Μετάβαση στο περιεχόμενο

Πάμε προς συνδιαχείριση στο Αιγαίο


agrafiot

Recommended Posts

Howard

 

τα ΜΟΕ απο μονα τους ειναι αδυνατον να εξασφαλισουν ειρηνη. Τα ΜΟΕ ειναι επιδερμικες προσεγγισεις που δεν μπαινουν στην ουσια των ζητηματων που υπαρχουν μεταξυ των δυο κρατων. Η διενεξη περι του ελεγχου του Αιγαιου ειναι οσο παλια οσο και τα ψαρια που ζουν σε αυτο. Κανενα ΜΟΕ δεν θα καμψει τις διαχρονικες γεωπολιτικες επιδιωξεις της Τουρκιας.

 

Τελος, "αν επιδιωκεις ειρηνη, να προετοιμαζεσαι για πολεμο" ελεγαν οι Αρχαιοι Ελληνες, με την εννοια οτι μονο η αποτρεπτικη ισχυς εγγυαται οτι δεν θα σε σφαξουν σαν προβατο. Αν ριξουμε μια ματια στο Κολοσσιαιο εξοπλιστικο προγραμμα της Τουρκιας, ειδικα στο πολεμικο ναυτικο, θα καταλαβουμε οτι τα ΜΟΕ ειναι απλα τσιχλοφουσκες.

 

Συμφωνω με parist43 οτι δεν αξιζει να χαλασουμε τις καρδιες μας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 45
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Popular Days

Top Posters In This Topic

Πάντως από το "άτυπο συμβούλιο" που όντως είναι εφεύρεση δημοσιογράφου αλλά στο οποίο δεν εναντιώθηκε ο Αν.Υπ.Εξ., μέχρι την συνδιαχείριση είναι πολύ μακρύς ο δρόμος.

Σαν θέμα των επαφών θα είναι σίγουρα η υφαλοκρηπίδα, αφού το είπε και ο ίδιος ο Αν.Υπ.Εξ., αλλά αυτό δεν αποκλείει ότι μπορεί να είναι ευκαιρία δημιουργίας θετικού κλίματος.

Ίσως να είναι πραγματική η προσπάθεια της Τουρκίας να "ηρεμήσει" τους στρατιωτικούς της και να έχουμε τουλάχιστον το όφελος των λιγότερων αμυντικών δαπανών (ξέρω είναι πολύ ωραίο για να είναι αλήθεια αλλά μερικές φορές δεν είναι κακό να ψάχνουμε τα θετικά)

 

Αλλά θα συμφωνήσω με τον parist43 στο τελευταίο του post#20

Link to comment
Share on other sites

ωραια,

να πεθανουμε οικονομικα κι εμεις και οι κακοι απο απεναντι, να τα 'κονομησουν γαλλοι-γερμανοι-αμερικανοι , να επιβιωσουν και οι τουρκοι καραβαναδες και να ειμαστε ετοιμοι να μπουμε στην αγια-σοφια

γιουργιαααα

 

parist43

post#20

+1

Link to comment
Share on other sites

χρεωκοπημενη χωρα και δημιουργια αποτρεπτικης ισχυος δεν γινεται. εκει οφειλεται και η δραστηριοτητα του Παπανδρεου για θεματα εξωτερικης πολιτικης.

 

η λογικη των τρελων εξοπλισμων δεν οδηγησε πουθενα. Ξαναλεω, διαβαστε κανενα βιβλιο. Ρωτηστε αν εχετε και κανεναν μονιμα αξιωματικο του ναυτικου να σας πει τι θα γινοταν πχ στα Ιμια μιας και τα ανεφερα, που ειχαν μαζευτει οι δυο στολοι μεσα σε 10 μιλια, (για τους οποιους εχουν δαπανηθει τρισεκατομμυρια) και τι θα γινοντουσαν τα λεφτακια μας μεσα σε 1 ωρα.

 

Χρεωκοπησε η Ελλαδα για να παιρνει οπλα, και παλι πισω ειμαστε, αφου η Τουρκια ειναι ουσιαστικα μια στρατιωτικη δικτατορια και η επιλογη ειναι για διαιωνιση του ειδους των στρατιωτικων και οχι για αναπτυξη της χωρας τους. Εχετε παρει χαμπαρι οτι εχουν γινει 3 αποπειρες πραξικοπηματος τα τελευταια 5 χρονια? Δεν την γλυτωνει ο Ερντογαν και αυτο σημαινει μπελαδες για ολη τη γειτονια.

 

Αν νομιζεις φιλτατε agrafiot οτι θα αποτραπει η Τουρκια απο κολπα, επειδη φοβαται την Ελλαδα στρατιωτικα, εισαι μαλλον ανενημερωτος και για το πώς και για το ποιος παιρνει τετοιες αποφασεις. Αν εχουν γινει 5 θερμα επεισοδια, 5 φορες τους σταματησαν οι Αμερικανοι τελευταια στιγμη λεγοντας τους "οποιος πυροβολησει πρωτος, μας βρισκει απεναντι". Και η κουνιστρουλα η Τσιλερ, που εκανε μαγκιες και το παιζε Κεμαλ Ατατουρκ στα Ιμια και εκνευρισε τον Χολμπρουκ και τον Κριστοφερ, την εφαγε μαυρη μαρμαγκα την πολιτικη της καριερα αμεσως μετα. Γιατι δεν ηταν καλο παιζακι.

 

Θελει το θεμα εξυπναδα, διπλωματικη ικανοτητα και βεβαιως στρατιωτικη ικανοτητα σε δευτερο βαθμο. Οχι οπως ο Λυμπερης (που πειραχτηκε επειδη δεν ηταν παρων στις διαπραγματευσεις με τους Αμερικανους (!)) , ουτε οπως ο Σημιτης που ευχαριστουσε τον Χολμπρουκ ενω αυτος μας την ειχε φερει 2 φορες σε 2 βραδυα.

Link to comment
Share on other sites

OI MYΘΟΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΑΣ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ

 

Ο ναύαρχος ε.α. Αντώνιος Αντωνιάδης

ξεσκεπάζει τις εθνικές μας αυταπάτες

σε Αιγαίο και ελληνοτουρκικά

 

http://freeinquiry.gr/pro.php?id=434

Link to comment
Share on other sites

νομίζω οτι κάθε προσπάθεια διαλόγου με τον γείτονα (ειτε κράτος είτε ,ο κακός - ίσως πραγματικά ή στο μυαλό μου-, γείτονας του σπιτιού μου ) δεν κανει κακό .Αν όμως αυτός υπερβεί τα εσκαμένα τότε υπάρχουν τα αρμόδια όργανα να υποστηρίξω τα δίκαια μου (αν έχω δίκιο) Το να μιλώ δεν σημαίνει ότι θα του χαρίσω την ιδιοκτησία μου ή στην περίπτωσή μας το εδαφός που δεν διακαιούται βάση του διεθνού δικαίου.κάποτε θυμάμαι είχαμε πολλα προβλήματα με την Βουλγαρία και η λύση για την απεμπλοκή σε διενέξεις ήταν η παροχή στους φίλους πια Βούλγαρους του λιμανιού της Καβάλας για τις εμπορικές συναλλαγές τους (τόσο απλά) και κέρδισε οικονομικά και η Ελλάδα. Για αυτό δεν είμαι κατα αρχάς αρνητικός σε όποιες απόπειρες προσέγγισης υπάρχουν αλλά μέχρι εκεί .Και για την γείτονα τουρκία και τον λαό της θα ήθελα να αναφέρω ότι ο παππούς μου το 1921 (σαν φαντάρος) σώθηκε από την σφαγή των Τσετών από οικογένεια τούρκων που τον φυγαδέψαν στό σπίτι τους μέχρι να έρθουν οι Γάλλοι και να εγγυηθούν για την ασφάλεια τους.Ενώ μου ανάφερε πολλά εγκλήματα και από Ελληνες και από Τούρκους.

Link to comment
Share on other sites

Αυτά που αναφέρονται στο άρθρο που παρέθεσε ο nikmmech, είχα και γω στο μυαλό μου στο ποστ μου #2.

Αυτό όμως που με εξοργίζει είναι ότι κανένας πολιτικός μας δεν τολμάει να πάει στην Τουρκία να διαπραγματευτεί αναγνωρίζοντας τα λάθη μας γιατί η κοινή γνώμη θα το μεταφράσει σαν υποχώρηση, τα ΜΜΕ θα ορίονται για παραχωρήσεις και θα υπάρξει πολιτικό κόστος.

Μακάρι να αποφασίσουν να εξισώσουν χωρική θάλασσα και εναέριο χώρο και ίσως τότε αρχίσουμε να συζητάμε με τους γείτονες με άλλους όρους.

Και ίσως καταφέρουμε να μειώσουμε τους εξοπλισμούς.

Επιτέλους, οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι το Αιγαίο δεν είναι μαγαζάκι τους....

Link to comment
Share on other sites

Επιτέλους, οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι το Αιγαίο δεν είναι μαγαζάκι τους....
και οι Τουρκοι επισης.το Αιγαιο ειναι Θαλασσα και ανηκει στα ψαρια του.

ΥΓ δηλαδη φανταζεστε το αντίστροφο?να εβγαιναν τα ψαρια στη στερια και να καυγαδιζαν μεταξυ τους για το αν η Σαμος πχ ειναι δικια τους.Θα τα στελναμε για ψυχαναλυση.:grin::grin:

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.