Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εισήγηση αποδέχεται αναίρεση θεωρώντας ότι το Ελ. Δημόσιο δεν διαδέχθηκε το Οθωμανικό


kasvan

Recommended Posts

Εισήγηση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ανάβει το πράσινο φως σε κάθε είδους καταπατητές, με το σκεπτικό ότι το ελληνικό Δημόσιο δεν έχει ιδιοκτησία στα Κυκλαδονήσια, αφού εκεί το ελληνικό κράτος δεν διαδέχθηκε την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

 

Την ελληνική Ιστορία ξαναγράφει αυτές τις ημέρες ο Αρειος Πάγος, εγείροντας άμεσα θέμα δημόσιου οικονομικού και περιβαλλοντικού συμφέροντος, αλλά και έμμεσα ζήτημα εθνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

 

Εισήγηση αρεοπαγίτη αποδέχεται αίτηση αναίρεσης ιδιώτη υιοθετώντας το σκεπτικό του ότι στα νησιά του Αιγαίου και ιδίως στις Κυκλάδες το ελληνικό Δημόσιο δεν διαδέχθηκε το οθωμανικό και ως εκ τούτου οποιαδήποτε έκταση που δεν ανήκει στην ιδιοκτησία ιδιώτη, είτε πρόκειται για αγρό, είτε για αιγιαλό, είτε ακόμα και για ολόκληρο ακατοίκητο νησί-βραχονη*σίδα, μπορεί να περιέλθει μέσω χρησικτησίας στην κυριότητα κάθε καταπατητή.

 

Επί της υπόθεσης η απόφαση του Αρείου Πάγου αναμένεται να εκδοθεί σε λίγες εβδομάδες. Εφόσον γίνει δεκτή η εισήγηση, θα αποκτήσει χαρακτήρα νομολογίας επιφέροντας ολοκληρωτική ανατροπή στο ισχύον ιδιοκτησιακό καθεστώς των Κυκλάδων και άλλων νησιών του Αιγαίου.

 

Αυτό σημαίνει ότι αφενός χιλιάδες καταπατητές δημόσιων εκτάσεων και βραχονησίδων θα μπορούσαν να αποκτήσουν μέσα σε μια νύχτα ισχυρό νομιμοποιητικό έρεισμα, ενώ δεν αποκλείεται να ξεκινήσει και μια άνευ προηγουμένου βιομηχανία καταπατήσεων στα νησιά, με ανυπολόγιστες οικολογικές και οικονομικές συνέπειες.

 

Επιπλέον η αμφισβήτηση των έννομων δικαιωμάτων ιδιοκτησίας του Δημοσίου επί ολόκληρων βραχονησίδων ενδέχεται να τις καταστήσει γκρίζα ζώνη της επικράτειας, μέσω της κερκόπορτας της καταπάτησης ιδιωτικής ιδιοκτησίας.

 

Οι κίνδυνοι από το ενδεχόμενο επικράτησης μιας τέτοιας απόφασης στο ανώτατο δικαστήριο θεωρούνται μεγάλοι, αφού είναι γνωστό ότι εδώ και πολλές δεκαετίες ισχυρά συμφέροντα στις Κυκλάδες και αλλού επιθυμούν τη νομιμοποιηση καταπατημένων.

 

Την ίδια στιγμή άλλη εισήγηση από έτερο αρεοπαγίτη για παρόμοιο ζήτημα, η οποία μάλιστα συζητήθηκε την ίδια ημέρα στον Αρειο Πάγο, καταλήγει στο ακριβώς αντίθετο συμπέρασμα και προτείνει την απόρριψη της αίτησης αναίρεσης του ιδιώτη.

 

Οι υποθέσεις

Ειδικότερα, στον Αρειο Πάγο στη συνεδρίαση της 3ης Μαρτίου του 2010 συζητήθηκαν δύο αναιρέσεις ιδιωτών κατά του ελληνικού Δημοσίου και οι αποφάσεις τους θα κρίνουν το ιδιοκτησιακό καθεστώς των Κυκλάδων.

 

Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την αίτηση αναίρεσης της εταιρείας «Δ. Μ. ΑΕ», η οποία διεκδικεί μαζί με άλλους έκταση περίπου 85.000 στρεμμάτων στην Καλντέρα της Σαντορίνης στη θέση Ακρωτήρι.

 

Στην εισήγηση για τη συγκεκριμένη υπόθεση προτείνεται η απόρριψη της αίτησης με την αιτιολογία ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι κύριος στα νησιά των Κυκλάδων, επομένως και στη Σαντορίνη, λόγω της διαδοχής του οθωμανικού δημοσίου από το ελληνικό. Το ίδιο άλλωστε είχε δεχθεί και η απόφαση του Εφετείου Αιγαίου, η οποία μάλιστα έκανε και διεξοδική αναφορά στο νομικό και ιστορικό ιδιοκτησιακό καθεστώς των Κυκλάδων.

 

Στη δεύτερη υπόθεση μήλον της Εριδος μεταξύ ιδιωτών και ελληνικού Δημοσίου είναι δύο βραχονησίδες μεταξύ Πάρου και Αντιπάρου. Το Τουρκονήσι ή Τούρλος ή Τούρνα έκτασης 33.390 τ.μ. και το Πρασσονήσι ή Αγιος Νικόλαος έκτασης 8.000 τ.μ.

 

Στην εισήγηση της υπόθεσης από τον προεδρεύοντα αεροπαγίτη λόγω απουσίας του προέδρου από τη συζήτηση, προτάθηκε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης του ιδιώτη με κύρια αιτιολογία ότι στις Κυκλάδες και στα νησιά του Αιγαίου το ελληνικό Δημόσιο δεν διαδέχθηκε το οθωμανικό και επομένως οι βραχονησίδες δεν ανήκουν στην κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου αλλά του ιδιώτη καταπατητή.

 

Το σκεπτικό αυτό μεταξύ άλλων στηρίζεται στο «πασίδηλο» γεγονός ότι κατά την Τουρκοκρατία οι Κυκλάδες αποτελούντο από ιδιωτικές γαίες και δεν θεωρήθηκαν ότι περιήλθαν στον σουλτάνο. Μάλιστα η απόδειξη αυτή συγκαταλέγεται στα διδάγματα της κοινής πείρας.

 

Οι κίνδυνοι

Εφόσον ο Αρειος Πάγος αποδεχτεί την εισήγηση η απόφαση θα αποτελεί νομολογία με σοβαρότατες συνέπειες:

 

1. Εκατομμύρια στρέμματα εκτάσεων στα νησιά του Αιγαίου, ακόμα και σε σημεία ιδιαίτερης πολιτικής ή περιβαλλοντικής σημασίας όπως ο αιγιαλός, οι βραχονησίδες ή οι προστατευόμενες περιοχές που διεκδικούνται εδώ και χρόνια από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα θα αποδοθούν στους καταπατητές τους.

 

2.Πιθανόν μια νέα ανεξέλεγκτη βιομηχανία καταπατήσεων θα ξεκινήσει με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οικοπεδοποιώντας και τσιμεντοποιώντας κάθε ελεύθερη έως σήμερα έκταση γης στις Κυκλάδες ή άλλα νησιά. Οποιοσδήποτε θα μπορεί να καταπατήσει και ύστερα από μερικά χρόνια να διεκδικήσει λόγω χρησικτησίας οποιαδήποτε έκταση δεν ανήκει σήμερα σε κάποιον.

 

3.Η έλλειψη ιδιοκτησιακού καθεστώτος -αν και όχι κυριαρχίας γιατί αυτή δεν φαίνεται να αμφισβητείται άμεσα- σε μια σειρά βραχονησίδων μπορεί να εγείρει κατά μια ακραία εκδοχή ακόμα και νέου τύπου εθνικά θέματα.

 

Τα επιχειρήματα

Διαδοχή και στις Κυκλάδες

 

Σύμφωνα δε με τα επιχειρήματα του ελληνικού Δημοσίου στη συζήτηση της παλαιότερης υπόθεσης για τις διεκδικούμενες εκτάσεις στη Σύρο, «η προαναφερόμενη διαδοχή του ελληνικού Δημοσίου στο οθωμανικό δημόσιο αφορά και τις νήσους του Αιγαίου αφού κατά τα έτη 1537-8 μέχρι 1566 η οθωμανική κυριαρχία κατέλυσε τα φραγκικά νησιωτικά κρατίδια και περιέλαβε τις Κυκλάδες, καθώς και όλα τα νησιά του Αιγαίου. Το δε ελληνικό κράτος που δημιουργήθηκε μετά την επιτυχή έκβαση του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821 συμπεριέλαβε και τα νησιά αυτά», κάτι το οποίο προκύπτει και από το Πρωτόκολλο του Λονδίνου που αποτελεί για την Ελλάδα την οριστική συνθήκη ανεξαρτησίας. Σύμφωνα με την ίδια εισήγηση «από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει και μάλιστα ως παγκοίνως γνωστό ή πασίδηλο ότι τα νησιά αυτά αποτελούντο στο σύνολό τους από ιδιωτικές εκτάσεις. Αντίθετα, με δικαστικές αποφάσεις έχει γίνει δεκτό ότι το ελληνικό Δημόσιο είναι κύριος στα νησιά των Κυκλάδων εκτάσεων οι οποίες ποτέ δεν ανήκαν σε ιδιώτες».

 

Η άλλη εισήγηση: Κύριος των εκτάσεων το Δημόσιο

Σύμφωνα με την εισήγηση του έτερου αρεοπαγίτη, για τη διεκδικούμενη έκταση στην Καλντέρα της Σαντορίνης, ενώ αναγνωρίζεται το ειδικό καθεστώς των γαιών των Κυκλάδων και κατά το οποίο οι ιδιωτικές και οι καθαρές ιδιοκτησίες δεν περιήλθαν στο ελληνικό Δημόσιο, τονίζεται ότι αυτό συμβαίνει εφόσον πρόκειται για καθαρές ιδιοκτησίες, «ενώ για τα νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των οποίων και η Σαντορίνη για εκτάσεις που αφορούν τα δάση, τους αιγιαλούς, τα κοινόχρηστα, τις βοσκές και τις εκτάσεις που λόγω της μορφής τους δεν εξουσιάζονταν από κανέναν μετά τον Αγώνα της Ανεξαρτησίας κατέστη κύριος αυτών το ελληνικό Δημόσιο ως διάδοχο του οθωμανικού κράτους δικαιώματι πολέμου». Εκτενής νομική και ιστορική αναφορά γίνεται και στη σχετική απόφαση του Εφετείου Αιγαίου, σύμφωνα με την οποία «η διαδοχή του ελληνικού Δημοσίου δικαιώματι πολέμου είναι ιστορικά αποδεδειγμένη ότι αφορά και τις νήσους του Αιγαίου δεδομένου ότι στο σχετικό κείμενο του πρακτικού γίνεται ρητή αναφορά και στις νήσους αυτές».

 

Πηγή: Έθνος online

Link to comment
Share on other sites

Αίσχος.

Εντάξει, υπάρχει διαφθορά και παρακράτος αλλά τόσο αίσχος. Πάλι λαδώθηκαν πάλι τα πήραν και αρχίσαν οι παραιστορίες. Και ξέρω προσωπική περίπτωση με δικαστικούς που τα πήραν και μην μου πεί κανείς καμιά κουβέντα. Βέβαια, μπορεί αν έπαιρναν ιδιώτες τα νησιά να βλέπαμε και καμιά ουσιαστική ανάπτυξη αφού το κράτος είναι το νούμερο ένα υπ' αριθμόν. ψοφίμι. Και έχω πρόσφατο παράδειγμα απο τις πολεοδομίες που και εσείς θα ξέρετε πολύ καλά ότι υπολειτουργούν μη πω δε ότι δεν λειτουργού καθόλου σωστά. Λοιπόν ότι ξέρετε ξέρω κύριοι συνφορουμίστες, να πώ πως όποιος έχει άκρη να εγκαταλείψει την χώρα, προκοπή δεν υπάρχει, νόμοι, ηθική, τίποτα. Αντε γειά............

Ισως να είναι και καλύτερα να δοθούν, ντροπή μέν αλλά ίσως καλύτερα.

 

O ορεσίβιος!

Link to comment
Share on other sites

Πρώτον: είναι εισήγηση και όχι απόφαση. Πριν ''πάρουμε κεφάλια'' ας περιμένουμε λίγο...

 

Δεύτερον: πρόκειται για δύο εισηγήσεις, αντίθετες αλλά με το ίδιο αντικείμενο. Είτε η μία θα γίνει δεκτή είτε η άλλη. Και οι δυο μαζί δε γίνεται. Οπότε πάλι υπομονή!

 

 

υγ. υπόψιν ότι προ δύο ετών υπήρξε αντίστοιχη υπόθεση με εισήγηση που υποστήριζε τη μη κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου. Συμπτωματικά(?) την είχε κάνει ο ίδιος αεροπαγίτης αλλά είναι ενδεικτικό(?) ότι απόφαση δεν έχει εκδοθεί ακόμη...

Link to comment
Share on other sites

φυσικα υπαρχει και η πολυ ωραια λυση της ετησιας φορολογησης της πολυ μεγαλης ακινητης περιουσιας με 5.0% κατ'ετος.Τα ποσα θα πηγαινουν στην εξωφληση του χρεους

Link to comment
Share on other sites

Όντως είναι μια εισήγηση. Αλλά αν είναι δυνατόν να υπάρχει Έλληνας δικαστικός που να αμφισβητεί τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου στις Κυκλάδες. Είναι πρώτα από όλα επικίνδυνος.

 

Δηλαδή όλα τα ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες με αυτή τη λογική σε ποιόν ανήκουν;

Link to comment
Share on other sites

υπαρχουν τετοιες νησιδες που πωλουντε.τωρα πως και τι στην Ελλαδα ειμαστε.οι αετονυχηδες καιροφυλακτουν και το χρημα εξαγοραζει τα παντα.

Link to comment
Share on other sites

επικίνδυνο είναι επίσης ότι αν δεν είναι το Ελληνικό δημόσιο κύριος αυτών των τόπως μπορεί να γίνουν οι Τούρκοι ή κάποιος άλλος !!!!! χχ

Link to comment
Share on other sites

Όντως είναι μια εισήγηση. Αλλά αν είναι δυνατόν να υπάρχει Έλληνας δικαστικός που να αμφισβητεί τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου στις Κυκλάδες. Είναι πρώτα από όλα επικίνδυνος.

 

Δηλαδή όλα τα ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες με αυτή τη λογική σε ποιόν ανήκουν;

Συμφωνω, με νομικά τερτίπια καλυμενη απόπειρα απάτης μοιάζει το γεγονός.Μετά διαμαρτυρόμαστε και ξεσπαθώνουμε για τους Γερμανούς.Αυτοί μας σέβονται περισσότερο αφού μίλησαν για πώληση ενώ ο συγκεκριμένος κρατικός λειτουργός κανει εισήγηση για να χαριστούν....

Link to comment
Share on other sites

"για να χαριστούν...."

 

Δεν χαρίζονται φιλαράκι, τα πούλησε αυτός κάτι "πήρε" για να τα δώσει, οι υπόλοιποι είναι που δεν θα πάρουμε τίποτα..!!

Link to comment
Share on other sites

Όντως είναι μια εισήγηση. Αλλά αν είναι δυνατόν να υπάρχει Έλληνας δικαστικός που να αμφισβητεί τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου στις Κυκλάδες. Είναι πρώτα από όλα επικίνδυνος.

 

Δηλαδή όλα τα ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες με αυτή τη λογική σε ποιόν ανήκουν;

 

Όντως, αν είναι δυνατόν Έλληνας δικαστικός να αμφισβητεί τα δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου.

Αυτά γίνονται μόνο όταν αφορούν τα μοναστήρια με τις οφ-σορ...

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.