Μετάβαση στο περιεχόμενο

Να προσφύγουμε στο ΔΝΤ?  

16 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Να προσφύγουμε στο ΔΝΤ?

    • Ναί.εδώ που φτάσαμε δεν υπάρχει αλλη καλύτερη επιλογή
      1
    • Οχι.Τα πράγματα δεν ειναι τόσο σοβαρά όσο παρουσιάζοντε.
      8
    • Δεν ξέρω και είμαι προβληματισμένος
      7


Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Και τι είναι αυτό που κάνει την Αργεντινή να θέτει στους δανειστές της όρους; Εάν και εφόσον, θέτει όρους. Διότι στηριζόμαστε σε ένα άρθρο...

 

Αλλά παρόλα αυτά. Τι θα μπορούσε να ήταν αυτό που κάνει την Αργεντινή να θέτει όρους;

  • Απαντήσεις 452
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Δημοσιεύτηκε

Επειδή έχω βαρεθεί να βλέπω βαρύγδουπες αναλύσεις από τους διάφορους γκαιμπελίσκους που παριστάνουν τους δημοσιογράφους , ενώ στην πραγματικότητα είναι μίσθαρνα όργανα κομμάτων και επιχειρηματιών και οι οποίοι προσπαθούν να μας παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο , σας παραθέτω ένα διαχρονικό πίνακα από το 1979 γιά την εξέλιξη του δημόσιου χρέους και διάφορους άλλους παράγοντες .

 

Στην ανάγνωση του πίνακα δεν θα πρέπει να κοιτάμε τα απόλυτα νούμερα γιατί μέχρι τα τελευταία χρόνια είχαμε υψηλό πληθωρισμό από 10 - 30 % , οπότε πιό ασφαλής ανάγνωση θα ήταν το χρέος σαν ποσοστό του ΑΕΠ και τα ποσά των τόκων που πρέπει να καταβάλουμε καθώς και ποιοί προυπολογισμοί είχανε πρωτογενές πλεόνασμα .

 

Θα δούμε λοιπόν ότι παρ' όλη την κρίση το χρέος μας είναι χαμηλότερο από το 1996 που ήταν η κορυφή και ότι τελικά δημοσιονομικά η κατάσταση δεν είναι περισσότερο δραματική από ότι στο παρελθόν .

Το πρόβλημα μας όμως είναι ότι σε τέτοιες περιπτώσεις στο παρελθόν απλά κάναμε υποτίμηση του νομίσματος που σήμερα δεν μπορούμε να κάνουμε και ότι σε συνδυασμό με την ουσιαστική έλλειψη παραγωγής και εξαγωγών που έχουμε σαν χώρα , είμαστε ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης και σαν τέτοιο μας αντιμετωπίζουν οι αγορές .

 

Είμαστε λοιπόν το πειραματόζωο που πρέπει να υποστούμε την βάσανο ώστε να μην υπάρξει ανάλογο πρόβλημα με την Ισπανία και την Ιταλία γιατί τότε το πρόβλημα θα γιγαντωνόταν και θα απειλούσε την βιωσιμότητα του ευρώ .

 

Από την άλλη μεριά θα μπορούσε η σημερινή τροπή των γεγονότων να αποτελέσει μιά βάση γιά την επίλυση διαχρονικών προβλημάτων της χώρας κυρίως όσον αφορά τις κρατικές σπατάλες .

 

Ετσι υπάρχουν μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν και να αποδώσουν σε μικρό χρόνο αλλά ουσιαστικά αυτά τα μέτρα ζητούν από το πελατειακό πολιτικό σύστημα μας να αυτοκτονήσει πολιτικά μιά και πρέπει να σταματήσει όλες αυτές τις πρακτικές που το διατηρούν στην ζωή 35 χρόνια τώρα .

Πρέπει λοιπόν να αναγκαστούν τα κόμματα να καταργήσουν τους κομματικούς μηχανισμούς τους .

 

Θυμάστε στην ταινία του Μαυρογυαλούρου , όπου ο Κωνσταντάρας - Μαυρογυαλούρος ρωτάει τον Παπαγιαννόπουλο - Κρούεζα τί δουλειά κάνει και πως επιβιώνει ? Και εκείνος του απαντάει φυσικότατα και απορημένα , " Μα εγώ είμαι του κόμματος !!!" .

Ε λοιπόν όλοι αυτοί "του κόμματος" πρέπει να κάποτε να πάψουν να υπάρχουν .

Αμα δεν το κατανοήσουμε αυτό και άμα δεν καταλάβουμε πόσο πολλοί και με τεράστια διάχυση σε όλα τα κοινωνικά στρώματα είναι αυτοί , δεν θα καταφέρουμε τίποτα .

 

Υπάρχουν ορισμένα μέτρα που θα μπορούσαν να θεσπιστούν άμεσα χωρίς να έχουν οικονομικό κόστος γιά το κράτος και πολύ μικρό κοινωνικό κόστος , αλλά θα έχουν σύντομη απόδοση .

 

1. Απαγόρευση των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα γιά τα επόμενα 5-10 χρόνια , εκτός εκεί που υπάρχει έλλειμμα όπως το νοσηλευτικό προσωπικό και η εκπαίδευση .

2. Αμεση άρση και θεσμική απαγόρευση των αποσπάσεων εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων και γιά συγκεκριμμένο περιορισμένο χρόνο 3-6 μηνών .

Αυτό θα επαναφέρει στις οργανικές τους θέσεις , ιδιαίτερα της επαρχίας πολλούς που παρουσιάζουν φαινόμενα αργομισθίας .

3. Ανακατανομή των ΔΥ σε υπηρεσίες που υπάρχει πρόβλημα πλεονάσματος η ελλείμματος προσωπικού .

4. Κατάργηση άχρηστων οργανισμών η οργανισμών που έχει τελειώσει ο λόγος ύπαρξης με μετάταξη των μονίμων υπαλλήλων τους .

5. Εν όψει της ενοποίησης των ταμείων σε 5-8 χρόνια , να αρχίσει άμεσα η ενοποίηση των οργανισμών των ταμείων με ενοποίηση του προσωπικού τους .

6. Επιβολή της υποχρέωσης των δήμων να παρουσιάζουν ισοσκελισμένους προυπολογισμούς και ταυτόχρονη κατάργηση των περισσότερων δημοτικών επιχειρήσεων που συνήθως είναι φωλιές σκανδάλων και ρουσφετιών .

 

Βέβαια αν γίνουν όλα αυτά , παύουν οι βουλευτές και οι πολιτευτές να έχουν τα κύρια όπλα που τους εξασφαλίζουν την εκλογή τους , τον διορισμό και τον μηχανισμό και έτσι ουσιαστικά τους ζητάμε να αυτοκτονήσουν πολιτικά , γιά το καλό της χώρας .

Καταλαβαίνω ότι αυτό είναι δύσκολο , αλλά και οι καιροί ου μενετοί .

post-21093-131887238605_thumb.jpg

Δημοσιεύτηκε

Εγω θα συμφωνησω με τον BAS στα περισσοτερα μετρα που προτεινε.Μονο καποιες επισημανσεις θελω να κανω.

 

1) Φιλε μου ελλειμα θεσεων ΔΕΝ υπαρχει ουτε στον χωρο της υγειας ουτε στον χωρο της εκπαιδευσης. Υπαρχουν 5.000 νοσυλευτες και 8.000 εκπαιδευτικοι αποσπασμενοι σε αλλες

υπηρεσιες πιο καλοπληρωμενες και πιο "χαλαρες". Αν ολοι αυτοι επιστρεψουν στα ποστα τους τοτε θα ειμαστε καλυμμενοι για πολλα χρονια.

 

2) Αν νομοθετησουμε δεν θα πρεπει να αφηνουμε παραθυρακια τα οποια αργοτερα θα γινουν πορτες και μετα πυλες απο τις οποιες περναει μια ολοκληρη στρατια. Οι κλαδοι της εκπαιδευσης, της υγειας και των σωματων ασφαλειας αποτελουν το 35% των προσληψεων του δημοσιου. Αρα αν εξαιρεσουμε αυτους τους κλαδους αυτοματως δημιουργουμε ενα τεραστιο παραθυρο.

 

3) Θα προτεινα επισης το αμεσο κλεισιμο ολων των τμηματων ΑΕΙ και ΤΕΙ τα οποια ειναι ξεχασμενα απο τους υποψηφιους. Εκατομμυρια ΕΥΡΩ σπαταλιονται για σχολες χωρις κανενα λογο υπαρξης. Η καταργηση της βασης του 10 δειχνει τις ¨δεσμευσεις¨ προς τα συμφεροντα των τοπικων κοινωνιων της κυβερνησης.

 

4) Επισης προτεινω την καταργηση του προγραμματος δημοσιων επενδυσεων, και την καθιερωση της αυτοχρηματοδοτησης για ολα τα μεγαλα εργα υποδομης στην χωρα οπως συμβαινει σε ολη την Ευρωπη. Δημοσιο χρημα που μοιραζεται μεταξυ γνωστων και φιλων με την μασκα "προγραμμα δημοσιων επενδυσεων" πρεπει να σταματησει να υφισταται.

 

5) Καθιερωση συνδεσης παραγωγικοτητας με μισθο. Με το να συνεχισει η απαραδεκτη κατασταση στο δημοσιο οπου οι τεμπεληδες και χωρις ικανοτητες υπαλληλοι αμοιβονται το ιδιο με τους εργατικους και ικανους πρεπει να λαβει τελος. Θα πρεπει ο καλος υπαλληλος να εχει κινητρο να συνεχισει να ειναι καλος.

 

6) Οσον αφορα τα κομματικα, παντα φιλοι μου θα υπαρχουν ατομα που μονο λογω καποιας κομματικης ιδιοτητας θα ευνοουνται. Αυτο ισχυει παντου στον κοσμο, σε μικροτερο βαθμο αποτι βεβαια ισχυει εδω. Αυτο οφειλεται στο οτι τα κοινοβουλευτικα κομματα στην Ελλαδα εχουν βαθιες ριζες στην κοινωνια. Κατι που δεν βλεπω να αλλαζει συντομα. Το θεμα ειναι οτι μπορουμε σαν χωρα να γινουμε πιο αξιοκρατικοι τουλαχιστον οσον αφορα τις μη πολιτικες θεσεις (διοικητες ΔΕΚΟ, ΓΓ υπουργειων,συνδικαλιστες κ.λ.π).

Δημοσιεύτηκε

Έρχομαι να συμφωνήσω με τους δύο προηγούμενους BAS και thodoris1982 και τις σοβαρές αναφορές τους. Τα παραπάνω είναι μερικές από αλλαγές για τις οποίες πιέζει η ΕΕ την Ελλάδα.

Το πρόβλημα είναι αυτό που και οι δύο επισημαίνετε ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ και η ΠΕΛΑΤΕΙΑΚΗ ΣΧΕΣΗ της Διοίκησης με τους πολίτες, με αποτέλεσμα την αδιαφάνεια που οδηγεί στη διαφθορά. Το δύσκολο εγχείρημα (σχεδόν αδύνατον θα έλεγα) της απο-κομματικοποίησης της ελληνικής πραγματικότητας είναι το ότι η κατάσταση αυτή αποτελεί πλέον νοοτροπία στη συνείδηση του κόσμου. Ο κόσμος πιστεύει πως ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ και δεν αλλάζουν. Το παρήγορο είναι πως μέσα από αυτή την ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΗ κρίση που αποτιμάται σε οικονομικούς όρους και γίνεται αισθητή, θα μπορούσαν να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αλλαγή της τριτοκοσμικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας. Ο προηγούμενος πρωθυπουργός παρότι είχε εκδηλώσει την πρόθεση να συγκρουστεί με ό,τι κρατά την χώρα μας σε αυτή την κατάσταση δεν τα κατάφερε και πήγε σπίτι του κακήν-κακώς, γιατί δεν "έσπασε αυγά" μέσα στο κόμμα του. Ας ελπίσουμε ο νέος πρωθυπουργός να μην κάνει το ίδιο λάθος. Θα ήταν ολέθριο...

Δημοσιεύτηκε

BAS στην πραγματικότητα το χρέος βρίσκεται ιστορικά στο υψηλότερο επίπεδο. Ο πίνακας που μας δίνεις είναι ψεύτικος.

 

"Για το 2009, ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ υπολόγιζε το ΑΕΠ σε 260 δις. Το ΠΣΑ (Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης το οποίο υποβάλλουμε εις τας Ευρώπας και το οποίο εν πολλοίς μας οδήγησε στα Game Over, κλπ) μιλάει για 254 δις ΑΕΠ. Δηλαδή Χρέος προς ΑΕΠ κατά ΠΣΑ 118%. Οι εκτιμήσεις του Νοεμβρίο 2009 (οπότε και δημοσιεύθηκε η έκθεση) λένε για ΑΕΠ 240 δις. Χρέος προς ΑΕΠ 125% (που τελικά είναι και το σωστό)."

link:

http://www.epicurus2day.gr/index.php/depressiondeflation/168-fed-weather-update

και

http://www.epicurus2day.gr/index.php/politicscomments/170-2009-12-02-13-21-46

 

Το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ οι δύσκολοι καιροί μπροστά μας. Θα ξυπνήσουμε άραγε;

Δημοσιεύτηκε
Θυμάστε στην ταινία του Μαυρογυαλούρου , όπου ο Κωνσταντάρας - Μαυρογυαλούρος ρωτάει τον Παπαγιαννόπουλο - Κρούεζα τί δουλειά κάνει και πως επιβιώνει ? Και εκείνος του απαντάει φυσικότατα και απορημένα , " Μα εγώ είμαι του κόμματος !!!" .

Ε λοιπόν όλοι αυτοί "του κόμματος" πρέπει να κάποτε να πάψουν να υπάρχουν .

Αμα δεν το κατανοήσουμε αυτό και άμα δεν καταλάβουμε πόσο πολλοί και με τεράστια διάχυση σε όλα τα κοινωνικά στρώματα είναι αυτοί , δεν θα καταφέρουμε τίποτα

 

Συμφωνώ με όλο το post σου BAS, αλλά ιδίως αυτό το κομμάτι είναι το καλύτερο. Μόνο να ξέραμε πόσο πολλοί είναι αυτοί ...

Δημοσιεύτηκε

Συμφωνώντας με τις αναλύσεις που κάνατε και ειδικά με την διαπίστωση ότι, Ο κόσμος πιστεύει πως ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ και δεν αλλάζουν, και ότι επι τέλους πρέπει να παρθούν οι απαραίτητες αποφάσεις για την αλλαγή της τριτοκοσμικής κατάστασης που επικρατεί στη χώρα μας, θα έλεγα να προβληματιστούμε λίγο πάνω σ' αυτό.

Ποιά είναι η εικόνα του κράτους που έχει στην Ελλάδα ο πολίτης και πως αυτό εκφράζεται στα μάτια του? Φυσικά μέσω της δημόσιας διοίκησης που τον διοικεί. Εδώ εντοπίζω, κι όχι μόνο εγώ, το καρκίνωμα της χώρας μας κι εδώ κατά την γνώμη μου πρέπει να γίνουν οι μεγάλες ανατροπές. Από εδώ ξεκινάνε τα προβλήματα της χώρας. Η χώρα μας απλά δεν διοικείται τώρα.

Δημοσιεύτηκε

"Δέκα χρόνια στο τούνελ"

Οι τεχνοκράτες του Διεθνούς Ταμείου έχουν ξεκαθαρίσει πως θεωρούν ανεπαρκές το υπάρχον Πρόγραμμα Σταθερότητας

Το ΔΝΤ ζητάει επιπλέον μέτρα μέσα στο 2010

 

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=4570216

 

Πρόσθετα μέτρα μέσα στο 2010, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται περαιτέρω μείωση δαπανών, επέκταση των μέτρων για τους μισθούς και στον ιδιωτικό τομέα, επίσπευση και αυστηροποίηση του Ασφαλιστικού, αλλά και δέσμευση της Ελλάδας σε μια πολιτική λιτότητας τουλάχιστον επί μία δεκαετία, απαιτεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο της συμφωνίας για ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

 

Εγώ μια ζώη στο "τούνελ" την θυμάμαι ευτήν την χώρα και να βλέπουμε ένα φως στο βάθος και ποτέ να μην το φτάνουμε.

Δημοσιεύτηκε

συμφωνούμε μάλλον όλοι με τον epicurus που έδωσα τα link:

 

"Φτάσαμε στο σημείο η λογική, η δικαιοσύνη, η αλήθεια, η εντιμότητα, η ηθική και άλλες αρετές, στοιχεία ελάχιστα του πολιτισμού να θεωρούνται αιρετικά και ακραία"

 

Γιατί αυτή η ύπνωση και η απουσία κοινού νου;

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.