Μετάβαση στο περιεχόμενο

Περί αυθαιρέτων και ΓΟΚ: Μία ειδική περίπτωση!


ok1952

Recommended Posts

Σε οικόπεδο εντός σχεδίου εκδίδεται νόμιμη Οικοδομική Άδεια.

Στη φάση προ της έναρξης της κατασκευής αποφασίζεται για λόγους οικονομίας να κατασκευαστεί μικρότερο έργο. Εκπονείται νέα μελέτη προκειμένου να ζητηθεί η Αναθεώρηση της αρχικής Αδείας και (1η παρατυπία) αρχίζει η εκτέλεση των εργασιών.

Στη πορεία και για λόγους που εξηγούνται μόνο με τη μεταφυσική (ή την απέχθεια προς τη ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας), δεν κατατίθεται ποτέ το αίτημα για αναθεώρηση και ο αντίστοιχος φάκελος, η οικοδομή ολοκληρώνεται και ρευματοδοτείται με βάση την αρχική Άδεια.

Στη πράξη δεν υπάρχει καμία υπέρβαση όρων δόμησης κτλ., απλά κατασκευάζεται μικρότερη οικοδομή εντός του νόμιμου περιγράμματος, αλλά με εντελώς διαφορετικό σχήμα, μορφή και εσωτερική διαρρύθμιση.

Ερώτημα: Υπάρχει περίπτωση εκ των υστέρων αναθεώρησης της αρχικής οικοδομικής άδειας, ή το κτίριο θεωρείται καθ’ ολοκληρία αυθαίρετο και ποια θα μπορούσε να είναι η διαδικασία νομιμοποίησής του;

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχήν μία από τις πολλές ειδικές περιπτώσεις επομένως το θέμα μπορεί να μεταφερθεί και σε άλλη κατηγορία.Εξαρτάται από το μέγεθος των υπερβάσεων. Από τις αποστάσεις που έχουν τηρηθεί από την οικοδομική γραμμή και πολλά άλλα.Γιατί δεν το συζητάτε με το μηχανικό σας που μελέτησε κι επέβλεψε την οικοδομή;

Link to comment
Share on other sites

Χωρίς να έχω εμπειρία από παρόμοια περίπτωση, πολύ φοβάμαι ότι το κτίριο θεωρείται εξ' ολοκλήρου αυθαίρετο. Βέβαια ισχύει και αυτό που λέει ο skeptikos. Δηλαδή, σε τι βαθμό γίνανε αλλαγές.

 

Αν πας τώρα για αναθεώρηση, τι θα πεις; ότι έχω πάρει ρεύμα αλλά θέλω αναθεώρηση των στατικών και του υπογείου;; Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και το λάθος (μη κατάθεση αίτησης αναθεώρησης) το θεωρώ τραγικό. Σε κάθε περίπτωση συζήτα να βρεις άμεσα μια λύση με τον μηχανικό σου και με την πολεοδομία.

Link to comment
Share on other sites

Καταλαβαίνω την απέχθεια σας προς τη ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας, και η λύση είναι αυτή που εξήγησε ο TheoTDM900. Δεν έχει λόγο η πολεοδομία, εφ' όσον δεν έχει υπάρξει καταγγελία, να μην δεχθεί την αναθεώρηση εκ των υστέρων (με δεδομένο ότι δεν υπάρχουν υπερβάσεις όπως λες ως προς την νομοθεσία).

Link to comment
Share on other sites

Για να γίνει αναθεώρηση πρέπει η άδεια να είναι σε ισχύ. Η συγκεκριμένη άδεια δεν είναι, άρα αυτό που προτείνετε δεν γίνεται. Υπάρχει μια άδεια που δεν έχει εφαρμοστεί άρα είναι αυθαίρετη. Το θέμα είναι ότι είναι μάλλον δυσκολο να σας επιβάλλουν πρόστιμα επειδή δεν υπάρχει υπέρβαση σε δόμηση αν και δεν ειμαι πολύ σίγουρος για αυτό. Θα το σκεφτώ και θα επανέλθω. Αν ισχύει το προηγούμενο πας για νομιμοποίηση χωρίς πρόστιμα ;

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβα ότι η άδεια δεν είναι σε ισχύ. Από την άλλη πως πήρε ρεύμα, δεν έγινε αυτοψία πριν την σύνδεση?

Δεν πρόκειται για νομιμοποιήση γιατί θα έχει πρόστιμο ανέγερσης τότε. Θα πάει ως, ας το πούμε, στάδιο υπό ανέγερση και ταυτόχρονη αναθεώρηση-αλλαγή μελέτης για να πέσει στα μαλακά. Δεν είναι ο σωστός ο τρόπος αντιμετώπισης αυτός αλλά και ο άλλος, να γινόταν δλδ οι αλλαγές στην ώρα τους, δεν είναι πάλι σωστός. Κάτι είπε ο άνθρωπος για απέχθεια προς τη ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας και εγώ τον καταλαβαίνω.

Link to comment
Share on other sites

Εχει κλείσει η άδεια επειδή πήρε ρεύμα. Μπορεί να το πήρε χωρίς αυτοψία, αλλά και με αυτοψία να το πήρε κάτι συμβαίνει...

Εφόσον έχει πάρει ρεύμα σημαίνει ότι η οικοδομή έχει τελειώσει....άρα δεν υπάρχει θέμα ανέγερσης κλπ.

Και εγώ τον καταλαβαίνω για το θέμα της γραφειοκρατίας αλλά μάλλον δεν είναι κάτι τέτοιο.

Κατασκεύασε άλλο σπίτι και δεν αναθεώρησε εγκαίρως ως όφειλε.

Link to comment
Share on other sites

Δεν ξέρω αν βοηθάει αλλά κάποτε (πολύ πιθανόν πριν το 85 αλλά δεν είμαι και τόσο σίγουρος) μου έτυχε το εξής: Ένας ιδιοκτήτης ισογείου οικοδομής (άνω Λιόσια) ήθελε να κάνει προσθήκη ενός ορόφου σ΄αυτήν σε γωνιακό οικόπεδο.

Η υπάρχουσα σύμφωνα με την άδεια είχε τοποθετηθεί επί της ΡΓ=ΟΓ της ανατολικής οδού, όπου και η είσοδος του κτιρίου (έστω ότι παρατηρούμε την οικοδομή από τον άλλο δρόμο που βρίσκεται νότια οπότε η ανατολική οδός βρίσκεται στο δεξί μας χέρι κοιτάμε δηλ. προς βοράν) Από το όριο της δυτικής πλευράς υπήρχε ακάλυπτος 2,50 ή 3,00μ. δεν θυμάμαι ακριβώς.

Όταν ξεκίνησαν τις εργασίες του ισογείου ο εργολάβος έπεισε τον ιδιοκτήτη να "σπρώξουν" την οικοδομή αριστερά=δυτικά και να την κολλήσουν στο όριο του οικοπέδου για να μείνει ο ελεύθερος χώρος δεξιά στην ανατολή που έχει και πιο πολύ ήλιο, έτσι και έκαναν.

Στην προσθήκη εγώ είχα δείξει την πραγματική θέση της οικοδομής ούτε και περίμενα να συμβεί κάτι ιδιαίτερο αφού δεν είχε γίνει καμία αλλαγή ούτε στην κάτοψη ή στο περίγραμμα απλώς αυτή η μετατόπιση "σε ευθυγραμμία" των 2,50-3,00μ

Πήγα δηλαδή "μες΄τη χαρά" οπότε μου ήρθε η κεραμίδα - Αυθαίρετο -

Λέω δεν μπορεί με δουλεύουνε και έτσι έφθασα μέχρι το υπουργείο στον συντάκτη του Πανδέκτη (δεν θυμάμαι το όνομά του νομίζω Θανάσης το μικρό).

Αφού πήρα και από εκεί την κρυάδα προχώρησα στο παρασύνθημα.

Τώρα ερχόμαστε στο "ζουμί" της υπόθεσης:Αυθαίρετο χαρακτηρίστηκε το αρχικό ελεύθερο τμήμα (δυτικά δηλ.) που "καταλήφθηκε" από την οικοδομή (ας πούμε ότι ήταν 2,50Χ8,00μ) το υπόλοιπο τμήμα που καλύπτονταν και πριν και μετά την μετατόπιση όχι.

Άρα μήπως και εδώ το μικρότερο είναι μέσα στο περίγραμμα του μεγαλύτερου της αδείας και δεν είναι τόσο αυθαίρετο όσο εκ πρώτης όψεως φαίνεται;

Εκτός αν υπάρχουν στο κατασκευασθέν και σημεία "εκτός αγωνιστικού χώρου..."

(το ισόγειο δεν είχε ηλεκτροδοτηθεί - μπετά τούβλα σοβάδες)

Link to comment
Share on other sites

Αρη έχεις δίκιο, δεν κατάλαβα ότι έχει κλείσει η άδεια.

Σ' αυτή την περίπτωση μία λύση μόνο βλέπω. Κάνει αναθεώρηση διαρρύθμισης της άδειας που υπάρχει και δεν κατασκευάσθηκε και αυτή η ''διαρρύθμιση'' θα φέρνει στα ίσια ότι κατασκευάσθηκε. Να κάνει σύγκριση του κόστους αυτής της λύσης με την άλλη της νομιμοποίησης αυθαιρέτου κι ότι τον φωτίσει ο θεός.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.