όπως το έθεσες zavi. Το 2 κυρίως ως προς το ότι είναι αδιανόητο να συνεχίζουμε να υποχρεούμαστε σε ασφάλιση "ιδιότητας" στο ΤΣΜΕΔΕ. Σε 6 μήνες θέλω να τα παρατήσω και να γίνω αγρότης. Και δεν είμαι σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να συνεχίσω να πληρώνω ΤΣΜΕΔΕ. Θα πληρώνω ΟΓΑ και μόνο. Σε 5 χρόνια όμως, ενδεχομένως θα θέλω να ασκήσω και πάλι το επάγγελμα του Μηχανικού, πράγμα το οποίο δεν είναι δυνατό να μη μου επιτρέπεται μέσω οποιουδήποτε "εφευρήματος".

Προχώρα στη σύνταξη της επιστολής. Θα επικοινωνήσω κι εγώ με δικηγόρους ώστε να μάθουμε κατά ποιών πρέπει να στραφούμε.

Δημοσιεύτηκε

Κι' εγώ τίθεμαι υπέρ του εγχειρήματος !

 

Δεν γίνεται κάποιοι να νομοθετούν ... τα μαύρα μεσάνυχτα και να ανεχόμαστε οποιαδήποτε ....... αποφασίσουν !

Δημοσιεύτηκε

Τι θα λέγατε για ένα ομαδικό εξώδικο προς υπουργό εργασίας (και cc στην Βουλή) αναφέροντας για την προσφυγή στο ΣτΕ καθώς και ότι το τελικό κόστος αποζημιώσεων θα απαιτηθεί πλήρως από αυτούς που θα το ψηφίσουν?

 

Για να το πω απλά, αν εν γνώσει σου νομοθετείς αντισυνταγματικά, δεν πρέπει το κράτος (δηλαδεί εμείς) να πληρώσουμε την ζημιά (δηλαδή την επιδικασθείσα αποζημίωση), αλλά εσύ μαζί με όποιους ακόμη την προκαλέσατε...

 

Και μόνο αυτό, μάλλον θα τους κάνει να σκεφτούν πολλά πριν συνεχίσουν.

Δημοσιεύτηκε

Υπολογίστε με και εμένα για προσφυγή στο ΣΤΕ.

 

Να προσθέσω ότι όσοι πληρώνουμε την ειδική προσαύξηση πρέπει να πάρουμε και αντίστοιχα αυξημένη σύνταξη σε σχέση με όσους δεν την πληρώνουν.

 

Κι εγώ δηλώνω συμμετοχή στο εγχείρημα. Το 1 ασφαλώς με ενδιαφέρει άμεσα και όπως το έθεσες zavi. Το 2 κυρίως ως προς το ότι είναι αδιανόητο να συνεχίζουμε να υποχρεούμαστε σε ασφάλιση "ιδιότητας" στο ΤΣΜΕΔΕ. Σε 6 μήνες θέλω να τα παρατήσω και να γίνω αγρότης. Και δεν είμαι σε καμία περίπτωση διατεθειμένος να συνεχίσω να πληρώνω ΤΣΜΕΔΕ. Θα πληρώνω ΟΓΑ και μόνο. Σε 5 χρόνια όμως, ενδεχομένως θα θέλω να ασκήσω και πάλι το επάγγελμα του Μηχανικού, πράγμα το οποίο δεν είναι δυνατό να μη μου επιτρέπεται μέσω οποιουδήποτε "εφευρήματος".

Προχώρα στη σύνταξη της επιστολής. Θα επικοινωνήσω κι εγώ με δικηγόρους ώστε να μάθουμε κατά ποιών πρέπει να στραφούμε.

 

Μα έχεις το δικαίωμα να διαγραφείς από το ΤΣΜΕΔΕ και να εγγραφείς ξανά.

Διαγράφεσαι με αίτησή σου και εγγράφεσαι με αίτησή σου. Για την διαγραφή νομίζω κλείνεις και τα βιβλία σου ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Για να εγγραφείς κανά πρέπει να δώσεις πάλι εξετάσεις στο ΤΕΕ όπως και την πρώτη φορά που γράφτηκες και πιθανόν να πρέπει να ανοίξεις νέα βιβλία στην εφορία.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.