Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ιδιοκτησιακό - πολεοδομικό ερώτημα: Πρόβλημα με την αναθεώρηση άδειας


Recommended Posts

Τον Οκτώβριο του 2008 εξέδωσα σας συνεργασία με έναν μηχανικό μιά άδεια οικοδομης για ένα σπιτι 95 m2 ισόγειο χωρίς υπόγειο με δίριχτη σκεπή.

Στην πορεία άλλαξαμε γνώμη και χωρίς να αλλάξουν τα τετραγωνικά του σπιτιού η σκέπη άλλαξε από δίριχτη σε πλάκα καθώς επίσης στα θεμέλια του σπιτιού αποφασίσαμε να βγάλουμε ένα υπόγειο 35m2 χωρίς να αλλάξει η στατική του σπιτιού. Ο μηχανικός προφορικά συμφώνησε και μας είπε να προχωρήσουμε στα μπετά ενώ εκείνος θα προχωρούσε την αναθεώρηση της άδειας δεδομένου ότι θέλαμε να είμαστε νόμιμοι και του ζητήσαμε εμείς οι ίδιοι την αναθεώρηση.

Σημειώνεται:

α)ο μηχανικός μας έβγαλε την αδεια και ο μπετατζής ήτανε δικός μας και όχι του μηχανικού, δεδομένου ότι η προσφορά που μας είχε δώσει ητανε προφορική και άκριβη, καθώς επίσης μας είχε πεί οτι δεν ειχε πρόβλημα εάν βαζαμε δικά μας συνεργεία

β)ο μηχανικός παραβρέθηκε στα μπετά του νέου σχεδίου χωρίς να έχει γίνει αναθεώρηση, μάλιστα μας είπε να προχωρήσουμε στα μπετά όσο εκείνος θα προχωρούσε την αναθεώρηση δεδομένου ότι δεν απαιτούνταν αλλαγές στην στατική

γ)εχουνε περάσει 7 μήνες από τότε και παρόλες τις άπειρες προσπάθειες μας να τον πείσουμε να προχωρήσει στην αναθεώρηση δεν την έχει κάνει παρόλο που έχει πληρωθεί.Τον τελευταίο μήνα δεν απαντάει καν στα τηλέφωνα.

δ) ειναι ο μοναδικός που ήξερε για την αλλαγή και έχει γίνει ανώνυμη καταγγελία στην πολεοδομία για το κτίσμα ότι είναι παράνομο.

ε)εχουμε ενημερώσει τον προϊστάμενο της πολεοδομίας και δεν γίνεται τίποτα.

Θα θέλαμε να ρωτήσουμε τα εξής:

α)Τι γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις;

β)Μπορώ να αλλάξω μηχανικό και ποια είναι η διαδικασία;

γ)Για να πάρω ρεύμα στο σπίτι αν αλλάξω μηχανικό είμαι δέσμιος του πρώτου;

δ)Φαίνεται ότι δεν υπάρχει καμία δικλίδα για τέτοιες περιπτώσεις και είμαι παγιδευμένος, είναι αλήθεια έτσι ή υπάρχει τρόπος ελιγμού;

Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας και σας παρακαλώ αν κάποιος ξέρει ας μου απαντήσει γιατί εχω βρεθεί σε αδιέξοδο.

Με Εκτίμηση

Λ.Τσάνα

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς και η στατική μελέτη ενός κτηρίου χωρίς υπόγειο διαφέρει από τη στατική μελέτη του ίδιου κτηρίου με υπόγειο.

 

Κατά τα άλλα η μόνη σοβαρή συμβουλή που μπορεί να δοθεί από αυτό το φόρουμ είναι να απευθυνθείτε στο ΤΕΕ. Με βάση τα στοιχεία που θα σας ζητήσουν εκεί θα προκύψουν και οι σχετικές ευθύνες - αν ο μηχανικός σας εξαπάτησε (δεδομένου ότι η αναθεώρηση είναι συνηθισμένη πρακτική ακόμη και αν στη φάση της κατασκευής έχουν προηγηθεί οι "αυθαιρεσίες", εφόσον βέβαια είναι εντός των επιτρεπόμενων όρων δόμησης) μπορείτε να προβείτε σε καταγγελία. Για να προχωρήσει η κατασκευή πρέπει να "κλείσει" το θέμα με την αναθεώρηση και την ενδεχόμενη αλλαγή μηχανικού (η αλλαγή αυτή, εάν δεν το επιθυμεί ο αρχικός μηχανικός, θα γίνει μόνο με την καταγγελία).

 

Λεπτομέρειες άλλες όμως σε αυτό το φόρουμ δεν μπορείτε να δώσετε - δεν είμαστε οι κατάλληλοι για τέτοια θέματα.

Link to comment
Share on other sites

Αν είναι έτσι ακριβώς όπως τα λέτε, τότε έχει ευθύνη ο επιβλέπων μηχανικός και ο εργολάβος του μπετόν. Εν μέρει υφίσταται και η δική σας ευθύνη, στο βαθμό που γνωρίζατε. (Έπρεπε να είχε προηγηθεί η αναθεώρηση και μετά να ξεκινήσετε με άλλη στατική μελέτη). Το γεγονός ότι η στατική μελέτη δεν "άλλαζε" ήταν ένα μεγάλο λάθος. Και για να μιλήσω ορθά - κοφτά: ήταν ένα μεγάλο ψέμα!

 

Το κύριο πρόβλημα είναι η κατασκευή του υπογείου.

Να σας ενημερώσω απλά ότι η αναθεώρηση μπορεί να κοστίσει αρκετά (στο βαθμό που αλλάζουν οι μελέτες). Αν αυτά τα έχετε συζητήσει με το μηχανικό σας, τα έχετε συμφωνήσει και έχει πληρωθεί, τότε εγώ προτείνω δύο λύσεις:

 

1) Κάντε τα αδύνατα - δυνατά να βρείτε τον μηχανικό, να του ζητήσετε εξηγήσεις και να τα "βρείτε" ώστε να συνεχίσει ο ίδιος την αναθεώρηση για να μην μπλέξετε περισσότερο.

 

2) Κάντε αυτό που λέει ο ss_sk: Απευθυνθείτε στο ΤΕΕ καταγγέλοντας όλα όσα έχουν συμβεί και σε συνεργασία με έναν καλό δικηγόρο, αναθέστε αλλού την αναθεώρηση και κυνηγήστε τον άλλον μηχανικό για να πάρετε πίσω τα χρήματα. Σε αυτήν την περίπτωση όμως, σίγουρα θα αποδοθούν ευθύνες και σε εσάς και στον εργολάβο όπως προείπα.

Link to comment
Share on other sites

Σε κάποιες περιπτώσεις πιστεύω ότι θα ήταν καλό αν μπορούσαμε να ακούγαμε και τις δυο πλευρές.... Κάποια πράγματα δεν ακούγονται λογικά...

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνώ και εγώ ότι πρέπει να γνωρίζουμε και τις δυο πλευρές γαιτί μου φαίνεται περίεργο να αποφάνθηκε ετσι ξεκάθαρα ο συνάδελφος ότι δεν αλλάζει στατικά το κτίριο με την κατασκευή του υπογείου Από εμπειρία μου σε ανάλογες περιπτώσεις συνήθως ο ιδιώτης επειδή βιάζεται να προχωρήσει η κατασκευή (και περισσότερο ο εργολάβος που αυτό συνήθως αναφέρει για μη διαφορά της στατικότητας του κτηρίου) πιέζει τον μηχανικό για άμεση αναθεώρηση (ενώ χρειάζεται εύλογο διάστημα) και προχωρά σε κατασκευή εν αγνοία του πριν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση Το έργο το έχω δει πολλές φορές για αυτό είμαι επιφυλακτικός (έγω διώξει από το γραφείο μου ανάλογες περιπτώσεις που μου ανάφεραν περιστατικά με άλλους συναδέλφους με το ίδιο σενάριο.

Link to comment
Share on other sites

πιέζει τον μηχανικό για άμεση αναθεώρηση (ενώ χρειάζεται εύλογο διάστημα) και προχωρά σε κατασκευή εν αγνοία του πριν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση....

 

Αυτό πως είναι πρακτικά δυνατόν να γίνει;

Δηλαδή να προχωρά ο καλουπατζής σε εργασίες χωρίς να έχει λάβει εντολή από τον επιβλέποντα;

Χωρίς να έχει σχέδια στα χέρια του;

Τι θα καλουπώσει και ο σιδεράς τι θα οπλίσει;

Αν είχε συμβεί κάτι τέτοιο θα έπρεπε ο μηχανικός να υποβάλει παραίτηση γνωστοποιώντας σε πολεοδομία και Α.Τ. πως γίνονται εργασίες εν άγνοιά του.

Link to comment
Share on other sites

Δεν γράφω (και δεν μπορώ να γνωρίζω , αναφέρεται η μια πλευρά) για την συγκεκριμένη περίπτωση αλλά δυστυχώς συμβαίνουν αυτά από άγνοια των ιδιοκτητών ( τα σχέδια υπάρχουν από την πρώτη άδεια) και φυσικά αν η οικοδομή δεν είναι στο άμεσο περιβάλλον του μηχανικού δεν μπορεί να το πάρει άμεσα είδηση Παντώς για αυτό πολλές φορές όταν ακούω να κατηγορούν τον μηχανικό ότι δεν προχωράει την εργασία συνήθως είναι περιπτώσεις που ο ιδιοκτήτης έχει προχωρήσει την οικοδομή χωρίς την παρουσία και επίβλεψη του μηχανικού ενώ αυτός δουλεύει την εργασία (εδώ αναθεώρηση) Πάντως συμφωνώ ότι σε αυτήν την περίπτωση η μόνη λύση είναι η παραίτηση στην πολεοδομία από την επίβλεψη και η άμεση καταγγελία .Και φυσικά αν παραβρέθηκε όπως αναφέρεται στο ποστ ο μηχανικός στα μπετά ενώ εκρεμούσε αναθεώρηση εν γνώση του τότε έκανε μεγάλο ολίσθημα αν δεν είχε ολοκληρωθεί η αναθεώρηση ώστε ν γνωρίζει τα καινούργια δεδομένα για την οικοδομή. Πάντως εγώ διατηρώ τις επιφυλάξεις μου.

Link to comment
Share on other sites

δε χρειάζεται να γνωρίζετε καμία άλλη πλευρά.

 

Δεν είναι δικαστήριο εδώ.

 

Απαντώ στην ερώτησή της :

 

Αν θεωρείτε εαυτόν νόμιμο και σωστό τότε μπορείτε να προβείτε σε σύνταξη και αποστολή εξωδίκου και περαιτέρω σε αγωγή.

 

Οτιδήποτε άλλ να σας λέμε είναι εικασίες νομικής φύσεως δια μέσω στόματος μηχανικών.

Link to comment
Share on other sites

H ερώτηση έχει απαντηθεί, απλά θα επισημάνω πως σε οικοδομή που μελέτησα και επέβλεψα, ήταν υπερυψωμένη 1.50μ και την είχα μελετήσει με περιμετρικά τοιχεία αλλά με την προοπτική να μπαζωθεί. Στην κατασκευή όμως, άλλαξε γνώμη ο ιδιοκτήτης και θέλησε να μην μπαζωθεί το υπόγειο, οπότε είμαστε σε φάση αναθεώρησης (περιμένω τον νέο νόμο) στην οποία αναθεώρηση προφανώς δεν θα έχω άλλη στατική μελέτη.

Αρα υπάρχει περίπτωση να μην θέλει νέα στατική μελέτη.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.