Μετάβαση στο περιεχόμενο

ΥΠΕΚΑ: Θα σταματήσουν να υποβάλλονται νέες αιτήσεις για υπεράκτια αιολικά πάρκα


ckiriako

Recommended Posts

Με μια μεταβατική διάταξη, αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, επιχείρησε χθες η Τ. Μπιρμπίλη να διασκεδάσει τις ανησυχίες των επενδυτών στις ΑΠΕ -έντεκα τον αριθμό- που προσήλθαν στη χθεσινή συνάντηση για τα off shore πάρκα. Πρόκειται για τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες που έχουν υποβάλει αιτήσεις και έχουν πραγματοποιήσει μελέτες, για υπεράκτια αιολικά πάρκα και τα σχέδια των οποίων «ναυαγούν» από την «κρατικοποίηση» της διαδικασίας που προωθεί το ΥΠΕΚΑ.

 

Σύμφωνα λοιπόν με τη μεταβατική διάταξη που προωθεί το ΥΠΕΚΑ, θα σταματήσουν να υποβάλλονται νέες αιτήσεις για υπεράκτια πάρκα και οι υφιστάμενες αιτήσεις θα εξεταστούν από τη ΡΑΕ. Εφόσον πληρούνται τα κριτήρια, τότε η ΡΑΕ θα εκδώσει διαπιστωτική πράξη. Στη συνέχεια και όταν ισχύσει ο νέος νόμος θα προχωρήσει από πλευράς δημοσίου η προκήρυξη των διαγωνισμών. Σε περίπτωση που ο διαγωνισμός αφορά στην ίδια τοποθεσία, τότε θα συνεκτιμηθεί και η διαπιστωτική πράξη.

 

Οι αδυναμίες που εντοπίζονται σε αυτή τη μεταβατική διάταξη είναι προφανείς, όπως παρατηρούν πηγές της αγοράς: ποιος διαγωνισμός μπορεί να σταθεί όταν εκ των προτέρων υπάρχει «μπόνους» για έναν διαγωνιζόμενο; Το να προκηρυχθεί διαγωνισμός στην ίδια περιοχή όπου κάποιος έχει καταθέσει αίτηση, όταν μάλιστα «συνεκτιμάται» η διαπιστωτική πράξη, δε θα προεξοφλεί την έκβαση του διαγωνισμού, με κίνδυνο αυτός να χαρακτηριστεί φωτογραφικός; Πως είναι δυνατόν το υπουργείο να μιλά για διαδικασία που ακολουθείται και σε άλλες χώρες όταν η συγκεκριμένη διαδικασία ακολουθήθηκε μόνο στη Μ. Βρετανία και διήρκεσε 7 χρόνια; (στις άλλες χώρες όπου έγιναν διαγωνισμοί, πχ Δανία δεν απαγορεύτηκαν τα ιδιωτικά σχέδια αλλά προχωρούν παράλληλα).

 

Αυτές είναι μερικές από τις παρατηρήσεις που μεταφέρουν πηγές της αγοράς στο Capital.gr σε σχέση με τη χθεσινή συνάντηση.

 

Μια συνάντηση από την οποία αποχώρησαν με μεγάλο σκεπτικισμό σχεδόν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Παρά το γεγονός ότι η Τ. Μπιρμπίλη κάλεσε τις εταιρείες να υποβάλουν τις προτάσεις τους, η αίσθηση που μεταφέρεται είναι ότι επί της ουσίας μπαίνει μπλόκο στα υφιστάμενα επενδυτικά σχέδια, τα οποία αντικαθίστανται με την αμφιβόλου αποτελεσματικότητας διαδικασία των διαγωνισμών. Ίσως να έχει υπερεκτιμηθεί η ικανότητα του ΚΑΠΕ και των μελετητών που είναι και οι μέχρι στιγμής κερδισμένοι από την ατελέσφορη διαδικασία που προωθείται, σχολίαζε παράγοντας της αγοράς...

 

Πηγή: capital.gr Αμετάπειστη η Μπιρμπίλη για τα Off Shore Αιολικά

Link to comment
Share on other sites

τα off topic μηνύματα μεταφέρθηκαν εδώ: http://www.michanikos.gr/showthread.php?t=14746

 

Παρακαλώ τα μηνύματα να σέβονται το θέμα και τον δημιουργό του. Οι ειρωνείες και οι χαρακτηρισμοί μέσω πληκτρολογίου είναι εύκολοι και ανέξοδοι, αλλά ιδιαίτερα κουραστικοί. Έαν θέλετε να εκφράσετε τις απόψεις σας για τα κακώς κείμενα, μπορείτε να ανοίξετε νέο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.