Μετάβαση στο περιεχόμενο

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Δεν είναι νέα ερώτηση απλά σκέπτομαι γραπτώς!

 

Έστω ότι έχω ένα κτίριο 10μΧ12μ και κάνω πάνω σ΄αυτό μια δίριχτη στέγη ύψους 3,00μ. Το επιτρεπόμενο ύψος της στέγης είναι 1,50μ

α) Αν ολόκληρη η στέγη είναι μέσα στο ιδεατό στερεό,

τότε όλος ο χώρος που έχει ύψος >1,50μ μπαίνει στον συντελεστή και στο

παράδειγμά μας 2,50+2,50=5Χ12=60,00τμ. (μου ΄χει τύχει)

 

β) Αν τώρα εξέχει η στέγη του ιδεατού στερεού με ύψος ίσο του επιτρεπόμενου (1,50)

τι γίνεται;

Επιτρέπεται να μπει στον συντελεστή όπως πιο πάνω ή όχι

Ιδού η απορία!

Δημοσιεύτηκε
Το μέγιστο ύψος που μπορεί να έχει μια στέγη είναι σε κάθε περίπτωση 2 μέτρα (ή 1,5 ανάλογα με τους όρους δόμησης περιοχής) ή αυτό το ύψος αφορά αποκλειστικά και μόνο το ύψος κατά το οποίο η στέγη μπορεί να εξέχει του μέγιστου επιτρεπόμενου;

 

Με βάση τα επιτρεπόμενα ύψη που δίνει η πολεοδομία η στέγη δε πληροί προδιαγραφές χώρου κύριας χρήσης. Λογικό, για να μην μπορείς να "κλέψεις" μετά δημιουργώντας σοφίτες και τα συναφή.

 

Οπότε αν ήμουν υπάλληλος πολεοδομίας θα επέλεγα το πρώτο σκέλος της ερώτησης.

Δημοσιεύτηκε

Εγω εχω την εντυπωση οτι η στεγη μετραει στο μεγιστο υψος μονο εαν ειναι υποχρεωτικη. Μηπως στην περιοχη η στεγη ειναι υποχρεωτικη?

Δημοσιεύτηκε

Παιδιά το ερώτημα το βρήκα απαντημένο σε άλλο thread. Τελικά ισχύει το δεύτερο σκέλος.

Δείτε εδώ. Επίσης ss_sk δεν μπορείς να απαγορεύσεις κάτι με την λογική ότι πιθανώς ο ιδιώτης να παρανομήσει. Αν είναι έτσι θα πρέπει να απαγορεύσουμε και τους ΗΧ a priori (αυτοί και αν έχουν κλείσει) και ένα σωρό άλλες κατασκευές (πχ αρχιτεκτονικές προεξοχές με το σκεπτικό ότι μπορούν να γίνουν εξώστες). Το θέμα δεν είναι λοιπόν η διαίσθηση του υπαλλήλου αλλά το τί επιτρέπει και τί απαγορεύει ο νόμος.

Δημοσιεύτηκε

@cna

 

Η ουσία είναι: θέλουμε να μετρήσουμε στη Δόμηση το χώρο που "στεγάζει" η στέγη ή όχι?

 

Αν δε θέλουμε, η στέγη πρέπει να έχει εσωτερικά το ύψος που αναγράφεται στους όρους δόμησης (α' σκέλος).

 

Αν θέλουμε, τότε μπορούμε να κάνουμε και όσα αναφέρονται στη συζήτηση που παραθέτεις - αλλά τότε, για να είμαστε σωστοί, δε μιλάμε για στέγη/σοφίτα αλλά για επιπλέον όροφο. Τότε, ναι, ισχύει το δεύτερο σκέλος.

 

 

υ.γ. διευκρίνηση: ως "στέγη" θεωρώ τη συνηθισμένη κατασκευή πάνω από την τελευταία πλάκα. Επειδή υπάρχουν και οι "ανοικτές" στέγες μάλλον δεν είναι και τόσο σώφρον, τώρα που το ξανασκέφτομαι, να γενικεύουμε. Το ζήτημα είναι πολύπλευρο.

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Το ύψος της στέγης μετράει από τον σκελετό (μπετόν) ή από το κεραμίδι?

 

Κανείς....?

Δημοσιεύτηκε

Αυτό με το κεραμίδι είναι που μας μπερδεύει συνάδελφε. Συνήθως το ύψος μετρείται από την στάθμη της πλάκας έως και το υψηλότερο σημείο της (καβαλάρης).

Δημοσιεύτηκε

Στην περίπτωση που έχουμε στέγη από μπετόν (μέγιστο ύψος 8,60+1,50 = 10,10μ) το μετράμε από το κεραμίδι ή από το μπετόν? Που 'πιάνει' το μέγιστο ύψος?

Δημοσιεύτηκε

Στο 8,60 θα είναι η πλάκα του τελευταίου ορόφου ή η άνω παρειά των περιμετρικών δοκών εάν δεν υπάρχει πλάκα και η στέγη είναι ενσωματωμένη στον υποκείμενο όροφο. Στην δεύτερη περίπτωση το υψηλότερο σημείο της στέγης, προσωπικά το θεωρώ μετρούμενο από το κεραμίδι, δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από 1,50 μέτρο από το επίπεδο που ορίζεται από τις άνω παρειές των δοκών. Βέβαια ο συνάδελφος ss_sk αναφέρει ότι μετρούμε το ύψος εσωτερικά αλλά δεν έχω πετύχει πουθενά εγκύκλιο που να διευκρινίζει αν το ύψος στέγης αναφέρεται εσωτερικά ή εξωτερικά.

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.