Μετάβαση στο περιεχόμενο

Tagliatelle vs. Fusilli - Ποιό ζυμαρικό θα αστοχήσει πρώτο;  

9 μέλη ψήφισαν

  1. 1. Tagliatelle vs. Fusilli - Ποιό ζυμαρικό θα αστοχήσει πρώτο;

    • το Tagliatelle
      6
    • το Fusilli
      2
    • ταυτόχρονα
      1
    • δε γνωρίζω
      0


Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, για να δώ από μαγειρική πώς πάει το forum, έστω ότι δοκιμάζουμε σε θλίψη τα παρακάτω δύο αμαγείρευτα (ξερά) ζυμαρικά:

 

- ένα κομματάκι Tagliatelle (η φαρδιά χυλοπίτα) με ίσιο, ας υποθέσουμε, μήκος και με ορθογωνική διατομή

 

- ένα μακαρονάκι Fusilli (αυτό το στριφτό) ίδιου τελικού μήκους, γιατί με το στρίψιμο υποθέτω κοντένει, και ίδιας ορθογωνικής διατομής

 

Τα συμπιέζω με το δάκτυλό μου. Η ερώτηση είναι πιο θα σπάσει πρώτο και γιατί;

 

Διευκρινίσεις δε δίνονται, το υλικό (ζύμη) είναι το ίδιο, περιμένω με ενδιαφέρον τεκμηριωμένες απαντήσεις και επιχειρήματα καθώς ούτε εγώ γνωρίζω την απάντηση! Μπορείτε να κάνετε ό,τι παραδοχές εσείς θέλετε!

Δημοσιεύτηκε

λόγω αυξημένου (τελικού) μήκους λυγισμού η ταλιατέλα θα σπάσει πρώτη, άσε που τα φουσίλι έχουν αυξήσει την αντοχή τους λόγω ψυχρής κατεργασίας :!:

Δημοσιεύτηκε

Εκτιμώ ότι τα φουσίλι έχουν αυξημένη ελαστικότητα λόγω σχήματος. Με βάση αυτό το δεδομένο πιστέυω ότι παρουσιάζουν μεγαλύτερη απορρόφηση ενέργειας. Αυτό όμως δεν σημαίνει κατ' ανάγκη και μεγαλύτερη δύναμη.

 

Το ερώτημα λοιπόν πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί:

Θέλουμε την μεγαλύτερη απορρόφηση ενέργειας ή την μεγαλύτερη αναλαμβανόμενη δύναμη (ή τάση; );

 

ψηφίζω λοιπόν ταλιατέλες με την παραπάνω επιφύλαξη...

Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, μετά από μικρή ανασκόπηση των βασικών συγγραμμάτων περί της μηχανικής των ζυμαρικών:

 

http://www.math.psu.edu/belmonte/spaghetti.html

http://www.science-frontiers.com/sf099/sf099p15.htm

http://www.bbc.co.uk/dna/h2g2/A44342651

http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=952659

... διαπίστωσα πόσο πίσω έχουμε μείνει στην έρευνα της αντοχής του σκυροδέματος.

προσπάθησα (ανεπιτυχώς) να εξοπλίσω εργαστήριο αντοχής υλικών για τη σχετική έρευνα:

http://www.stablemicrosystems.com/pasta.htm

Αλλά την τελική απάντηση την έδωσε η νανοτεχνολογία:

http://nanotechnologytoday.blogspot.com/2007/05/nanoscale-pasta-toward-nanoscale.html

Φυσικά! τα fusilli έχοντας συνεχή σπειροειδή δομή εξασφαλίζουν καλύτερη περίσφιξη, πύκνωση στις κρίσιμες περιοχές και δεν κινδυνεύουν να ανοίξουν τα άγκιστρα μετά την αποφλοίωση...

 

Ψηφίζω ταλιατέλες!

Δημοσιεύτηκε

Εχει πλάκα αλλα είναι και ωραίο θεμα.

 

Θραυση ειναι η δημιουργία και διαδοση μιας ρωγμής. Κατα την θραυση η ταχύτητα της ρωγμής ειναι μεγαλύτερη απο αυτή του ήχου (μπαμ). Στην θλιψη το ακρο της ρωγμή μπαίνει σε διατμητική κατάσταση. Επειδη το ζυμαρικο ειναι πορώδες η διάδοση ειναι υπο μορφή πολλαπλων μικρών θραυσεων. Ολα τα άλλα που είπατε ειναι ωραια για rigid υλικο. Το fusilli θα σπάσει πρώτο δίοτι εχει πολλαπλή συγκεντρωση τάσεων λόγω των νευρων.

Δημοσιεύτηκε

Η ταλιατέλα θα σπάσει πρώτη νομίζω λόγω λυγισμού. Αύριο το πρωί θα ανοίξω λίγο το βιβλίο και θα προσπαθήσω να βρω την εξήγηση. Νομίζω όμως γιατί το fussili λόγω σχήματος έχει μεγαλήτερη ροπή αδράνειας, για τα το ίδιο τελικό μήκος έχει χρησιμοποιηθεί μεγαλύτερη "λωρίδα" ζυμαρικού.

 

Εdit: τώρα που το σκέφτομαι το fussili έχει μικρότερη ροπή αδράνειας, οπότε λέω θα σπάσει πρώτο λόγω λυγισμού.

Δημοσιεύτηκε

Για να έχουμε εικόνα περί των ζυμαρικών, προσθέτω μερικές εικόνες

ταλιατέλλα

φουσίλι

 

Και ψάχνοντας τα φουσίλι, είδα ότι έχουν κυκλική διατομή. Ενώ το πρώτο μήνυμα αναφέρει ότι τα φουσίλι είναι ορθογωνικής διατομής.

Τα ροτίνι είναι στριφτά με ορθογωνική διατομή.

 

Ψηφίζω ότι οι ταλιατέλες θα σπάσουν πρώτα.

 

ΥΓ. Υποθέτω ότι το αρχικό ποστ λέγοντας "τα συμπιέζω με το δάχτυλό μου", εννοεί ότι τα υποβάλει σε θλιπτική φόρτιση στα δύο άκρα του (και όχι π.χ. να βρίσκονται σε οριζόντιο επίπεδο και να τα πατάμε με το δάχτυλό μας σε κάποιο σημείο τους)

  • 1 month later...
Δημοσιεύτηκε

Λοιπόν, το έψαξα λίγο αυτό με το fusilli VS rotini και η διαφορά είναι μάλλον μικρή.

 

Γενικά με τα ζυμαρικά μπορεί κάνεις να χάσει την μπάλα, αρκεί να ρίξετε μία ματιά (μεσημέρι που είναι) στη λίστα εδώ και στις φωτογραφίες εδώ!

 

(να είναι καλά πάντως οι Ιταλοί, γιατί τα ζυμαρικά είναι πολύ νόστιμη τροφή και δύσκολο να τη βαρεθεί κανείς)

 

Η ιταλική Wikipedia έχει πάντως τη φωτό του ζυμαρικού που συναντάμε στα ράφια του super market και στο οποίο εγώ αναφέρομαι:

 

http://it.wikipedia.org/wiki/Fusilli

 

 

Το ερώτημα μού δημιουργήθηκε λόγω στρεπτοκαμπτικού λυγισμού και είπα να το διατυπώσω πιο παραστατικά με τα ζυμαρικά, αναγνωρίζω ωστόσο ότι το σχήμα, υλικό και τρόπος παρασκευής τους δεν ανταποκρίνεται πλήρως.

 

Συγκεκριμένα αναρωτιέμαι αν ένα μεταλλικό μέλος που έχει υποστεί κάποια στρέψη υποβληθεί μετά και σε καμπτικό λυγισμό, έχει το ίδιο ή μικρότερο κρίσιμο φορτίο καμπτικού λυγισμού συγκριτικά με αυτό ενός ίδιου τελικού μήκους και διατομής μέλος.

 

Το κρίσιμο φορτίο καμπτικού λυγισμού εξαρτάται από το Ι στο μέσο μόνο του μέλους; Μάλλον πως όχι. Κατά τη στρέψη το Ι αλλάζει; Μάλλον πως ναι, καθώς η διατομή παραμορφώνεται λιγάκι και δεν περιστρέφεται μόνο. Διαφορετικά tagliatelle και fusilli θα πρέπει να αστοχήσουν μαζί.

 

Αν θυμάμαι καλά η θεωρία αναφέρει ότι σε στρεπτοκαμπτικό λυγισμό το μέλος θα αστοχήσει όταν το φορτίο γίνει ίσο με το μικρότερο από τα κρίσιμα φορτία καμψης (λόγω Ιx ή Ιy) και στρέψης. Είτε σε κάμψη, είτε σε στρέψη, είτε ταυτόχρονα αν τα κρίσιμα φορτία έχουν την ίδια τιμή. Αλλά διαισθητικά δεν μπορώ να το συλλάβω - πιστεύω ότι αστοχεί λίγο νωρίτερα λόγω του συνδυασμού της φόρτισης.

 

(αναφέρομαι σε πειραματική δοκιμή σε εργαστήριο και όχι στην αστοχία παραμόρφωσης που περιγράφουν οι κώδικες)

 

 

συγνωμη αλλα η μαγειρικη με τα στατικα τι σχεση εχουν?

 

Κατά τη γνώμη μου κακώς μεταφέρθηκε το thread στην Κουβέντα!

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.